Információk, érdekességek

Nem is gondolnád! Ezt kérdezik legtöbben a feng shui tanácsadótól

2023. szeptember 28.

Mit kérdeznek a legtöbben a feng shui tanácsadótól? Erre talán van tipped! De azt, hogy mi az, amit sosem kérdeznek, azt lehet, hogy sokkal nehezebb kitalálni. Halász Alexandra, a Youtube videói kapcsán közismert feng shui szakértő elárulja a választ mindkét kérdésre!  

A feng shui szerintem nem lakberendezés, hanem egy módszer arra, hogy az élő térben az élő ember – és persze a többi élőlény – élő rendszert hozzon létre, ami úgy működik, hogy rend lesz kívül és belül.

Mit kérdeznek a legtöbben? Na jó, igazából ki lehet találni…

Két téma kerül elő a legtöbbször: mit tegyek, hogy több pénzem legyen (Gazdagság-sarok), vagy mit tegyek, hogy boldog szerelmi életem legyen (Szerelem-sarok)? Ebből a kettőből is főleg a szerelem, az emberi kapcsolatokban való boldogság és boldogulás témája foglalkoztatja a legtöbb embert.

A kilenc lépés a kilenc titokhoz

A feng shui kilenc életterülettel foglalkozik, vagyis az életben minden törekvésünk besorolható valamelyik életterületre.

 • A gazdagság
 • a szerelem,
 • a párkapcsolat mellett itt
 • a kreativitás,
 • a testi-lelki egészség,
 • a karrier,
 • a baráti kör,
 • a kommunikáció,
 • a család,
 • a szerencse,
 • az utazás,
 • a költözés,
 • a gyerekekkel való kapcsolat,
 • a kollégák köre,
 • a tanulmányok…

Létezik barátság férfi és nő között?

2023. szeptember 27.

"Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?" - tette fel a kérdést Karinthy Frigyes. Ezzel a kérdéssel mindannyian találkozunk életünk során, és nagyon megosztja a társadalmat. Általánosságban elmondható, hogy ideig talán fenttartható, de ahogy Karinthy is utal rá, vagy az egyik, vagy jobb esetben mindkét fél elkezd többet érezni a másik iránt.  

Innentől kezdve két irányba haladhat tovább a kapcsolat: véget ér a barátság a kialakult szerelem miatt, vagy egy csodálatos szerelem szövődik belőle. Ez utóbbira már tudományos magyarázat, sőt szakkifejezés is létezik. Ez a baráti típusú vagy másnéven sztorgikus (a storge görög eredetű szó, ami szeretetet jelent), elkötelezett, stabil szerelem. A fogalmat egy John Alan Lee nevű kutató írta le. Szerinte ezeknél a kapcsolatoknál a két személy először azért kezd el egymással találkozgatni, mert feltölti őket a másik társasága, megjelenik bennük a „jó együtt lenni” érzés. Idővel még több időt töltenek egymással, és egyre több bizalmasabb dolgot osztanak meg a másikkal. Hobbijuk, érdeklődésük és baráti körük is azonos. Mivel a másikat a legjobb barátjuknak tekintik, az első perctől fogva ott él a bizalom bennük a másik iránt és emiatt van az, hogy nagyon könnyen beleszeretnek egymásba.

Most nézzük meg, mi miért jó az, ha a legjobb barátod lesz a szerelmed?

Mert már ismered őt, és mindent tudsz róla
Persze egy embert kiismerni hosszú folyamat, mégis, ha van valaki, akivel évek óta legjobb barátok vagytok, akkor szinte biztos, hogy jól ismered már. Azt mondják a barátságból született szerelmek azért jók, mert egy hosszú, stabil kapcsolat bizalma, és az új szerelem izgalma egyesül benne. Tudsz már róla rengeteg mindent, de mégis izgalmas a dolog, hiszen a felállás köztetek teljesen más, mint a szerelem előtti időszámításotokban.


