Információk, érdekességek

A láz

2006. február 02.

Lázat okozhatnak a fertõzések, a biológiai anyagok, a szövetkárosodás, rosszindulatú betegségek, a védõoltások, a gyógyszerek, a hormonális és az anyagcsere-betegségek, valamint ismeretlen vagy nem tisztázott állapotok.

A láz akkor lép fel, amikor különbözõ fertõzõ vagy nem fertõzõ folyamatok kölcsönhatásba lépnek a szervezet védekezõrendszerével. A gyermekkori lázat a legtöbb esetben olyan mikroba okozza, amely azonosítható.


Porckorongbajok a derékban

2006. január 17.

A porckorongok általában a két ízesülõ csont között merevebb összeköttetést biztosítanak. A csigolyák közötti porckorong szerkezete különleges. Van egy zselés anyaggal kitöltött belsõ magja, és hogy terhelés hatására ne tudjon oldalra kifolyni, egy rostos gyûrû veszi körbe a magot. A porckorongok sajátossága az is, hogy a magnak nincs idegellátása, így betegségük nem jár fájdalommal. Ezzel szemben a magot körülvevõ rostos gyûrû idegekkel jól el van látva, ezért nagyon tud fájni. Terhelés hatására a porckorong rugalmasan deformálódik, majd a terhelés megszûnésekor visszanyeri eredeti alakját és magasságát.

 

A gerincoszlopban elhelyezkedõ porckorongok közül elsõsorban a nagyon mozgékony nyaki gerinc szakaszon lévõk károsodnak.


Vírusként terjed a munkamánia

2006. január 17.

A munkamánia már orvosilag is körülírható állapot. Sok esetben azonban többnyire az derül ki, hogy kezeletlen depresszió áll a háttérben.

A demenciásokért küzdenek az Alzheimer-világnapján

2005. szeptember 19.

Több-kevesebb mértékben, valamennyiünkben vannak úgynevezett ”kényszeres” gondolatok és ezeknek megfelelõ cselekvések.

 

Ezek akaratunk ellenére mintegy személyiségünk részévé válnak. Napi életünkben szerepet játszanak, magatartásunkat befolyásolják.


Miért nem kapok levegőt?

0000. 00 00.

Félelmetes és szorongást okoz, amikor úgy érezzük, nem tudunk annyi levegőt belélegezni, amennyit szeretnénk. A légszomjnak több oka is lehet, dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológust, a Tüdőközpont orvosát ezekről kérdeztük.

Fotó: 123rf.comAkut vagy krónikus légszomj?

Mindannyian ismerjük a légszomj kellemetlen érzését. Egy intenzív edzés után is csak kapkodjuk a levegőt, de egy kiadós lakoma miatt is érezhetjük úgy, hogy a jóllakottságtól nem tudunk mély lélegzetet venni. Ilyen esetekben a probléma rendszerint rövid időn belül megszűnik, komolyabb panaszt a hirtelen, látszólag ok nélkül vagy a tartósan fennálló légszomj jelez.

„Az akut légszomj olyan légszomj, amely nagyon hirtelen jelentkezik, és általában sürgős helyzetet jelez, amely gyors orvosi ellátást igényel. A krónikus légszomj olyan légszomj vagy légzési nehézség, amely több hétig vagy hosszabb ideig tart.”

Tünetei lehetnek:

  • nehéz lélegezni, tudunk levegőt venni, de nem olyan mélyen, ahogy szeretnénk,
  • szorító érzés a mellkasban,
  • fulladás érzés,
  • a kellemetlen tünetek miatt szorongás, pánik is jelentkezhet, sápadtság, verejtékezés is társulhat a légszomj mellé.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...218...219