Információk, érdekességek

Miért jó hatású tavasszal böjtölni?

2023. március 17.

A húsvét és az azt megelőző negyven napos nagyböjt a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepköre, de a tavasz beköszöntét ünneplő szertartásokat, illetve a tavaszváró tisztító böjtöt más vallási hagyományok is kiemelten kezelik. Fontos-e a böjt ősi hagyománya, és milyen előnyei lehetnek a mai ember számára?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Megtisztulás – a természettel összhangban

Nem kell ahhoz semmilyen vallás követőjének lennünk, hogy felismerjük a böjt, vagyis az időről időre történő tudatos megtisztulás előnyeit. Testünk intelligens szerkezet, ugyanúgy szüksége van a folyamatos karbantartásra és tisztításra, mint bármely élettelen gépnek ahhoz, hogy a lehető legtovább és legjobban működni tudjon. Ehhez nemcsak az a fontos, hogy jó minőségű étellel tápláljuk és megfelelő mozgással aktív, fiatalos állapotban tartsuk, hanem az is, hogy évente egyszer-kétszer alaposabban kitakarítsuk. Ennek egyik legmegfelelőbb időpontja a tavasz beköszönte, amikor a természettel összhangban tehetjük meg mindezt. Nem véletlen, hogy számos vallási irányzat időzíti ilyenkorra a tisztító rítusait.

A húsvét üzenete: testi-lelki megújulás

A nyugati keresztény hagyományban a nagyböjt (quadragesima) a húsvétra felkészítő negyven napos böjti időszak, mely hamvazószerdán veszi kezdetét. A keresztények a böjttel Jézus Krisztus negyven napig tartó böjtölésére, szenvedésére és kereszthalálára emlékeznek. A nagyböjt utolsó hetét tartják a legfontosabbnak, mely a virágvasárnappal kezdődik (Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe).

Az ünnep legfontosabb mögöttes tartalma a lelki megtisztulás, amit a fizikai test böjttel való megtisztítása remekül elősegít. A keresztény hagyomány szerint Jézust nagypénteken keresztre feszítették, majd miután a sírba helyezték, a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Áldozatát az emberiség bűneinek megváltásaként, eltörléseként értelmezzük, feltámadása pedig az ember halál feletti győzelmét szimbolizálja. 


Védjük az ízületeket sportolás közben is!

2023. március 16.

Fotó: 123rf.com

Sportolni – csak körültekintően

Megkérdőjelezhetetlen tény, hogy a rendszeres edzés testileg-lelkileg egyaránt előnyös, ám mielőtt belevágunk egy izgalmas sportágba, végig kell gondolnunk az adottságainkat, az edzettségi szintünket, sőt akár szakember segítségét is ajánlatos kérni, a komolyabb sérülések megelőzése érdekében. Ha még az ízületeink működésével és a lehetséges veszélyforrásokkal is tisztában vagyunk, könnyebben megelőzhetjük a baleseteket – mondja dr. Bányai Tamás, az Oxygen Medical ortopéd- és sportorvosa.

Alapvető szabály sportolás előtt a bemelegítés, a méretnek, sportágnak megfelelő ruha és cipő, valamint az esetleges védőfelszerelések. Ha időt szánunk az edzés utáni nyújtásra is, sokkal kisebb eséllyel fogunk izomlázzal bajlódni.

Ízületek és a sport

Boka

A boka méretét tekintve apró ízület, mégis nagy terhelésnek van kitéve, hiszen egész testsúlyunkat hordozza. Sokan ismerhetik az egyik leggyakoribb sérülését, a rándulást, amelyhez akár egyetlen rossz lépés is elegendő. Ilyenkor az oldalsó ínszalag húzódik meg, sőt súlyosabb esetben akár el is szakadhat.

