Információk, érdekességek

A szív, mint szimbólum: 10 szív-titok

2024. július 21.

Szív forma! Mindenki használja, mégsem tudjuk, honnan is ered a szív rajza és miért pont így néz ki. Hiszen semmi köze nincs a valódi szerv alakjához! Miért lett szív alakú a szív?  

A legelterjedtebb elképzelés szerint a formát egy ókori gyógynövény, a fogamzásgátlóként használt szilfium termése ihlette. A kutatók nem tudják, hogy a görögök és rómaiak pontosan mely növényre használták a megnevezést, de a tudomány több olyan fajt ismer, amire illenek a korabeli leírások, ilyen például a medvetalp félék magja. Elképzelhető, hogy a növényi mag szimbóluma az ókorban a fogamzásgátlással és a szexszel való kapcsolat miatt vált népszerűvé, de teljesen más magyarázat is előfordulhat. A szív formájú termés egyébként az időszámítás előtti 6-5. században már a kürénéi ezüstérméken is feltűnt.

Oké, hogy a mai szív szimbólum nem hasonlít szívre, de hasonlít:

  •  a női mellekre,

  • a szeméremdomb formájára

  • Amor nyílhegyére

  • a herezacskó formájára .

Az sem kizárható, hogy a jelkép azután született meg, hogy a középkori tudósok az ókori orvosi szövegeket felhasználva igyekeztek megrajzolni a szív felépítését. Az egyház ugyanis megtiltotta a boncolást, az orvosoknak ezért a korábbi, pogány időkből származó forrásokra kellett támaszkodniuk. Azonban az, hogy a mostani szív miért pont a krokodilok szívére hasonlít legjobban, valójában nem tudjuk. A szív szerv ábrájába elég eröltetetten lehet csak belelátni a ma elterjedt szív alakot:

A jelkép analízise szerint forma felfelé telt, lefelé szűkül, és lefelé, az ösztönzóna felé szűkülve összevezeti a fent, a tudatosban és az érzelmi síkon megélt és felgyűlt energiákat. Ugyanakkor pont ahogy a szerv maga, kettő, illetve négy részre oszlik. Akárhogy is, az egyedi szimbólum a 13. századtól kezdődően fokozatosan vált a szív és a szeretet jelképévé. A szervről ugyanis már az európai ókorban is úgy hitték, hogy az érzelmek befolyásolásának központja.


Kullancsokról és betegségekről állattartóknak

2024. július 14.

A kullancsok által közvetített kórokozók nemcsak állati, de emberi megbetegedést is okozhatnak. Embereknél ismert az agyvelő és agyhártyagyulladás, továbbá a Lyme-kór. Ez utóbbi megbetegedésre kutyák esetében is számíthatunk. Emellett mégis egy másik betegség a babesiosis jelentősége kutyáknál sokkal nagyobb.

A kullancsoknak, mint külső élősködőknek a vérszívás mellett van egy másik fontos, rossz értelemben vett „szerepe” is. Ez nem más, mint a betegségközvetítő tulajdonságuk. A kiszívott vér mennyisége általában nem idéz elő jelentős problémát. Ezzel szemben a kullancsok vérszívásakor az áldozatukba juttatott vírusok, baktériumok vagy egysejtű paraziták révén jelentős egészségkárosodást, akár halálos megbetegedést is előidézhetnek.

Lyme-kór és babesiosis

A kullancsok által közvetített kórokozók nemcsak állati, de emberi megbetegedést is okozhatnak. Embereknél ismert az agyvelő és agyhártyagyulladás, továbbá a Lyme-kór. Ez utóbbi megbetegedésre kutyák esetében is számíthatunk. Emellett mégis egy másik betegség a babesiosis jelentősége kutyáknál sokkal nagyobb. A kullancsok babesiával való fertőzöttsége hazánkban magasnak mondható. A babéziák okozta súlyos lép-, és veseelváltozások a kutya vörösvérsejtjeire kifejtett hatásának köszönhető. A babéziózis következtében a kutyáknál, bágyadtság, láz, lépmegnagyobbodás, a vizelet elszíneződése és a nyálkahártya sárgásága tapasztalható. A betegség akár végzetes is lehet a nem megfelelően vagy későn megkezdett gyógykezelés esetén.A kullancs ”beágyazódásától” a kórokozók szervezetbe jutása közt eltelt idő igen különböző. A Lyme-kór kórokozójának, amíg a kullancsból az emberi szervezetbe kerül általában 48-72 órára van szüksége. Más kórokozóknak erre a néhány óra is elegendő, míg vannak olyan betegséget okozó fertőzések, melyeknek napok kellenek, hogy a szervezetbe kerüljenek. Ez egyrészt az eltérő kullancsfajok biológiai sajátosságai miatt ilyen változó. Másrészt a kullancs bonyolult nyálmirigyének működésétől is függ az, hogy egyes kórokozók, milyen gyorsasággal kerülnek a szervezetbe. Fontos tehát a kullancsok megtapadásának és a vérszívás lehetőségének a csökkentése. Ezt elsősorban nem szobafogsággal, hanem megelőző kullancsellenes kezeléssel valósíthatjuk meg. A betegségek megelőzésének legfontosabb tényezője a kullancsok elleni megelőző kezelés folyamatos alkalmazása. Ma már számos korszerű gyógyszer és kezelési módszer ismert. A legelterjedtebb a rácseppentő oldatok (spot on) havi rendszerességgel történő alkalmazása. Hatékony lehet a nyakörvvel való védekezés is.


