Vércsoport szerinti diéta - 0

A „0” vércsoportúak genetikai örökségének az alapja az õskori vadászó elõdök lakoma-és éhezés életmódja. Az anyagcsere-egészsége a magas arányban fenntartott izomszövet-tömegtõl és alacsony testzsírszinttõl függ. A hízás és egyéb anyagcsere betegségek (pl.cukorbetegség) kialakulása, olyan tápanyag-lektinek fogyasztásából ered, amelyek rákapcsolódva a zsírsejt-receptorokra, folyamatosan olyan jeleket adnak a szervezetnek, hogy az hagyja abba a zsírégetést és a többletkalóriákat zsír formájában tárolja. A „0” vércsoportúak különösen sebezhetõk a gabonákban és babfélékben lévõ, inzulint utánzó lektinekkel szemben.

Ajánlott

  • Húsok: marha, bárány, szárnyasok, nyúl, pisztráng, csuka,
  • Tej/tojás: nincs ajánlott
  • Olajok: lenmag-,olívaolaj
  • Magok: mogyoró, dió, tökmag, mandula
  • Gabonafélék: tönkölybúza- és belõle készült termékek, köles, hajdina
  • Zöldségek: cékla, brokkoli, kelkáposzta, gomba, spenót, karalábé, hagyma, édesburgonya, paprika, zöldborsó, paradicsom, cukkini
  • Gyümölcsök: áfonya, ananász, szilva, banán, cseresznye, meggy, citrom, dinnye
  • Italok: zöldtea, ásványvíz, szódavíz, vörösbor
  • Testmozgás: a „0” vércsoport, a többi vércsoportot meghaladó mértékben igényli az intenzív, élénk testmozgást


Kerülendõ (nem-vagy csak ritkán ehetõ)

  • Húsok: sertés, szalonna, sonka, fürj, törpeharcsa, felvágottak
  • Tej/tojás: tej(mindenféle), tojás, vaj, kecskesajt, tehéntúró, jégkrém, kefír, tejföl, joghurt
  • Olajok: napraforgó-, ricinus-, szójaolaj
  • Magok: gesztenye, pisztácia, mák, napraforgó, földimogyoró
  • Gabonafélék: búza (minden formában), pattogatott kukorica, árpa
  • Zöldségek: karfiol, kukorica, uborka, burgonya, póréhagyma
  • Gyümölcsök: földiszeder, sárgadinnye, narancs, mandarin, kivi, alma, kajszibarack, szõlõ, ribiszke, mazsola, birsalma
  • Italok: sör, kávé, tömény szeszes ital, szénsavas üdítõk(kóla, fanta...), fekete tea, fehér bor
  • Testmozgás: Lustaság