A balesetek megelőzése érdekében végezzünk egyensúlygyakorlatokat, mint például a csukott szemmel fél lábon állás. Így nem csak a bokaszalagokat erősíthetjük, hanem az agynak azt a képességét is, hogy kontrollálja a test helyzetváltozásait. A boka ízületeire különösen focizás, kosárlabdázás és röplabdázás közben ajánlatos vigyázni.

Térd

A térdízület sokkal sérülékenyebb, mint gondolnánk. Leggyakoribb a meniszkuszok sérülése, vagyis annak a két „párnának” a szakadása, amelyek a sípcsont és a combcsont között helyezkednek el, és amelyek egyik legfontosabb feladata az ütközés csillapítása. Ha csak kicsi a területen a szakadás, 3–6 hét alatt magától is meggyógyulhat. Súlyosabb esetben azonban műtétre lehet szükség, amelyet úgynevezett artroszkópiás technikával végeznek, vagyis csupán kis vágásra van szükség.


Gyömbér, az egészség forrása

2023. március 12.

A gyömbér egy olyan növény, amelyet az orvosok és táplálkozási szakértők régóta ajánlanak egészségügyi előnyei miatt. A gyömbér gyökerének az íze erős, kissé csípős. Ez az ázsiai konyha egyik legfontosabb ízesítője.  

A gyömbérben található hatóanyagok, például a gingerolok, shogaolok és zingiberenek, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében, mivel segítenek védeni a sejteket a káros oxidatív hatásoktól. A gyulladáscsökkentő tulajdonsai pedig segítenek a gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladások kezelésében.

A gyömbér különböző formában fogyasztható, például teaként, gyömbéres limonádéként, gyömbérporral ízesített ételekben vagy gyömbérrel fűszerezett turmixitalokban. A gyömbér könnyen beszerezhető, és egyszerűen felhasználható.

A gyömbér hatása az egészségre
A gyömbér számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, amelyeket tudományos vizsgálatok is alátámasztanak. Érdemes megismerni a gyömbér legfontosabb egészségügyi hatásait.

A gyömbérben található hatóanyagok, például a gingerolok és shogaolok, erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy tanulmány szerint a gyömbér hatásos lehet az ízületi gyulladás tüneteinek csökkentésében, valamint segíthet az ízületi kopás és más gyulladásos betegségek kezelésében is.

A gyömbér hagyományosan használatos emésztési problémák, például gyomorégés, puffadás és hányinger enyhítésére. A tudományos kutatások is alátámasztják ezt a hatást. Egy tanulmány szerint a gyömbér hatékony a hasmenés és a hányinger kezelésében, míg egy másik kutatás kimutatta, hogy a gyömbér segít a gyomorégés enyhítésében.

A gyömbér hatása a szív- és érrendszeri egészségre is kedvelt kutatási téma. Egy tanulmány szerint a gyömbér segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében, amelyek fontos tényezők a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Egy másik kutatás szerint a gyömbér hatékony lehet a vérrögök megelőzésében is.

Nem mellesleg a gyömbérnek ismert immunrendszert támogató hatása is van. Egy tanulmány szerint a gyömbér hatékony lehet a megfázás és az influenza tüneteinek enyhítésében, míg egy másik kutatás azt mutatta, hogy a gyömbér a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik.


Böjti szelek fújnak… Érkezik a tavasz, tisztíts, tisztulj!

2023. március 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Február 21. húshagyókedd, február 22. hamvazószerda, azaz véget ért a farsang, és kezdetét veszi a böjti időszak. A böjt hagyománya nem csak a keresztény vallások gyakorlói számára lehet fontos - a tavaszi megtisztulás és megújulás a természet ősi törvénye.  