A boldogság nyomában külföldön

2024. július 12.

Képzeld el, hogy megérkezel egy gyönyörű, nyugalmas helyre, ahol tökéletes békében lehetsz a világgal. Sétálsz a napfényes, homokos tengerparton, mezítláb a homokban. Hallgatod a tenger morajlását. Orrodban érzed a sós tengeri levegőt. Arcodat a kellemes tengeri szellő simogatja. Boldog vagy.

Fotó: antonioguillem © 123RF.comMost egy percre képzeld el, amint hanyatt dőlve elterülsz a langyos, fehér homokon. A távolba tekintve elveszel a színek, képek, hangok világában. A pálmák árnyékot vetnek az arcodra. Behunyod a szemed, és ahogy kinyújtózol, a lábujjadat a tenger hullámai simogatják. Életedben először van szerencséd megcsodálni a tengert. Először látod, hallod, érzed a természet e páratlan varázslatát.

Gondolj egy csodás helyre, ahol turistaként már volt szerencséd megfordulni. Vagy talán az is elég, ha csak elképzeled ezt a szívednek kedves helyet. Most gondolj arra, hogy nem pusztán turistaként járod be a környéket autót bérelve egy hétig, vagy befizetve a helyi turistairoda akciós ajánlataira. Úgy létezel abban a mesés környezetben, hogy egészen a tiéd. Helyi barátságokat kötsz, helyi szolgáltatásokat veszel igénybe, helyi érdekeltségeid vannak a munkádat illetően, helyi élelmiszer-beszerzési forrásaid vannak, autentikus programokon veszel részt, helyi társasággal jössz-mész, netán erős szálakkal köt a szerelem is a vidékhez. Egyvalami okoz kihívást neked… Teljesen egyedül vagy, távol a családodtól, igaz barátaidtól. Idegenek közé kell beilleszkedned, akik teljesen másként gondolkoznak. Alapvetően nincs is senki, akire támaszkodhatsz. Hiszen érthető, ha jó benyomást akarsz kelteni másokban, a fényedet adod oda, nem az árnyékodat. Szóval, nem jöhetsz folyton a problémáiddal. Jobb, ha azokat megtartod magadnak. Hogy érzed magad? Milyennek látod magad? Vajon tetszik neked a külföldi élet?

Telik-múlik az idő, és azon kapod magad, hogy a napi teendők a világ e csodás helyén ugyanúgy beszippantanak. Jössz-mész, teszed a dolgodat. Közben meg olyan magányos vagy, hogy már nincs is kedved semmihez. Az utazási katalógusból ismert élményelemek ugyanúgy kiszorulnak a napjaidból. Jó esetben sikerült kialakítanod barátságokat, netán a szerelem is rád talált. De talán nem vagy ilyen szerencsés. S úgy alakul, hogy egyedül bolyongsz azokon a helyeken, ahova mindenki a boldogságélményeiért jár.


Hova repülj ezen a nyáron?

2024. július 08.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A nyár már konkrétan itt van, erről a hőmérők higanyszála is hűen tanúskodik, úgyhogy itt az idő felkerekedni, és meghódítani a nagyvilágot. Végre időt lehet szánni önmagunkra, a pihenésre, a kalandokra. Megtehetünk olyan dolgokat, olyan helyeken, amelyre az év más szakaszában nincs lehetőségünk. De hova, és főleg hogyan érdemes nekiindulni? Mutatjuk!  

Ezek a lépések a sikeres nyaraláshoz vezetnek!

