


Információk, érdekességek
Zabkása krémleves idénygyümölcsökkel
2023. június 02.
A vegetáriánusok kedvence, hiszen a zabkása nagyon egészséges étel és teljesen természetes összetevőket tartalmaz.
Zabkását főzünk, zabkorpából vagy korpás zabpehelyből, ugyanúgy, ahogy a tejbekása készül:
Tejet forralunk, és annyi zabpelyhet adunk hozzá, hogy laza, folyékony, krémes állagú legyen. Hígítjuk tejszínnel, turmixoljuk, és cukor (vagy édesítőszer, esetleg méz), csipet vanília, citromhéj és citromlé hozzáadásával alapot képezünk.
Bármilyen nyers gyümölcsöt hozzáadva azonnal elkészül a levesünk. A levesben nem főzzük tovább a gyömölcsöt!
Lényeges, hogy azonnal tálaljuk.
Kényeztetés mesterfokon - paradicsommal!
2023. május 28.
Nagyanyáink ősi receptjei és egy tökéletes növény a csodás bőrért, az egészségért és az izgalmas éjjelekért. Kényeztet, ápol, és szexuális kisugárzásodat a maximumra emeli!
A vitaminok szervezetünk biokatalizátorai, biológiai szerepük, hogy mint koenzimek minden sejt számára biztosítsák a normális működést. Emellett bizonyos élettani folyamatokban meghatározó szerepet töltenek be külön-külön is. Az emberi szervezet a vitaminokat nem képes szintetizálni, így azokat külső forrásból kell bejuttatni.
Az A-vitamin a szervezet hámszöveteinek épségéért felelős.
Ez a bőr, a szem és a teljes nyálkahártyarendszert érinti. Hiányakor a hámszövet megvastagszik, kiszárad és elszarusodik.
Bőrünk elszíneződik, hámlik, gyulladásra, fertőződésre hajlamossá válik. Hajunk töredezik, hullani kezd. A szem kiszáradhat... Az A-vitamin legfontosabb kozmetikai szerepét mint bőrvédő vitamin játssza.
Az elegendő napi mennyiség 0,80 mg, ez 10,2 mg karotinnal egyenértékű. Legfontosabb természetes forrása a sárgarépa, petrezselyemzöld, a sütőtök, spenót...... és a PARADICSOM.
Ki ne ismerné ezt az ízletes, piros, gömbölyded zöldséget?
Sokféle formában fogyasztjuk. Természetesen nyersen érdemes fogyasztani a fontos értékei miatt.
A paradicsom nagy mennyiségű növényi savat, esszenciális aminosavakat, nyomelemek széles skáláját tartalmazza. KAROTIN, B1, B2, C és E-vitamin tartalma jelentős. Ezen fontos vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök káros, pusztító munkájától.
Kedvelt zöldségünk fogyasztásával a szervezetünkbe jutó karotin jótékonyan befolyásolja bőrünk szépségét. Különös tekintettel az előttünk álló tavaszra, illetve a közelgő nyárra, hiszen a gyönyörű napsütéses idő kicsal bennünket a szabadba, egyre nagyobb felületet engedünk át a nap melengető, simogató sugarainak. Szép, egyenletes barnulást biztosít.
Amennyiben óvatlanok voltunk, és lesültünk, a paradicsom ekkor is segítséget nyújt. Nem csak elfogyasztva, hanem külsőleg is jótékonyan hat a napégette, érzékeny bőrre.
Szuper gyors csokoládés muffin
2023. május 26.
Gyors és rendkívül finom csokis finomság. Imádni fogod!
Hozzávalók:
• 15 dkg liszt
• 15 dkg cukor
• 15 dkg vaj
• 5 dkg keserű kakaópor
• 5 dkg étcsokoládé
• 2 tojás
• fél csomag sütőpor
Ahogyan készítem:
A cukrot a vajjal és a tojásokkal habosra keverem. A lisztet, a sütőport és a kakaót összekeverem, majd hozzáadom a masszához, és simára keverem. Belekeverem a darabokra tört étcsokit is a tésztába.
A masszát kiadagolom a muffinpapírral bélelt sütőformába, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm.
Ugye milyen gyors? Jó étvágyat!
