Információk, érdekességek

A védőoltási szaktanácsadás is a tudatos babavárás része

2024. január 24.

A nőgyógyászati vizsgálatokon való részvétel, a terhesvitaminok szedése vagy a védőnői tanácsadás mára már természetes része a tudatos, felkészült babavárásnak. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a védőoltásoknak is óriási szerepe van abban, hogy a kismama, a fejlődő magzat és újszülött elkerülhesse a veszélyes fertőzéseket. Pedig a várandós nők immunizációja nemcsak az anya betegségekkel szembeni védelmét biztosítja, de egyúttal az újszülött számára is védelmet nyújt élete első hónapjaiban. A várandósság alatti védőoltási szaktanácsadásról kérdeztük Prof. Dr. Mészner Zsófiát, csecsemő- és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadót, az Infektológiai Központ orvosát.

A védőoltással szerzett védettség a magzatnak és az anyának is előnyt jelent

-Az anya várandósság alatti immunizációja fontos prevenciós lépés mind az anya, mind a magzat számára. Az anyai ellenanyagok a méhlepényen át a fejlődő magzat vérkeringésébe kerülnek, aki így védettséget szerez az akár súlyos fejlődési rendellenességeket és méhen belüli megbetegedéseket okozó fertőzések ellen, de a védőoltás újszülöttkorban a még fejletlen immunrendszerű csecsemőt is megóvja a potenciálisan súlyos betegségektől – hangsúlyozza Prof. Dr. Mészner Zsófia.

Védőoltás szaktanácsadás várandósoknak

-Már a várandósságot megelőzően érdemes tisztázni, hogy a kismama átesett-e rubeolán, bárányhimlőn, vagy fertőző májgyulladáson, illetve, ha nem, akkor gyermekkor védőoltásai megfelelő védettséget nyújtanak-e számára, és szükséges-e az oltás megismétlése. A védőoltási szaktanácsadás keretein belül a védőoltási tanácsadó felméri a kismama védőoltással megelőzhető – a magzat fejlődésére kockázatos – fertőzésekre való fogékonyságát, és védőoltási tervet készít ezek elkerülésére – ismerteti a professzor asszony. Emellett olyan életmódbeli takácsokkal is ellátja a várandós nőt, amelyekkel nagy eséllyel kivédhet bizonyos fertőzéseket (pl. toxoplasma, listeria, HIV). A tanácsadáson egyúttal a születendő csecsemő egészségi kockázatának felmérésére is lehetőség nyílik. Amennyiben a kismama külföldre utazik, a védőoltási tanácsadó abban is segítségére lesz, hogy miként csökkentheti a fertőző megbetegedések kialakulásának kockázatát (a tanácsadásra ez esetben érdemes 4-5 héttel a tervezett utazás előtt sort keríteni).


Milyen a gyerek fejlődése?

2024. január 22.

Óvodapedagógusként látom, ahogyan a gyerekek évről évre változnak, és sajnos évről évre egyre türelmetlenebbek, egyre jobban nehezükre esik fókuszálni, a figyelmüket megtartani, huzamosabb ideig egy helyben ülni. Ez azt mutatja, hogy kisebb-nagyobb fejlődési éretlenséggel küszködnek.

Hogyan derülhet ki a fejlődési éretlenség? Egyrészt szülői megfigyelés által. Illetve, ami biztosabb módszer, a szakember által végzett ez irányú felmérés a gyermek tevékenységeinek megfigyelésével.

Hogyan is néz ki egy ilyen megfigyelés, felmérés?

Például aki megkeres engem (komplexsensoryfitness@gmail.com), időpont-egyeztetés után kap mailben egy anamnézis-kérdőívet, amiben mindenféle kérdésre kell válaszolni. Lesznek benne kérdések a magzati időkben történtekről, a szülés körülményeiről, a mozgás fejlődéséről és még sok minden másról. Ezek az információk segítenek nekem jobban megismerni a gyermeket és nagyobb rálátást adnak az ő kis fejlődéséről és az esetleges eddigi nehézségekről, amikkel szembe kellett néznie e rövidke élete folyamán, amik kiválthattak fejlődési éretlenségeket.

Találkozásunk folyamán egy barátságos környezetet teremtve elbeszélgetünk, jobban megismerjük egymást, és elvégzem a TSMT állapot- és mozgásvizsgáló tesztet. A különböző feladatokon keresztül látom azt, hogy hol lehetnek az esetleges fejlődési éretlenségek. A vizsgálat után elmondom,

– mit tapasztaltam,

– mit figyeltem meg,

– mit javasolnék annak érdekében, hogy segítsük fejleszteni a gyermeket az éretlenségeiben.

Pár nappal a találkozásunk után elkészül egy átfogó írásbeli értékelés is a vizsgálatról, amit tovább lehet vinni más specialistákhoz, ha arra szükség van.

A TSMT állapot- és mozgásvizsgáló teszt – Longikid – jellemzői:

– Ez a felmérés lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjünk a gyermek teljesítményének természetébe és annak mögöttes okaiba.

