Információk, érdekességek

Az örömhormon pótlása télen

2022. január 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Az örömhormonnal kapcsolatos ismereteink hiányosak, sokszor ellentmondóak. A szerotonin hiányát számos betegséggel hozzák összefüggésbe, így például a migrénnel, depresszióval, idegi-, étkezési- és szexuális zavarokkal, vagy akár a premenstruációs szindrómával is.  

Mi csökkentheti a szerotonin szintjét?

Számos kutatás született már e témában, amelyek széleskörű összefüggéseket vizsgáltak. Így például kiderült, hogy a menopauza alatt az ösztrogénszint csökkenésével a szerotoninszint is csökken, ami hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz. A hiányállapot ugyanígy beindítja a „kívánósságot” is, vagyis a szervezet bizonyos ételek utáni vággyal próbálja növelni az örömhormon szintjét. Ugyanez érvényes a premenstruációs szindrómánál is, amelynek tüneteit valószínűleg a nemi hormonok és a szerotonin kölcsönhatása okozza. Vagyis a menstruáció előtti napokra jellemző idegesség, lehangoltság, bizonyos ételek utáni sóvárgás és csökkent libidó is ezzel függhet össze.

Egy argentin kutatásból az is kiderül, hogy a két műszakban és csak éjszaka dolgozóknak is alacsonyabb a szerotoninszintje, mint azoknak, akik hagyományosan, nappal dolgoznak. Ez pedig jelentősen növelheti a szorongás és a depresszió kialakulásának esélyét. 

A szerotonin csökkenésének jele lehet a túlzott evés is, hiszen a szénhidrátbevitel csak rövid ideig emeli a szerotonin szintjét. Vagyis akár az örömhormon hiánya miatt kialakult szomorúság, téli lehangoltság is okozhatnak plusz kilókat, amennyiben édességgel, süteménnyel szeretnénk becsapni az agyunkat.

Hogyan növelhetjük a szerotonin szintjét?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fizikai aktivitás szerepét. Ugyanis az edzés is egyfajta stressz a test számára, amelyhez azonban – megfelelő és rendszeres gyakorlás mellett – a szervezet alkalmazkodni kezd és növeli a stresszválaszban résztvevő anyagok termelését: például a noradrenalinét és a szerotoninét is. Hasonló anyagok termelődnek a szerelmi együttlét során is, amelyek felpezsdítik a vérkeringést és általános jó érzést okoznak. Télen a legfőbb probléma a napfény hiánya. A napfény ugyanis kifejezetten javítja a hangulatot, hiszen optimális szintre hozza a szerotonin-szintet. Így a déli órák kivételével érdemes minél több időt a szabadban tölteni. Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok is hozzájárulnak a szerotonin termelődéséhez. Ilyen például a B5 és a B6-vitamin.

A B5-vitamin a szerotonin és az acetilkolin termelését támogatja, és egyes kutatások szerint a memóriát és a koncentrációképességet javító hatásán kívül a szorongás, a depresszió kezelésében is hasznos lehet. A B6-vitamin szintén nélkülözhetetlen a szerotonin szintézishez. Erős az összefüggés a depresszió és a folsav hiánya közt is. Ezért fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek, például az aszpirin, a barbiturátok, a görcsoldók, az orális fogamzásgátlók folsavhiányt idézhetnek elő a folsav felszívódásának gátlása révén.

A kockázatos öndiagnózis helyett azonban minden szokatlan tünet esetén forduljunk orvoshoz, csak így derülhet fény a problémáink pontos okára, és kezdődhet el egy hatékony kezelés!


A cukorfogyasztás korlátozásának 4 módja – szenvedés nélkül

2022. január 13.

A cukor számos tekintetben egészségünk „ellensége”, de teljes törlése étrendünkből mégsem ajánlott, mert többek közt frusztrációt okozhat. Hiszen sokunknak hiányzik az édes íz, amelyre az eddigi táplálkozásunktól eltérő, különböző hasznos módszerekkel is szert tehetünk. Íme néhány tipp a túlzásoktól mentes, mérsékelt cukorfogyasztás eléréséhez.

Fotó: gettyimages.com1. Válasszunk alacsony glikémiás indexű élelmiszereket

Miért?

