Információk, érdekességek

Hepatitis A - a fertõzõ májgyulladás

2007. július 03.

A tavalyi istvándi hepatitis járvány kórokozóját valószínûleg Olaszországból hurcolták be - derült ki egy, az Orvosi Hetilapban idén megjelenõ tudományos cikkbõl, amelyben dél-dunántúli kutatócsoportok közölték a legfrissebb virológiai kutatási eredményeiket.

A rák utáni élet

2007. június 29.

A Magyar Rákellenes Liga immár második alkalommal szervezte meg az "Együtt a rák utáni életért" kerekasztal konferenciát. A megbeszélések során mindig kijelölik a betegszervezetek számára a következõ idõszak céljait és az azok eléréséhez szükséges cselekvési programot, s ezúttal fontos cél volt a reformfolyamat többi résztvevõivel történõ egyeztetés is.

Egyes fájdalomcsillapítók enyhíthetik az Alzheimer-kór tüneteit?

2007. június 26.

- amerikai kutatók ezt állítják 


Amerikai kutatók arról számoltak be, hogy bizonyos fájdalomcsillapító tabletták csökkenthetik az Alzheimer-betegség által okozott agykárosodást

 

A kutatási eredmények magyarázatot adhatnak olyan felmérésekre, amelyek szerint azok az emberek, akik gyakran szednek aszpirin-szerû gyógyszereket, kisebb valószínûséggel betegednek meg a rettegett kórban. Az Alzheimer-betegség egyébként Amerikában - becslések szerint - 4 millió embert érint.


Az Alzheimer-kór 2.rész

2007. június 25.

A társadalmi megítélést jellemzõ, a demencia kapcsán általában elmondható, hogy az átlagember nagyon keveset vagy semmit sem tud róla, illetve nem tekinti betegségnek. A demens betegek családja a legtöbb esetben nem ismeri fel a szellemi hanyatlást annak korai szakaszában, de 13%-uk még súlyos szakaszában sem. Az Alzheimer-kóros esetek többsége a középsúlyos, vagy súlyos fázisában kerül csak felismerésre. Pontos és részletes felvilágosításra volna szükség ahhoz, hogy a társadalom a pszichiátriai-neurológiai betegségekkel kapcsolatos téveszméket felszámolja.

Az Alzheimer-kór - 1. rész

2007. június 24.

Alzheimer-kórA fiatalság rejthet szépséget magában, a társadalom valódi értékeit azonban az idõsek élettapasztalata, bölcsessége adja.

 

Az Alzheimer-kór olyan betegség, amely éppen ettõl a megbecsüléstõl fosztja meg az idõseket: fizikai haláluk elõtt megöli az értelmüket, a lelküket, magatehetetlenné és kiszolgáltatottá teszi õket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...218219220...239