Információk, érdekességek

Magnézium az izomgörcsök, a magas vérnyomás ellen?

2022. november 30.

Ha nehezen koncentrál, izomgörcsöket tapasztal, vagy magas vérnyomással küzd, előfordulhat, hogy a szakorvosi kezelésen túl a magnézium bevitel is segíthet. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája a magnézium és a vérnyomás összefüggéseire hívta fel a figyelmet.

AFotó: 123rf.com hiány okai, tünetei

A magnézium az emberi szervezet minden sejtjében fellelhető ásványi anyag. Nélkülözhetetlen számos életfontosságú enzim működéséhez, izom összehúzódáshoz, idegi működéshez, és az erős csontozat fenntartásához. A szervezet magnéziumtartalmának közel fele a csontok felépítésében vesz részt, ahol kalciummal és foszforral alkot vegyületet. Szükség van magnéziumra az izmok működéséhez, valamint az egészséges idegi és szívműködéshez. A magnézium szívre gyakorolt pozitív hatásain túl, több vizsgálat szerint is képes csökkenteni a magas vérnyomást. Elsősorban hypertoniás krízis, preeclampia, eclampsia kezelésében használatos.

Hiánya – amely az idősödéssel, a környezetünk ártalmai, a stresszhelyzetek, a nem megfelelő táplálkozás és a kevés mozgással járó életmód következményeként egyre jelentősebbé válhat – éppen ezért negatív hatással lehet a szervezetre. A magnéziumhiány okai:

– fokozott fizikai igénybevétel,

– terhesség és szoptatás idején növekedett szükséglet,

– egyoldalú, hiányos táplálkozás (diéta, fogyókúra),

– emésztési, felszívódási zavarok (bélbetegségek),

– fokozott magnéziumvesztés (hasmenés, égési sérülés, egyes vizelethajtók szedése),
– bizonyos speciális gyógyszeres kezelés (egyes antibiotikumok, immunszupresszív készítmények, kemoterápiás gyógyszerek).

A magnéziumhiány okozhat többek közt idegrendszeri tüneteket (koncentrálóképesség zavara), izomremegést, izomgörcsöket (például éjszakai lábikragörcs). Magnéziumpótlás szükséges lehet infúzió formájában szívblokk és súlyos vesebetegség esetén, valamint toxaemia kezelésére a szülést megelőző 2 órában.

Ártalmas is lehet

  • Fontos tudni, hogy a túl sok magnézium ártalmas is lehet. Csak fokozott odafigyeléssel adható mérsékelten súlyos veseelégtelenségben, myasthenia gravis, légzőrendszeri betegség esetén. Az alkalmazás során a hypermagnesia elkerülése érdekében a beteget monitorozni kell: vérnyomás, plazma magnézium szint (1,6–2,6 mEq/liter vagy 0,8–1,2 mmol/liter), egyéb elektrolit koncentrációk, szívműködés (EKG), mély ínreflexek, veseműködés (vizeletürítés legalább 100 ml/4 óra), légzésfrekvencia tekintetében. Különösen olyan esetekben igaz ez, amikor nem az alacsony magnéziumszint megszüntetése az indikáció. Hangsúlyozni kell, hogy a magnéziumszint vérvizsgálattal meghatározható, és csak hiány esetén javasolt a pótlás – ismerteti dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magas vérnyomás és érkockázat specialistája.

6 alattomos tünet, amit a menedzserkardiológia vizsgál

2022. november 29.

A menedzser életmódot folytató nők és férfiak életében jelenlévő stressz számos probléma forrása lehet. A bajt nem csak a feltűnő mellkasi fájdalom és az erős szívdobogás jelezheti, de apróbb tünetek is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azokra a jelekre hívja fel a figyelmet, amelyeket a menedzserkardiológia hivatott kivizsgálni. 

Fotó: 123rf.comA menedzserkardiológia a stressz következményeit vizsgálja

Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbb adatok látnak napvilágot arról, hogy a stressz, a folyamatos teljesítményorientáltság önálló entitásként jelenik meg a szívbetegségek terén, speciális tünetekkel, kórfolyamatokkal, melyek egyedi kivizsgálási, terápiás, követési megközelítést igényelnek a kardiológusok részéről.

Menedzsereknél, vagy más feszített életmódot folytató férfiaknál a kardiológiai problémák jellemzően 40 éves kor körül és afölött jelentkeznek. A nők 55 éves kor körül és az után szembesülhetnek a betegségekkel – sokszor előzetes tünetek nélkül. Az életkorban látható eltolódás mögött biológiai okok állnak: a hölgyek menopauza után válnak sebezhetőbbé, amikor az ösztrogéntermelésük már nem védi őket a szívproblémákkal szemben – ismerteti dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. 

