Információk, érdekességek

Teszt: Találjunk rá a pihentető alvásra

2021. április 30.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A coronavírus-járvány felszínre hozta az alvászavarokat, és növelte gyakoriságukat.  Így ebben a szorongásokkal teli időszakban fedezzük fel újra a helyreállító, pihentető alvás jelentőségét. Bővítsük ismereteinket az alvásról és azokról a módszerekről, melyek segítségével javítani tudunk alvásminőségünkön.

A Covid-19 megjelenése óta sokunk panaszkodik arra, hogy nem tud eleget vagy jól aludni.  Szorongás amiatt, hogy megfertőződünk a vírussal; napi életritmusunk felborulása a bezártság és az otthoni munka miatt; a munkánk jövőjével, munkahelyünk talpon maradásával kapcsolatos félelmek…

Mind-mind elősegítik az álmatlanságot, az alvás-ébrenléti rendszer egyensúlyának megbomlását és az egyéb alvászavarokat. Egyes külföldi, járványügyi felmérések szerint pl. „normál időkben” a lakosság 10-15%-a szenved álmatlanságtól. Miközben az ilyen és hasonló alvási rendellenességek aránya, beleértve a gyakori éjszakai felébredéseket, jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány terjedése óta.

A jó alvás hasznos minden szervünknek

A tengerentúlon egyes alvásspecialista orvosok még nevet is adtak a Covid-19-hez kötődő alvászavar növekedésének azoknál a személyeknél, akiknek az életét megkeseríti a félelem és a szociális elszigeteltség. Ez az elnevezés: „Covid-szomnia” – írja egy amerikai neurológiai szaklap. Pedig a jó alvás alapvető fontosságú, nemcsak a fáradtság elgyőzésére, hanem egész szervezetünk számára. Az 1990-es évek végéig a tudósok többsége úgy vélte, hogy az alvás főként az agy jó működése szempontjából volt hasznos.  Azóta számos tanulmány rámutatott, hogy ez a módosult éberségi állapot fiziológiai hatással van minden szervünkre. Pozitív hatásai messze túlmutatnak a csak az agyra gyakorolt jótéteményein.

Ebben az is közrejátszik, hogy életünk csaknem egyharmadát „Morpheus karjaiban”, azaz alvással töltjük. Mégis úgy tűnik, hogy a lakosság valójában még nem eléggé értette meg az alvás fontosságát. Hiszen az emberek általában figyelnek a táplálkozásukra, többé-kevésbé a testmozgásra, de nem elegendő figyelem irányul az alvásminőségükre.

Ezért többet kell tájékozódnunk az alvást segítő módszerekről, azaz arról, hogy érhető el a valóban pihentető és kielégítő mennyiségű alvás. De ehhez  előbb vizsgáljuk meg, hogyan is alszunk mi?


Ősi szépségápolási kultúrák találkozása

2021. április 09.

A Holt-tenger egyedülálló ásványi összetételű vize tápláló, revitalizáló hatású, bőrmegújító képessége ősidők óta ismert. Marokkó folyékony aranyát, az argánolajat pedig sokan egyenesen a fiatalság elixírjének tartják. Mi történik, ha a Holt-tenger bőrszépítő kincseit Marokkó argán aranyával gazdagítják? Mi is kíváncsiak voltunk, hát utánajártunk!

Holt-tengeri ásványok a szép bőr szolgálatában
A Holt-tengerből származó só rendkívül magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően segíti bőre megújulását, miközben ellazítja az egész testet. A fennmaradt írások szerint Kleopátra is a holt-tengeri fürdők öregedésgátló hatásának köszönhetően őrizte meg mágikus szépségét. Ami működött 2000 évvel ezelőtt, bizony napjainkban is megállja a helyét: a holt-tengeri ásványok miközben tisztítják és fertőtlenítik bőrünket, mélyen hidratálják is azt, így fiatalítva meg a bőrt.

A szépség elixírje
A Marokkó aranyának is nevezett argánolajat méltán tartják a fiatalság forrásának. Rendkívüli összetevői miatt a szépségiparban sokoldalúan felhasználható haj- és bőrápoló szer. E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban is igen gazdag, mellékhatásoktól mentes, így bármilyen bőrtípusra kiválóan alkalmazható. Milyen titkokat rejt ez a selymes csoda? Hidratálja és gazdagon táplálja a bőrt, valamint intenzív ránctalanító hatással bír. Az argánolaj amellett, hogy fenntartja a bőr megfelelő nedvességtartalmát, simává és puhává teszi, miközben sejtmegújító képességét is támogatja.

Mit kíván a bőre?

