Információk, érdekességek

Mi okozhatja a nők libidójának csökkenését?

2023. január 28.

A napokban megjelent hírek szerint, pár éven belül akár egy tabletta is megoldás lehet a csökkent libidó kezelésében. A nők számára kifejlesztett, tesztoszteron tartalmú készítményről Prof. Balázs Csaba endokrinológust kérdeztük.

Fotó: 123rf.comKülső és belső okok

A bevezetni kívánt termékről szóló hírek alatt felsorakozó kommentekben férfiak, nők véleményeit olvashatjuk sorban. Egyesek örömmel fogadják a tabletta érkezését, mert régóta húzódó problémájukra remélnek tőle megoldást, míg mások szerint a kapcsolatokban fellépő szexuális problémákat nem lehet pirulákkal orvosolni.

Tény, hogy a női libidó csökkenésének hátterében több ok is állhat. Jól működő kapcsolatban is problémát jelenthet a stressz, a túlhajszoltság, ezen túl pedig egészségügyi problémák is okozhatják, ha a nő nem, vagy csak alig fogadja párja közeledését. A libidó csökkenése gyakori jelenség a menopauza időszakában lévő hölgyek esetében, de kiválthatja a depresszió elleni gyógyszerek tartós szedése, vagy a megszakítás nélkül adott hormonális fogamzásgátlás. – sorolja a lehetséges okokat Balázs Csaba professzor, a Budai Endokrinközpont orvosa.

Problémát jelenthet a stressz, a túlhajszoltság

A szexuális vágy csökkenését a hormonális egyensúly felborulása is kiválthatja, melynek leggyakoribb oka a pajzsmirigy alulműködésére vezethető vissza. Az elváltozás hosszú időn át, lappangva alakul ki, így a szerteágazó tünetek miatt a betegek gyakran későn részesülnek megfelelő kezelésben.

Férfiaknál is előfordulhat

A pajzsmirigy és a libidó között összefüggésre már korábban is több vizsgálat és megfigyelés utalt. Saját klinikai élményem volt, amikor egy 30 év körüli asszony megkeresett, akit pajzsmirigy betegsége miatt kezeltem. Esetükben a férj által kezdeményezett válásig súlyosbodott a helyzet – számolt be tapasztalatairól a professzor. Az utóbbi évek kutatásai egyértelmű bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy mindkét nemben csökken a szexuális aktivitás a pajzsmirigy alulműködése esetén.

A jelenség tehát nem csak a nőket veszélyezteti, a hormonális egyensúly felborulása mindkét nem esetében a szexuális vágy csökkenését eredményezheti. A libidó csökkenés mellett érdemes orvoshoz fordulni, ha szokatlan fáradtságot, levertséget tapasztalunk. Ha a korábbi étkezési szokásaink és megszokott fizikai aktivitás mellett látszólag ok nélküli hízást tapasztalunk, de a szabálytalan menstruációs ciklus és az elhúzódó hajhullás is intő jel lehet.


Mit láthatunk az aurában?

2023. január 22.

Az emberi testet energiamező veszi körül, ezt nevezzük aurának. Ez az energiamező az egyetemes energia megnyilvánulása a fizikai testünk körül, és jellegzetes sugárzást bocsát ki.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az auránknak 7 rétege van, melyeket „testeknek” is neveznek. Ez a hét test ugyanazt a teret foglalja el ugyanazon időben, és a magasabb rétegek valamennyi alsóbb réteget áthatnak. Minden auraréteghez kapcsolódik egy csakra.

Az egyes aurarétegek határozott struktúrát mutatnak, míg a többi réteget folyadékszerű szubsztancia alkotja. Az aura mindenki számára érzékelhető, természetesen nagyszámú gyakorlás után. Gyógyítók az aura rétegeit, színeit is képesek meglátni, és abból betegséget diagnosztizálni. Ez azonban semmi esetre sem helyettesíti a pontos orvosi diagnózist!

Ha egy ember energiáival dolgozunk, a lelkét is megérintjük. Ha energiáid összhangban vannak, jó egészséggel rendelkezel. Ha viszont tested bármelyik energiarendszere tartósan egyensúlyát veszti, akkor tested sem működik megfelelően. A Napból és a Földből érkező energiák átjárják minden egyes sejtedet, és kialakítják energiatestedet.

Az aurában a betegség már jóval előbb megmutatkozik, mint ahogy a fizikai testben tüneteket okoz. Sokkal könnyebb még ilyenkor kezelni a kiegyensúlyozatlanságot, mint később a kialakult betegséget. A régi kínai tartományokban az orvosok elsődleges feladata volt az egészség fenntartása, és fizetést is addig kaptak, míg a páciens egészséges volt. Ha az illető megbetegedett, az orvos kudarcot vallott, és a beteg nem fizetett.