-Az objektív vizsgálat eredményét %-os formában prezentáljuk, amely a problémák mértékét sokkal érthetőbben mutatja be.

-A teszt segítségével lehetőségünk nyílik megjósolni a gyermek iskolai beilleszkedését és sikerességét.

– A teszt időtartama 60–120 perc, ami az életkortól függően változik. Ez alatt az idő alatt átfogó képet kapunk a gyermek idegrendszeri, nagymozgásos, finommozgásos, kognitív, grafomotorikai, figyelmi, izomtónusbeli, szemészeti, hallási és testtartási érettségéről.

A vizsgálat közben a szülőnek is lehetősége nyílik megfigyelni, melyek azok a területek, ahol lehet fejlődési elmaradás, és ha igen, milyen mértékben. Az eredmények alapján meg tudjuk határozni, milyen további lehetőségek jöhetnek szóba, hogy támogassuk a gyermek fejlődését.


Mitől lesz nyugodt a babavárás? Tippek, tanácsok a stresszmentes 9 hónaphoz

2024. január 20.

Egy gyermek érkezése izgalmakkal teli időszak, főleg, amikor az első babát várja a család. A bizonytalanság, a stressz, a felesleges idegeskedés azonban sem a kismamának, sem a kisbabának nem tesz jót, ráadásul a félelmek, aggodalmak legtöbbször abból adódnak, hogy a leendő szülők nem rendelkeznek elegendő információval, és túl sok a bizonytalanságot erősítő tényező.

Fotó: 123rf.com

Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, amelyek segítenek, hogy nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban teljen ez a 9 hónap.

A legkorszerűbb eljárásokat válaszd

Az orvostudomány olyan rohamosan fejlődik, hogy a vizsgálati módszerek, szűrések egyre részletesebb és pontosabb információkat adnak a kismama és a magzat egészségi állapotáról. Két terhesség között is megjelenhetnek új eljárások, ezért nem érdemes csak a korábbi vizsgálatokat igénybe venni, ha vannak már jóval modernebb lehetőségek. Nem mindegy pl., hogy a kötelező ultrahangvizsgálatot milyen készüléken végzik, a legkorszerűbb gépek nagy felbontású, részletgazdag képei különleges élményt nyújtanak a kismamáknak, és nagyobb pontossággal, más ultrahanggépekhez képest akár már 6 héttel korábban segítik kiszűrni az esetleges rendellenességeket is.

A kötelező ultrahangvizsgálatokon túl számos egyéb vizsgálati módszer áll rendelkezésre, mellyel a kockázatokat, esetleges rendellenességeket kiszűrhetjük akár fogantatás előtt, akár utána. Az ország különböző pontjain működő magzati genetikai központokban egyszerű vérvétellel többféle genetikai vizsgálatot elvégeznek, melyek eredménye részletes információt ad, így csökkenti a kismamában lévő bizonytalanságot és segít döntéseket hozni.

A családalapításra készülő párok számára javasolt az a vizsgálat, amely azt elemzi, hogy a szülőknek van-e rejtett genetikai rendellenességük, és ha igen, milyen betegségek „hordozói” anélkül, hogy tudnának róla. Az ORIGIN-hordozóságszűrés olyan receszszív öröklődésű génhibákat vizsgál, amelyek a vizsgált személyben nem okoznak betegséget, ám ha a leendő szülőknél ugyanannál a génnél talál eltérést, a születendő gyermekben az adott génhibára visszavezethető betegség kialakulásának kockázata 25%-os, nemi kromoszómákat érintő génhibák esetén pedig 50%-os lesz. Ha ilyen eset áll fenn, fogantatás után már célzottan lehet vizsgálni, hogy a magzatban kialakult-e az adott betegség, mint például az SMA vagy a cisztás fibrózis.


Szülő-gyermek viszonyok: a megbocsátás

2024. január 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Problémáink, főleg párkapcsolati gondjaink forrása a szülőkkel való viszonyunk. Szinte nem is találkoztam olyan családdal, ahol a gyermek, akkor is, ha már felnőtt, ne hordozna feldolgozatlan sérelmeket a lelkében. Életünk problémái miatt a felelősséget szeretjük másra hárítani, legfőképp a szüleinkre. Ha ők másképp viselkedtek volna, másképp neveltek volna, több szeretetet adtak volna, akkor most sokkal boldogabb lehetne az életünk. Igazából nem az ő tetteik, hanem a mi ítéleteink okozzák a legtöbb bajt.  

Van egy nagyon fontos törvényszerűség, amit legtöbbször felborulni látunk a családállítások folyamán. Ez a sorrendiség törvénye. Vagyis a szülő a nagy, a gyermek a kicsi. Amikor valakivel szembeállítom az édesanyja/édesapja képviselőjét, és megkérem, hogy mondja ki a mondatot: „lehetek olyan, mint az anyám/apám”, legtöbbször a kliens képviselője néma marad. Nem tudja kimondani ezt a mondatot, mert semmiképp nem szeretne olyan lenni, mint édesanyja vagy édesapja. Jobbnak, nagyobbnak gondolja magát náluk.