A megfelelően hidratált bőr puha és selymes. Azonban amint nem áll rendelkezésre elegendő zsír vagy olaj, amely megakadályozza, hogy a víz elpárologjon a bőrünkből, a bőr kiszárad. Ugyanennek az ellentettje is igaz: a már dehidratált bőr zsírozása önmagában nem elég. A bőr lipidrétegének pótlása mellett a hidratálás is kulcsfontosságú ahhoz, hogy újra rugalmassá és puhává váljon a bőr. A dehidratált, csak olajjal ápolt bőr továbbra is fakó és rugalmatlan marad. Ugyanígy, ha csak vizet adunk a bőrünknek, de nem gondoskodunk a tápláló értékes olajok bőrbe juttatásáról, a folyadék újra könnyen távozik belőle, és az arcbőr továbbra is érdes marad. Tehát mind száraz, mind dehidratált bőr esetén a legjobb választás egy olyan arckrém, amely egyszerre tartalmaz hidratáló összetevőket, amelyek vizet juttatnak a bőr mélyebb rétegeibe, miközben olajtartalmával gyengéden lezárja a víz útját a bőrből kifelé, megakadályozva a kiszáradást. A NAAVA Argan Beauty arcápoló termékei kifejezetten a Holt-tenger bőrszépítő elemeire és argánolaj intenzív bőrfiatalító hatására építenek. Rendszeres használatukkal bőre újra bársonyosan puhává, gazdagon táplálttá, és fiatalosan feszessé válik.


Szép bőr természetesen, gyógynövényekkel

2021. március 26.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A természet patikája számos bajra gyógyír, nincs ez másként a bőrhibák esetében sem. A gyógynövényes mélyhámlasztás segítségével a sima, fiatalos bőr sokak számára elérhető.

Fiatalít, szépít, feszesít

A mélyhámlasztást elsősorban a bőr fiatalítására javasoljuk, segítségével a ráncok mélysége csökkenthető. Fiatalabbak esetében szeplők, májfoltok, vagy bőrhibák kezelésére ajánlott, de látványos eredményeket érhetünk el megvastagodott, seborrheás, rossz vérkeringésű, fakó, tág pórusú bőr esetében is –sorolja Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa. A kezelés jótékony hatású comedó képződésre, faggyúmirigy túltengésre és millium képződésre hajlamos bőr esetében, de alkalmazható pattanásos bőr, acnés hegek eltüntetésére is. Anti-aging kezelésekben is használjuk, rugalmatlan, élettelen, korai ráncképződésre hajlamos bőr esetében. A mélyhámlasztás az arcbőr mellett más testrészeken is alkalmazható: kezek öregedési jeleinek, cellulitis, stria esetében, vagy ernyedt hasfal, kar és combon feszesítésre.

Lépésről-lépésre

A gyógynövényes mélyhámlasztás két alkalmas kezelésből áll.

  • Az első kezelés során alkalmazott hatóanyagok és a kíméletes, apró formátumban lévő gyógynövény keverék bőrbe masszírozásának hatására a kezelést követő néhány napon belül a régi bőrréteg egyenletesen leválik. Ez idő alatt a reggeli és esti arctisztításhoz speciális készítményeket szükséges használni, melyek a hámlasztási folyamatra hatnak, ezért ezeket más termékekkel helyettesíteni nem szabad. A hámlási folyamat egyénenként különböző lehet, de a hámló részecskék erőszakos eltávolítása minden esetben kerülendő.
  • Az utókezelés a hámlasztást követő, 5. nap környékén történik. Ez ideig a bőrt víz nem érheti, így a hajmosás is tilos. A bőr teljes regenerációja két-három hetet vesz még igénybe, a kezelést követő 14-28. napon nyeri el a bőr a legszebb állapotát.

3 perc a királynői tartásért és a fájdalommentes mozgásért - Testtudatosság ma!

2021. március 22.

Te tudod, hogy van tested. A tested is tudja, hogy te vagy? Manapság egyre több helyen halljuk ezt a kifejezést: testtudatosság. Mit is jelent ez? Valójában annyit, hogy nemcsak rutinból cselekszünk, nemcsak reagálunk különböző behatásokra, hanem tudunk is róla mit művel a testünk.  

Együttműködés a saját testünkkel

Azt jelenti, hogy figyelemmel vagyunk a testünk irányába, együttműködünk vele. A testtudatosság az önismeret útja is… tapasztalatszerzés és móka. 

