Információk, érdekességek

A szexuális úton terjedõ betegségek

2007. május 17.

Cél: a minél korábbi felismerés és terápia! 

Mint minden betegségre, ezekre is érvényes, hogy a minél korábbi felismerés, s az idejében elkezdett terápia lerövidíti a gyógyulást, s mérsékli a szövõdmények kialakulását. Már a gyanú esetén rögtön keressen fel egy bõrgyógyászt!

 

Az emberi szeretetünk, ragaszkodásunk a másik nemhez valójában alig kifejezhetõ fogalom. Érzelmi világunk csúcspontja az utódunk, gyermekünk együttes akarása, megszületése és emberré nevelése. A társadalmi helyzetünk sokszínûvé tesz bennünket erkölcsiekben, anyagiakban egyaránt. Élethelyzeteink ezen sokszínûségébe sajnos beleillenek olykor az átlagostól eltérõ magatartásformáink, kicsapongásaink, szertelenségeink is. A bölcs erkölcsi normák elhagyása a szexuális érintkezéseink során sokszor váratlanul kialakuló betegségekhez vezethet. A szexuális úton terjedõ betegségek sokasága léphet fel tudatlanságunk, elõvigyázatlanságunk miatt.


Segítség gutaütötteknek

2007. május 03.

A Leichester Egyetem kutatói által végzett kutatás eredményei talán segítséget jelenthetnek a gutaütést szenvedett embereknek, hogy jobb életet tudjanak élni. A szakemberek kísérleteinek eredményei a lisinopril nevû gyógyszer biztonságosságát, mely csökkenti a vérnyomást anélkül, hogy az agyon átáramló vér mennyiségét csökkentené.


"A magas vérnyomás gyakori a gutaütés után, és a magas vérnyomású betegeknél rosszabb a gutaütés kimenetele, mint a normál vérnyomásúaknál, ezért hasznos ez a gyógyszer" - nyilatkozta Dr. David Evenson, a Leichester Egyetem Szív- és Érrendszeri Tanszékének vezetõje. "Az eddig végzett vizsgálatok eredményei ellentmondásosak voltak, talán amiatt, hogy a kezelést túl késõn kezdték el, vagy nem a megfelelõ gyógyszert alkalmazták" - tette hozzá a szakember.


Kis lúdtalp nagy gond

2007. április 10.

Csak egy kis lúdtalp, semmiség! – sokszor hallani azoktól, akik lábuk fájdalmára panaszkodnak, de orvoshoz már nem fordulnak. Pedig nem érdemes elhanyagolni a lábboltozattal kapcsolatos gondokat: a láb hordozza az egész test súlyát, s ha a boka, a talp csontrendszere sérül, gyakorlatilag az alapokkal megrendül az egész felépítmény. A térdet, a csípõt, a gerincet fokozott, rendellenes megterhelés éri, és újabb problémák jelentkeznek, melyekre már nem lehet könnyedén legyinteni.

 

De mi is a lúdtalp? A lábfejnek két boltozata van: egy hosszanti és egy harántboltozat. Ezt a szerkezetet szalagok, kötõszövetek, izmok tartják fenn. Mindkét boltozat ívének ellapulása panaszokhoz vezet. A köznyelvben általában a hosszanti boltozat süllyedését nevezik lúdtalpnak: jellemzõen a szalagok gyengesége vagy a túlzott terhelés okozza. Az elváltozás miatt az izmok megfeszülnek, és fájdalmat okozhatnak nemcsak a lábfej, hanem a lábszár, a térd, akár a csípõ területén is. Ugyancsak fájdalmat okoz, ha a csontok is elmozdulnak, a nagyobb nyomás pedig porckopáshoz vezet.


Messze az európai átlag felett a magyar székrekedéses panaszok aránya

2007. április 02.

A Boehringer Ingelheim Pharma támogatásával a közelmúltban lezajlott kutatás szerint a székrekedés elterjedése jelentõs területi különbségeket mutat.


A csaknem 14 ezer ember bevonásával elvégzett felmérés adatai szerint a betegség Amerikában és Ázsia Csendes-óceáni részén kétszer olyan gyakran fordul elõ, mint Európában. Ugyanakkor hazánkban inkább az amerikaihoz és ázsiaihoz hasonló a helyzet, hiszen nálunk is az európai átlag duplája a székrekedésben szenvedõk száma. A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a székrekedéssel küzdõ betegek jelentõs része egyáltalán nem vagy nem megfelelõ módon kezeli problémáját.


Gyógyszer a parkinsonos betegek csonttörése ellen

2007. március 24.

Japán vizsgálatok szerint, a risedronate nevû gyógyszer, melyet korábban a csontok megerõsítésére használtak, csökkenti a Parkinson-kóros betegek csípõtörésének kockázatát.


A vizsgálatot megelõzõen ezeknél a betegeknél az inaktivitás miatt gyors csontleépülést figyeltek meg. Eredményeink szerint a risedronate és a D2-vitamin együttes alkalmazása hatékonyan gátolja a csontritkulás kifejlõdését és csökkenti a csípõtörések gyakoriságát - nyilatkozta Dr. Yoshihiro Sato, a tokiói Mitate Kórház munkatársa.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...220221222...239