Az időzítés kulcsfontosságú. Érdemes legalább három hónappal az utazás előtt lefoglalni a jegyet, hogy a legjobb árakat érjük el. A nyári szezonban, főleg júliusban és augusztusban, a jegyárak jelentősen emelkedhetnek, ezért megéri minél előbb megszervezni az utazást. Ha rugalmasak vagyunk az utazás időpontjával kapcsolatban, akkor, ildomos több dátumot is megvizsgálni. A hét közepén, kedden és szerdán általában olcsóbbak a repülőjegyek, mint hétvégén.

Az eSky.hu-n beállítható árértesítések segítségével azonnal értesülhetünk, ha a kiválasztott járat ára csökken. Ennek hála a legjobb pillanatban foglalhatjuk le a jegyet. Néha érdemes megfontolni a csomagajánlatokat, amelyek tartalmazzák a repülőjegyet és a szállást is. Ezek az ajánlatok gyakran kedvezőbbek, mint külön-külön, egyesével megvásárolni a szolgáltatásokat.

Az eSky.hu különböző hűségprogramokat és kedvezményeket kínál, amelyek révén további megtakarításokat érhetünk el. Érdemes feliratkozni a hírlevelekre, hogy ne maradjunk le az akciókról. Jó ötlet gondosan kiválasztani az opcionális szolgáltatásokat, például a poggyászfeladást vagy az ülőhelyválasztást.

Néha ezek a szolgáltatások jelentős költségeket generálhatnak, és ha nem szükségesek, határozottan pénztárcabarát tett lemondani róluk. Az eSky.hu keresőjének köszönhetően több légitársaság ajánlatait is összehasonlíthatjuk egy helyen. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy egyszerűen rátalálhassunk a legjobb ár-érték arányú repülőjegyre.


9 technológiai modernizáció, ami hatással van a gyártósorokra

2024. július 06.

A technológiai modernizáció korát éljük, amikor szinte minden területen elképesztő mértékű fejlődés tapasztalható: elég, ha csak a számítógépekre, az autógyártásra vagy a gyógyszeriparra gondolunk. Bármelyik területet is vizsgáljuk, a gyártósorok biztosan rengeteget profitáltak ebből az átalakulásból - nézzük, pontosan hogyan!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Automatizáció és robotizáció

Az automatizáció gyakorlatilag az ipar kezdeteitől jelen van: az első ipari forradalom idején ez volt a célja a fonógépeknek és a gőzgépeknek; míg a második ipari forradalom korában a belsőégésű motorok jelentették a kulcsát. Ekkor vezették be az első futószalagot, de erre az időszakra tehető a kompresszorok, azaz gázsűrítő gépek elterjedése is. Utóbbiak közül ma is számtalan típust használnak az otthon is bevethető, hordozható kompresszortól kezdve az ipari felhasználású csavarkompresszorig és az olajmentes kompresszorig.

A robotizáció ma már széles körben elterjedt, gépeink és eszközeink nagy részét számítógépek irányítják. A gyártósorok szinte mindegyike automatizálva működik, így a termelés gyorsabb, hatékonyabb, kiszámíthatóbb és rugalmasabb – sőt biztonságosabb is, hiszen kizárja az emberi hibázás lehetőségétl. A robotizáció egy újabb szintjén jelentik a kobotok, azaz kollaboratív robotok.

Digitális átalakulás

Napjaink egyik legforróbb kulcsszava az IoT (Internet of Things), vagyis a „dolgok internete”, amely egyetlen, könnyen vezérelhető és ellenőrizhető rendszerbe fűzi össze a digitális eszközöket. Jó példa erre az okosotthon, amikor egyetlen eszközzel – például okostelefonunkkal – irányíthatjuk a háztartási gépeinket, a fűtési rendszerünket vagy a nyílászáróinkat. Az IoT felhasználása az elmúlt években az iparban is előtérbe került, hiszen a csatlakoztatott eszközök összehangolt működése, az azzal kapcsolatos analitika a gyártásra is kiterjeszthető és alkalmas a termelékenység fokozására is.

A Big Data a digitális eszközök folyamatos monitorozását, valamint az így összegyűjtött adatokból levonható következtetéseket takarja. Ma már egyetlen komoly termelést végző üzem sem működhet hasonló számítógépes adatelemző rendszerek nélkül. Ugyanis csak így derülhet ki, hol húzódnak a gyártósor gyengeségei és hogy melyik egység milyen hatékonyan működik.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...457