Az energiatest fizikai tested szubtilis mása, és sokkal fogékonyabb is annál. Magában hordozza a fizikai test egészségi állapotának mintáját, ezért az energiatest kezelése az egész szervezetre hatással van. Az energiamező félreértelmezhetetlenül megmutatkozik az úgynevezett fantomfájdalmakban. Számos végtag amputáción átesett ember, viszketésről és fájdalomról számol be azon a területen, ahol a végtag volt.

A testet körülvevő energiamező pillanatról pillanatra változik. Minden gondolatod, érzelmed változtatja ezt a mezőt. Energiameződ teljesen egyedi, és külsőd teljesen hasonlóvá válik az energiatestedhez, mivel az anyag követi az energiát.

Energiáidat számos dolog befolyásolhatja. Befolyásolja a Nap és a holdfázisok váltakozása. A Föld mágneses mezejének változása. Befolyásolják a színek.


Óráról órára - testünk és lelkünk valódi ritmusa

2023. január 16.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Valódi bioritmusunk függ az idősávoktól, és attól is, hogyan ébredünk, és alszunk el esténként. Cikkünkben az általánosan érvényes biológiai belső óra működését mutatjuk be. Kísérjük figyelemmel, és próbáljuk tartani magukat hozzá, közben figyelve, hogyan reagál erre testünk. Alakítsuk ki saját ritmusunkat!  

Életünk, tudjuk vagy sem, tudatos irányítás nélkül folyamatosan működik születésünktől halálunkig. Jó ha ismerjük, hogy milyen ütemben segíthetjük a működését, ha lehetőségünk van rá.

Az alábbi fölosztás nem azonos a kínai gyógyászatból ismert szervi órával, hanem egy általános megfigyelést tükröz, melyet irányadónak használhatunk saját szervezetünk megfigyeléséhez és egy sikeres külső-belső napirend kialakításához.

6 óra:  Ébredési időszak. Az anyagcserénk beindul, a testünk energiát és fehérje-építőköveket kezd gyártani.

7 óra:  Még a test nem teljesen éber, a megerőltető dolgokat kerüljük. 7 és 8 között reggelizzen, mert az emésztőrendszer nagyszerűen működik, a szénhidrátok értékes energiává alakulnak. (este zsírrá)

8 óra:   A fájdalomküszöb igen alacsony, a reggeli cigi jobban szűkíti a véredényeket. Nagyszerű óra a szexre, a testünk ontja a hormonokat.

9 óra:  A test ebben az órában igen ellenálló. Ilyenkor érdemes oltatni, nincs komplikáció, duzzanat és láz sem lép fel. A röntgensugárral is ellenállóbbak vagyunk.

10 óra: Szervezetünk a maximumon dolgozik. A rövidtávú memória most a legjobb.

11 óra:  Beszédesek vagyunk, villámgyorsan kapcsolunk minden helyzetben, teljesítményre vagyunk állva. A szív és a keringés tökéletes. Ha lehet most sportoljunk.

12 óra: A gyomor savtartalma nő, a koncentráció gyengül, az agy pihenne. Ebédeljünk még ha valami semmiséget is, és pihenjünk legalább 15 percet, így energiát termelünk a nap hátralevő részére.

13 óra:  Teljesítésünk 20% al csökkent, a belső szerveink takarékon dolgoznak, tele az epe kész a táplálék feldolgozására. Mindenképpen együnk valamit. Most vagyunk a leghajlékonyabbak

14 óra:  A vérnyomás és a hormonszint süllyed. Ilyenkor a leghatásosabb a helyi érzéstelenítés akár 30 perc is lehet, (reggel 14p este 20 p.) a fogorvost is ilyenkor érdemes beiktatni, fogyó Holdnál kedden kevésbé fáj.

15 óra:  Hosszútávú memóriánk most a legjobb, energiánk visszatért.


Megúszhatjuk a fogorvosnál a fájdalmat

2023. január 11.

Fotó: 123rf.com

A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki bennünk, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be. A legtöbben szégyelljük, hogy félünk a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel úrrá lehetünk a rettegésen, és megmenekülhetünk a fájdalomtól.

Maguk a fogorvosok sem tudják mindig fesztelenül kezelni, ha ők kerülnek a pácienseik helyébe. Ez a félelem, szorongás egy természetes emberi reakció, amelynek több oka is lehet, azonban a feloldásukra is van megoldás. Karácsonyi Heni, a Lacalut dentálhigiénikusa minden félelmünkre tud megoldást.

