Információk, érdekességek

Júniusi lendület: napi fél kiló zöldség-gyümölcs

2024. június 08.

A tavasszal beindult természet júniusban turbó fokozatra kapcsol! A piacon sétálva azt sem tudjuk hova nyúljunk, melyik színes, lédús gyümölcsöt válasszuk, melyik roppanós zöldséget tegyük kosarunkba. Válogassunk kedvünkre és használjuk ki a szezon bőségét, mert naponta minimum fél kiló zöldség, gyümölcs az ajánlott mennyiség ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket és elkerüljük a betegségeket.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Még tart az eperszezon, de már itt a málna, a piros és fehér ribizli és az egyelőre kevésbé fogyasztott, de feltörekvőben lévő, C-vitaminban és antioxidánsokban különösen gazdag testvérük a fekete ribizli. Ne ijedjünk meg a fanyar egrestől, azaz köszmététől vagy piszkétől sem, az érett gyümölcsök húsa édes, frissítő. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, mártást, felhasználhatjuk gyümölcsturmixokban is.

Zöldségeink között itt a friss zöldborsó, a zöldbab, a zöld és a fehér spárga, a hazánkban is egyre változatosabb formában megvásárolható saláta-félék: a madársaláta, cikória, az endívia, a radikkio (vörös cikória), a jégsaláta, a rukkola. Érdemes próbálkozni az olyan különlegességekkel is, mint a mángold, a kínai kel, az édeskömény-gumó és a burgonyára emlékeztető csicsóka. A mángold leveleit kevés olajon fonnyasztva felhasználhatjuk meleg salátákhoz, vagy hagyományos módon, a spenóthoz hasonlóan. A kínai kell friss roppanós leveleit hideg salátákhoz, az édesköményből enyhe ánizsos ízű krémlevest készíthetünk, a csicsókát a burgonyához hasonlóan sokoldalúan használhatjuk fel.

A gyümölcsök és a zöldségek szerepe a kiegyensúlyozott táplálkozásban

A gyümölcsök, zöldségek szerepe egészségünk megőrzésében, a krónikus (pl. szív- és érrendszeri, daganatos) betegségek elkerülésében kiemelten fontos. Mérsékelt energia-, zsír-, és szénhidráttartalmuk segíti a megfelelő napi energiabeviteli érték, az ideális testsúly elérését és fenntartását. Bőséges vitamin (pl. C, B1, B2, K, folsav), ásványi anyag (pl. kálium, magnézium) és antioxidáns (pl. C-, E-vitamin, karotinoidok, flavonoidok), valamint alacsony nátriumtartalmukkal hozzájárulnak szervezetünk optimális működéséhez. Nagy élelmi rosttartalmuk segíti emésztőrendszerünk megfelelő működését, hozzájárul egyes daganatos betegségek, illetve a zsírok, a koleszterin felszívódásának gátlásán keresztül a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Jelentős víztartalmuk segíti a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

A gyümölcsök, zöldségek sokféleségükkel, számtalan elkészítési módjukkal szolgálják étrendünk változatosságát, szezonban vásárolva könnyen, megfizethető áron elérhetőek (arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket szezonjukban vásárolva, fogyasztva még a környezetet is védjük).

A napi fél kilogrammnyi mennyiség első pillanatra soknak tűnhet, de ha minden étkezéskor eszünk zöldséget vagy gyümölcsöt, könnyen be tudjuk tartani a fenti ajánlást.

Kora nyári reggelinkhez, vacsoránkhoz fogyasszunk friss, szezonális kerti veteményeket – zöldsalátát, madársalátát, endíviát, paradicsomot, paprikát, retket, uborkát. Rakhatjuk ezeket szendvicseinkre is, de készíthetünk belőlük gyorsan egy kis adag salátát is.

Ne hagyjuk ki a tízórait, uzsonnát sem, hiszen fontos szerepet töltenek be a napi energia- és tápanyagszükséglet egyenletes biztosításában. A paradicsom és az uborka talán kevésbé alkalmas arra, hogy csomagolt uzsonnáink részei legyenek, de minden szendvics gond nélkül elbír pár fejessaláta levelet, egy félmaroknyi madársalátát, ha valaki kedveli karakteres ízét, akkor néhány szál rukkolát.


