Információk, érdekességek

Fáradt, fakó arcbőr, kék, karikás szemek? Bőrfiatalítás tavasszal

2024. március 09.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az arcbőr télen kiszárad, majd tavasszal a pörgős ritmustól meg is ereszkedhet, fakóvá és rugalmatlanná válhat a kötőszövet. A szemek alatt látható vízhiányos karikákat a tavaszi fáradtság testi-lelki jelensége tovább súlyosbítja. Egy gyors és könnyű technika, ha szeretnél fitten megjelenni!  

Az alábbi szuper pakolást a kivörösödött és száraz bőrre ne alkalmazzuk, ugyanakkor a pegyhüdt, fáradt, fakó bőrre, duzzadt arcrészekre, a tipikus tavaszi fáradtság tünetekre kiválóan alkalmas.

A váltott borogatástól egészen rövid idő alatt felfrissül a bőr. Aki fáradt, kimerült, szeretne gyorsan derűsnek és kipihentnek látszani, ezt javaslom neki. Erős élénkítő hatása annak köszönhető, hogy rendkívüli módon ösztönzi a bőr vérellátását, a váltott zuhanyhoz hasonlóan.

A metódus

Vegyünk elő két tálat és egy tiszta pelenkát, vagy természetes, puha vásznat. Egyik tálba készítsük el a korábbról már ismert gyógynövényfőzetet a meleg borogatáshoz - ehhez kamillateát javaslok, de jó lehet levendula, vagy csalán is -, a másik tálba rakjunk külön hideg szénsavmentes ásványvizet, sok jégkockával.
Két percre a pelenkával nagyon forrón tegyük fel a meleg borogatást - FONTOS: meleg, kelemesen meleg hatásról és nem forró hatásról beszélünk, ne égjen meg a bőröd! -, majd körülbelül 20 másodpercre a hideget is helyezzük fel, nagyn hideg, de nem égetően fagyos...

Legalább ötször, de inkább hétszer váltogassuk, és mindig a hideg borogatási fázissal fejezzük be a sorozatot. Ezt követően finoman ütögessünk a bőrbe bőrtípusunknak megfelelő nappali tápláló krémet. Ha nagyon zsíros a bőröd a szellőzés fontosabb, vagyis a krémezést elhagyhatod. Ha természetes szerek szerelmese vagy, akkor használj természetes bőrolajat, vagy kakaóvajat, esetleg mézet nagyon vékony rétegben. A méz lemosásáról ne feledkezz meg!


Milyen a jó lábápoló krém?

2024. március 06.

Fotó: 123rf.com

A nyár, vagy ameddig tart a meleg idő, rendszerint kemény próbának teszi ki a lábunkat. Szandálban jobban fáj a sarkunk, talpunk, és a napsütés UV sugarai vagy a gyakori fürdőzések szárítják is a bőrünket… Így még több okunk van arra, hogy kényeztessük a lábunkat tápláló, hidratáló, bőrpuhító krémekkel. Még nyárutón sem késtünk el vele… De mindent egybevéve milyen elvárásaink is egyenek ilyen készítmények vásárlásakor, és hogyan használjuk őket?

Frissítsenek

Nyáron felmelegszik a bőrünk és gyakran dagad a lábunk a magas hőmérséklet, valamint a több járkálás (sétálás, túrázás…) miatt. Így tanácsos frissítő, pl. menta tartalmú lábápoló krémet használnunk. Továbbá azok a készítmények is ajánlottak, melyekben egyszerre frissítő, antiszeptikus és gombaellenes hatású esszenciális olajok (pl. boróka, árnika, eukaliptusz) is megtalálhatók. De előnyben részesítendők az egyúttal dezodoráló, izzadásgátló és bőrnyugtató összetevőjű lábápolók is (tartalmazhatnak pl. levendula, rozmaring, kakukkfű vagy teafa esszenciális olajat). 

Táplálják a bőrt

Hála a növényi olaj (pl. szőlőmag, olíva, jojoba, argán olaj) kivonatoknak és a növényi vaj (főként shea vaj) összetevőknek, melyek bővelkednek esszenciális zsírsavakban, számos tápláló krémet használhatunk a lábbőrünkre. De a szintetikus alkotórészek (pl. keramidok, szilikonolajok) is jótékony hatásúak lehetnek.  Ezek rendszerint kissé „vastag” krémeket jelentenek, a formula általában „olaj a vízben” emulzió, 20-35% közötti zsíranyaggal. Jó tulajdonságuk, hogy a sejtek közti kötőanyagot erősítik, és egyúttal védik a lábbőrt a vízvesztéstől, valamint a káros külső behatásoktól.

Hidratáljanak

A hidratáló készítmények helyreállítják a bőr nedvességtartalmát olyan hatóanyagok révén, mint pl. glicerin, vagy a természetes nedvesítő faktorok (pl. karbamid vagy más néven urea). De gyakran találhatók bennük a vízvisszatartó hatást kiváltó, hosszan tartó sejtszintű hidratálást biztosító olyan hatóanyagok kivonata is, mint a vörös alangfű gyökér (Imperata cylindrica).


Tükröm, tükröm mondd meg nékem!

2024. február 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Elterjedt hiedelem, hogy ha a tükör összetörik, bajt jelent. Ha egy lány törte el, 7 évig nem megy férjhez. Hiedelmek és babonák a tükörrel kapcsolatban.  

Természetesen nem csak nálunk ismeretesek ilyen jellegű babonák a tükörrel kapcsolatban, de akadnak rokonai világszerte. Az afrikai zuluk például azért félnek a vízbe nézni, mert attól tartanak, hogy ott megjelenő tükörképüket egy krokodilus elragadhatja.