A természet örök körforgásában benne van a teremtés maga, s az élet alaptörvénye. Az elmúlás a szűkösség, az új és a bőség születése egyaránt. Februárban mindkettő megtalálható, az elején még bőség, mulatozás és jó remények, a végén pedig a böjti időszak. Böjt idején megtartóztatjuk magukat, nem mulatozunk, böjtölünk, a természet még nem született újjá. Ennek a varázsnak az előszele érezhető. Az elmúlás. A böjttel pedig visszahúzzuk energiáinkat, megtisztulunk és új erővel, megújult vitalitással születünk újjá húsvétkor, mint a természet tavasszal. A régi emberek ezekkel az ünnepekkel együtt élve biztosították egységüket a világgal, istennel és az egészségükkel.

A böjt nem azt jelenti, hogy nem eszünk
A kereszténység tanítása szerint a húsvétot megelőző hat hét a böjt időszaka, de maga a böjt minden nagy vallásban és kultúrában jelen van. Alkalmazták a perzsák, az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is. Általános értelemben az élvezetektől, az örömöktől való tartózkodást jelenti, sok helyen nemcsak az evésre, húsevésre, de az alkoholfogyasztásra, sőt, a borotválkozásra és a tisztálkodásra is vonatkozik. Nem kötődik kizárólag a testhez, inkább egy szellemileg vezérelt, lelkileg átélt folyamat.

Nem úgy kell elképzelni, hogy aki böjtöl, az aszkéta, aki ül egy hegy tetején, szenved, és még levegőt is ritkán vesz. Szó sincs róla. Ha ugyanis az ember tudja, hogy a szervezetével valami jót tesz, akkor ennek a biztonságnak megfelelő folyamatok indulnak el a testében. Ehhez nem kell vallásos hit, inkább valami bizakodó elvárás. Nem szenvedni kell, éhezni sem, csak figyelni arra, miből és mennyit eszünk. Sok gyümölcsre, zöldségekre és rengeteg folyadékra van szükség.


4 módszer, amivel télen is könnyen rávehetjük magunkat a mozgásra

2023. március 07.

A bezárkózós téli időszakban gyakran még a sportolók is nehezen találnak motivációt a mozgáshoz. Ilyenkor persze mindig jobban esik a kellemes benti melegben tölteni az időnket, azonban a fejlődéshez elengedhetetlen, hogy erőt vegyünk magunkon, és belevágjunk a mozgásba. Honnan merítsünk motivációt még a leghidegebb téli napokon is a sportoláshoz? Mutatjuk a bevált technikákat!  

1. Jelöljünk ki egy konkrét célt!

Akár néhány kilót szeretnénk leadni, vagy éppen hatalmas izomtömeget akarunk építeni, tűzzünk ki egy pontos célt. Ez már önmagában rengeteg motivációt adhat, hiszen egy konkrét, mérhető eredményt hajszolhatunk az edzéseink során. Ehhez a célhoz pedig tartsuk magunkat még a lazábbra vett ünnepi időszak alatt is, hogy a tél végén elmondhassuk, valóban hasznosan töltöttük a decembertől február végéig tartó időszakot.

Állítsunk össze egyéni edzéstervet!

Legyen szó konditermi edzésről, biciklizésről vagy futásról, edzésterv készítésével pontosan tudni fogjuk, hogy mit kell csinálni a következő alkalmak során. Így egy kis változatosságot vihetünk minden egyes edzésünkbe, és sokkal motiváltabbak lehetünk, mintha rendszer nélkül vágnánk bele a mozgásba.

2. Motiváljuk magunkat videókkal!

Kedvenc sportolóinkról és példaképeinkről bizonyára rengeteg edzésvideót találunk a neten. Megnézhetjük, hogyan kezdték, és hová jutottak az évek folyamán a kőkemény és kitartó edzésüknek köszönhetően. A motivációs videóknak pedig már külön kultuszuk van, ugyanis látványos képi effektek és valóban adrenalint pumpáló zenék ösztönöznek a sportolásra.

Még akkor is érdemes ilyen videókat nézni, ha nem szeretnénk élsportolók lenni, hiszen a helyes példát látva még télen is hatalmas motivációt kaphatunk a rendszeres mozgáshoz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...138