Van azonban néhány olyan tünet, amely mindenképpen okot ad a menedzserkardiológiai kivizsgálásra:

Gyors kifáradás fizikai terhelés közben

Jellemző tünet, hogy a korábban gond nélkül végzett mozgás egyre jobban fáraszt, vagy esetleg látványos csökken a teljesítmény. Emögött gyakran az áll, hogy a szív nem képes elég vért pumpálni a testbe. Ha pedig valaki pihenés után is kimerültnek érzi magát, mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát. Vonatkozik ez arra is, ha mentálisan nem tudjuk a korábban megszokott teljesítményt nyújtani. 

Szexuális problémák

Az erektilis diszfunkció klasszikus jele lehet a szívbetegségnek. Természetesen a tünet mögött számos más ok is állhat, mint a szorongás, a stressz, fiziológiai faktorok, de az is előfordulhat, hogy a beszűkült artériák képtelenek a péniszbe pumpálni a vért. Az erektilis diszfunkció két leggyakoribb szív-érrendszeri oka az érelmeszesedés és az endothel diszfunkció. Az előbbi az ereket szűkíti és merevíti, az utóbbi megakadályozza az erek megfelelő ellazulását, ami megnehezíti a véráramlást. Vagyis az urológus mellett érdemes kardiológust is felkeresni a problémával.   

Mellkasi szorítás, fájdalom

A mellkasi fájdalom és szorítás érzése igen ijesztő lehet, különösen, ha fiatalabb vagy középkorú, ám stresszes életet élő személy tapasztalja. Igen gyakran maga a stressz okozza a pánik szindrómához hasonló érzést, ám akár szívprobléma is állhat a háttérben. A szívbetegség miatt kialakuló mellkasi panasz jellemzően akkor alakul ki, amikor az érintett aktív, a tünet lassan teljesedik ki, és inkább nyomásérzést jelent, mint szorítást, valamint a fájdalom gyakran más testrészekben is jelentkezik. 


A tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető

2022. november 12.

Kórokozók között élünk. Több, mint 200 vírus és számos baktérium okozhat légúti megbetegedéseket az egyszerű náthától a súlyos tüdőgyulladásig.

Fontos tudni, hogy az influenza és az influenza szövődményeként jelentkező, a Pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető.

A Streptococcus pneumoniae okozta fertőzések napjainkban sem veszítettek a jelentőségükből. Ezek gyakran az influenza szövődményeként is megjelenhetnek.

Pneumococcus elleni védőoltás javasolt:
• 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek
• A krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos

Pneumococcus-fertőzésre: tüdő- (COPD, asztma), szív-, vese-, máj- és cukor-
betegek
• Dohányosoknak életkortól, betegségtől függetlenül
• Belsőfülműtéten átesetteknek és koponyasérülteknek
• Léphiányosoknak

Akik korábban még nem részesültek Pneumococcus elleni védelemben, azoknak az oltását a 13 szerotípust tartalmazó konjugált oltóanyaggal javasolt kezdeni. A védelmet – legalább 2 hónap eltelte után – ki lehet szélesíteni a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid vakcinával.

• A 65 éves kor felettieknek a 23 szerotípust tartalmazó poliszacharid oltóanyagból 1 emlékeztető oltás javasolt, ha legalább 5 év telt el az előző poliszacharid-oltás óta.
• Aki korábban poliszacharid oltóanyaggal kapott védőoltást, 1 év múlva a 13 szerotípust tartalmazó konjugált oltóanyagot is megkaphatja egy alkalommal.
• Sérült immunitásúak (daganatos betegek, szervátültetettek stb.) és léphiányosok ismételt oltásairól kezelőorvos és/vagy védőoltási szaktanácsadó dönt.
• A Pneumococcus elleni védőoltás bármely más oltóanyaggal (pl. influenza) egy időben vagy bármilyen időközzel adható.


Kúp, szirup, tabletta – Mivel csillapítsuk a gyerek lázát?

2022. november 09.

Fotó: gettyimages.com

A csecsemők és (kis)gyermekek láza a legváratlanabb helyzetekben, gyorsan felszökhet. A szülő számára megnyugtató, ha az otthoni gyógyszeres ládában a gyermek számára alkalmas láz- és fájdalomcsillapító szer is mindig megtalálható. Paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagot tartalmazó fájdalom-és lázcsillapítók szinte minden korosztály számára „testreszabottan” – vény nélkül – kaphatók a gyógyszertárakban. Vannak kúpok, szirupok/szuszpenziók és tabletták is. Mindegyik patikaszer ugyanazt a célt szolgálja? Vajon mikor melyiket válasszuk?

A legfontosabb szempont: a kicsi életkora

A gyógyszerformák közötti választásban az egyik legfőbb szempont a kezelendő kis beteg életkora.

