Információk, érdekességek

Széthasad a fejem!

2008. március 17.

A nyaki eredetû fejfájás okairól


A fejfájás az egyik leggyakrabban elõforduló tünet, melynek eredete nagyon különbözõ lehet.


A fejfájás tünet


Szinte minden embernek fájt már életében a feje. A fejfájás nem önálló betegség, hanem tünet. Lehet valamilyen testi betegség, például gyomorrontás, székrekedés, lázas betegség, magas vérnyomás kísérõ jele, de jelentkezhet lelki okok miatt is. Kiváltják a fejen, a nyakon lévõ szervek, szervrendszerek betegségei, beleértve a központi idegrendszert, de a szemet, a fület, a légzõ- és emésztõrendszer kezdeti szakaszát, valamint a bõrt, a lágyrészeket és a csontokat is.


Agyi érkatasztrófák

2008. március 17.

A köznyelv gyakorta – tévesen - ugyanazt érti az agyvérzés és a szélütés alatt. A két betegség tünetei sokszor megegyeznek, bár hátterükben más okok húzódnak. Agyvérzés esetén az erekbol az agy szövetébe kilépo vér okoz károsodást, szélütés esetén elzáródik az ér. És az agy nem jut hozzá a tápláló oxigénhez. Mindkét esetben bénulás lehet a következmény.


Agyvérzés


A “vérzéses gutaütés” gyakori a fiatalok körében is. A betegség oka, hogy az agy vérellátása károsodik, és valamelyik érszakaszból vér jut az agy szövetei közé, így az agyállományon belül vérömleny képzõdik. Az agyszövetbe kerülõ vér mennyiségétõl függ, hogy az agy bizonyos területei öszenyomódnak-e. Érfalrepedéshez vezethet a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, érfali bántalom és az agyi értágulat is.


Mi köze van a hátnak a lélekhez?

2008. március 15.

A testtartás és a lelki tartás összefüggései


Az utóbbi idõben egyre több 30-40 év közötti fiatalember szenved nehezen elviselhetõ hátfájdalmaktól.


Sokan fordulnak orvoshoz, aki alapos vizsgálat után semmilyen szervi elváltozást nem talál, vagyis testileg teljesen egészségesnek találja páciensét. Gyakran a panaszokat még arra sem foghatják rá, hogy idõsek lennének, mozgásszegény életet élnének, vagy munkájuk következménye a panasz. Végül a legtöbben pszichológiai szakrendelésen kötnek ki.


Regenerálódás

2008. március 14.

A betegség alatti pihenést nem érdemes lespórolni!


Betegség esetén nem csupán egy szerv, hanem az egész szervezet megbetegszik. Nézzünk egy példát! Ha valakinek tüdõgyulladása lesz, akkor nemcsak a tüdõ és a légzõhólyagok betegszenek meg, hanem érintett az egész légzõrendszer, a gége, a garat és a torok, gyakran a melléküregek is - lényegét tekintve azonban az egész szervezet.


A tüdõgyulladás általában lázzal jár. A láz emeli a pulzusszámot, ez a szív fáradásához vezet. Zavart szenved az oxigénellátás, a beteg közérzete rossz, ami könnyen depressziót okozhat. Ebbõl következik, hogy mindig az egész embert kell gyógyítani.


A szennyezett levegõ megváltoztatja az agyfunkciót

2008. március 13.

Ez az elsõ kutatás, amely kimutatta, hogy a szennyezett levegõ hatással van az agyi információfeldolgozásra.


Ha egy órán át kipufogógázokat lélegzünk be, nemcsak megfájdul a fejünk, de az agymûködésünkben is elváltozás következik be - állapították meg holland kutatók, amirõl a BBC brit közszolgálati rádió és tévé internetes honlapja adott hírt kedden. A Független Hírügynökség beszámolója szerint a tudósok számára eddig is ismert volt, hogy a belélegzett mikroszkopikus részecskék eljutnak az agyba, de ez az elsõ kutatás, amely kimutatta, hogy a szennyezett levegõ hatással van az agyi információfeldolgozásra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...124125126...151