Információk, érdekességek

Esküvői babonák - Te mernél kockáztatni?

2022. május 06.

Számos jelkép és szokás létezik az esküvőkön, aminek az eredeti jelentése egészen más volt, mint napjainkban. Bölcs magyar nyelvünk szavaiban őrzi ezeknek a spirituális jelentőségű eseményeknek az ősi gyökerét.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Menyasszonytánc: eladó a menyasszony!
Régen az apák leányukért cserébe pénzt, értékes javakat kaptak a vőlegénytől. Manapság már nem erről van szó. A pénzt a fiatalok a közös háztartás elindításához kapják, szórakoztató táncos műsor formájában. A vőfély persze gyakran az eredeti jelentéssel viccelődik. Gyakori, hogy a menyasszonytáncon a menyasszony rokonai, unokabátyjai vagy fiú testvérei megpróbálják "visszavenni" az ifjú arát, többször megpróbálják elrabolni, vgy viccesen egy alósnadrágot rejtve a zsebükbe "még a gatyájukat is odaadják" a párnak, vagy az aráért ...

A harisnyakötő viselése
A menyasszonyi ruha a hiedelem szerint szerencsét hozott. A vendégek próbáltak hazavinni egy-egy darabot a ruhából. A menyasszonyt a harisnyakötője védte meg a teljes ruhátlanságtól. Ma a harisnyakötőt annak a lánynak ajándékozza a menyasszony, akinek a legközelebb lesz az esküvője, mert ez a tárgy szerencsét hoz.

A fátyol felhajtása
A házasság régen elsősorban üzlet volt két család között. A fátyol oltár előtti felhajtásával a vőlegény ellenőrizte, hogy tényleg azt a hölgyet kapta-e, akire megállapodást kötött. Ma a leány kikérésénél szoktak "hamis menyasszonyt" kiküldeni, lefátyolozva. Hatalmas a nevetés, ha a vőlegény siettében elindul például a valódi menyasszony hasonló alkatú unokahúgával, vagy nővérével.

Üvegtörés - cseréptörés
Egyes nézetek szerint a szüzesség elvesztését szimbolizálja. Más vidékeken a cseréptálat teli pénzzel az ifjú párnak úgy kell összesepernie, hogy a vendégsereg széttáncolja az összesepert cserepeket. A vőlegény tartja a lapátot, jelezve, hogy a "hátteret biztosítja" a menyasszony dolgos házimunkában, vagyis seprésben gyakorlott kezéhez.

A menyasszony kezének megkérése
A vőlegény az apától kéri meg a leendő menyasszony kezét. Régen ez a találkozás jó alkalom volt a hozomány nagyságának megbeszélésére. Ma a fiatalok döntenek a házasságról, de szokásból és udvariasságból a szülők beleegyezését kéri a vőlegény. A tradícionális szokásokat követők ma a vőféllyel mennek a menyasszonylért és kikérik a háztól, a szülők pedig kiadják.


Az a híres régi kerékvágás

2022. április 29.

A régi kerékvágás a kitaposott út, ahol a kocsi szabályosan, erőlködés nélkül haladhat előre. Kíméletes a maga módján, nehogy új és járatlan utakon kelljen haladnia. A kitaposott út a biztos ismertbe vezet, és ez biztonságot nyújt az úton levőnek.  

Kép forrása: unsplash.comAz a híres „régi kerékvágás” időszerű kifejezéssel élve, átültetve az élethelyzetünkre, maga a komfortzóna. Ismerjük, a határain belül jól elvagyunk, még akkor is, ha adott esetben szenvedünk – bár nyilvánvaló, hogy valamin, valamiken változtatnunk kellene.

A komfortzóna sajátja, hogy mindenből a lehető legkényelmesebbet nyújtja. Innen a neve is. Telis-tele van sablonokkal, azonnal bevethető sztereotípiákkal, előítéletekkel.

A kényelem nagy úr, de van nála nagyobb úr is, mégpedig a fejlődés, az evolúció megállíthatatlan szükségszerűsége. A régi kerékvágás marad a régi, ahol minden mozdulatlan, esély sincs hát a fejlődésre.

Egy pillanat műve, és az élet hozhat olyan eseményeket, helyzeteket, amik egész egyszerűen lehetetlenné teszik a komfortzónánkon belül maradást. Felborul a napirend, a biztosnak hitt egy csapásra megszűnik, és ha megbillen az első dominó, sorra dől a többi is…

Mindannyiunknak volt és van ilyesmiben része. Kihúzzák a lábunk alól a talajt, és az eredmény szempontjából tökéletesen mindegy, hogy ki vagy mi okozta ezt. Nem marad más hátra, mint körülnézni a saját házunk táján, kikukucskálni a komfortzónán, mit tehetünk mi magunk azért, hogy a helyzetünk változzon, legalább elfogadhatóvá váljon, és békével viseljük a látszólagos kiszolgáltatottságot, a megoldhatatlannak hitt helyzetünket.

