Információk, érdekességek

Diót, mogyorót, s minden jót

2021. május 13.

Csonthéjas gyümölcseink, a dió, a mogyoró, a mandula és a gesztenye. Gazdagok zsírokban és fehérjékben, kicsi a szénhidráttartalmuk, de bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Mik ezek?

Nagy energiatartalmú élelmiszerek. Energiájuk 40% feletti olajtartalmuknak tulajdonítható. Zsírösszetételük kedvező – nagyon hasonlít az olívabogyó, és a tengeri halak olajához – zömmel telítetlen esszenciális zsírsavak alkotják, melynek kedvező hatását a jelenlévő magnézium és a jelentős élelmi rosttartalom támogatják.

Fogyasztásukkal, nélkülözhetetlen zsírban oldódó antioxidáns vitaminokhoz jut a szervezet. Viszont a magas zsírtartalom miatt az olajos magvak avasodásra, magas páratartalmú meleg helyen tárolva penészedésre hajlamosak. Ezért lehetőleg frissen feltörve fogyasszuk őket, és a maradékot hűtőszekrényben tárolhatjuk.

A hazai terméket válasszuk, a trópusi országokból érkező és szabad szemmel nem látható avas, penészes termékek májrákot okozó vegyületeket (aflatoxint) tartalmazhatnak.

A magbélben lévő fehérjék mennyiségi és minőségi szempontból vetekszenek a húsokkal és a hüvelyesekkel. Tény, hogy nem teljes értékűek, de gabonafélékkel, hüvelyesekkel jól kiegészíthetők. Héjas gyümölcseink egész évben rendelkezésre állnak.

A reformkonyha értékes alapanyagai, olyannyira, hogy mindenkinek ajánlott naponta 10–15 szem mandulát vagy mogyorót, illetve 2-3 dióbelet enni.

Gyerekeknek csak óvatosan az olajos magvakkal!

A babák étkezésébe az olajos magvakat 8–10 hónapos kortól lehet bevezetni. Hároméves korig (a félrenyelés, a leszippantás veszélye miatt) a gyerekek csak darált vagy aprított formában fogyaszthatják. A félrenyelés fulladást okozhat. A nagyobb gyerek is csak nyugalmi állapotban, és felnőtt jelenlétében rágcsálhatja.

Diófélék

A dió (paradió, kesudió, fenyőmandula) olajos magva – a dióbél – ízletes, nagy energiatartalmú, közkedvelt és gyógyító finomság. Élettani hatású zsírokat (60%), értékes fehérjéket, sokféle vitamint (A-, B-, C-, E-vitamin, folsav), ásványi anyagot (kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, cink stb.) és rostanyagot tartalmaz. Esszenciális zsírsavjai között az ómega-3 is megtalálható, mely létfontosságú a szervezet számára, viszont előállítani azt nem tudja. Bőséges kalcium- és foszfortartalma segíti a gyermekek csontjainak az erősödését. Serkenti a vérképzést, erősíti az idegeket, fokozza a szellemi tevékenységet, méregtelenít, erősít. Jót tesz a termékenységnek, a hormonháztartásnak, segíti az emésztőszervek munkáját és mérsékelt mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét. A természetgyógyászok használják parazitaölő, féreghajtó vértisztító, és rákellenes hatását is.

Vásárláskor válasszuk a nagy szemű aranysárga fajtát, melynek héja vékony, könnyen törik. A már feltört dió gyorsan avasodik és penészesedik. Az ép szemű dió száraz, hűvös helyen tárolva 1 évig, a dióbél hűtőben szintén 1 évig, szobahőmérsékleten csak 1 hónapig őrzi meg zamatát és beltartalmi értékét.


Csokoládé: táblás boldogság?

2021. május 11.

Fotó: pixabay.com

A köztudatban az a nézet terjedt el, hogy jellegzetes, édes íze mellett ez a nasi „boldogsághormonokat” is termel a szervezetben. De mi ez a hormon, és egyáltalán, létezik-e a tudományos szakirodalom szerint? A válasz erre kissé összetettebb egy névnél és egy igen vagy nem szónál.

