Információk, érdekességek

Alvajárás

2007. szeptember 03.

A 2 és 13 év közötti gyerekeknek körülbelül 15%-a idõközönként alva jár. Szerencsére ezek a kirándulások csak ritkán végzõdnek sérülésekkel.


Az alvajárókat különbözõ hatások kényszerítik arra, hogy "elinduljanak". Ez lehet az utcáról bevilágító lámpa fénye vagy a csörgõ telefon is.


A gyerekeknek az alvás-ébrenlét ritmusuk különösen érzékeny, mert a központi idegrendszerük még nincs teljesen kifejlõdve. Sokakat egy idegen környezet késztet alvajárásra, vagy ezzel reagálnak egy változásra, mint például az elsõ iskolanap.


Orvosi kifejezéssel élve az alvajárást somnabulismusnak hívjuk, ami a latin somnus (alvás) és az ambulare (járás) szóból ered. Ez a jelenség azokhoz a paraszomniákhoz tartozik, amelyek alvás közben lépnek fel.


Szülõi örökség is lehet a szklerózis multiplex

2007. augusztus 28.

A szklerózis multiplex-ben (MS) szenvedõ nõk és férfiak egyenlõ eséllyel adhatják tovább gyermeküknek a betegséget, egy új kutatás eredményei szerint.


A központi idegrendszer betegsége


A szklerózis multiplex a központi idegrendszer betegsége. Az autoimmun, gyulladásos megbetegedés általában fiatal korban, 20-40 év között jelentkezik. Fõbb tünetei közé tartozik a nagymértékû fáradékonyság, látási panaszok, a záróizmok gyengesége, beszédproblémák, végtaggyengeség, illetve bénulás. A szklerózis multiplex nem zárja ki a gyermekvállalást.


Egyre gyakoribb a tüdõrák a nemdohányzók között is

2007. augusztus 27.

Egy amerikai tudósok által készített tanulmány szerint a tüdõrákos nõk mintegy 20%-a sosem dohányzott, és az õ esetükben többnyire a passzív dohányzás a felelõs a megbetegedésért.


Egy az USA-ban és Svédországban 1 millió személy bevonásával végzett felmérés azt mutatta, hogy a tüdõrákos férfiaknak 8%-a nemdohányzó. "Számos olyan tüdõrákos betegem van, aki sosem dohányzott" - nyilatkozta Dr. Heather Wakelee, a kaliforniai Stanford Egyetem professzora, aki a tanulmány készítését vezette. "A megbélyegzés miatt az emberek félnek beszélni a betegségükrõl. Attól félnek, hogy amint elmondják, hogy tüdõrákban szenvednek, mindenki el fogja ítélni õket." Arra azonban nem tudott választ adni, hogy a nõk miért betegednek meg gyakrabban tüdõrákban, még akkor is, ha egyáltalán nem dohányoznak.


Epilepszia

2007. augusztus 25.

Az epilepszia a világban legelterjedtebb agymûködési zavar, amely elsõsorban gyermekkorban, fiatal- és idõskorban fordul elõ. Hátterében az agy idegsejtjeinek kóros, rendkívül heves kisülése áll. Mintegy negyvenmillió ember él epilepsziával. Az élete folyamán legalább egyszer epilepsziás rohamot átélt emberek száma megközelítõleg százmillió.

Bõrgomba - a hívatlan vendég

2007. augusztus 24.

Bõrgomba - a hívatlan vendégBeteg (B.): - Segítsen rajtam, kedves gyógyszerésznõ! Két hete nagyon kellemetlenül viszket a lábam és szerintem gyulladt. Már aludni se bírok tõle.


Gyógyszerész ( Gy.): - Konkrétan hol, a lábának melyik része viszket annyira?


B.: - Egész pontosan, a bal lábam lábujjai között, nem gyõzöm vakarni. Tegnap már a munkahelyemen is alig bírtam megállni, hogy ne dobjam le a cipõmet. Bár az biztos elég feltûnõ lett volna az étteremben, ahol kiszolgálok... A lábujjaim között hámlik is a bõröm, nagy darabban le tudom húzni.


Gy.: - Nem járt uszodában az elmúlt idõszakban?


B.: - Mi az hogy! Rendszeresen úszok, hetente legalább kétszer meglátogatom kedvenc uszodámat. Muszáj, igyekszem egészségesen élni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...216217218...239