Információk, érdekességek

Alacsony vérnyomás? 9 természetes vérnyomásemelő tipp

2024. október 21.

Az alacsony vérnyomás legtöbbször alkati adottság, amely azonban időnként panaszt, kellemetlenséget okozhat, bár egyes esetekben ez lehet egy háttérben álló betegség tünete is. Dr. Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája természetes vérnyomásemelő módszerekről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

Fotó: 123rf.com9 természetes vérnyomásemelő tipp

Alacsony vérnyomás esetén csak ritkán szükséges kezelés, de mindenkinek hasznos ismernie azokat az ötleteket, amelyek kissé megemelik a vérnyomást, és segítenek elkerülni az esetleges gyengeséget, rosszullétet.  

  1. Kerüljük a tűző napot és ne üljünk sokáig meleg vízben!
    A meleg még jobban kitágítja az ereket, vagyis még lejjebb viszi a vérnyomást, ezért a meleg vizes fürdőkben, a kádban és a tűző napon is csak rövid ideig ajánlott tartózkodni. 
  2. Gyakran igyunk!
    A megfelelő folyadék-, főként vízfogyasztás kiegyensúlyozhatja a vérnyomást, így akkor is fontos rendszeresen kortyolni, amikor nem érezzük szomjasnak magunkat.
  3. Óvatosan az alkohollal!
    Bár a jelentős mennyiségű ital éppen emeli a vérnyomást, egy pohár bor egy picit lejjebb is viheti az értéket, így akikre jellemző az alacsony vérnyomás, csak óvatosan fogyasszanak! 
  4. Együnk kevesebbet, de gyakrabban!
    A gyakori kis adagok megelőzhetik a vérnyomásesést, ugyanakkor főleg idős magasvérnyomás betegeknél nem ritka az evés utáni vérnyomáscsökkenés. Nekik étkezés után érdemes lefeküdni.  
  5. Válasszunk sós ételeket!
    A sóról közismert, hogy emeli a vérnyomást, így alacsony értékek esetén beépíthetőek az étrendbe a sós fogások.  Ez nem jelent túlsózást, de érdemes a fogások közül a sós ízűeket előtérbe helyezni. 
  6. Egyeztessünk a gyógyszerelésünkről az orvossal!
    Bizonyos gyógyszerek lejjebb vihetik a vérnyomást – például egyes antidepresszánsok, vízhajtók -, ezért a már szedett gyógyszereinkről és alacsony vérnyomásunkról mindig tájékoztassuk a kardiológust!
  7. Próbáljuk ki a kompressziós zoknit!
    Bár visszér-betegség esetén kötelező a kompressziós harisnyák, zoknik viselése, azok abban is segítenek, hogy csökkentve az lábszárakban keringő vér mennyiségét, az máshová áramolhat. 
  8. Keresztezzük a lábunkat!
    Gyengeség és szédülés esetén beválhat a keresztezett lábbal ülés, ugyanis enyhén emeli a vérnyomást. Viszont éppen ezért nem szabad vérnyomásméréskor így ülni. 
  9. Kerüljük a hirtelen pozícióváltást!
    A helyzetváltozásra bekövetkező hypotonia egyik lehetséges oka a baroreflex (a vérnyomást szabályozó mechanizmus) érzékenységének csökkenése.  Ezt nevezzük orthostázisnak, amikor felálláskor lezuhan a vérnyomás, illetve lassabban emelkedik arra a kívánt mértékre, ami elégséges vérátáramlást biztosít a szervek számára.

A diabetes nem gyógyítható, de nem kell örökre a gyógyszer

2024. október 18.

Fotó: 123rf.com

A 2-es típusú cukorbetegség terápiájához nagyban hozzájárul a gyógyszeres és/vagy az inzulinos kezelés. Sokan úgy gondolják, hogy életük végéig szükségük lesz rájuk, ám dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa szerint nem ritka, amikor ezen készítmények elhagyhatóak.

Gyógyítható a cukorbetegség?

Először is fontos leszögezni, miszerint a tudomány jelenlegi állása szerint a cukorbetegség nem gyógyítható – ám megfelelő kezeléssel a normál vércukorértékek hosszútávon szinten tarthatóak. Ehhez azonban az orvos és a páciens közös munkájára, aktív közreműködésére van szükség.

A 2-es típusú diabetes terápiája két fő részből áll: az elsőszámú kezelési mód az életmódterápia. Ez személyre szabott CH diétát és rendszeres testmozgást foglal magában. Amennyiben a vércukorértékek megengedik, úgy emellé nincs feltétlenül szükség egyéb kezelésre, hiszen az életmódváltással a megemelkedett glükóz értékek kordában tarthatóak. 