Az vagy, amit megeszel!

2024. május 25.

Az vagy, amit megeszel! – tartja a mondás. De mostanában erre egyre jobban kell figyelni, mert nehéz elkerülni a tartósítószereket, az édesítőket és még sorolhatnám a többit. De mi van a lelki táplálékkal?

Festmény: Vészabó NoémiMi van azzal a táplálékkal, amit a lelkünk „eszik” meg vagy „megetetnek” vele? Mert szerintem ez sokszor károsabb az egészségünkre, mint a fizikai táplálék. Mert táplálék ez is, csak lelki és veszélyes, hiszen ha a lélek beteg, akkor a fizikum követi.

Óvatosabban kellene megválogatni, hogy mit engedünk be a szívünkbe!

Az ókori Egyiptomban azt tanították, hogy a testet helyes életmóddal és bölcsen is lehet táplálni. Igen! Úgy érzem, mostanában egyre kevesebben értik ezt, és inkább feldolgozott élelmiszerekkel, tartósítószerekkel és „zéró” termékekkel jobban szeretik táplálni magukat. A lelki táplálék már eszükbe se jut. Csakhogy ez egy ördögi kör: kompenzálásként, önszeretet hiányában, örömben-bánatban esznek. De mit esznek? Olyan „műanyag” élelmiszereket, amelyek megbetegítik a testet, a lelket. Az emberek felhizlalják a testüket, majd sok-sok pénzért tömik magukba a fogyókúrás „csodaszereket”, amelyek tökéletes alakot ígérnek. Az eltemetett halottak szinte nem bomlanak le, mert annyi tartósítószert esznek az emberek az életükben. Horrorisztikus! Hát, nem tudom! Szerintem valami nem stimmel! Instant leveseket, instant kávékat és instant bölcsességeket fogyasztanak. Talán csak az emlékeikben rebben fel a régi almás pite íze és illata, a vasárnapi gyöngyöző húsleves aranya, a frissen sült tepertő roppanása. Illetve, ha meglátogatják az édesanyjukat, mert ott még damaszttal terített asztal és aranyló húsleves várja őket. Rohannak, mindent egy nap alatt akarnak megoldani, „kipipálni” – már a kifejezés is szörnyű –, és nincs idő a lelkükre. Esténként a tévét bámulják, a távirányítót nyomkodják, és ömlik rájuk a szemét. Elnézést a kifejezésért! A villogó képernyő mellett zsíros chipset és feldolgozott élelmiszert szoktak magukba tömni általában. Lehetne ezen változtatni, csak az egy kis odafigyelést, tudatosságot kívánna!

Mi lenne, ha esténként beburkolózva egy puha takaróba, csöndes zene mellett, teázva, diót majszolgatva olvasnának az emberek? Ez emelné és táplálná a testet és a lelket, csakhogy egyszerűbb a tévét bámulni bután, mert az kiszolgál, ott nem kell gondolkodni. Az olvasás viszont megemeli a szívet-lelket, szókincset ad, elvarázsol, mesél, tanít, és az olvasottakat továbbviszi a lélek. Ha nagyon tetszik egy könyv, akkor én igyekszem lassabban olvasni, hogy sokáig benne lehessek még a történetben, de gyakran előfordul az is, hogy újraolvasom, és akkor új csodákat kapok általa.

Mi lenne, ha esténként a családtagok együtt főznének igazi ízű és lélekkel megáldott ételeket, melyeket be lehet csomagolni másnapra és magukkal vinni az otthon ízét?

Mi lenne, ha az esti együtt főzés közben beszélgetnének? Nem felszínesen, hanem igazán, odafigyelve a másikra? Vannak, akik naponta hosszan fecsegnek a telefonban, de közben nem ismerik a családtagjaikat, mert érdektelen dolgokról csevegnek és nem a lényegről. Nos, minden táplál vagy elvesz belőlük valamit. Az egy döntés, hogy mivel etetik magukat! Nem kell nagy dolgokra gondolni, egyszerű ételekkel néha nagyszerűbb az élmény.


Az értékes szója

2024. május 23.

Fotó: thatpichai © 123RF.com

Mire figyeljünk, ha szóját fogyasztunk?