Minden könnyebb, ha igyekszünk magunkat a jelenben tartani. Most vagyunk képesek változni, és éppen most nem arra kell koncentrálnunk, hogy mi lesz. Ha a jövőben vagyunk, sorozatos csalódásnak tesszük ki magunkat – hiába. Az időnket használhatjuk arra, hogy arra figyeljünk, ami éppen most van. Amennyiben esetleg ebben a pillanatban nem áll a rendelkezésünkre az a forrás, amivel eddig számoltunk, ez a helyzet bármelyik pillanatban, már most (nem majd a jövőben, nem „majd ha vége lesz” és nem valamikor) változhat. Az aggodalmaink, a félelmeink nem szolgálnak semmire. Ráadásul arra hangolnak, amit nem szeretnénk bevonzani az életünkbe. Annyira el vagyunk foglalva a negativitásunkkal, hogy még véletlenül sem vesszük észre az adódó lehetőségeket.

Megkönnyíti a jelenlétet, ha számba vesszük mindazt, amiért hálát adhatunk – van bőségesen. Elég magunkban folytonosan azt ismételni: köszönöm, köszönöm, köszönöm. Nem szükséges átérezni, csak mantrázni. Ez automatikusan emeli a rezgésünket, és békét ad. Érdemes máris kipróbálni.


Így ellenőrizheted le, hogy bejelentette-e a munkáltatód a munkaviszonyodat

2022. április 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Rengeteg rémtörténetet lehet arról hallani, hogy egy munkáltató hogyan használt ki egy ártatlan, védtelen munkavállalót, és alkalmazta törvénytelenül akár éveken át. Annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az ilyen helyzetek, érdemes alaposan utánajárni egy potenciális vagy leendő munkáltatónak, hogy megbizonyosodjunk, minden a törvényi előírások szerint halad, és élhetünk munkavállalói jogainkkal. Ennek az egyik legalapvetőbb lépése hogy leellenőrizzük, bejelentett-e a minket a főnökünk.  

Melyek a megbízható munkáltató ismérvei?

Egy törvényesen és etikusan működő munkáltató esetében átlátható a működési rendszer, szabályosak a kifizetések, és egyeznek a bejelentett adatok a nyilvántartásokban szereplő információkkal. Fontos, hogy egy munkavállaló akkor élhet a törvényi jogaival, amennyiben a munkaviszonyt írásban, közös megegyezéssel egy szerződés keretein belül aláírja. Ugyanez vonatkozik a munkáltató követeléseire is, például a felmondási idő meghatározásával. Ezért nagyon fontos, ha egy állásajánlatot kapunk, töviről-hegyire olvassuk el a munkaszerződést. Szükség esetén jogi segítséget is kérhetünk az értelmezés kapcsán, emellett a szerződést módosításáról is érdemes tájékozódni.

Egy megbízható munkáltatóról interneten tájékozódva is elérhetünk nyilvános adatokat, például tájékozódhatunk arról, hogy legális-e a működésük, rendelkeznek-e szükséges engedélyekkel és bejegyzett cégjegyzékszámmal. Amennyiben ilyen adatokat nem találunk róluk, felmerülhet a gyanú, hogy „feketén”, azaz illegálisan foglalkoztatnának.

Így ellenőrizheted le, hogy bejelentette-e a munkáltatód a munkaviszonyodat

Azt, hogy a munkáltató törvényes keretek között bejelentette-e a munkaviszonyt, az Ügyfélkapu segítségével ellenőrizhetjük. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a munkáltató illegális foglalkoztatásban részesítené a munkáltatót, ez a lépés nagyon fontos az igazság kiderítése érdekében. Amennyiben túl későn derül ki a nem legális munkaviszony, már nagy tartozások halmozódhatnak fel a be nem fizetett egészségügyi biztosítás miatt.

Kattintsunk a https://magyarorszag.hu oldalra, majd az „Összes ügyleírás” menüpont után a „Biztosított jogviszony lekérdezés” gombra kattintsunk. A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes lehet a jobb felső sarokban található keresőt használni! Ezt követően a rendszer átirányít az Ügyfélkapu oldalára, ahol a lekérdezés során megtekinthetőek a korábbi bejelentett biztosítási jogviszonyok, valamint ellenőrizhetőek a munkáltató adatai is. Ilyenek adatok lehetnek cégnév, nyilvántartási szám, munkaviszony fennállásának időtartama, és a FEOR szám.

Ezeket az adatokat lementhetjük fájl formátumban, és szükség esetén bizonyító erejűek lehetnek az ilyen lekérdezések, például munkaügyi per esetében. Amennyiben a lekérdezés során biztossá vált, hogy a munkaviszony nem került bejelentésre, írásban vagy személyesen szükséges bejelentést tenni a foglalkoztatás helye szerinti Kormányhivatalnál.


Az idő - barát vagy ellenség?