A tükor szelleme

Ősi társadalmakban különös tisztelet övezi a tükröt. Számukra a tükör nem egy fizikai jelenség, hanem egy félelmetes valami, amiben lakik egy ismeretlen lény, szellem. Azért kell a tükör épségére nagyon vigyázni, mert ha összetörik, akkor a benne lakó szellem bosszút áll azon, aki a tükröt tönkretette. Ezek az elképzelések magyarázzák, hogy a kőkorszaki, nekünk szinte elképzelhetetlenül nehéz viszonyok közt élő emberek miért készítettek fáradságos munkával tükröket; s ha már annyi időt pazaroltak készítésükre, miért temették el a halottakkal.

Amerika aztékjai például obszidiánból csiszoltak tükröket s e tükrök nagy számban kerültek elő a feltárt sírokból, de egyiptomi ókori emlékei között is sok tükör akadt. A holtak tehát magukkal vitték a sírba a tükrök szellemét.


Minispa az otthonunkban? Tippek a tökéletes kényelemért

2024. február 09.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A mindennapok rohanása és kihívásai közepette néha fontos megállnunk, és felfrissítenünk, kényeztetnünk magunkat - például egy spa élménnyel. Ehhez szerencsére ma már nem feltétlenül kell elmennünk egy szállodába vagy wellnessegységbe: az ideális körülményeket otthon is megteremthetjük. Cikkünkben áttekintjük, hogyan varázsolhatunk minispa-élményt az otthonunkba, és milyen praktikus tippek segíthetik a tökéletes kényelemben történő kikapcsolódást.  

Hangulatvilágítás

Az első és talán legfontosabb lépés a házi spa kialakításakor a megfelelő hangulatvilágítás kiválasztása. A lágy, meleg fények nemcsak a testet, de a lelket is kényeztetik. Használjunk ilyen fényű lámpákat vagy gyertyákat, és válasszunk magunk köré pasztell árnyalatokat, amelyek segítenek ellazulni és a pihenésre összpontosítani.

Illatok

Kellemes illatokkal, pontosabban aromaterápia segítségével könnyedén teremthetünk nyugtató atmoszférát. A különféle illóolajok, mint például a levendula, a kamilla vagy az eukaliptusz, kellemes érzést nyújtanak és segítik a relaxációt. Diffúzorok vagy gyertyák használatával juttassuk be ezeket az illatokat a helyiségbe, és élvezzük az aromák jótékony hatásait.

Az este fénypontja: egy pihentető fürdő

A fürdő az otthoni spaélmény kulcsa. Engedjünk a kádba meleg, de nem túl forró vizet, és adjunk a fürdővízhez néhány csepp illóolajat, hogy tovább fokozzuk a jótékony hatást. Szórhatunk a vízbe gyógyhatású fürdősót is. Ha kedveljük a habfürdőt, ezzel is meglephetjük magunkat. A körben elhelyezett illatgyertyák vagy hangulatos mécsesek pedig még kellemesebb élményt nyújtanak, miközben ellazulunk és kényeztetjük testünket.


A lábujjkörmök ápolása

2024. február 09.

Fotó: gettyimages.com

Kevésbé láthatók, mint a kézujjak körmei, ami nem indokolhatja, hogy jóval kevesebbet törődjünk lábkörmeink ápolásával. Nemcsak nyáron, hanem minden évszakban megfelelő figyelmet kell fordítanunk azok szép küllemének és jó állapotának megőrzésére. Jól tesszük, ha ügyelünk arra is, hogy megakadályozzuk a lábkörmök sérüléseit, minőségének romlását, így többek közt a fertőzésekből eredő betegségek megjelenését. Ezek olyan elváltozásokat okoznak, amelyek amellett, hogy nem esztétikusak, általában jelentős fájdalommal is járnak.

Alapos tisztítás

Minthogy egész nap cipőbe zárt, a lábujjköröm ugyanúgy befülledhet, mint a láb bőre, ami miatt – megfelelő ápolás híján – körömbetegségek melegágya lehet, de az utca pora is beszivároghat a lábbelibe. A jó idő közeledtével pedig a nyitott cipőben, szandálban a körömlemez külső vége alatt felszaporodó szennyeződések rendszerint felszaporodnak. Ezért a lábujjkörmökre külön figyelmet fordítva, gondosan tisztítsuk mindennap körömkefével és szappannal, majd alaposan töröljük szárazra. (A körömlemezt oldalról a körömbarázda veszi körül, annak tisztását is megkönnyíti a kis kefe használata.) Amellett, különösen meleg, párás időben, tanácsos hűsítő, dezodoráló, szükség esetén fertőtlenítő láb- ill. körömsprayek használata. 

 A helyes körömvágás

A köröm széleinek befordulása, a gyulladt, fájó benőtt köröm problémájának egyik kiváltó oka lehet, ha a körmöket túl rövidre vágjuk. Különösen az érzékeny sarkokban kell ezt elkerülni, mert sok kellemetlenséget okozhatnak. Ezért ügyeljünk rá, hogy a lábkörmöket egyenesre vágjuk, így a sarkoknál nem okozhatnak pl. gyulladást, sérülést. Miután a körömlemez szabad szélét megfelelő módon levágtuk, mindig saját reszelőnket használva formázzuk, kerekítsük a körmöt. Körömvágás előtt tanácsos meleg vízben áztatni a lábunkat, hogy a körmeink megpuhuljanak – így jelentősen megkönnyítjük a láb- és körömápolást. Az áztató vízbe ajánlott nyugtató illóolajokat csepegtetnünk (pl. levendulát, teafát, eukaliptuszt), melyek egyúttal fertőtlenítenek is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...110