Talán kevés olyan étel született a világon, amely akkora rajongótábort tudhatna magáénak, mint a csokoládé. Az apró gyerektől a nyugdíjas korosztályig szinte mindenki szívesen fogyaszt olykor-olykor egy kocka, szelet vagy tábla csokit. A csokoládé egy bonyolult étel, köszönhetően az alapjául szolgáló kakaóbab különböző származási helyének, pörkölési intenzitásának, a végtermék változatos öszszetételének, ízének, illatának, alakjának és konzisztenciájának.

Talán épp ezért született megannyi teória arról, miért tesz boldoggá a csokoládé. Ezek közül az egyszerűbbek a csokoládé cukortartalmának, kellemes, omlós állagának, jellegzetes ízének, az ételhez társított pozitív reakciónak vagy a jó emlékeknek tudják be azt, ha valaki jobb kedvre derül egy szelet csokoládétól. Ezek az elméletek azonban önmagukban még nem teljesek, hiszen ezen tulajdonságok sok más desszertre is igazak, a csokoládé viszont mégis kiemelkedő módon kapcsolódik a jó közérzethez.

A kakaóbab tartalomanyagai és a feldolgozás során a csokoládéba kerülő egyéb anyagok komplex módon alakítják ki az elfogyasztott termék hatását.

A kakaó és csokoládé hangulatra gyakorolt hatásához kétségkívül hozzájárul a koffein és a teobromin. Míg azonban a koffein idegrendszeri stimuláló és hangulatjavító hatását humán vizsgálatok is igazolják, addig a teobromin önmagában kevéssé vizsgált. Bár e két anyag együttes, pozitív hatására is utalnak eredmények, nem elhanyagolhatók a kakaó flavonoid típusú anyagai, amelyeknek szellemi teljesítményt és közérzetet javító hatását is többen vizsgálták, sikerrel.

Ezen anyagok ugyanis mind az enyhe mentális zavarral küzdő, mind az egészséges alanyok teljesítményét javították (feltehetőleg az agyi keringés serkentése révén), ráadásul több kísérleti elrendezésben is kimutatható volt hangulatjavító hatásuk. Érdekesség azonban, hogy ezt a hatást leginkább akkor fejtették ki, ha a vizsgált személy eleve kimerült, frusztrált vagy lehangolt volt.


A szuper-mediterrán DASH-diéta

2021. május 08.

Fotó: pixabay.com

A DASH diéta bizonyítottan segít megőrizni a szív, az artériák egészségét, csökkenteni a magas vérnyomást, a koleszterinszintet. de karcsúságunk is múlhat rajta. Végre egy tudományosan megtervezett diéta, amely valóban jót tehet mindnyájunknak! Az Egyesült Államokból indult évtizedekkel ezelőtt, és napjainkban már az egyik legegészségesebb étrendnek számít világszerte.  Miért olyan népszerű, és hogyan lehet a legjobban kihasználni az előnyeit?

Jótékony hatásai 

Az 1990-es években fejlesztették ki hipertóniás betegek számára a DASH étrendet, mely mozaikszó az angol Dietary Approches to Stop Hypertension (diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére) elnevezés kezdőbetűiből áll össze. A DASH hamar túllépte kereteit: tanulmányok százai egyre gyakrabban bizonyították a vérnyomáson kívül a fogyásra, a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas koleszterin- és inzulin-szintre vagy az alakunkra gyakorolt jótékony hatásait. Ez a józan ész táplálkozási programja, mely közel áll az elismert mediterrán diétához, de kevesebb benne a só. Új táplálkozási reflexekre alapozó, igazi, tartós eredményt hozó megközelítés az egészségben eltöltött, hosszú élet céljának megvalósításához.

Előnye többek közt, hogy kényezteti a bélflórát (táplálja a nagy mennyiségű, rostos élelmiszer tartalomnak köszönhetően), és felveszi a harcot az oxidatív stresszel ( a szabad gyököknek a szervezetünkben kifejtett káros hatásaival) szemben, a növényekben jelen lévő számos antioxidáns vegyület közreműködésével. A DASH diéta átalakítja táplálkozási szokásainkat, amelyekhez természetesen hosszú távon kell ragaszkodnunk, és mindenekelőtt több időt kell eltöltenünk a konyhában! 