  • A láz- és fájdalomcsillapító hatású kúpok – a gyermekorvossal való egyeztetést követően már néhány hónapos kortól alkalmazhatók.
  • Ibuprofént vagy paracetamolt tartalmazó szájon át adandó szirupok/szuszpenziók legkorábban 3 hónapos kortól adagolhatók, ha a csecsemő testtömege – hatóanyagtól függően – meghaladja az 5 vagy 6 kilogrammot.
  • A nyelési nehézségekre, egy esetleges félrenyelés valószínűségére tekintettel a lázcsillapító tabletták az iskolás korosztály gyógyszerei. Jellemzően legkorábban 6 éves kortól javasoltak a szájban gyorsan széteső/diszpergálódó tabletták, míg egyéb láz- és fájdalomcsillapító tablettákat csak 12 éves kor fölött ajánlanak.
  • Szakmai szempontokat tekintve semmi akadálya annak, hogy akár iskoláskorú gyermekek is kúpokat kapjanak. Más kérdés, hogy már egy óvodás korú gyermek is szinte „menekül” a kúp elől.

Ezért jók a kúpok

Tudni kell azonban, hogy számos előnye van a kúpok alkalmazásának:

  • A hatóanyag a végbél nyálkahártyáján át képes felszívódni és a különféle szervekhez, szövetekhez eljutni a szervezetben. A kúpoknak a szájon át bevett gyógyszerekkel szembeni fő előnye azok májkímélő tulajdonsága. A végbélből felszívódott hatóanyagok – a végbél speciális érhálózata miatt – nem közvetlenül a májba jutnak, így a gyógyszermolekuláknak lehetőségük van a hatás helyét elérni, mielőtt a máj méregtelenítő munkájának áldozatául esnének. A kúpok tulajdonképpen a máj gyógyszerrel való „terhelését” csökkentik.
  • A kúpok szervezetbeni hatását jóval kevesebb tényező befolyásolja, mint a szájon át bevett készítményekét. Szájon át bevett gyógyszereknél nem mindegy, hogy milyen és mennyi folyadékkal veszi be a beteg a gyógyszert, éhgyomorra veszi-e be, vagy valamilyen étellel. A kúpok alkalmazásával az említett nem kívánatos gyógyszer-gyógyszer, illetve gyógyszer-étel kölcsönhatások jelentős része elkerülhető, ami biztonságosabb gyógyszeralkalmazást tesz lehetővé.
  • A kúp mint gyógyszerforma a tablettát vagy „kanalast” lenyelni nem tudó, például hányással, émelygéssel küszködő kis betegeknél is jó szolgálatot tesz.

Figyeljünk a testünk jelzéseire! 5 tünet, ami valamilyen hiánybetegséget jelezhet

2022. október 24.

Az emberi szervezet harmonikus működéséhez számos vitamin és ásványi anyag is hozzájárul. Előfordulhat, hogy betegség hiányában is kellemetlen tünetek, megmagyarázhatatlan fáradtság vagy gyengeség lesznek úrrá rajtunk. A problémák hátterében hiánybetegség is meghúzódhat, ezért fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az egészséges test alapjai

Ideális esetben a táplálékokból hozzájutunk a szervezetünk számára szükséges összes vitaminhoz, nyomelemhez és ásványi anyaghoz. A vitaminok közül a C-vitamin az egyik legfontosabb az egészségünk megőrzéséhez: hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segíti a vas felszívódását és hozzájárul a kollagén szintéziséhez. Emellett pozitívan hat a szív- és érrendszer működésére is.

A B-vitaminok közül kiemelkedik a B12, ami a vérképzésben játszik fontos szerepet, hiányában vérszegénység alakul ki. Elengedhetetlen az idegrendszer és az izmok normál működéséhez is. A vas az egyik legfontosabb alkotóeleme a vörösvértesteknek, hiányában szintén vérszegénység léphet fel.

Az egészséges csontozat fenntartásához megfelelő mennyiségű kalciumra van szükség. A D-vitamin a kalcium felszívódását segíti, míg a K-vitamin a hasznosulásához szükséges. Ez utóbbi fontos szerepet játszik a véralvadásban is. A D-vitamin megfelelő működéséhez pedig magnézium jelenlétére van szükség. Tehát egy-egy vitamin több élettani folyamatban is részt vesz, illetve egyes szervek működéséhez többféle vitaminra és ásványi anyag is szükséges.

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a normál látás fenntartásában, de több anyagcsere folyamatban is részt vesz. Az E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns hatású vitamin. Ellenállóvá teszi a szervezetet az oxidatív stresszel szemben, ennek köszönhető szívvédő hatással is bír. A kalcium, a vas és a magnézium mellett fontos kiemelni a cinket, ami az immunrendszert és az anyagcsere-folyamatokat is támogatja.

5 tünet, ami hiánybetegségre utal

Nem minden esetben kell komoly betegségre gyanakodnunk, ha valamilyen kellemetlen tünetet vagy elváltozást tapasztalunk magunkon. Gyakran valamilyen ásványianyag- vagy vitaminhiány következményeivel állunk szemben.

Gyakori megfázás és influenza

Az immunrendszer gyengesége miatt előfordul, hogy gyakrabban esünk ágynak influenzaszerű tünetekkel, vagy megfázás miatt. A C-vitamin az egyik leghatásosabb immunerősítő vitamin. Azonban a téli időszakban a D-vitamint és a K-vitamint is érdemes nagyobb dózisban szedni, amelyek szintén javítják a szervezet védekezőképességét.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...139