Információk, érdekességek

Károsíthatják-e az energiaitalok a szívet?

2024. március 08.

Fotó: pixabay.com

Az energiaitalokat a legtöbben azzal a céllal fogyasztják, hogy gyorsan energiához juttassák a szervezetüket, és bírják az akár éjszakába nyúló tevékenységet. Néhányaknak azonban ez nem tesz jót, kellemetlen tüneteket, mellkasi fájdalmat, esetleg szívritmuszavart okozhat a nagy mennyiségű bevitel. Az erre vonatkozó kutatások eredményeiről dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa számolt be.

Hogyan függhet össze a túlzott energiaital-fogyasztás a szívritmuszavarral?

Kutatások szerint a magas koffeintartalmú energiaitalok akár potenciálisan súlyos szívproblémát, pitvarfibrillációt is okozhatnak – ez a szívritmuszavarok egy típusa, amely megfelelő ellátás nélkül, súlyos esetben akár erős szívdobogás-érzéshez, vérrögök kialakulásához, stroke-hoz és extrém esetben szívmegálláshoz is vezethet. Éppen ezért érdemes komolyan venni az energiaitalok szív-érrendszerre gyakorolt hatásáról szóló kutatási eredményeket.

– A Journal of Addiction Medicine című szaklapban publikált tanulmány mutatott rá a fenti összefüggésre: a magas koffeintartalmú energiaitalok és a szív-érrendszeri komplikációk, például a szívritmuszavar kapcsolatára.
– Ugyanebben a tanulmányban elemezték, hogy az energiaitalok a koffeinen kívül gyakran olyan összetevőket is tartalmaznak, mint a taurin (ami egy aminosav fajta) és bizonyos növényi anyagok (például guarana, ginseng), amelyek fokozzák a koffein hatását és hozzájárulhatnak a szív fokozott reakcióihoz.
– Néhány esetben előfordul, hogy a megemelt koffeintartalom nincs úgy tesztelve, mint más hagyományos üdítőitaloknál.
– Más tanulmányokból kiderül, hogy számos esetben előfordul, hogy az erős szívdobogás, gyors pulzus, szabálytalan szívverés miatt sürgősségi ellátásra került páciensek elmondják, hogy a tünetek megjelenése előtt több doboz energiaitalt fogyasztottak, és az EKG pitvarfibrillációt igazol náluk.
– Amerikai kutatók már 2018-ban is dokumentáltak olyan esetet, amelyben egy 25 éves fiatalember került kórházba szívinfarktus miatt, és az előzményeiben a korábbi néhány hétben nagy mennyiségben fogyasztott energiaital szerepelt. Ezen kívül több más hasonló esetet is feljegyeztek már, akár Magyarországon is.
Mindenképpen fel kell figyelni tehát a fenti tünetekre, valamint a mellettük megjelenő mellkasi fájdalomra, a mellkasban érezhető „rebegő, pillangószárny” szerű érzésre, a légszomjra, a szorongásra, a zavartságra és a szédülésre – ezek megléte esetén orvosi segítséget kell kérni. 

Hogyan lehet kivizsgálni a pitvarfibrillációt?

  • Amikor valaki mellkasi fájdalommal, erős, szabálytalan szívdobogás érzésével fordul kardiológushoz és felmerül a szívritmuszavar gyanúja, a kivizsgáláshoz és a pontos diagnózis felállításához többféle eszközös vizsgálatra is szükség lehet – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.
  • A laborvizsgálatok mellett alapvető vizsgálatnak számít az EKG, amellyel gyorsan ellenőrizni tudjuk a szív elektromos jeleit. Ezek eredményei alapján el tudjuk dönteni, szükséges-e az akár 7 napig viselhető Holter EKG, ami kis mérete, praktikussága miatt már egyáltalán nem jelent nagy kényelmetlenséget. Ezzel az eszközzel akár a ritkább tüneteket okozó problémák is kiszűrhetők. Ugyancsak biztonságos és fájdalmatlan eljárás a szívultrahang és akár a terheléses szívultrahang, utóbbival terhelés mellett is megfigyelhető a szív munkája. 