A szójabab sokoldalú, előnyös kémiai összetételű élelmiszeralapanyag. Tartalmaz esszenciális aminosavakból felépülő fehérjéket, telítetlen zsírsavakat, lecitinben gazdag olajat, de nagy a rosttartalma is, a magja pedig B- és E-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdag. Az étrendben a szója tekinthető a legjelentősebb fitoösztrogén-forrásnak.

Mik azok a fitoösztrogének?

A női nemi hormonok közé tartozó ösztrogének elsősorban a női nemi jellegek kialakításáért, a megfelelő nemi működésért felelősek, de kisebb mennyiségben jelen vannak a férfiak szervezetében is, és mindkét nemben segítik többek között a normál csontállomány megtartását. A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek az emberi szervezetbe bekerülve ösztrogénszerű vagy éppen azzal ellentétes hatásokat váltanak ki. Hatásuk azonban gyengébb, mint a szervezetben termelődő ösztrogéneké, így terápiás alkalmazásuk a belső, saját ösztrogéntermelés csökkenése esetén nyer értelmet.

Kedvező hatások

A fitoösztrogének több kedvező biológiai hatással is rendelkeznek. A múlt században figyeltek fel arra a jelenségre, hogy Ázsiában jóval alacsonyabb bizonyos daganattípusok (pl. prosztata, emlő) előfordulása, a szív-ér rendszeri megbetegedések, a csontritkulás gyakorisága, ill. a menopauza során tapasztalt kellemetlen tünetek intenzitása is az európai vagy az amerikai átlaghoz képest. A genetika mellett az életmódbeli különbségek, különösen az eltérő étrend adott magyarázatot a tapasztaltakra. Kelet-Ázsiában az egy főre eső fitoösztrogén-bevitel (elsősorban a rendszeres szójafogyasztás miatt) az európainak a több tízszerese, és ez a krónikus növényiösztrogén-fogyasztás nagyban hozzájárul a fent említett problémák alacsonyabb előfordulási gyakoriságához az ázsiai populációkban.


Kajacsere – Alacsony GI-vel rendelkező élelmiszer-alternatívák

2024. május 17.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk hasznos alternatívákat, amelyek alacsony glykaemiás indexük (GI) miatt kiváló választások lehetnek az egészségünkre káros hatású, magas GI-jű élelmiszerekkel szemben, amiket ezért érdemes lenne lecserélni.

Fotó: 123rf.comA glykaemiás index (GI) fontos számérték az azonos csoportból származó élelmiszerek összehasonlításához és a jó választáshoz.

Fehér cukor helyett akácméz

A cukornak, legyen az bármelyik fajtája, magas a glykaemiás indexe (70). A méz, különösen az akácméz jó alternatívája lehet, mivel az alacsony GI-vel rendelkező fruktózban gazdagabb. Mértékkel kell azonban fogyasztani, mert nagy mennyiségben a fruktóz káros lehet. Napi 50 g fruktóz felett olyan negatív hatásai jelentkezhetnek, mint pl. a máj és a vér zsírtartalmának növekedése. Ahhoz, hogy ezt a szintet elérjük, csaknem fél üveg mézet kellene elfogyasztani, ami azért bizonyos mozgási szabadságot hagy a fogyasztásában.

Inkább házi sütemény, mint péksütemény

Eltekintve bizonyos, divatos süteménykészítési tendenciáktól, amelyek alacsony GI-recepteken alapulnak, a sütemények többsége fehér cukrot és fehér lisztet tartalmaz. Ha ilyet fogyasztunk délutánonként, garantáltan megugrik a vércukorszintünk. Ideális esetben csak olyan házi süteményeket, édes tésztákat fogyasszunk, melyek teljes kiőrlésű lisztből (tönköly, rozs, hajdina stb.), alacsony GI-tartalmú cukrokkal (akácméz, kókuszcukor, agávészirup) készülnek. Adhatunk hozzájuk olajos magvakat (chia-, tök-, napraforgómag stb.) és szezonális gyümölcsöket.