Természetes, hogy félünk

Annak, hogy nem szívesen engedjük a szánkba a fogorvos éles, szúrós vagy hegyes eszközeit, egyszerű biológiai okai is vannak. A szánk ugyanis a testünk egyik legsebezhetőbb része, amivel a legalapvetőbb szükségleteinket elégítjük ki, azaz a légzést, ivást és evést végezzük vele. „A fogorvosok számára teljesen természetes, hogy a páciens fél. Emiatt ne szégyenkezzünk, bátran mondjuk el az érzéseinket és engedjük, hogy a szakértő segíteni tudjon” – mondta Karácsonyi Heni.

Kontrollmánia és tehetetlenség

A fogorvosi székben kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk, előfordulhat az ismeretlentől való szorongás is.  Ráadásul ezek az érzések felerősödhetnek azokban, akik az élet minden területén szeretik ellenőrzés alatt tartani a dolgokat. A szakértő ezért azt javasolja, hogy bátran tegyük fel a kérdéseinket az orvosunknak a kezelés lépéseiről, mert minél több információval rendelkezünk, annál nyugodtabban viseljük majd a beavatkozásokat. Ha tisztába kerülünk azzal kapcsolatban, hogy mi vár ránk, a beavatkozás maga is sokkal kevésbé lesz félelmetes.

Félős szülőnek félős a gyereke

Mint minden ilyen, a fogorvostól való félelem is visszavezethető a gyermekkorunkra. A rettegéshez azonban nincs szükségünk rossz élményekre és tapasztalatokra, bőven elegendő, ha a szüleinken azt látjuk, hogy félnek, tartanak a fogászati kezelésektől. Ezt a szociális mintát nagyon könnyen átvesszük, hiszen a veszélyes helyzetek elkerülése ösztönös folyamat. A szakértő ezért azt javasolja, hogy vigyük magunkkal a gyermekeinket a saját kezeléseinkre is, hogy amikor náluk lesz szükséges a szűrés, illetve a beavatkozás, akkor már ismerős és biztonságos közegbe térjen vissza.

Jobban félünk, mint amennyire fáj 

A fogorvostól való félelem egyik legelterjedtebb oka a fájdalom, ami szintén ösztönös, viszont a legkevésbé indokolt. Az érzéstelenítésre használt korszerű módszerekkel a páciensek többsége alig érez fájdalmat. „Ha nem járunk gyakran fogorvoshoz, azt sem vesszük észre, hogyan fejlődik az orvostudomány, és hogyan lesz egyre fájdalommentesebb a fogászati beavatkozás. Ráadásul, ha fájdalom nélkül érkezünk a fogorvoshoz, nagy a valószínűsége annak is, hogy fájdalom nélkül távozunk. Ezért javasoljuk a rendszeres, fél éves szűrővizsgálatot, ahol még csírájában meg tudjuk oldani a legkisebb problémákat is” – tette hozzá a szakértő.


Újabb hétfői stressz? Kobra-póz a lazításért

2023. január 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ez a jógapóz jótékonyan hat az idegekre, a harag és a bosszúság ellenszere. Ha sokszor zsörtölődsz, vagy mérges vagy másokra, akkor jó, ha naponta gyakorlod ezt a tartást.  

Hasonfekvésből indítsd a mozgást. Zárd össze a sarkad úgy, hogy a lábfejed legyen nyújtva (ha nem ér össze, nem baj, de törekedj rá), és feszítsd meg a farizmod.

Tedd a tenyereid a lengőbordák mellé, úgy, hogy közben a könyökök közeledjenek egymás felé. Ez tágítja a mellkas terét. Belégzéssel nyomd a medencéd a talajhoz, és a kezed segítségével emeld fel a törzsed, a fejed pedig annyira hajtsd hátra, hogy tekinteteddel felfelé fordulj. Kilégzésre lassan engedd vissza magad a hasadra, és mikor már lent van a fejed, akkor lazítsd a farizmot.

Ez utóbbi azért nagyon fontos, hogy a deréktájék ne legyen megerőltetve. Egymás után 3-5-ször is megismételheted a gyakorlatot, majd maradj benne pár légzésig, és tartsd ki a pózt.

Hatása
A svadhistána (második, nemi, szex-) csakrát erősíti és harmonizálja. Jótékonyan hat az idegekre, a harag és a bosszúság ellenszere. Ha sokszor zsörtölődsz, vagy mérges, vagy másokra, akkor jó, ha naponta gyakorlod ezt a tartást.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...201