2022. április 23.

Az idő, bár nyomasztó, nem az ellenséged, hanem a barátod lehet. Nem ellened dolgozik, hanem lehetőséget ad elmédnek, gondolataidnak, tudatodnak hogy feltöltődjenek, mert megajándékozza az anyagi dolgokat, így agyadat, annak működését is, a feltöltődés, a pozitív irányba való megváltozás lehetőségével. Az idő kincs és kasza - használd ki okosan!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Azon a délutánon a Mester a szokott hangulatban ült le közénk. Nem ült magaslatra, sohasem ült előttünk székre, és nem volt velünk lenéző. Közénk ült, épp csak annyira feltűnősködve, hogy mindenki lássa. Diavetítést ígért. Azt reméltem, egyik utazását mutatja majd be nekünk. A diavetítő kisvártatva elő is került, s ő bajlódott valamit vele.

Nem volt felvezetés, s még a szokásos monológját sem mondta el, hanem csak halkan így szólt: Mára egy kis vetítést ígértem.

Két istenszobrot mutatott a diákon. Először az egyiket, majd a másikat. Kicsit később visszalépett az elsőre, és megismételte ezt a folyamatot párszor.

- Jól figyeljétek meg - kért bennünket.

Mi pedig bámultuk az istenszobrokat. Nem tudtam eldönteni, melyik istenség lehet rajta. Az világos volt, hogy egy félig nyitott templomban készülhetett, a fényviszonyokból ítélve, természetes fény is tükröződött. Az oltár maga is nagynak tűnt, de a szobor rajta hatalmasnak, azt hiszem magával az oltárral volt egybeépítve, talán egy darabból lett kifaragva. Sötét, bordó, fekete és arany színeket láttam rajta, de bronz és réz árnyalataiban is játszott körötte megannyi virág, fehér, sárga és leveleik a zöld minden pompájában játszottak.

A két kép szinte ugyanazt ábrázolta, nem sok különbséget véltem felfedezni, de a villogásból  érezhető volt diák oda-vissza való váltása. Szinte film lett belőle.

- Látjátok? Jól megnéztétek? Nagyszerű – szólt a Mester, majd kikapcsolta a vetítőt. Néhány percig csendben szöszölt ruházatával, majd ismét ránk nézett.

- Mi volt különbség a két kép között?

Ránk meredt, és aktívan fürkészte tekintetünket. Kicsit elszomorodtam, hogy a vetítés mára mindössze ennyi volt, s pusztán egy megfigyelési játékot indított el velünk.

Halk válaszok érkeztek, s ő mosolygott, néha ingatta fejét vagy féloldalasan bólintott.

- A virágok – kezdte valaki

- A fény- próbálkozott más.

- A felvétel szöge.

- A napszak – említette megint valaki.

A Mester azonban csak ingatta a fejét.

- Ennyi, mindössze ennyi? Volt rajta valami sokkal érdekesebb.
Várt még kicsit, aztán ismét bekapcsolta vetítőt.


Rosszkedvűek vagyunk és fáradékonyak? Nem kell azonnal ördögűzőt hívni

2022. április 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat, esetleg rosszkedvűek vagyunk, és még a munka sem megy úgy, nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Sőt mielőtt bármiféle átokra, szellemjárásra, rossz erőkre, vagy épp komoly betegségekre asszociálnánk, mindenképp vizsgáljunk meg pár tényezőt. Íme, pár lehetséges és viccesen egyszerű ok, ami a háttérben állhat.  

Nem megfelelő pihenés és világítás a házunkban

Ha frissen költöztünk új házba, akkor lehet igazán értelme a spontán fáradékonyságnak és feszültségnek. Ilyenkor szokták rendre azt hinni sokan, hogy biztos szellemjárta vagy negatív energiás házat vettek. A leggyakoribb problémára pedig nem is gondolnak. A különféle világítás, a színek és még a bútorok elrendezése is lehet olyan hatással ránk, ami szinte kicsinálja a lelki világunkat. Nem a feng-shuiról van szó, hanem egy sokkal egyszerűbb lakberendezési tényről.
A túl erős világítás a hálóban például kihat az alvásunkra, amitől eleve rosszul alszunk és fáradtan kelünk. Ez azért történhet meg, mert a túl erős világítás lefekvés előtt aktivitásra serkenti az agyunkat pihenés helyett. Vagy ha a fürdőszoba lámpa fénye hideg és tompa, akkor könnyen érezhetjük nyomasztónak, ridegnek és félelmetesnek a helyiséget. A színek is hasonló hatással vannak ránk.

A sok fehér szín, tompa világítással és szürkével keverve szintén képes olyan hatást kicsalni belőlünk, mint ha „valami nem lenne rendben”. Figyeljünk tehát ezekre oda, és mielőtt valami paranormálisat sejtenénk, inkább nézzük át a ház fizikai jellemzőit ilyen téren is.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...411