Amennyiben a vércukorértékek túlzottan magasak, illetve, ha a diéta és a mozgás nem vezet kellő eredményre, úgy gyógyszeres kezelésre és/vagy inzulinos terápiára van szükség (természetesen az előírt életmódon kívül).

A gyógyszer/inzulin egy idő után akár el is hagyható

Ha valaki kézhez kapja a cukorbetegség diagnózisát, úgy gondolhatja, már élete végéig gyógyszereken fog élni. Pedig kitartással, az orvos, a dietetikus, illetve egy edző utasításainak betartásával a gyógyszer/inzulin dózisa csökkenthető, majd egy idő után akár el is hagyható. Ugyanis a megfelelő táplálkozással, a túlsúly leadásával a vércukor értékek mérséklőnek, ráadásul mozgással javul a sejtek inzulinérzékenysége, csökken a HbA1c érték, valamint  az izommozgás során, az izomszövet összehúzódáskor aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa. (Sőt, az izomszövet cukorfelvétele izommozgást követően 72 órán át megmarad).


Mennyi jódot kell szednem, ha pajzsmirigybeteg vagyok?

2024. október 17.

A pajzsmirigybetegségek terápiájában sok esetben nagy segítségre van a jód pótlása , ám sokan bajban vannak azzal, milyen dózisban is érdemes alkalmazniuk. Dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosától megkérdeztük, hogy vajon mikor van szükség plusz jód bevitelére, és honnan lehet tudni, hogy elegendőt fogyasztunk-e belőle.

Fotó: 123rf.comNem mindig jó, ha jódot szed a pajzsmirigybeteg

A pajzsmirigy alulműködés és a jódhiány kapcsolatával sokan tisztában vannak, hiszen a jód kulcsfontosságú anyag a szerv hormontermeléséhez, hiszen azok alkotórésze. Ebből következik, hogy ha valakinél pajzsmirigy alulműködést diagnosztizálnak- vagyis ha túl kevés pajzsmirigyhormon termelődik-, akkor plusz jód bevitelére van szükség. Azonban nagyon fontos, hogy ez nem minden esetben van így, ugyanis előfordulhat olyan hipothyreosis (pajzsmirigy alulműködés), amikor az extra jód csak ront a beteg állapotán.

Ilyen zavar a – pajzsmirigy túlműködésen kívül- az autoimmun Hashimoto betegség, az autoimmun pajzsmirigygyulladás, mivel a plusz jódbevitel hatására a gyulladás is fokozódhat, és ez az téves reakciót súlyosbíthatja! Ezen kórforma esetén részletes endokrinológiai kivizsgálás  tisztázhatja a jódpótlás pro és kontráját.

Mennyi jódra van szükség?

Egy felnőtt napi jódszükséglete 150-200 mikrogramm, melyet be lehet vinni pl. alga, tengeri halak, jódozott só, jódozott ásványvíz, eper, tej-és tejtermékek fogyasztásával. (A tej és  tejtermék fogyasztás mennyiségi, minőségi ajánlásakor igen körültekintően járjunk el, mert egyéni megítélést igényel). Amennyiben valaki jódhiánnyal küzd és plusz jódot szükséges bevinnie, az megoldhatja táplálékkiegészítő formájában is.

Amennyiben túl kevés mennyiségben van jelen a szervezetben, úgy pajzsmirigy alulműködésen, strúmán és göbök keletkezésén kívül csökkent koncentrációt, vetélést, meddőséget, depressziót eredményez. Érdemes tudni, hogy vannak olyan ételek – pl. káposzta, kelbimbó- melyek a jód felszívódását gátolják, ezért érdemes mértékkel fogyasztani belőlük, ha valakinél jódhiányt állapítottak meg. (Ha ezen élelmi anyagok elkészítésekor párolást, főzést alkalmazunk az ún. goitrogén anyagok elillannak).


Körömgomba kezelése – már az első tünetektől

2024. október 14.

A körömgomba napjainkban népbetegségnek számít, egyes felmérések szerint a körömeltérések több mint feléért gombafertőzések felelősek. A felnőtt korú lakosság 6-8%-a szenved körömgombától, a 40–60 éves korosztályban ez az arány 15-20%-ra nő.

Fotó: 123rf.comA gomba a köröm mikroszkopikus repedésein keresztül jut be a körömbe, és azután már belülről fertőzi azt. A gombás fertőzés általában a láb- vagy kézujj körmének végénél elszíneződött (sárgásfehér, sárgásbarna) foltként kezdődik, majd a betegség előrehaladtával a teljes körömlemez elszíneződését, megvastagodását, töredezetté válását eredményezheti, a köröm alatt pedig morzsalékos anyag gyűlhet össze.

A lábkörmöket 5-6-szor gyakrabban érinti, mint a kézkörmöket, és gyakoribb időskorban. Körömgomba-fertőzés forrása lehet a mezítlábas járás közösen használt, nedves területeken (pl. strandokon, zuhanyzókban), de akár a korábbi körömsérülések vagy a láb, vagy a kéz bőrének gombás betegsége is.