Zabpehely más reggeli gabonapelyhek helyett

A megfelelő reggeli gabonapelyhek kiválasztásánál nem csak a cukortartalom számít. A termék gyártási folyamata is fontos: a puffasztott vagy a zúzott és grillezett (kukoricapehely-típusú) gabonafélék GI-je magas, megközelíti a 85-öt. Azok a pelyhek viszont, amelyek csak lapított és párolt gabonafélék, jó alternatívát jelentenek. Különösen ajánlottak a zabból készült változatok, amelyek vízben oldható rosttartalma magas, és lassítják az emésztést.

Fehér kenyér helyett kovászos kenyér

A kenyerek GI-je jelentősen eltér a liszt fajtájától és az előállítás módjától függően. Ez a skála a teljes kiőrlésű lisztből készült és a kovászos kenyér 40 GI-től, a fehér szendvicskenyér 75, a komplett kenyér 65, a fehér kenyér 70 GI-jéig terjedhet. A lényeg az, hogy minél inkább teljes kiőrlésű a liszt, vagy minél hosszabb a kovászos erjesztés, annál alacsonyabb lesz a GI. A fehér liszttel és adalékanyagokkal gyorsan elkészíthető ipari kenyereket ebből a szempontból tanácsos kerülni.


Káros, ha magas a glykaemiás index

2024. május 13.

A magas glykaemiás index (GI, az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége) a leggyakrabban súlygyarapodáshoz, cukor utáni vágyhoz és cukorbetegség kockázatához vezet. Az alacsony GI-értékű étrend viszont a kiegyensúlyozott vércukorszint, a hosszan tartó jóllakottság és a stabil hangulat garanciája.

Fotó: 123rf.comAz 1980-as években a kanadai Torontói Egyetem kutatói kidolgoztak egy koncepciót a szénhidráttartalmú ételek osztályozására a vércukorszintre gyakorolt hatásuk szerint. Innen ered a glykaemiás index számértéke meghatározásának módszere. Azóta tudjuk, hogy a magas GI-vel rendelkező élelmiszerek a vércukorszint felugrását idézik elő, ami az inzulin (a cukor sejtekbe juttatásáért felelős hormon) erős termelődését váltja ki. A magasabb inzulinszint egyéb káros hatása mellett a zsírraktározást is elősegíti. Ezért, ha fogyni vágyunk, különösen törekednünk kell az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek fogyasztására. A magas GI egészségünkre gyakorolt káros hatásai több téren jelentkeznek.

  • Zsírraktározás

Az inzulin tehát elősegíti a cukor bejutását a sejtekbe, ahol vagy energiaként hasznosul, vagy zsírként raktározódik. A túl nagy mennyiségű magas GI-értékű élelmiszer fogyasztása és a kevés fizikai aktivitás fokozott mértékben vezet súlygyarapodáshoz.

  • Sóvárgás a cukros élelmiszerek után

Mivel az erős inzulinszekréció gyorsan cukrot juttat a sejtekbe, akkor a vérben a cukorszint csökken, és ún. reaktív hipoglykaemiát (alacsony vércukorszint) okoz. Ha nincs elég cukor a vérben, az agy éhségüzeneteket küld, különös tekintettel az édes termékek iránti vágyra. Igazi ördögi kör alakul ki.

  • Rossz hangulat

Amikor a vércukor drasztikusan csökken, a szervekben, beleértve az agyat is, hiányzik a cukor (fő üzemanyaguk). Eredmény: fáradtság, koncentráció hiánya, ingerlékenység, rosszkedv…

  • A cukorbetegség kockázata

A magas GI-értékű étrend hozzájárul a súlygyarapodáshoz, ami maga is elősegíti az inzulinrezisztenciát (a sejtek már nem érzékenyek az inzulinra, és a vércukorszint magas marad). Az inzulint kiválasztó hasnyálmirigy túlterhelésével csökkenhet a hatékonysága, ami a krónikus hiperglykaemiát (magas vércukorszintet) is elősegíti.

  • További betegségek kockázata

Tanulmányok sora kimutatta, hogy a magas glykaemiás index növeli a túlsúlyon és a diabéteszen kívül más betegségek kockázatát is. A magas GI-jű táplálkozás kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatával, mint az Alzheimer-kór, továbbá egyes rákbetegségek és az életkor előrehaladtával összefüggő makula degeneráció veszélyével is. Valójában a magas vércukorszint elősegíti a gyulladást, megzavarja a lipidanyagcserét, és gyengíti az ereket és az idegeket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...279