Praktikák, amelyek átsegítenek a kínzó másnaposságon

2024. január 05.

Hasogató fejfájás, háborgó gyomor és zombiszerű vegetálás. Talán neked sem kell különösebben ecsetelni, hogy a másnaposság mennyire megviselheti az embert. Lássuk, mit tehetsz ellene!

A fotó illusztráció: pixabay.comA macskajaj elhárítására mindenkinek van valami tuti tippje, de nem biztos, hogy pont akkor kéne kísérletezned velük, amikor a puszta létezés is mérhetetlen kínt jelent. A BBC ezért is kért fel néhány jeles szakembert, hogy tudományos szempontból értékeljék, melyik ismert módszerre érdemes támaszkodni a szükség óráiban.

Az alkohol rossz, értem?
Az, hogy iszol-e vagy sem, csakis rajtad áll, mindenesetre nem árt, ha tudod, hogy egy 2016-os adatok alapján összeállított tanulmány szerint nem létezik olyan alkoholmennyiség, ami teljesen biztonságos volna: már napi 1-2 ital is káros az egészségünkre. A lightos iszogatás tévhit. Egy tanulmány szerzői szerint napi 1-2 ital is megárt.

Zsemle gazdagon
Jillian Jorgensen, a New York Daily News szerzője például azt állítja, náluk a minden földi jóval, krémsajttal, paradicsommal, vöröshagymával és szalonnával megpakolt zsemle jelenti a gyógyírt a másnaposság kellemetlen tüneteinek kezelésére. De vajon tényleg felszívja az alkoholt, vagy csak ürügy egy nagy evéshez?

Az alkohol felborítja az alvási ritmusodat, ezért szervezetednek energiára lesz szüksége, de ha nem akarsz hirtelen összeomlani, lehetőleg olyan tápláló, jó zsírokban és fehérjékben gazdag feltéteket válassz, mint amilyen a füstölt lazac, az avokádó vagy a krémsajt. Pluszpont jár azért is, hogy a zsemle textúrája kifejezetten kellemes, könnyű lenyelni, így hányinger esetén sem kell a visszatérésétől tartani.

Paradicsomlé
A paradicsomlé eléggé megosztja az emberiséget: egyesek imádják, mások ránézni sem tudnak. Dr. Maheinthan Yogeswaran háziorvos az előbbi csoportba tartozik, és erre alapos oka van. Magyarázata szerint agyunk egyik fő energiaforrása a glükóz, melynek hiánya fáradsághoz és rossz hangulathoz vezet, vagyis valami olyasmihez, amit másnapossággal sújtva érzel. A paradicsomlé viszont egyszerű cukrokat, glükózt és fruktózt tartalmaz, ami elegendő lehet, hogy átbillentse a mérleg nyelvét.


Kellemes ünnepeket – fejfájás nélkül!

2024. január 03.

Az év végi ünnepek idején – de különösen szilveszterkor – sokan tartanak attól, hogy előjön a migrénjük, vagy egyszerűen csak a tartósan erős fejfájás veszélye fenyegeti őket. Hiszen számos olyan tényező gyülemlik fel ilyen alkalmakkor, melyek kiválthatják a bajt, és elronthatják a családi ünnepet vagy a szilveszteri mulatságot. De lássuk csak melyek ezek, és milyen „óvintézkedéseket” tehetünk azok megelőzése érdekében.

Fotó: pixabay.comHa megvizsgáljuk a migrén (a rohamszerűen fellépő, általában féloldali, görcsös fejfájás) vagy akár csak a hosszan tartó, erős fejfájás kiváltó okait, a szakemberek által készített tanulmányok „rangsoraiban” előkelő helyen találjuk általában a mértéktelen evés-ivást, a kialvatlanságot, a stresszt, a nagy zajt, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztást. Sajnos, ezek a veszélyt jelentő tényezők rendszerint együttesen jelen vannak az év végi ünnepek alkalmával, és könnyen elronthatják a várva várt karácsonyi vagy szilveszteri összejövetelt a migrénre, fejfájásra hajlamos emberek számára.

