Információk, érdekességek

Térdkopás

2006. június 23.

Az emberi szervezet egyik legnagyobb megterhelést elviselni képes ízülete a térdízület. Az ízületnek képesnek kell lennie a testsúlyt a combról a lábszárra átvinni anélkül, hogy ez fájdalommal járna.

A térdízület első megközelítésben egy dupla csuklóízület, ahol a combcsont végén lévő kettős félgömbölyű felszín mozog a lábszárcsont hasonló elhelyezkedésű, de homorú bemélyedésében. A két csont mind a két ízületet alkotó része ún. üvegporccal van beborítva. A térdben azonban még egy ízület helyezkedik el, ez pedig a térdkalács és a combcsont ízesülése.


Szorult helyzetben

2006. június 20.

A székrekedés emésztőszervi betegség - vastagbélgyulladás, bélelzáródás, daganat - tüneteként is jelentkezhet, leggyakoribb oka azonban a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény, ülő életmód és a stressz. Rosthiányos táplálkozás esetén a perisztaltika lelassul, s emiatt a béltartalom a szükségesnél jobban besűrűsödik. 

Fáj a fogam!

2006. június 19.

A fogfájdalom - mint mindenfajta fájdalom - vészjelzés, valamilyen működési zavar bizonyítéka. Ám testünk sok más részével ellentétben, itt spontán gyógyulás általában nem várható, ezért a fájdalom jelentkezésekor célszerű minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, hogy a gyógyítás esélyét ne csökkentsük felesleges időhúzással.

Fáj a lába? Nehéznek, duzzadtnak, fáradtnak érzi a nap végére?

2006. június 15.

A visszérbetegség tüneteivel - nehézláb-érzés, bokaduzzanat, bőrelszíneződés, viszketés, éjszakai lábszárgörcs - népességünk 20%-a küzd, de leggyakrabban a 30-40 év feletti nők esetében jelentkeznek ezek a problémák. 

Gyógyítható a bőrrák

2006. június 12.

A bőrdaganatok kilencven százaléka, a rosszindulatú melanómát is beleértve tökéletesen gyógyítható, ha időben észreveszik.

 

A madridi Rúber Klinika dermatológiai osztályának vezetője, Dr. Ricardo Ruiz arról számolt be egy nemzetközi bőrgyógyászati konferencián, hogy a 65 évesnél idősebb spanyolok több mint fele szenved valamilyen bőrrák típustól élete során, mivel hosszú időt vannak kitéve az erős napsütésnek. Ám hozzátette azt is, hogy ha még időben észlelik a betegséget, akkor nagy részük gyógyítható lenne.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...217218219...226