5 tuti tipp, amivel harmonikusabbá teheted otthonodat

2023. szeptember 26.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A lakberendezés nem csak az esztétikáról szól, hanem arról is, hogy hogyan alakíthatjuk ki otthonunkat úgy, hogy tükrözze személyiségünket és ízlésünket. Egy jól átgondolt átalakítás segíthet abban is, hogy kiegyensúlyozottabbá, kényelmesebbé és funkcionálisabbá tegyük a teret, amelyben élünk.Ebben a cikkben öt olyan tuti lakberendezési tippet mutatunk be, amelyekkel garantáltan harmonikusabbá teheted otthonodat.  

1. Találd meg a színeidet!

Talán nem is gondolnád, hogy a színek mekkora hatással vannak a hangulatodra! Éppen ezért fontos, hogy megtaláld saját színeidet, amelyek társaságában jól érzed magad. Érdemes olyan árnyalatokat választani, amik jól passzolnak a helyiség funkciójához.

Tipp: A nappalinak jól állnak a melegebb árnyalatok. A sárga, a narancs vagy a piros színek felélesztik a kreativitásodat!
 


Az anyagválasztás kérdése az esküvői ruha keresése során

2023. szeptember 23.

Az esküvői ruha anyaga közvetlenül befolyásolja a sziluett stílusát és megjelenését. A különböző textilek különböző hatást kelthetnek. Például a selyem elegáns és könnyed megjelenést kölcsönöz egy menyasszonyi ruha számára, míg a csipke romantikus hangulatot sugároz.  

Az esküvői ruha anyaga az öltözék tartását is meghatározza, nem beszélve arról, hogy milyen érzés viselni az adott darabot. Egy nehéz és merev szövet erősen gátat szabhat a kényelmi szempontoknak, a túlságosan vékony anyagból készült esküvői ruha pedig kevésnek bizonyulhat a szeles, hűvös napokon. A szezonális szempontokra ugyanez vonatkozik: egy nehéz szatén esküvői ruha továbbra is kényelmetlen választás marad nyáron, ahogy egy könnyű és légies tengerparti fazon is oda nem illőnek tűnhet egy őszi báltermi ünnepségen.

Tippek ruhapróba előtt

Mielőtt részt vennénk az első ruhapróbánkon, gondoljunk át minden részletet. Milyen stílus áll hozzánk közel? Szeretnénk-e kiegészítőket, például, hogy egy fátyol vagy egy csinos boleró díszítse a megjelenésünket? Mint szempont, fontos az időjárás, a helyszín, a kényelem, valamint az esküvő tematikája is, illetve a dekoráció.
Lényeges kérdés, hogy milyen stílusú ruhában képzeljük el magunkat a nagy napon. A ruha esését, a fazon jellegét teljes mértékben befolyásolja a választott anyag, de szerencsére ezzel a profi szakemberek maximálisan tisztában vannak. Többek között emiatt is elengedhetetlen, hogy minőségi forrásból vásároljuk meg, illetve béreljük ki az esküvői ruhánkat, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés.
Az online rendelések népszerűbbek, mint valaha, ami nem meglepő, hiszen nagyon kényelmes opciót jelentenek a rohanó hétköznapok során. Azonban egy esküvői ruha, hiába mutat nagyon elegánsan és tökéletesen azon a fotón, melyen megpillantottuk, sajnos gyakran megesik, hogy a rendelést követően hatalmas csalódást okoz.
Aki olvasgatott már a témában a beszélgetős fórumokon, találkozhatott olyan beszámolókkal, melyek azt ecsetelik, hogy a rendelt darabot felöltve már a méret nem stimmelt, azaz nem felelt meg az internetes bolt felületén megadott adatoknak. Minél kevésbé rugalmas az esküvői ruha anyaga, ez annál nagyobb gondot hoz magával. Ilyenkor varrónőt kell megbíznunk, hogy ránk igazítsa a modellt, ami plusz költséget és időt jelent. Sőt, ha nagyon nagy a méretkülönbség, akkor megeshet, hogy nem lehet megoldani a problémát, vagy anyagilag nem éri meg belevágni.
Természetesen általában adott a lehetőség, hogy önköltségre visszaküldjük a vásárolt ruhát, de nem biztos, hogy beleférünk az időbe, vagy hogy a cserélt darab is teljes mértékben illeszkedik majd ránk. Gondot jelenthet az is, ha a kevésbé minőségi anyagválasztásból adódóan a fazonban a bőrünk nem tud lélegezni, vagy meglehetősen szűk mozgásteret biztosít, netán silány hatást kelt, hiába minden átalakítás.
Az esküvőn hosszú órákat viseljük a ruhánkat, így fontos, hogy kényelmes legyen. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezt a tényezőt, hiszen jelentősen ronthat az élményen az, ha egy szűk, vagy a bőrünknek nem éppen jóleső ruhában kell megélnünk a pillanatot.

