Információk, érdekességek

Fáradt? Vagy épp túl izgatott? – lehet, hogy pajzsmirigybetegsége van

2022. augusztus 09.

A pajzsmirigybetegség elsősorban a nőket érinti, akár meddőséget is okozhat. A gyakoribb alulműködést nehéz felismerni, sajnos sokan már későn jutnak orvoshoz. Ráadásul világszerte növekszik a betegek száma, aminek pontos okát egyelőre nem tudják. Annyi azonban bizonyos, hogy a genetikai meghatározottság mellett a környezeti tényezők és a vírusfertőzések is okolhatók a negatív tendenciáért.

Fotó:: gettyimages.comDr. Szilvási István, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb nukleáris medicina és belgyógyász szakorvosa elmondta: a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködés egyszerű laboratóriumi vizsgálatokkal megbízhatóan megállapítható. Alulműködés esetén a vér TSH hormon értékének szintje megemelkedik, túlműködéskor pedig lecsökken. A panaszok és tünetek igen eltérőek.

Ha a pajzsmirigy túlműködik

Túlműködés (hipertireózis) diagnosztizálása általában elég egyértelmű: előfordulhat szívdobogás, fogyás, remegés, izgatottság („nyüzsgés”), alvászavar, fokozott éhségérzet, melegségérzés, verejtékezés, menstruációs zavar vagy kifejezett gyengeség. Ezek miatt a betegek általában időben fordulnak orvoshoz. A betegség mindenképpen gyógyítható, kezelése a pontos okától függően gyógyszeres, radioizotópos, ritkán pedig akár sebészi lehet.

Ha alulműködést diagnosztizálnak

A jóval gyakoribb alulműködés (hipotireózis) ezzel szemben alattomos, enyhe tünetekkel kezdődő és általában hosszú ideig lappangó betegség. Leginkább a változó korban lévő nőknél fordul elő, akik fáradékonyságot, aluszékonyságot, gyengeséget, csökkent memóriát, levertséget, depressziót, fázékonyságot, lassabb mozgást, bőrszárazságot, hajhullást, sőt elhízást vagy arcpuffadást vehetnek észre magukon.

Mivel ezeket a tüneteket gyakran az előrehaladott életkorra fogják, sokan későn is fordulnak szakemberhez. Ezért dr. Szilvási István azt javasolja, hogy akármilyen megszokottnak is látszik egy-egy tünet, érdemes felkeresni vele a háziorvost, aki vérvételre küldi a gyanakvásra okot adó eseteket. Ha a beteg nem jut el idejében orvoshoz, az alulműködés akár súlyossá válhat – emelte ki Dr. Szilvási István. A hipotireózis kezelése szerencsére igen egyszerű: csupán rendszeres tablettás hormonpótlásra van szükség és a beteg teljesen panaszmentessé tehető.

Nők betegsége

A pajzsmirigy működésbeli zavara döntően a nők betegsége, ami az esetek többségében nem megelőzhető. A szakember szerint táplálkozás szempontjából egyedül a hiányos jódfogyasztásnak van jelentősége, ez ugyanis hajlamosíthat struma, illetve göbképződésre. A jódhiányos országokban – így hazánkban is – a halak, tengeri ételek fogyasztása, esetleg a jódozott só használata javasolt. Amennyiben viszont már kialakult egy – panaszt eleinte még nem is okozó – túlműködésre „hajlamos” göb, az extrém mennyiségű jódot kifejezetten kerülni kell, az ugyanis a szunnyadó elváltozást aktiválhatja. Egyes multivitamin készítmények, némely szívritmuszavarra szedett gyógyszer, valamint a CT kontrasztanyag jelentős mennyiségű jódot tartalmaz.


7 dolog, amire figyeljen asztmásként

2022. augusztus 07.

Fotó: gettyimages.com

Nyaralás alatt, a gyógyszerek megfelelő tárolása és az előírt adagolás szerinti használata odafigyelést igényel. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa egy praktikus lehetőségre is felhívja a figyelmet, ha a tünetek az otthontól távol esetleg rosszabbodnak.

Így készüljön fel

  • Gondoljuk át, hogy milyen hatások érnek majd bennünket a nyaralás helyszínén. Allergiás asztma esetén például a magas pollenkoncentráció is ronthatja a tüneteket, de a hőségben az emelkedő talajközeli ózonkoncentráció is erősödő tüneteket okozhat és erre kell számítanunk sajnos akkor is, ha az időjárás párás, esős vagy szeles időt ígér.
  • Indulás előtt keressük fel kezelőorvosunkat, írassunk fel elegendő gyógyszert, legyen nálunk recept. Készüljünk pótlásra is, ha a jövés-menés közben netán elkeveredne az inhalátor.
  • Egyeztessük az asztma akciótervet, a teendők listáját és a szükséges gyógyszereket arra az esetre, ha rosszabbodna az asztma.