A diéta előírásai ugyanakkor nem akadályozzák meg, hogy időnként meglepjük magunkat az ajánlásokban nem szereplő, de kedvelt ételeinkkel, a frusztráció elkerülése érdekében. A DASH tökéletes táplálkozási biztonságot garantál (ellentétben annyi divatos módszerrel), fenntartható élelmiszer-egyensúlyt és mindenekelőtt az egészség javulását, mindezt az orvosok egyetértésével.

Vizsgáljuk meg, hogyan is kezdjünk hozzá!

Mit részesítsünk előnyben, és mit ne?

A DASH étrendnek számos ütőkártyája van: nagymértékben összpontosít a zöldségfélékre, gyümölcsökre, és a teljes értékű gabonára, így sóban különösen szegény „szuper-mediterrán” diétának is nevezik. Amellett, hogy a só használatát erőteljesen csökkenti, a hozzáadott cukrokét és zsírokét is hasonlóképpen ítéli meg. 

De miből mennyit fogyasszunk?

E rezsim eredeti változata nagyon pontosan megszabja, mit fogyasszunk,  beleértve a az élelmiszerek mérését és a kalóriák számolását  (alkat és életmód szerint a napi kalóriafogyasztás 1600, 2000 vagy 2600 kcal lehet). Ezt ne érezzük kényszernek, hanem tartsuk fenn a következő módon: őrizzük meg a kiegyensúlyozott táplálkozás elvét, de maradjunk rugalmasak az adagokat illetően. Talán nincs is szükség mérlegre, ha „szemre” dolgozunk amikor megszabjuk a zöldségek, gabonafélék vagy keményítő tartalmú élelmiszerek, valamint az állati vagy növényi fehérjék mennyiségét. A cél az, hogy tartósan ne legyünk éhesek, és hosszú távon kövessük az étrendet.


Járványszerűen terjed az elhízás

2021. május 07.

Ma van az Európai Elhízás Elleni Nap, ami ismét ráirányítja a figyelmet az elhízás rohamos terjedésére, veszélyeire és arra, hogy tenni kell ellene. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség szerint az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás elleni küzdelemben.

Fotó: 123rf.comJárványszerűen nő az elhízástól, és az azzal összefüggésbe hozható betegségektől, mint például a 2-es típusú cukorbetegségben, a szív- és érrendszeri betegségekben és a magas vérnyomástól szenvedő emberek száma. Ma az elhízás az egyik legsürgetőbb egészségügyi kérdés a kormányok számára Európában is. Az OECD  szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint a fele (52%) túlsúlyos vagy elhízott, és ha ez a probléma kezeletlenül marad, akkor az ebből származó halálozás évente 8,6 millió emberéletet követel 2015-ig.

Veszélyes és drága

Az elhízás és az abból eredő betegségek kezelésének kiadásaival szintén foglalkozni kell, beleértve a munkából való kiesés okozta termeléscsökkenést is. A 2011-es Eurostat adatai szerint a nemzetbiztonság után a második legnagyobb kiadással járó terület az egészségügy. Az állami egészségügyi költségek a teljes állami kiadások 15%-át teszik ki, ennek 78%-a a krónikus betegségek kezelésére megy el.

Az édesítőszer lehet a mentsvár

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) teljes mértékben támogatja az Európai Elhízás Elleni Nap célkitűzéseit. A szövetség amúgy is folyamatos küldetésének tekinti, hogy felhívja a figyelmet az elhízás veszélyeire és hangot adjon azoknak az egyszerű, de hatékony hétköznapi intézkedéseknek, amelyek segítenek kezelni a súlyfelesleggel kapcsolatos problémákat. Az ISA úgy véli, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek kulcsszerepet játszhatnak az elhízás megfékezését célzó közegészségügyi programban. Az édesítőszerrel készült élelmiszerek alternatívát jelentenek a fogyasztóknak, akik így az édes íz élvezete mellett csökkenthetik a kalória-bevitelüket és változtatni tudnak táplálkozási szokásaikon.

Az alacsony kalóriájú édesítők táplálkozásban betöltött szerepét és előnyeit több neves szakértő hangsúlyozta az ISA áprilisi nemzetközi konferenciáján.

