Információk, érdekességek

Bõrgomba - a hívatlan vendég

2007. augusztus 24.

Bõrgomba - a hívatlan vendégBeteg (B.): - Segítsen rajtam, kedves gyógyszerésznõ! Két hete nagyon kellemetlenül viszket a lábam és szerintem gyulladt. Már aludni se bírok tõle.


Gyógyszerész ( Gy.): - Konkrétan hol, a lábának melyik része viszket annyira?


B.: - Egész pontosan, a bal lábam lábujjai között, nem gyõzöm vakarni. Tegnap már a munkahelyemen is alig bírtam megállni, hogy ne dobjam le a cipõmet. Bár az biztos elég feltûnõ lett volna az étteremben, ahol kiszolgálok... A lábujjaim között hámlik is a bõröm, nagy darabban le tudom húzni.


Gy.: - Nem járt uszodában az elmúlt idõszakban?


B.: - Mi az hogy! Rendszeresen úszok, hetente legalább kétszer meglátogatom kedvenc uszodámat. Muszáj, igyekszem egészségesen élni.


Az ajak betegségeirõl...

2007. augusztus 21.

Az ajak betegségeirõl...Az ember arckifejezését fõként két jellemzõ arcterület határozza meg: a szem és környéke, ill. a száj és annak környezete. 

Amíg azonban a szemek színe, a szemkörnyéki ráncok, a szemöldökök alakja inkább statikus jellemzõk, az ajkak alakján kívül (mely igen sokféle lehet) a mozgékonysága révén is igen változatos, azaz a jellemzõk inkább dinamikusak.


A sérült retina új gyógymódja

2007. augusztus 15.

Brit kutatók egy olyan speciális sejtet találtak a szemben, amely fontos szerepet játszik a zebrahalak ideghártyájának regenerálódásában és a látás megõrzésében - még kiterjedt károsodás esetén is. A kutatók szerint ezek a sejtek - az ún. Müller-féle gliasejtek - képesek az emberi sérült retina újraképzésére.


Az ideghártya károsodása a vakság leggyakoribb oka. Az Egyesült Királyságban a regisztrált vakságok háromnegyedéért a retina sérülése felelõs, amelyet olyan betegségek idézhetnek elõ, mint pl. a sárgafolt elfajulás, a zöldhályogot vagy a cukorbetegség.


Modern korunk betegsége a: S T R E S S Z

2007. július 27.

A stresszre általában úgy gondolunk, mint ami csak az egyéni életünket befolyásolja. 


Ám a stresszkezelésünk fejlettsége annak a cégnek a hatékonyságát is befolyásolja, amelynél dolgozunk. Ennek ellenére a vállalatok viszonylag keveset foglalkoznak a stresszkezelés kérdéskörével. Pedig az üzleti világban szinte mindenütt fellelhetõ a túlfokozott stressz.


Rákot okozó gének

2007. július 22.

Amerikai kutatók 57 olyan gént azonosítottak, amelyek mûködése szerepet játszik az emberi rákos sejtek szaporodásában. Közülük néhány csak a rákos sejtekben aktív, az egészséges sejtekben nem - így új gyógyszer-támadáspontokat jelenthetnek.


Az emberi genetikai állomány feltérképezésének köszönhetõen, illetve a genomikai módszerek gyors fejlõdésével egyre több olyan gént azonosítanak a kutatók, amelyek változatai szerepet játszanak a daganatos betegségek kialakulásában. Mint arról legutóbb beszámoltunk, a közelmúltban 48 olyan gént találtak, amelyek az áttétképzõdést segítik. Most 57 újabb gént "halásztak ki" a University of Illinois (Chicago) kutatói.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...217218219...239