Információk, érdekességek

5 tipp, hogy könnyebben megszokja gyermekünk a szemüveget

2023. március 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A szülők számára sokszor a legnehezebb kihívások egyikét jelenti, hogy elfogadtassák gyermekükkel a szemüveg viselését. Gyakran ütközhetnek erős ellenállásba, pedig akárcsak a fogszabályozó, úgy a szemüveg is az ő érdeküket szolgálja. Ennek ellenére egyik sem népszerű gyógyászati termék a gyerekek körében, akik sokszor kellemetlennek élhetik meg ezek viselését, kínosan érezhetik magukat megjelenésük miatt és tarthatnak osztálytársaik csúfolódó megjegyzéseitől is.  

A szemüveg hosszú távon kétségtelenül gyermekünk előnyére válik, ugyanakkor hirtelen hozhat jelentős változást a mindennapjaiba. Ezért időre lesz szüksége ahhoz, hogy megszokja az új helyzetet és szívesen viselje az előírt darabot. Nézzünk is meg néhány hasznos tippet, amelyekkel segíthetjük abban, hogy idővel ő is hasznos kiegészítőként tekintsen a szemüvegre, megértse előnyeit és viselése ne kínos, sokkal inkább szórakoztató élmény legyen számára!

Mit tehetünk szülőként, hogy könnyebben megszokja gyermekünk a szemüveget?

A gyereknevelés nagy felelősséggel jár, a szülőknek sokszor népszerűtlen döntéseket is meg kell hozniuk gyermekünk érdekében; hiszen a legkisebbek gyakran vonakodnak az olyan hasznos dolgok betartásától, mint a zöldségek fogyasztása, a kevesebb édesség, a több tanulás vagy az időben történő lefekvés. Egy szemüveg feltehetően egyik gyermek kívánságlistáján sem szerepel, de vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen annak rendszeres viselése. Fontos, hogy legyünk türelmesek és megértőek, magyarázzuk el, hogy a szemüveg előnyére válik, nincs benne mit szégyellni, és segítsük abban, hogy leküzdhesse az ezzel kapcsolatos félelmeit. Nézzünk ehhez 5 hasznos tippet!

1. Keressünk példaképeket!

Minden gyereknek vannak kedvenc mesehősei, filmes karakterei, sportolói, énekesei vagy más olyan hírességek, akikre felnéznek. Példaképeik között pedig szinte biztosan akad legalább egy szemüveges: Harry Potter mellett gondolhatunk Supermanre, Demi Lovatora vagy éppen Matt Damonra. A gyerekek sokszor rajonganak kedvenceikért, az a tudat pedig, hogy az általuk csodált bálvány is hozzájuk hasonló cipőben jár, sokkal magabiztosabbá teheti őket a szemüveg viselésében. Ezt a tudatosságot erősíthetjük gyermekünkben akár a hálószobájába tett poszterekkel is, hogy lássa, teljesen menő dolog szemüveget viselni.


Túlterheltek a gyerekek - hagyjunk időt az önfeledt játékra

2023. március 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Itt a tavasz, végre újra egyre több időt tölthetünk a szabadban. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a gyermekek a kötelező foglalkozásokra már nem szívesen járnak, sokkal jobban szeretnének kint lenni. Tanév elején nagy lelkesedéssel vágtak bele ezekbe a foglalkozásokba, mostanára viszont elfáradtak, nincs elég idejük játszani, nyugalomban tölteni a délutánokat.  

Ha azt látjuk gyermekünkön, hogy fárad, vagy szóban meg is mondja, hogy sokkal jobban szeretne inkább játszótérre menni, mint a kötelező külön foglalkozásra, érdemes átgondolni, hogy nem terheljük-e túl a gyermekünket? Van-e elegendő ideje a szabad játékra?

Óvodásoknak semmiképpen sem tennék minden napra valamilyen foglalkozást, de még az iskolás korosztálynál is azt gondolom, hogy kellenek pihenőnapok, amikor a gyermekünk szabadon játszhat. Természetesen, ha indokolt valamilyen fejlesztő foglalkozás, akkor az elsőbbséget élvez a többi foglalkozással szemben. Ezeket a gyermek érdekét szolgáló fejlesztő foglalkozásokat a tanév végéig nem hagynám abba. Ha nem szorul gyermekünk fejlesztésre, csak azért szerveztünk neki sok foglalkozást, hogy minél több dologgal találkozzon, akkor azokat nem indokolt mindenáron folytatni. Sokszor a gyermekünk többet nyer a szabadban eltöltött szabad játékkal, ahol friss levegőn mozoghat.ű

Akinek van ideje sokat játszani a saját fantáziája alapján, annak a képzelőereje is sokkal jobb azokénál a gyermekekénél, akik legtöbbször irányított tevékenységet végeznek, ahol mindent előre kigondolnak helyettük, s nem ők alakítják a játékot.Ezekben az években megfigyelhető egy nagy különbség gyermekcsoportok között.
Azoknak a gyermekeknek a játékvilága sokkal gazdagabb, akik még nem kattantak rá”az elektronikus eszközökre.