Még ha nem is tökéletes, azért jó viszonyítási alap a glikémiás index (GI – az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége), mert az alacsony GI-jű élelmiszerek elegendő, de minimális inzulinszintet tartanak fenn. A magas glikémiás indexű élelmiszerek viszont ellenkezőleg, inzulin emelkedést okoznak a vérben, amelynek visszapattanó, reaktív hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) okozó hatása van   – némi fáradtság kíséretében –, ami növeli az édes íz utáni vágyat.

A magas inzulinszint elősegíti a zsírok raktározódását, és általános gyulladásos állapotot vált ki a szervezetben.  Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek előnyben részesítésével megtarthatjuk az édes ízt (pl. a szárított sárgabarack, alma,körte, aszalt szilva viszonylag alacsony GI-jű) a magas GI értékű ételek káros hatásai nélkül.

Hogyan?

Könnyen megtaláljuk az interneten vagy különböző kiadványokban az élelmiszerek összefoglaló GI táblázatait. De azt mindenképpen jegyezzük meg, hogy a feldolgozott ételek magas glikémiás indexűek, akárcsak a különféle cukrok (a glükóz csúcsértéke 100)) és a keményítők (különösen, ha nagyon főtt állapotban). A kenyér- és gabonafélék, tészták vagy rizs csökkentik a glikémiás indexet, ha teljes kiőrlésűek.

Édesítéshez ajánlott a kókuszcukor vagy a nyírfacukor, melyek alacsony GI-jűek. A méz vagy a juharszirup GI-je magasabb, majdnem azonos a szacharózzal (étkezési fehér cukorral), de tápanyagtartalmuk miatt fontosak lehetnek a szervezet számára, és erős édes ízük miatt segítenek a minimális adagolásban is.

2. Vegyük észre a rejtett cukrokat az élelmiszerek címkéin feltüntetett összetevők között

Miért? 

A rejtett cukrok a jéghegy csúcsai… Nemcsak azért, mert azok majdnem mindegyik iparilag feldolgozott termékben megtalálhatók, hanem mert nem mindig mutathatók ki. Ilyenek a készételek, a különféle szószok, ketchupok, pizzák stb. Az ízfokozóként használt cukor pedig hozzájárul a termékek eltarthatóságának meghosszabbításához. De nem csak ahhoz: azt a zsír pótlására is használhatják bizonyos „light” jelzésű termékeknél, ezért figyelnünk kell a címkéken leírtakra.

Hogyan?

A cukor „felfedezéséhez” vegyük számba azokat az összetevőket, amelyek “óz”-ra végződnek a címkén (pl. szacharóz, glükóz, galaktóz, dextróz, fruktóz, maltóz), vagy a szirupokat, cukornád-származékokat (pl. bepárolt nádlé, dehidratált nádlé, nádlé szilárd kivonatai).

A bonbonokon, édes pékárukon, cukrászsüteményeken, lekváron, különféle cukrokon, mézeken kívül táplálkozásunkban nem szabad felesleges cukornak előfordulnia. Észrevehetjük, hogy az összetevőket általában az élelmiszerekben található mennyiségük szerint osztályozzák a címkéken. Amennyiben a cukor megjelenik a „top 3-ban”, kerüljük a vásárlást, különösen, ha sós élelmiszerről van szó.


Természetes porok jótékony hatásai

2022. január 05.

Fotó: gettyimages.com

Zöld agyag, nátrium-hidrogén-karbonát, magnézium-klorid, növényi szén. Akár fehér, zöld vagy fekete színűek, ezeknek a természetes poroknak egy közös vonásuk van: segítik hétköznapi egészségi bajaink enyhítését. Jó ok arra, hogy szerepeltessük őket a családi patikában. Kiemelünk közülük néhányat.

A remineralizáló és antiszeptikus zöld agyag

Miért hasznos?

A zöld agyag ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, remineralizáló, fertőtlenítő, anti-toxikus, valamint a bőr megújulását is serkentő hatású, zöldes színű, finom szemcsés, üledékes kőzet. Réteges szerkezete erőteljes elnyelő (abszorpciós)  tulajdonságokat kölcsönöz a zöld agyagnak. Ennek folytán felfszívja/megköti a nemkívánatos elemeket – baktériumokat, méreganyagokat, gennyet stb.– az antiszeptikus és tisztító hatás elérése érdekében, miközben felszabadítja saját ásványi anyagait.