Erre figyeljen a csomagolásnál

  • Ha több csomagunk is van, célszerű nem egy helyre tenni az összes gyógyszert. Ha bármi történne az egyik csomaggal, legyen nálunk egy biztonsági tartalék is. 
  • A szállítás során figyeljünk a gyógyszerek tárolására. A melegben megváltozhat az asztma spray-k hatóanyag koncentrációja, ezért hűvös, árnyékos helyen szállítsuk, szükség esetén kisméretű hűtőtáskában, például az immunterápiás készítményt.

Cserepes ajkak nyáron – ekcéma tünet?

2022. augusztus 06.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A nyári erős napsütésben az ajkak érzékeny bőrét is megfelelően védjük a napsugarak ellen. Ha azonban ennek ellenére is száraznak, cserepesnek érezzük az ajkakat, az ajak dermatitisz jele is lehet, mellyel kapcsolatban dr. Schmidt Emese bőrgyógyász, klinikai onkológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Kiújuló panaszok esetén nem elég az otthoni kezelés

Az ajkak érzékeny bőrét a téli hideg, a szeles időjárás és a nyári hőség, az erős napsugárzás is kikezdheti. Az ajkakat ezért nagyon fontos az időjárás megpróbáltatásaitól is védeni, ajakápoló készítményekkel hidratálni. Nyáron a fényvédelemről se feledkezzünk meg, a bőr daganatos elváltozása ugyanis ezen a területen is kialakulhat! Ha azonban a gondos ápolás ellenére az ajkak rendszeresen kiszáradnak, cserepesek, a szájszél bereped, arra is gondolni kell, hogy komolyabb kezelést igénylő bőrprobléma áll a háttérben – hívja fel a figyelmet dr. Schmidt Emese.  

Érzékeny bőrűeknél gyakoribb

Főként atópiás, vagyis allergiára hajlamos, érzékeny bőrű személyeknél fordul elő az ajak környékén is bőrirritáció. Gyakori, hogy nemcsak az ajkak, hanem az ajak körüli területen is jelentkezik irritáció. A bőr kipirosodhat, hámló, száraz, viszkető és gyulladt lehet, fájdalmasan húzódik. 

A kiváltó okot kell megkeresni

Az ajak dermatitiszt az ajkak harapdálása, a hormonszint változása, cigarettafüst, stressz, fokozott verejtékezés is okozhatja, gombás vagy bakteriális fertőzés is kiválthatja, de allergiás eredetre is gondolni kell. Nyáron a bőrre tapadó pollenek miatt is jelentkezhetnek a panaszok, de akár a kozmetikumok, fogkrémek, fogpótlások vagy fogszabályozó valamely összetevőjével szembeni érzékenység is kiválthatja.


A gyermekkori hipertóniáról

2022. augusztus 01.

Kevesen tudják, hogy gyermekkorban is előfordulhat a hipertónia, sőt ez egyre gyakoribbá váló kór…

Fotó: gettyimages.comAlig akad közöttünk olyan, akinek valamely hozzátartozója ne szenvedne hipertóniában. Kevesen tudják azonban, hogy gyermekkorban is előfordul, sőt egyre gyakoribbá váló kór. Mivel felnőttkorban a magas vérnyomás felelős a legtöbb vezető halálok – mint például az infarktus, az agyvérzés – kialakulásáért, a hipertónia elleni küzdelmet már idejekorán, a gyermekkorban el kell kezdeni.

Orvosilag élesen szétválasztanak két hipertónia-típust: az egyik, amelyben egyértelműen kimutatható egy meghatározható magas vérnyomást okozó betegség, a másikban pedig a hipertónia hátterében nem találunk kimutatható okot.

Az előbbit másodlagos, az utóbbit elsődleges, esszenciális magas vérnyomásnak nevezzük.

A megelőzés fontossága

A megelőzés mindig hatásosabb (és olcsóbb is), mint a gyógyítás. Ezért a magas vérnyomás megoldásában inkább az egészséges életmódra, mint a gyógyszeres kezelésre kell hagyatkoznunk. Mint említettük, az egészséges életmódnak része a megfelelő táplálkozás, a kalóriában pont megfelelő, valamint telített zsírsavakban, koleszterinben és sóban szegény étrend.

Emellett fontos a káros szenvedélyektől való tartózkodás (dohányzás!) és a sok mozgás. A már kialakult magas vérnyomás kezelésében is ezek az életmódbeli változtatások az első választandó gyógymódok: pusztán a fogyással, a nikotin mellőzésével és sportolással is jelentősen csökkenteni tudjuk a vérnyomást!

Magas vérnyomás gyermekkorban

A magas vérnyomás létrejöttéért számtalan tényező felelős. A végső közös élettani okok közt azonban mindig fellelhető a keringő vér “sebessége” és az erek “ellenállása” között finom, precízen szabályozott egyensúly felborulása. A vér sebessége, vagyis az egységnyi idő alatt a szíven átáramló vértérfogat megnőhet például stressz vagy túlzott folyadékbevitel hatására, ám a hipertónia leggyakoribb okát magukban a véredényekben, azok megnövekedett ellenállásában, tehát az erek szűkületében, merevségében kell keresni: ide vezet többek közt a tartós dohányzás és a túl zsíros étrend is.