Kialakulására hajlamosít a szellőzést gátló zoknik és cipők viselése, az erős izzadás, az elégtelen lábhigiéné. Kockázatát fokozhatja még a perifériás vérkeringési zavar, a cukorbetegség vagy az immunrendszer legyengülése, de akár örökletes tényezők is.

A körömgombát gyakran alulértékelik, pedig nemcsak kozmetikai probléma: fertőző és súlyosbodásra hajlamos betegség, és kísérheti a beteg részéről szégyenérzet is.

A körömgomba-fertőzés mértékének megfelelően, enyhe esetben helyi (közvetlenül a körmön használandó), előrehaladottabb esetben szájon át szedhető (tablettás) kezelés alkalmazható. A tablettás készítmények kizárólag orvosi rendelvényre hozzáférhetők, míg a helyileg ható oldatok jellemzően vény nélkül kaphatók a patikákban.

A helyileg alkalmazható, vény nélkül kapható ecsetelők önmagukban a betegség enyhébb formáiban használhatók, vagyis akkor, ha a körömlemeznek kevesebb mint a 80%-a fertőzött, a lunula (a köröm tövében található félhold alakú rész) nem érintett, és legfeljebb 1-2 gombás körmünk van.

Ha súlyosabb körömgombás megbetegedéstől vagy gombás körömfertőzésre hajlamosító betegségtől szenved (pl. perifériás vérkeringési zavar, cukorbetegség, az immunrendszer legyengülésével járó állapotok), vagy nem biztos abban, hogy gombás körömfertőzése van, vagy enyhe tüneteinek pár havi helyi kezelése után sem tapasztal javulást, keressen fel bőrgyógyász szakorvost!


Foghúzás véralvadásgátló kezelés során

2024. október 13.

Sajnos bizonyos esetekben foghúzás válhat szükségessé. Ez már önmagában is igen kellemetlen, ám sok kérdés vetődhet fel azokban, akik véralvadásgátló terápiában részesülnek. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, miket kell ilyen esetekben tenni.

Fotó: 123rf.comKissé vérzékeny állapot

Akár terápiás, akár prevenciós célzattal, sokan kényszerülnek arra, hogy különböző véralvadásgátló készítményeket alkalmazzanak, hogy elkerüljék a fokozott vérrögképződést. Ezek a gyógyszerek úgy működnek, hogy némileg a vérzékenység irányába tolják a fokozott véralvadás-vérzékenység egyensúlyát. Éppen ezért tartanak a foghúzástól – és egyéb fogászati beavatkozástól- azok, akik valamilyen antikoagulánst szednek.

Nem mindegy, milyen fogat húznak ki

Hogy mit is kell tenni, szükséges-e kihagyni a véralvadásgátlót vagy sem a foghúzás idejére, az attól függ, hogy mennyi vérzéssel jár alapból a művelet. Hiszen, ha a fog már eleve laza, ráadásul egy gyökerű, úgy nem szükséges felfüggeszteni a terápiát, ám ha erősen kapaszkodik a fog, több gyökerű, nehezebb az eltávolítása, úgy meglehet, hogy ki kell hagyni a gyógyszert szedését. (Az alvadásgátló kezelésben részesülő beteget fogászati műtét előtti/utáni teendőiről minden fogorvos értesülhetett a fogorvosok szaklapjaiba írt cikkek alapján.)

Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót használ

Érdemes tudni, hogy az sem mindegy, ki milyen véralvadásgátlót használ, hiszen mást kell tenni különböző készítmények esetén, mivel más a hatásmechanizmusuk, a hatástartamuk, így a fogászati kezeléssel kapcsolatos javaslatuk is. A véralvadásgátlóknak a következő csoportjait különböztetjük meg: heparinok/LMWH, kumarin származékok, új típusú véralvadásgátlók (NOAC/DOAC).

Nem mindegy az INR

Az, aki régi típusú véralvadásgátlót szed, jól tudja, hogy milyen fontos az INR szint elvárt tartományon belül való tartása (leggyakrabban 2-3). Amennyiben ebből az intervallumból kicsúszik, úgy a terápia módosítására van szükség. Fontos, hogy foghúzás- és egyéb fogászati kezelés előtt- ellenőriztesse a beteg az INR szintjét, hiszen, ha 3,5 felett van, úgy vagy más dózisra kell áttérni, vagy pedig LMWH injekcióra, esetleg intézeti beutalás is javasolt lehet. Ez utóbbira főleg akkor lehet szükség, ha olyan társbetegségei vannak az érintettnek, mely szintén befolyásolja a véralvadást (pl. májbetegség, vesebetegség).


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...246