Rozmaringos csirkemell sajttal sütve
2023. május 23.
A Dél-Európában honos, de Magyarországon is kedvelt fűszer, a rozmaring főleg mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére használatos, de illatszerek is készülnek belőle. Az ókorban, akinek nem tellett a drága tömjénre, rozmaringgal áldozott az isteneknek. Jöjjön most egy isteni csirkerecept!
Hozzávalók:
csirkemell 1,2 kg
olaj 8 cl
vöröshagyma 15 dkg
paradicsompüré 5 dkg
fehérbor 3 dl
liszt 5 dkg
gomba 12 dkg
sajt 15 dkg
babérlevél
rozmaring
őrölt bors, só
Elkészítése:
A csirkét feldaraboljuk, megsózzuk és egy kevés őrölt borssal bedörzsöljük. Néhány percig letakarva állni hagyjuk.
Felhevített olajban az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, elkeverjük és kevés ideig tovább pirítjuk. Fehérborral felengedjük, rozmaringgal fűszerezzük és megsózzuk.
Közben a csirkehús darabokat lisztbe forgatjuk, kevés olajban pirosra sütjük, majd átszedjük a forrásban lévő paradicsomos lébe. Babérlevelet teszünk hozzá és fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk.
A visszamaradt olajban megpirítjuk a vékony szeletekre vágott gombát, és a párolódó húshoz keverjük. Amikor a hús megpuhult, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Sajtos spagettivel vagy makarónival tálaljuk.
Zöldségek, gyümölcsök
2023. május 16.
A zöldségek felhasználhatók frissen, fagyasztva, főzve, sütve vagy szárítva, míg a gyümölcsök szintén frissen, fagyasztva, aszalva, ill. befőtt formájában választhatók.
A vásárlás során figyeljünk a következőkre:
– A gyorsfagyasztott termék csomagolására. Sérült csomagolású terméket ne vásároljunk! Ha megtapogatjuk, és azt érezzük, hogy nagyobb tömbök vannak a csomagban, ne vegyük meg.
– Fontos a vásárlás sorrendje! Lehetőség szerint utolsó lépés legyen a hűtött termékek kosárba helyezése. A különböző termékeket (pl. friss zöldségek, fagyasztott áruk) célszerű külön táskákba tenni, hogy ne szennyezzék egymást.
– A minőségmegőrzési, ill. fogyaszthatósági időre figyeljünk!
– A friss zöldség és gyümölcs ép legyen és benyomódásoktól mentes. A benyomódás helyén gyorsabban megindul a romlás.
A feldolgozás, felhasználás során érdemes figyelembe venni a következőket:
– A fagyasztott élelmiszert a felengedés után már nem szabad újra lefagyasztani, mert a „hibernált” mikrobák a kiolvasztás után újra szaporodni kezdenek, ezáltal nő a csíraszám. Ebből adódóan a terméket csak akkor érdemes kiolvasztani, ha utána rövid időn belül fel is használjuk. A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha lassan és hűtőszekrényben történik.
– Ha a fagyasztott zöldség, gyümölcs kissé fakóbb a vártnál, még nem feltétlen ad okot aggodalomra. Némi színváltozás még elfogadható, melynek oka lehet többek közt a hosszú idejű tárolás.
– A zöldségeket a felhasználási javaslat szerint, vagy felengedés nélkül tegyük forrásban lévő vízbe vagy hevített zsiradékba.
– A fagyasztott zöldség párolásához elegendő pár perc, ha túl sok ideig tart a hőkezelés, pépes állag lehet a végeredmény.
– Ha fagyasztott zöldséget grillezünk, tanácsos grillkosarat használni, mivel ilyenkor a zöldségek puhábbak vagy épp törékenyebbek lehetnek a frisseknél, így könnyen áteshetnek a grillrácson.
– Amennyiben fagyasztott gyümölcsöt használunk, pl. süteményhez, s előtte nem olvasztjuk ki, akkor valamivel hosszabb sütési idővel számolhatunk.
– Fagyasztott bogyós gyümölcsnél előfordulhat, hogy levet ereszt a gyümölcs, ezért mielőtt a tésztához adjuk, szórjuk meg azt egy kis liszttel vagy búzadarával, ami felszívja a nedvességet.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...264