Evés-ivás: veszélyes túlzások

Minden évben újult erővel tör ránk az érzés: vonalaink megőrzése érdekében nem szabad túlzásba vinnünk az evés-ivást az év végi ünnepek idején – de a gyakran migrénnel, tartós fejfájással küzdő embereknek nemcsak a fölösleges kilók elkerülése miatt kell különösen ügyelniük a szélsőségek elkerülésére.

Ne igyunk sok alkoholt! – ennek a szabálynak a betartása még a mértékletes táplálkozást előíró jó tanácsok megfogadásánál is fontosabb. Pedig milyen nehéz eltölteni egy szilveszteri partit vagy egy karácsony táján rendezett társasági összejövetelt túlnyomóan ásványvíz és üdítők mellett… Márpedig azok, akiknél a migrén vagy más fejfájási forma évről évre jelentkezik ilyen alkalmakkor, tudják, hogy a fokozott mértékű alkoholfogyasztás mekkora veszélyt jelent a számukra ezért jobb, ha ebben az évben már előre felkészülnek a védekezésre. Egyesek csak a fehérborra vagy a pezsgőre, mások a vörösborra, az aperitifre vagy az erős italokra érzékenyek. A túlzásba vitt sörivás is gyakran emlegetett példa. Ezért a veszélyeztetett körbe tartozóknak maguknak kell eldönteniük, melyik italból nem szabad még egy kis pohárkával sem fogyasztaniuk.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy a nagyobb mennyiségű csokoládé (vagy azt tartalmazó sütemény, karácsonyi édesség) fogyasztása is kiválthat migrénes rohamot, de ilyenek még az érlelt sajtok (brie, camembert, az ementáli jellegű gróji, a rokfort, a blue sajt), egyes déligyümölcsök is. Ha a kávét sokan a fejfájás ellen vagy a migrén megelőzése céljából isszák is, azoknál, akik naponta nagy mennyiségben fogyasztják, ellenkező hatást válthat ki, ha az említett okból fokozzák a mennyiséget. Vigyázni kell tehát arra, hogy ne vigyük túlzásba a kávéivást sem, abban a reményben, hogy akkor jobban bírjuk majd az éjszakázás.


Gyógyszer vagy méreg? Az alkohol

2023. december 29.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hamarosan búcsúztatjuk az évet, és ezzel hagyományosan együtt jár Szilveszterkor az éjféli koccintás. Bár az alkoholról sokat lehet olvasni, a köztudatban gyakran összemosódnak a mennyiségre és minőségre vonatkozó, a szervezetre gyakorolt jótékony és a romboló hatásokról szóló információk. Sokan nem tudják, hogy 1-2 pohár (nők esetében 1 dl, férfiaknál 2 dl) pezsgő elfogyasztásával már szinte kimerítették az egészségi szempontból ártalmatlannak tartható alkohol napi mennyiségét. Az alábbi összefoglaló segíthet abban, hogy a szilveszteri jókedv közepette is tiszta fejjel kezdd az új esztendőt.  

Az alkohol, vagy más néven etil-alkohol a cukortartalmú növényi (pl. sör, bor, pálinka) és állati nedveknek (pl. kumisz, méhsör) élesztőgombák okozta erjedésekor keletkezik. Színtelen, víztiszta, égető ízű folyadék, melynek nagy az energiasűrűsége. Az alkohol 1 grammja 7,1 kcal energiát ad a szervezetnek. (Összehasonlításul a fő tápanyagok jellemzői: 1 g fehérjéből és 1 g szénhidrátból 4,1 kcal, 1 g zsiradékból 9,3 kcal energia szabadul fel a szervezetben.)