Miért tabu még a munkahelyeken a gyászról beszélni?

2023. szeptember 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Napjainkban még mindig eléggé tabutémának számít a halálról, a veszteségekről és a gyászról való nyílt és őszinte kommunikáció. Nehéz róla beszélnünk, és félünk is közel engedni magunkhoz ezt a témát. Nehéz szembenézni vele, mert valahogyan mindig előhozza a saját halandóságunkat is, és akarva-akaratlanul sok mindenre rádöbbenthet, sok mindent direktben a szemünk elé hozhat, amikkel nem biztos, hogy szeretnénk szembesülni, találkozni.  

Amikor veszteségekről beszélünk, fontos megemlítenünk, hogy nem csak haláleseti veszteség indíthat el bennünk gyászfolyamatot. Egy válás, vagy éppen magzat elvesztése, egy szakítás, házi kedvencünk vagy éppen valamilyen addig megszokott rítusunk, szokásunk megszűnése, vagy éppen egy költözés, vagy a munkánk elvesztése is elindíthat bennünk gyászfolyamatot. Fontos, hogy ezekről is tudjunk beszélni, és legyen egy olyan tér, ahol megértenek bennünket és mi is meg tudunk érteni másokat, és ezáltal ki tud alakulni egy olyan bizalmi légkörön alapuló sorstárs közösség, amiben megélhetővé válik, hogy nem vagyunk egyedül.

Mentálhigiénés szempontból nagyon fontos, hogy a veszteséggel és a halállal való foglalkozás a vállalati kultúra részévé tudjon válni. Mentálhigiénés szakemberként fontosnak tartom annak hangsúlyozását, hogy legyenek akár preventív jelleggel is olyan alkalmak és egészségmegőrző napok, rendezvények, ahol szó eshet olyan tabu témákról is, mint a gyász és a veszteségek feldolgozása, ami segítségül szolgálhat a későbbi veszteségekben való eligazodásban.

A következő néhány gondolatban a munkahelyi veszteségekről és azok feldolgozásának fontosságáról szeretnék írni pár szót. Tapasztalatom szerint még nincs kialakult kultúrája annak, hogy kiemelt figyelmet kapjon a munkahelyen belüli veszteségek feldolgozása. Ez rögtön magával is hozza azt a kérdést, miszerint milyen veszteségekkel is találkozhatunk egy munkahelyen, és miért is kellene foglalkoznunk ezeknek a feldolgozásával?

Egy munkahelyen belüli veszteség lehet többek között a kollégák elbocsátása, az esetleges felmondások, a szervezeti változások, vagy egy kolléga tartós betegség miatti távolmaradása vagy halála, aminek kimenetele is többféle lehet. Ezek mind-mind olyan veszteségek, amik közvetve vagy közvetlenül, de kihatnak a munkavállalókra, azok teljesítményére és ezen keresztül a vállalat működésére is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...441