Információk, érdekességek

Ínyenc zöldségtál gazdagon

2023. január 30.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ebben a rakott ételben annyiféle zöldség van, mint egy jobbfajta piacon. És pontosan ez adja a pikantériáját.  

Hozzávalók:
szeletelt sajt 20 dkg
vöröshagyma 10 dkg
fokhagyma 3 gerezd
padlizsán 20 dkg
cukkini 15 dkg
zöldpaprika 2 db
gomba 20 dkg
paradicsom 10 dkg
zöldbab 20 dkg
zöldborsó 20 dkg
tejföl 2 dl
petrezselyem, bazsalikom, őrölt bors, só

Elkészítése:
Egy nagy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a felcsíkozott zöldpaprikát, a zöldborsót és a zöldbabot. Fedő alatt pároljuk, majd a felkarikázott padlizsánt és cukkinit, a szeletekre vágott gombát és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ha félig puha, beletesszük a felszeletelt paradi-csomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel meghintjük és bazsalikomot adunk hozzá.

Egy jénai tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. Beleteszünk egy réteg zöldséget, beborítjuk sajtszeletekkel, s így rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére ismét sajtszeleteket teszünk, vékonyan megkenjük tejföllel, és előmelegített sütőben a sajt olvadásáig sütjük.


Jön a baba! Mit egyek?

2023. január 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Megtudtad, hogy gyermeket vársz? Életed legszebb feladatára vállalkoztál, ami azonban felelősséggel is jár. Ez pedig már most elkezdődött. Az ételeidből nyeri a gyermeked a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Ha hiányt szenved, akkor tőled veszi el a szükséges dolgokat. A magad és magzatod egészsége érdekében egyáltalán nem mindegy, mi kerül a tányérodra.  

A várandósok étrendje nem a mennyiségi, hanem a minőségi étkezésről szól. Nem kettő helyett kell enni, csupán a tápanyagok mennyiségét kell növelnünk, és formálnunk úgy, hogy a babánk minél egészségesebbé váljon.

A várandósság alatt az „ideális” súlygyarapodás mértéke 10-12 kg. Ha a terhesség kezdetén a kismama túlsúllyal rendelkezett, akkor ez a súlygyarapodás csak 9-10 kg legyen.  A súlygyarapodás mértéke kezdetben lassú, 1-10 hétig heti kb. 115 g, majd ezt követően 30 héten át heti 300 g.

Mi teszi ki ezt a súlygyarapodást?

  • A méhben fejlődő magzat súlya
  • Méhlepény
  • Magzatburok, magzatvíz
  • A méh és az emlő mirigyállományának megnövekedése
  • Vérmennyiség megszaporodása
  • Zsírlerakódás

A várandósság idején kb. 300 kcal-val kell többet fogyasztania naponta a kismamának. Ez kb. 2 zsemle energiatartalma. Ebből is látszik, hogy nem kétszer annyi mennyiségre van szükség, inkább bizonyos tápanyagok megnövelt bevitele szükséges.


Forrón az igazi: a fokhagyma-krémleves

2023. január 23.

Melengető, mégis egyszerű, percek alatt összedobható, garantáltan vámpírűző levest ajánlunk mindenkinek. Ha szereted a fokhagymát, ez kötelező!  

Hozzávalók:
6-8 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
1 ek. liszt
5 dl tej
5 dl víz

bio ételízesítő

Elkészítése:
A fokhagymát apróra vágom, a vajat egy lábasban megolvasztom, beledobom a fokhagymát, és kicsit párolom. Ezután mehet bele a liszt, elkavarom, és már öntöm is fel egy pici vízzel. Igyekszem csomómentesre elkeverni, majd mehet bele a többi tej és víz valamint a fűszerek.

Összeforralom, és ezek után két verzió lehetséges:
- ha rögtön asztalra adod, akkor azon nyomban besűríted 1 ek. étkezési keményítővel elkevert kevés vízzel,
- vagy félreteszed, akár másnapra is, fogyasztás előtt felforralod, és csak akkor alkalmazod az előző keményítős trükköt.

Levesbetétként pirított kenyér- vagy zsemlekockát, ill. levesgyöngyöt ajánlok!


Rosttartalom és értékes hatóanyagok: a csíra

2023. január 21.

Fotó: 123rf.com

A csírák a növényeknek azon részei, melyek koncentráltan tartalmaznak számos hatóanyagot: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, oligo-elemeket, poilfenolokat. A csírák jótékony hatást gyakorolnak szerveztünk működésére, és a méregtelenítést is elősegítik.

Biocsírák

Tiszta vízben csíráztatott magvak, élő ételek. Kiváló forrásai az A-, B-vitamin-komplex, C-, E-, K- és U-vitaminoknak, kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, klórnak, káliumnak, nátriumnak, illetve szilíciumnak. Csírázáskor a magvak enzimjei megszaporodnak, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk egyszerű, azonnal hasznosítható elemre bomlik. Ásványianyag-, valamint vitamintartalmuk (antioxidánsok és bioflavinok) 100–200-szorosára nő.

Magas rosttartalmuk révén segítik a salakanyagok eltávolítását. A különböző gabona- és fűszermagvak meghatározott gyógyító hatással is rendelkeznek, csíráztatott állapotban ez az értékük megsokszorozódik. A biocsírák regenerálják a bélflórát, fokozzák az ellenálló képességet, védik az egészséget.

A csírák fogyasztása nagyobb gyermekeknek (3 éves kor fölött), illetve felnőtteknek, úgy ahogy van, nyersen (természetesen átmosva) ajánlott.

Fogyasztható egymagában elrágcsálva (a szójacsíra finom dióízű), de szendvicsekre vagy megkent kenyérre szórva (retek-, mustár-, káposzta-, hagymacsíra), túróba, kefirbe keverve (repce-, lucernacsíra), valamint levesbetétként (lencse-, bab-, napraforgó-, borsócsíra) is egyaránt ízletes vitaminforrás.


Amerikai saláta

2023. január 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Gyümölcsök és zöldségek jól megférnek egymással ebben a joghurtöntetes salátában.  

Hozzávalók:

1 banán
2 közepes nagyságú piros alma
3 zeller (150 g)
1/2 fej jégsaláta

A salátaöntethez:

150 g joghurt
3 evőkanál vegyes vagdalt zöldfűszer (pl. petrezselyem, metélőhagyma)
1 evőkanál gyümölcsecet vagy citromlé
jódozott só
bors

Elkészítés:

Az öntethez a joghurtot edényben simára keverjük. A zöldfűszert lemossuk, leitatjuk a levélkéket, esetleg lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A gyümölcsecettel, vagy citromlével, sóval és borssal a joghurtba keverjük.

A banánt lehámozzuk és felkarikázzuk. Az almát megmossuk és leitatjuk, felnegyedeljük, a magját eltávolítjuk és elszeleteljük. A zellert letisztítjuk, kemény külső rostjait lehúzzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és vékony szeletekre vágjuk, a banánnal és az almával együtt joghurt öntettel elvegyítjük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...257