Gyermekkorban – ellentétben a felnőttkorival – a másodlagos magas vérnyomás a gyakoribb. Tízéves kor alatt leggyakrabban, kb. 80%-ban vesebetegségek okozzák. Talán meglepő ez a magas szám, pedig igaz. Ráadásul ezen vesebetegségek jó része húgyúti fertőzés következménye, amelyet pedig mindannyian banális, veszélytelen betegségnek tartunk!

A húgyúti gyulladások gyakorisága sokkal magasabb, mint azt gondolnánk. Egy brit felmérés szerint a sürgősségi ambulancián megjelenő lázas gyermekek 7,5%-ában találták ezt a kórokot. A hólyaghurutot többnyire baktériumok okozzák, ezért van ellenük megfelelő gyógyszer – már amennyiben időben észrevesszük. Akkor van igazán baj, ha a fertőzés felfelé továbbterjed a vesékre is. A kezeletlen vesemedence-gyulladás ugyanis csaknem mindig maradandó károsodással jár: vesehegesedéssel – és a következményes magas vérnyomással.

A húgyúti fertőzésnek lehetnek egyértelmű tünetei – gyakori és fájdalmas vizelés, hasi fájdalom, szúrós szagú vizelet, ágybavizelés -, de előfordulhat tünetmentesen is, esetleg lázzal. Ezért fontos, hogy olyan lázas gyermeknél, akinél nem találjuk meg a láz nyilvánvaló okát, vizeletvizsgálatot végezzünk. Szerencsére a felismert és időben kezelt húgyúti fertőzés gyorsan és maradandó károsodás nélkül gyógyul. Másodlagos magas vérnyomást egyébként okoznak más, ritkább vesebetegségek, de különböző érrendszeri, hormonális, idegrendszeri betegségek is a kiváltó okok között szerepelnek.

Az elsődleges, esszenciális hipertónia sokkal nehezebben megfogható, ezért jóval nehezebben kezelhető betegség. Serdülőkorban már fordul a helyzet, ez a gyakoribb. Mivel a gyermekgyógyászatban ebben a korban fordul elő a több magas vérnyomásos beteg, ezért nem győzzük eléggé hangsúlyozni a probléma fontosságát.

Az elsődleges magas vérnyomásnak valószínűleg nem egy konkrét, meghatározott oka van, több tényező együttesen felelős a felléptéért. Ezeket a tényezőket az unalomig ismert “egészségtelen életmód” gyűjtőfogalom alatt találjuk meg. Unalomig ismert, de azért nem árt odafigyelnünk: ezen tényezők figyelembevételével gyermekünk életminőségét, egész életútját, életmódját meghatározhatjuk.


P3 lett a rákszűrésem eredménye! Rákos vagyok?

2022. július 31.

Fotó: gettyimages.com

Az évenkénti méhnyakrák szűrése minden nő esetén igen nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai stádiumban végzett kezelés a kulcs a teljes gyógyuláshoz.

Ehhez viszont rendszeres ellenőrzés javasolt, hogy mihamarabb fény derülhessen az esetleges problémákra. Azonban sokaknál nagy kérdőjeleket jelent, ha P3 eredmény áll a papírjukon. Hogy ez pontosan mit is jelent, és hogy van-e ok aggodalomra, arról dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászai Központ nőgyógyászati onkológusa beszélt.

Papanikolau-skála

A méhnyakrák szűrés eredményének értékeléséhez többek között, még ma is a P-skálát használják, melynek 5 szintjét különböztetik meg. Ez alapján a P1/P2 eredmény egészséges esetben kapható, míg a P4/P5 már rákos elváltozásokra utal.

A kettő közt létezik a P3-as eredmény, melyről sokan nincsenek teljesen tisztában, pontosan mit is jelent, egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást. (Éppen a P3-as eredmény teszi alkalmatlanná ezt a régi osztályozást)! Hogy pontosan milyen terápiás módszert is kell alkalmazni, az a pontos eredménytől függ, ugyanis érdemes tudni, hogy a pontos diagnózishoz Bethesda-osztályozásra van szükség, mellyel sokkal pontosabb információt kapunk.

Aggódjak, ha P3 lett az eredmény?

Sokan kétségbe esnek, amint megtudják, hogy P3-as lett a rákszűrés eredménye. De vajon mennyire kell megijedni ilyen érték láttán?

Először is fontos tisztázni, hogy a P3-as citológiai eredmény nem feltétlen jelent egyet azzal, hogy valakinek rákos elváltozása van, vagy az azt megelőző állapotban van az illető- azonban pusztán ez alapján ez nem is zárható ki!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...207