Egyúttal nyugtató, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.  A zöld agyag ezért belsőleg vagy külsőleg számos egészségi problémára, mindennapi betegségre használható. Ilyenek lehetnek pl. a (testi vagy lelki) fáradtság, lábadozás, törések, emésztési zavarok, tályogok, nyálkahártya gyulladás/irritáció, ízületi fájdalmak, ödémák, zúzódások stb.

Hogyan válasszunk?

Részesítsük előnyben a 100%-ban természetes, nem ionizált és napon szárított zöld agyagot. Belső használatra válasszunk ultra-szellőző zöld agyagot, mert szemcseszerkezete és szellőzése is fontos a kellő hatás kifejtése érdekében. Külsőleg történő és rendszeres használata esetén a zúzott forma a leggazdaságosabb. Praktikusak, de egy kicsit drágábbak az agyaggal impregnált, egyszeri használatra kész csíkok. 

Miként alkalmazzuk?

– Remineralizáló, stimuláló és/vagy méregtelenítő kúraként

A zöldagyag kúra általában 21 napig tart. Az első héten kávéskanálnyi agyagot keverjünk bele egy pohár, nem klórozott vízbe (fából készült kanalat használjunk). Hagyjuk állni egy éjszakán keresztül, és másnap reggel csak a vizet igyuk meg, az agyagot dobjuk ki.  A rákövetkező két hétben tegyük ugyanezt, de reggel keverjük jól össze a zöld agyagot a vízzel, és igyuk meg a teljes pohárral. Ezután tartsunk 8-10 napos szünetet, majd kezdjük újra a ciklust. Kúrát legfeljebb 1-2 alkalommal tartsunk évente.

– Ízületi fájdalmak, ficamok/rándulások, íngyulladása (tendinitisz) esetén

Készítsünk agyagborogatást: tegyünk egy kis pohár zúzott/porított zöld agyagot egy üveg- vagy cserépedénybe. Öntsünk hideg vizet a felületre, majd hagyjuk kint legalább 1 órát. Az agyagot kenjük spatulával nedvszívó papírra, legalább 2 cm vastagon. Helyezzük ezt a pépes borogatást a kezelendő zónára, ügyelve arra, hogy szélesebb legyen, mint az érintett felület. Rátehetjük a bőrre közvetlenül is, kivéve, ha szőrrel fedett, mert akkor először tegyünk rá kibontott gézt. Rögzítsük a borogatást védőkötéssel, és vegyük le, amikor száraz. Krónikus fájdalom esetén alkalmazzuk minden este, vagy minden négy órában, ha éles a fájdalom (ficam, íngyulladás). Az így elkészített zöld agyag paszta stretch fóliában 1 hétig eltartható.


A tél sem kivétel

2021. december 21.

Fotó: gettyimages.com

Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok vagy nyomelemek, amelyek inkább szezonálisak, tehát nem kell folyamatosan szedni. A vas nem ilyen. A vérszegénység, a vashiány bármelyik évszakban előfordulhat. Az érintettebb korosztály a gyerekek, a menstruáló fiatal lányok, a várandós nők és a nehéz szellemi vagy fizikai munkát végzők.

Ma már tudományosan igazolt tény, hogy a gyermek fejlődésében, későbbi egészségi állapotában meghatározó szerepe van az első 1000 napnak. Nem mindegy, hogyan bánunk vele, akár testileg, akár szellemileg vagy mentálisan, hogyan etetjük, mennyire változatos az étrendje és persze milyen minőségű. A gyermek 1–3 éves kora között hihetetlen fejlődésen megy át. Az immunrendszer is pl. ilyenkor fejlődik a legintenzívebben.

Gyerekek

Felmérések szerint hazánkban az 1–3 éves gyermekek 35%-a nem kapja meg a számára szükséges vasat, a zöldséget, gyümölcsöt, húst tartalmazó vegyes étrenddel.

  • További probléma, amiről nemigen beszélünk, hogy mi van a vegetáriánus szülők gyermekeivel.
  • Szabad-e a vegetáriánus szülők csecsemőit/kisgyermekeit is vegán étrenden tartani?
  • Ha ragaszkodik a (lakto-ovo)-vegetáriánus szülő a gyermeke hasonló módon történő táplálásához, hogyan biztosítható az, hogy semmiben se szenvedjen hiányt a csecsemő/kisgyermek?

Nem kell sok magyarázatot fűzni ahhoz, hogy beláthassuk: minél több megszorítást tartalmaz egy étrend, azaz minél többféle összetevőt nélkülöz, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy valamiféle hiányállapot kialakuljon a következtében.