„Az elhízást diétával, életmód-váltással, fizikai aktivitással és szükség esetén gyógyszerrel vagy műtéti beavatkozással, illetve ezek kombinációjával lehet kezelni. Az energia-bevitel csökkentése alapvető fontosságú ebben a sorban. Ha a napi energiaszükséglethez képest 500 kcal-val kevesebb kerül a szervezetbe, már heti fél kiló fogyás érhető el. Ehhez pedig hasznosak lehetnek az alacsony energiatartalmú édesítőszerrel készült élelmiszerek” – mondja dr. Pados Gyula, az elhízás elleni küzdelem legnevesebb hazai szaktekintélye.

A jó hír tehát az, hogy lehet tenni az elhízás ellen

Az edukáció mellett az egyszerű, apró lépésekből álló, ezért hosszú távon is betartható életmód-változtatások a legeredményesebbek, pl. a rendszeres testmozgás és a magas energiatartalmú ételekről az alacsonyabb energiatartalmúakra való okos átállás. Az alacsony energiatartalmú édesítőszerekkel készült élelmiszerek azzal, hogy az édes ízt kalóriák nélkül biztosítják, hasznosan járulnak hozzá egy egészséges, mérsékelt energiatartalmú étrend kialakításához.


Ismert és ismeretlen étrend-kiegészítők

2021. április 26.

Egy-egy étrend-kiegészítő körül nagyobb vita is ki szokott alakulni, de azt senki sem vitatja (mármint nagyon kevesen), hogy egy-egy vitamin tabletta ne lenne hasznos. A vitaminok és ásványi anyagok kategóriája rendkívül népszerű (ezen belül is a C-vitamin, E-vitamin és a kalcium), de meg kell említenünk a speciális étrend-kiegészítőket, a növényi étrend-kiegészítőket, a sporttevékenység támogatását és a súlykontroll megkönnyítését szolgáló készítményeket is.  

Bár az étrend‑kiegészítők az Egyesült Államokban a legnépszerűbbek, Magyarországon is hatalmas piacuk van. 2017-ben 28 millió dobozzal fogyott hazánkban, míg 5 évvel korábban több mint 20%-kal kevesebb, „csak” 23 millió.

Kenderolaj, vagy kannabisz olaj

A kender- vagy kannabisz olaj Magyarországon (és az EU-ban) is legális, mert összetevője nem a pszichotróp THC. Bár ugyanabból a cannabis sativa növényből nyerik ki, a CBD alapú olaj biztonságos és egyesek szerint „napjaink csodaszere”. Ezt 6 évvel ezelőtt Zacher Gábor, ismert toxikológus ecsetelte.

A CBD mind olaj, mind kapszula formában elérhető, és az alábbi esetekben lehet segítségünkre:
  1. szorongás ellen,
  2. fájdalom csillapításában,
  3. antioxidánsként,
  4. gyulladáscsökkentő hatásával.

Omega 3 zsírsavak

A zsír szóhoz, amikor étrendről, fogyásról és hasonlókról van szó, ritkán társul pozitív képzettársítás. A kivétel az Omega 3, amelyet „jó zsírok” néven is szoktak emlegetni. Zsírokra ugyanis szüksége van az emberi szervezetnek (ahogy cukorra is), de véletlenül sem olyan mennyiségben, ahogyan néhány gyártó reklámozza és ahogyan sokan fogyasztják őket. Itt Magyarországon az Omega 3 zsírsavak hiánya különösen szembetűnő, mert kevés halat, különösen kevés tengeri halat fogyasztunk (Magyarország egyike a világ 44 tengerpart nélküli országának).

Probiotikumok

Az antibiotikum szót mindnyájan ismerjük, és egyre gyakrabban hangzik el a javaslat a (házi)orvosok részéről, hogy az antibio tabletták mellé vegyünk be egy probiot is. Azonban nemcsak az antibiotikum van rossz hatással a bélflóránkra, hanem lehet ez az életmódunk és az ehhez kapcsolódó stressz is. Hogy nagyon leegyszerűsítsük a képletet, a probiotikumok segítenek visszaállítani a bélflóránk egyensúlyát. Mielőtt azonban bevásárolunk ezekből, mindenképp kérjük ki az orvosunk tanácsát, mert többféle probiotikum is létezik, a két legelterjedtebb típus a laktobacillusok és a bifidobaktériumok.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...225