Információk, érdekességek

Cukoranyagcsere

2006. június 09.

Az élő szervezetek működésükhöz energiát igényelnek, amelyet a táplálékkal felvett tápanyagok biztosítanak. A tápanyagoknak három fő formáját a fehérjék (energiaérték 4,2 kalória/ gramm), a zsírok (9,1 kalória/gramm) és a szénhidrátok (4,2 kalória/gramm) képezik. Mellettük jelentős a táplálékkiegészítők (ásványi és nyomelemek, vitaminok, valamint élelmi rostok) étrendi és élettani szerepe is.

Felső hasi görcsök

2006. június 06.

Nincs más hely a szervezetben, amelynek fájdalmát ennyiféle kórkép okozhatja. A leggyakrabban a nyelőcsőből, a gyomorból, a nyombélből, a vastagbélből, a májból, az epeutakból és a hasnyálmirigyből erednek.


Számításba kell venni a szívinfarktust, a tüdő-mellhártya vagy mozgásszervi és idegrendszeri betegségeket is. Sajnos előfordult, hogy hátsó fali szívinfarktusnál epegörcsre gondoltak, s ez a tévedés a beteg életébe került.


Miért pöttyös a gyerek?

2006. június 03.

A bőrön jelentkező kiütéseknek rengeteg oka lehet (allergia, bőrfertőzés, gyulladás stb.), ám gyermekeknél leggyakrabban valamilyen fertőző betegség okozza.
 

A bárányhimlő a leggyakoribb kiütéses fertőző betegség. Rendkívül ragályos, majd minden gyermek tízéves kor előtt átesik rajta. A betegség két-három hetes lappangási idő után lázzal, rossz közérzettel kezdődik. Ezt követően kezdetben foltos, majd hamarosan hólyagos kiütések jelentkeznek szerte a bőrön - még a hajas fejbőrön is -, valamint a nyálkahártyákon.


Figyelj rám!

2006. június 01.

A Parkinson-kór hazánkban is tízezreket érintő betegség. Az időben elkezdett és szakszerű kezelés megfelelő életminőséget biztosíthat a betegek számára. Viszont a megfelelő életminőséghez a kezelés folyamatos korrekciója szükséges.

Sötét nappalok, fényes éjszakák

2006. május 31.

A bipoláris zavar, vagy más néven mániás depresszió az egyén hangulatára, viselkedésére és érzékelésére ható betegség, mely a magyar lakosság több mint 1 százalékát, százezer embert érint. 

A bipoláris zavar, mint a mentális megbetegedések általában, mind a mai napig tabutémának számít hazánkban. A pszichiátriai betegeknek nap mint nap szembesülniük kell a társadalom megbélyegzésével és kirekesztésével. Különösen igaz ez egy olyan betegségre, amelyben depressziós, valamint felfokozott érzelmi és fizikai állapottal járó, úgynevezett mániás fázisok váltják egymást, nagyon eltérő jellegű tünetekkel.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...218219220...226