Vércsoport szerinti diéta - A
Az „A” vércsoportúak esetében nagyobb a valószínûsége a szív-és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek és a véralvadással kapcsolatos szövõdmények kialakulásából erdõ betegségeknek, mint más vércsoportoknál. A húsevõ „A” vércsoportúak gyakran számolnak be fáradtságról, energiahiányról, súlyfeleslegrõl, vízvisszatartásról. A jelenleg népszerû magas fehérjetartalmú étrendek az „A” vércsoport számára hiábavalóak, nem jó eredményt hoznak. Próbáljon meg rendszeres alvásrendet kialakítani, naponta iktasson be legalább 20perces relaxációs szünetet és hetente legalább 3-4 alkalommal végezzen könnyű oxigénigényes mozgásformát (úszás, jóga, kerékpározás).Ajánlott:
- Húsok: szárnyasok, pisztráng, csuka, ponty
- Tej/tojás: nincs ajánlott
- Olajok, olajos magvak: lenolaj, tökmagolaj, olivaolaj, földimogyoró, dió, tökmag
- Hüvelyesek: bab félék, szója, lencse, borsó, tofu
- Gabonafélék: rizs, szójaliszt, rozs, zab, tönkölybúza
- Zöldségek: cékla, brokkoli, kelkáposzta, gomba, hagyma, zöldborsó, sütőtök, spenót, saláta, karalábé, répa, fokhagyma, zöldbab, uborka
- Gyümölcsök: szeder, áfonya, cseresznye, meggy, ananász, szilva, kajszibarack, görögdinnye, körte, alma, bodza, citrom, füge, grapefruit, málna
- Italok: zöldtea, kávé, vörösbor
- Testmozgás: úszás, kerékpározás, jóga
Kerülendő (nem-vagy csak ritkán ehet?)
- Húsok: felvágottak, sertés hús, marha hús, belsőségek, kacsa, fácán, szalonna, sonka
- Tej/tojás: tej(mindenféle), tojás, vaj, kecskesajt, tehéntúró, jégkrém, kefír, tejföl, joghurt
- Olajok, olajos magvak: kesudió, pisztácia, naraforgó
- Hüvelyesek: csicseriborsó, száraz fehér bab
- Gabonafélék: búza (minden formában), pattogatott kukorica, árpa
- Zöldségek: kukorica, káposzta, padlizsán, paprika, burgonya, paradicsom, savanyúság ecetben
- Gyümölcsök: szőlő, mazsola, banán, sárgadinnye, földieper, mandarin, narancs, kókuszdió
- Italok: sör, kávé, tömény szeszes ital, szódavíz, szénsavas üdítõk(kóla, fanta...), fekete tea, fehér bor
- Testmozgás: lustaság