Nemrégiben a Németországban működő Gyermekegészségügyi Alapítvány (Stiftung Kindergesundheit) jelentetett meg ismeretanyagot arról, hogy milyen következményei lehetnek a csecsemő- és kisgyermekkori hiányos, egyoldalú táplálkozásnak.


Így lehet biztonságos a téli futóedzés

2021. december 13.

A komoly sportolók vagy azok, akik tavaszi futóversenyre, egy nagyobb táv teljesítésére készülnek, a téli hónapokban sem hagyják el a futóedzéseket. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a biztonságos tréning elemeire és az esetleges sérülések minőségi kezelésére hívta fel a figyelmet. 

Fotó: 123rf.com Télen érdemes állóképességet növelni

A rendszeres futók, vagy azok, akik már hónapok óta futnak, télen sem kell, hogy felfüggesszék az edzéseiket, csupán kissé okosabban kell átgondolni azok felépítését. Ilyenkor elsősorban nem az erős tempójú, gyorsító edzéseket kell előtérbe helyezni, hanem az egyenletes intenzitású, hosszabb futásokat, nagyon figyelve a talajra, a jegesedésre, a csúszásveszélyre. Természetesen ez a tanács csak a szabadban történő futásra vonatkozik, edzőteremben, futópadon továbbra is szabadon választható a gyorsabb tempó.

Ezen felül télen még nagyobb hangsúlyt kell fektetni az alapos bemelegítésre, mindenképpen több időt kell rászánni, mint a meleg hónapokban. A nagy izomcsoportok átmozgatása után külön érdemes koncentrálni a futáshoz használatos izmokra, aztán könnyed futóiskolának kell következnie, szökdelésekkel, oldalazásokkal, stb. Nyújtani csakis az edzés végén szabad!

A hideg évszakokban még alaposabban kell összeállítani a sportöltözetet is, a réteges öltözködés elve alapján a felsőtesten 3 darabos, míg alul kettő, vékonyabb réteg az ajánlott. A testtel érintkező felső optimális esetben vízáteresztő anyagú, míg a külső felső és alsó „lélegző”. Sokan nem veszik komolyan a sapka viselését, holott a test hőleadásának 30 – 50 %-a történik a fej bőrén keresztül. Ezért a sapkával nemcsak a fejet és a hajhagymákat, hanem az egész testet is védjük a lehűléstől. Ugyancsak fontos a kesztyű és a vastagabb futózokni is. Mindig lényeges, de télen speciálisan: a láb és cipő között legyen helye a szigetelő levegőrétegnek. Érdemes ezért ilyenkor fél számmal nagyobb cipőt választani. 

Mikor nem ajánlott a téli edzés?

  • Edzett sportolóknak sem ajánlott mínusz 10 – 15° C- os a kültéri futás. 
  • Betegen, lázasan vagy hőemelkedéssel télen sem szabad edzeni. Az utolsó lázas napot követnie kell még két lázmentes napnak is, az újabb tréning előtt.
  • Sérülés esetén az orvos utasításának megfelelően hosszan kell regenerálódni.
  • Alkoholfogyasztás esetén nem szabad edzeni, főleg kültéren, hiszen az megzavarja a hőszabályozást.

Sérülés esetén legfontosabb a minőségi gyógyulás

  • Amennyiben mégis baleset történt, és szükséges, nyilvánvalóan mentőt kell hívni. Ha csak kisebb mértékű a trauma, elégséges lehet az otthoni pihentetés, felpolcolás, jegelés, rugalmas pólya felhelyezése, vény nélküli fájdalomcsillapító szedése is. Ugyanakkor komolyabb vagy ismétlődő esetben orvoshoz kell fordulni, hogy megszülessen a pontos diagnózis és fény derülhessen a mögöttes okokra is. Hosszú távon jó hatású lehet néhány természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia, például az orvosi kollagén kúra, amely tulajdonképpen egy injekció-sorozat.
  • Az alkalmazott ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak az ízületi fájdalmak, sérülések esetén. A készítményeket testtáj és a fájdalom jellege szerint fejlesztették ki, így hatékonyabb, specifikus terápiát tudnak nyújtani – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A sérülések típusa szerint jól beválhat még a mágneses terápia, a lökéshullám terápia, illetve fontos a sérülékeny ízület környéki izmok megerősítése gyógytornával.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...126