Információk, érdekességek

Tele vagyok kiütéssel!

2007. június 16.

Nincs annál jobb dolog, mint gyermekünk puha, bársonyos bõrét puszilgatni. Sajnos nem minden babának selymes a bõre, néhánynak inkább száraz, érdes, kiütéses bõre van. Egy napon esetleg kellemetlen bõrbetegséggel, ekcémával küzdenek majd.


Sára is ezekkel a tünetekkel küzd. Mikor megszületett, már megállapították nála, hogy érzékeny a bõre. Három hónapos volt, mikor az egész teste tele lett kiütéssel.  Szülei azonnal orvoshoz fordultak, aki megállapította, hogy ezek a foltok az ekcéma jelei. Szteroidos krémet írt fel, amitõl hol jobb, hol rosszabb lett az állapota. Mikor a szoptatás mellett megkezdõdött a kislány hozzátáplálása, egyre erõsödtek a foltok. Hosszas tippelgetés és megfigyelés után kiderült, hogy a kicsi a banánra allergiás...


Kóbor vírusok jöttek a meleggel

2007. május 31.

Még itt sincs a naptári nyár, ám az ideje korán beköszöntött kánikula már meghozta a szórványos vírusfertõzéseket.
Bár a meteorológiai elõrejelzés szerint az eddigi forró napok csak enyhe ízelítõt jelentenek ahhoz képest, ami az igazi nyarat jellemzi majd, a kóbor nyári vírusok már megkezdték támadásukat. A szórványosan elõforduló fertõzések áldozatai között egyre több a gyerek.


A háziorvosi rendelõkben elsõsorban felsõlégúti fertõzésekkel jelentkeznek a szülõk, de ismét jellemzõek (nem csak a gyerekek között) az egynapos emésztõrendszeri betegséget elõidézõ vírus infekciók is. Ez utóbbiaknál megfigyelhetõ, hogy a betegség amilyen váratlanul jön, úgy múlik el, viszont a családon belül egyszerre többen is elkaphatják.


A krónikus mandulagyulladás és a góckérdés

2007. május 18.

Góc alatt a szervezetben levõ, többnyire rejtetten elhelyezkedõ gyulladásos elváltozásokat értjük, melyben legyengült, de még életképes kórokozók húzódnak meg.


Ezek a mikrobák vagy az általuk termelt mérgezõ anyagok idõnként a vérkeringésbe jutnak, és egy másik, sokszor távoli szervet - fertõzéses vagy immunológiai mechanizmuson keresztül - megbetegítenek. A góc megtalálása sokszor igen nehéz, ennél csak azt nehezebb igazolni, hogy a megtalált elváltozás valóban oka-e a gócbetegségnek. Ezt sokszor csak utólag sikerül bizonyítani: ha a krónikus megbetegedést meggyógyítva egy idõ után a gócbetegség is meggyógyul, kijelenthetõ, hogy valószínûleg valóban az volt a góc.


A szexuális úton terjedõ betegségek

2007. május 17.

Cél: a minél korábbi felismerés és terápia! 

Mint minden betegségre, ezekre is érvényes, hogy a minél korábbi felismerés, s az idejében elkezdett terápia lerövidíti a gyógyulást, s mérsékli a szövõdmények kialakulását. Már a gyanú esetén rögtön keressen fel egy bõrgyógyászt!

 

Az emberi szeretetünk, ragaszkodásunk a másik nemhez valójában alig kifejezhetõ fogalom. Érzelmi világunk csúcspontja az utódunk, gyermekünk együttes akarása, megszületése és emberré nevelése. A társadalmi helyzetünk sokszínûvé tesz bennünket erkölcsiekben, anyagiakban egyaránt. Élethelyzeteink ezen sokszínûségébe sajnos beleillenek olykor az átlagostól eltérõ magatartásformáink, kicsapongásaink, szertelenségeink is. A bölcs erkölcsi normák elhagyása a szexuális érintkezéseink során sokszor váratlanul kialakuló betegségekhez vezethet. A szexuális úton terjedõ betegségek sokasága léphet fel tudatlanságunk, elõvigyázatlanságunk miatt.


Segítség gutaütötteknek

2007. május 03.

A Leichester Egyetem kutatói által végzett kutatás eredményei talán segítséget jelenthetnek a gutaütést szenvedett embereknek, hogy jobb életet tudjanak élni. A szakemberek kísérleteinek eredményei a lisinopril nevû gyógyszer biztonságosságát, mely csökkenti a vérnyomást anélkül, hogy az agyon átáramló vér mennyiségét csökkentené.


"A magas vérnyomás gyakori a gutaütés után, és a magas vérnyomású betegeknél rosszabb a gutaütés kimenetele, mint a normál vérnyomásúaknál, ezért hasznos ez a gyógyszer" - nyilatkozta Dr. David Evenson, a Leichester Egyetem Szív- és Érrendszeri Tanszékének vezetõje. "Az eddig végzett vizsgálatok eredményei ellentmondásosak voltak, talán amiatt, hogy a kezelést túl késõn kezdték el, vagy nem a megfelelõ gyógyszert alkalmazták" - tette hozzá a szakember.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...219220221...239