„Amikor egy gyermek azt mondja: „Semmiképp nem akarok olyan lenni, mint ti”, titokban követi őket, és épp az elutasításnak köszönhetően válik olyanná, mint a szülei. Félelme, hogy olyanná válhat, mint szülei, oda vezet, hogy állandóan őket figyeli. Amit nem akarok, azt folyamatosan szem előtt kell tartanom. Így nem csoda, hogy egyre nagyobb a befolyása.” (Gunthard Weber: Kétféle boldogság)

Míg szüleinket elutasítjuk, nagy esélye van, hogy pontosan olyanná válunk, mint ők. Igazából nem is lehetünk másmilyenek, hiszen 50%-ban édesanyánk, 50%-ben édesapánk vagyunk. Amikor ki tudjuk azt mondani, hogy: „lehetek olyan, mint az anyám/apám", nagyon lépünk előre a fejlődés útján. Ettől a pillanattól kezdve van meg az esélyünk arra, hogy valóban ne az ő életüket mintázzuk.


Fájdalomcsillapítás várandósság alatt

2024. január 12.

A terhesség alatti legkülönfélébb fájdalmak, köztük a fejfájás, a fogfájás vagy a mozgásszervi fájdalmak kezelésében – ha belsőlegesen alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszerekről van szó – továbbra is a paracetamol az elsőként választandó hatóanyag.

Noha a paracetamol készítményei vény nélkül is kaphatók a gyógyszertárban, érdemes a fájdalmas panaszokkal orvoshoz fordulni.

Fotó: 123rf.com

Mit tehetek?

Aki korábban fejfájós volt vagy gyakran fájt a dereka, annak a várandósság alatt is jelentkezhetnek ezek a panaszai. Elsődlegesen törekedni kell arra, hogy gyógyszeres kezelés nélkül enyhüljön a fájdalom. Fejfájás esetén például a friss levegőn tett séta, a relaxálógyakorlatok végzése vagy a jóga javasolható.

Derékfájás vagy egyéb mozgásszervi panaszok kezelésében a gyógytornász szakember által vezetett gyógytorna, masszázs, manuálterápia ajánlható. Sor kerülhet akupunktúrára vagy derékfájásnál medenceszorító öv viselésének előírására. Ezek mellett mindenkinek ügyelnie kell a gerinckímélő életmódra, a helyes testtartásra, naponta többször kell pihennie, és kerülnie kell a tartós egy helyben való állást.

Milyen vény nélkül kapható szereket alkalmazhatok?

Elsőként választandó szerként – kismamáknak – a paracetamol javasolt. Mivel egyszeri adagként 500 mg paracetamol fájdalomcsillapító hatása nem minden esetben elegendő, ahelyett, hogy egyéb típusú fájdalomcsillapító szereket is alkalmaznának a kismamák a paracetamol mellett, inkább a paracetamol dózisának a növelése javasolt. Egyszeri dózisként maximum 1000 mg paracetamol bevétele kismamák esetén is biztonságosnak tekinthető. Az adagok leghamarabb 4 óránként ismételhetők, de a napi maximum 4000 mg paracetamoldózist nem szabad túllépni.

Mit nem alkalmazhatok?

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek a paracetamol mellett egyéb hatóanyagokat is tartalmaznak. Viszont várandósság alatt kerülendők a kombinációs gyógyszerek! Azok a fájdalomcsillapítók például, amelyekben a paracetamol mellett koffein is található, kismamáknak nem javasoltak. A koffein magasabb dózisokban (naponta több mint 200 mg) szedve ugyanis koraszüléshez vezethet, negatívan hathat a gyermek születési súlyára.

A várandósság alatt többféle vény nélkül kapható gyógyszert is kipróbálhat bárki a fejfájása miatt. Acetilszalicilsav, dexketoprofén, diklofenák, ibuprofén, naproxen és metamizol: ezek használata átgondolandó a várandósság alatt. Az acetilszalicilsav alkalmazása a harmadik trimeszterben kifejezetten ellenjavallt, és a terhesség többi szakaszában is csak orvosi javaslatra szedhető. Az acetilszalicilsav ugyanis a kismamáknál, a magzatoknál és az újszülötteknél is vérzéseket válthat ki. Emellett a harmadik trimeszterben alkalmazott hatóanyag a magzati tüdő károsodását és újszülöttkori légzésproblémákat okozhat.

Ibuprofén, diklofenák, naproxen vagy dexketoprofén hatóanyagú patikaszereket szintén nem javasolt alkalmazni. Az acetilszalicilsavnál említett magzati tüdőkárosodás lehetősége a 3. trimeszterben ezeknél a hatóanyagoknál is fennáll. Orvosi javaslatra is általában csak akkor szedhetők az említett hatóanyagok, ha az egyéb fájdalomcsillapítók hatása nem kielégítő.

A metamizol terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban viszonylag kevés adat áll rendelkezésre.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...278