Lehetnek különféle fokozatai, az olyan apróságtól kezdve, mint: ha teli pohár van a kezemben és megkérdezik az időt, akkor nem fordítom ki a pohárból a folyadékot, egész olyan magasságokig, amikor már a belső szerveink működésébe is bele tudunk szólni, mint például szabályozni a női ciklus hosszát és mennyiségét vagy olyan „rejtett” izmok működését mint a transversus abdominis vagy a medencefenék intim, tudatosan működtetve nagyon is huncut izmai.

A test a lélek temploma – bánj vele aképen

Ezoterikus, spirituális körökben néha hajlamosak az emberek a testtel kapcsolatos dolgokat egy picit háttérbe szorítani, rosszabb esetben elhanyagolni, vagy aszkézist, vegetáriánusságot, megvonást hirdetni. Teszik ezt talán azért, hogy a szellemi munkára fektessenek nagyobb figyelmet, oda tegyék a fókuszt. Így sok esetben a test maga (mint a fizikai síkon jelenlévő megnyilvánulásunk) kiesik a figyelem teljességéből és így fölborul a kényes egyensúly test-lélek szellem között. Akár konkrétan is értheted ezt: a lábak összeakadnak, a gerinc elferdül, a szemek kancsalítanak, vagy különbözőképpen romlanak, a tartásunk megdől az egyik irányba, megjelennek a fájdalmak. Máris itt állunk egy csokor fizikai szinten jelentkező problémával.

A test a lelki felismerések postása

A testünkkel való foglalkozás és a rá irányuló figyelem (testtudatosság) nem jelenti azt, hogy a szellemi, spirituális törekvéseinkre kevésbé figyeljünk. Épp ellenkezőleg! A test mozgatása és a ráirányuló figyelem sok megértést hoz(hat) az életünkbe. A magam részéről a legtöbb felismerésem önmagamról mozgás közben, vagy a teljes mozdulatlanságból érkezett/érkezik meg hozzám. Akinek még nem volt ilyen élménye, érdemes kipróbálni! 

Sokszor láttam a tanítással töltött évek alatt, hogy mennyire nem stimmel a testtudatosság az emberekben (ezért is kezdtem tanítani, hogy részem legyen a változásban!). Látnak egy mozdulatot, próbálják leutánozni, azt hiszik, hogy sikerült és közben nem látják, hogy egész mást csinálnak - még akkor sem, ha látják magukat a tükörben. Nem érzik a saját testüket és nem kapcsolják össze még a tükörképükkel sem. (Ezért nem szoktam javasolni, hogy videóról tanulj meg hastáncolni, vagy más speciális mozgásokat próbálgass.)


Egy pohár vörösbor elfogyasztása egy óra edzéssel ér fel

2021. március 17.

Fotó: pixabay.comEgy kanadai kutatás olyan vegyületet talált a vörösborban, amely ugyanazt a hatást éri el egy pohár ital elfogyasztása után, mint egy óra konditermi edzés.

A My Daily szakoldalon jelent meg annak a kutatásnak az összegzése, amely szerint 1 pohár vörösbor elfogyasztása ugyanolyan kedvező hatással bír, mint 1 óra konditermi edzés. Ennek az alapját egy különleges vegyület, a szőlő héjában is található rezveratrol adja, amelyet majdnem tíz éven át vizsgáltak amerikai tudósok, mégsem fedezték fel semmilyen pozitív hatását.

Most a kanadaiaknak sikerült, ugyanis amikor ez a vegyület a szervezetbe jutott olyan mennyiségben, mint amennyit egy pohár átlagos vörösbor tartalmaz, több pozitív élettani hatás is észlelhető volt.

Ilyen a fizikai teljesítmény és az izomerő növekedése, valamint a szívműködés javulása. Ami érdekes, hogy a kutatásban észrevették, hogy ez a három élettani hatás pont olyan mértékű, mint egy óra konditermi edzés utóhatása. Természetesen rendszeresen nem lehet így kiváltani edzést, de egy-egy elmaradt alkalom pótlásához jól jön egy pohár vörösbor, illetve a szőlő, az étcsokoládé, a kakaó és a mogyoró fogyasztása is, hiszen ezek is tartalmaznak rezveratrolt.

Egyébként, aki bort iszik, az a tudósok szerint vonzóbbnak is tűnik mások számára. Csak persze nem mindegy, hogy mennyit.

Azt már sokan vizsgálták és tapasztalták, hogy némi alkoholmennyiség elfogyasztása után másokat vonzóbbnak találunk, mint józanul. De mennyit kell innunk ahhoz, hogy mások szerint vonzóbbak legyünk?

Egy ausztrál és brit szakemberek által végzett kutatás szerint egy-két pohár bor elfogyasztása után vonzóbbak leszünk mások számára, mint józanul, vagy még több alkohol fogyasztása után.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...86