Az éhgyomorra fogyasztott alkohol csökkenti a vércukorszintet, és emeli a vérnyomást. Hatására a bőr kipirul, melegebbé válik, és a megnövekedett hőképződés és hőleadás emeli az alapanyagcserét. Erőteljes vízhajtó hatása befolyásolja a szervezet ásványi anyag háztartását. Az alkohol lebontása alapvetően a májban történik, mely összefüggésben van a zsírsavak égetésével. Minél nagyobb az alkoholfogyasztás mértéke, annál inkább nő a szabad zsírsavképződés, és ezáltal a vér triglicerid-szintje (vérzsír-szintje).

A józanság fokozatai

A legjobb hangulatú ünneplés, mulatás mellett is érdemes emlékezni a következő felsorolásra, amely a különböző töménységű és mennyiségű alkoholos italok, valamint azok szervezetre gyakorolt hatásainak összefoglalója:

A kevés, híg alkoholos ital (1 dl bor vagy 2 dl sör) fogyasztása többnyire fokozza a gyomornedv elválasztást, az étvágyat, kóros elváltozást azonban nem okoz az idegrendszerben.

Kis mennyiségű alkoholos ital (1-2,5 dl bor vagy 2-5 dl sör) bevitele mellett már csökken az érzékszervek működése, károsul az izommunka koordináltsága, csökkennek az agyi gátlások és a koncentrálóképesség.

Közepes mennyiségű alkoholos ital (4,5-8 dl bor vagy 9-17 dl sör) ivását követően gyengül az izomerő, a mozgások szabálytalanná válnak, jellemző az önkritika elvesztése, a vidámság, bőbeszédűség.

Nagy mennyiségű alkoholos ital (2 l bor vagy 4 l sör vagy 3 dl pálinka) elfogyasztása után bizonytalan járás, hányás, mély alvás, akaratgyengeség, erőszakos magatartás jelentkezhetnek.

Igen nagy mennyiségű alkoholos ital (3 l bor vagy 5 l sör vagy 0,5 l pálinka) ivása viszont már heveny mérgezést okoz, mély kábulatot és eszméletvesztést von maga után, életveszélyt jelent.


Másnaposság? Lehet, hogy hisztamin-érzékenysége van!

2023. november 19.

Valahányszor megiszom, akár csak egy kis mennyiségű bort is, irracionálisan komoly másnapos tüneteim lesznek. Az ünnepi időszakomat is végig kísérte a hányinger, migrén, hasfájás és rosszullét.

Fotó: pixabay.comHa a fenti mondatok ismerősen csengenek, dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának sorai magyarázatot adhatnak a zavaró tünetekre.

A hisztamin-érzékenység tünetei
Ha valakinél lecsökken a diamino-oxidáz (DAO) nevű enzim termelése, akkor a szervezete nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint, emiatt különböző tünetei jelentkeznek. Az említett fejfájás, migrén és hasi panaszok mellett légúti – orrfolyás, tüsszögés – és bőrtünetek – kiütés, ödéma, viszketés – is gyakran előfordulnak, de szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás is jelentkezhet.

Bor, dió, savanyú káposzta
Az ünnepi időszakban azért is nő a tünetek erőssége és gyakorisága, mert a hagyományos menüsor nagyon sok hisztaminban gazdag összetevőt tartalmaz. A bor és a pezsgő mellett a halkészítmények, a dió, a savanyú káposzta, a paradicsom, a csokoládé és az érlelt sajtok hisztamin tartalma is nagyon magas. Az elfogyasztott étel mennyisége jelentősen befolyásolja a tünetek súlyosságát.

Emiatt lett egyre rosszabbul
A hisztamin-érzékenység eltérő súlyosságú tüneteket okoz az érintetteknél. Ez attól függ ugyanis, hogy kinél milyen mértékben csökkent le a DAO enzim termelődése. Akinél jelentősen csökkent, vagy csak alig termelődik, ők érzik magukat a legrosszabbul az ünnepi időszak végére.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...45