A túl korai sok vizuális inger sajnos azt is eredményezi, hogy a környezet nem tud elég érdekes lenni a gyermeknek, hiszen azt a dinamikus ingeráradatot nem találja meg a gyermek a környezetében. Ezáltal unalmas a mesekönyv, a hagyományos játékok sem kötik le a figyelmét, nem lesz izgalmas számukra az olvasókönyv fehér lapján az egy helyben álldogáló fekete betűket nézegetni.


A leggyakoribb kérdések a klimaxról

2023. március 06.

A klimax előbb-utóbb minden nő életében bekövetkezik, és a legtöbben félve tekintenek rá. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza azokat a kérdéseket válaszolta meg, melyek a legtöbbször el szoktak hangozni a nőgyógyászati rendelőben a menopauza kapcsán.

Fotó: 123rf.comMár több menstruációm is kimaradt. Ez már a klimax?

Nem biztos. A menstruáció elmaradásának számtalan oka lehet, és ezekből csak az egyik a klimax. Okozhatja pl. hormonzavar, stressz, terhesség, anovuláció, PCOS is, ezért mindenképp kivizsgálás javasolt, főleg, ha többször is előfordult. Érdemes azt is tudni, hogy a klimax nem az egyik napról a másikra köszönt be, hanem akár 10-15 évig is elhúzódhat. Ennek elején csupán a progeszteron szintje csökken, majd csak utána az ösztrogéné. Így eleinte “csupán” vérzészavarok jelentkeznek, a menstruáció nem szűnik meg hirtelen. Hogy el lehessen dönteni, klimax okozza-e a panaszt, ahhoz ellenőrizni kell a progeszteron, ösztrogén, tesztoszteron, LH, FSH, AMH szinteket, csak úgy állítható fel a diagnózis. Amit még fontos tudni, hogy menopauzáról akkor beszélünk, ha egy teljes évig már elmaradt a menstruáció.

35 évesen nem lehetek klimaxos

Sajnos különböző környezeti hatások, kóros állapotok, betegségek, egészségtelen életmód miatt egyre több embernél jelentkezik korai klimax. Ez főleg azok számára tragikus, akik még családalapítás előtt állnak. Bár teherbeesésre az elején még van némi esély (főleg hormonkezeléssel), ám minél több időt vár az illető, annál kevesebb.

A hormonterápia árt az egészségnek

A klimax okozta tünetek igen kellemetlenek, melyekre a hormonterápia hatékony megoldást ígér. Sokan mégsem mernek belevágni, mivel úgy gondolják, az egészségre ártalmas. Szerencsére ma már igen csekély hormondózissal nagyon jó eredményeket lehet elérni, ráadásul több tanulmány kimutatta, hogy pl. a csontritkulásra kifejezetten jó hatással van ez a terápia.  Való igaz, némileg megnöveli bizonyos daganatok, illetve a trombózis esélyét, ám a kezelés előtti rizikóbecslés pont azt a célt szolgálja, hogy a veszélyeztetett csoport tagjait kiszűrjék.

Késleltethető a menopauza?

A menopauza időpontja sajnos nem késleltethető (vagyis még nem tudnunk róla), ám az olyan tényezők betartásával, mint az egészséges életmód, túlsúly leadása, dohányzás abbahagyása, rendszeres testmozgás mind segít megelőzni a korai klimax esélyét- mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.


A korai menzesz és menopauza is hajlamosíthat szívbetegségekre

2023. március 05.

Fotó: 123rf.com

Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

A reproduktív rendszer problémái összefügghetnek a szív-érrendszer problémáival

Egy, a Heart című szaklapban megjelent tanulmány szerint vannak bizonyos reprodukcióval összefüggő tényezők, amelyek a nőknél növelhetik egyes kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A University of Oxford kutatói 267.440 nő adatait tekintették át és nyomon követték a 40-69 éves asszonyok kórtörténtét 7 éven át. Összességében 3.075 esetben találtak szív-érrendszeri betegséget a beszámolókban, 1.635 esetben szívkoszorúér megbetegedést és 1.504 esetben stroke-ot.

Kiderült, hogy a 12 éves kor előtt jelentkező menstruáció 5 %-kal növelte a szívkoszorúér-megbetegedés kockázatát, és 7 %-kal a stroke-ét. A korai menopauza és az átlagosnál fiatalabb életkorban történő első szülés a szív-érrendszeri betegségek rizikóját növelték, a petefészek- és méheltávolítás pedig megduplázta ezt a kockázatot.  Minden vetélés 4 %-kal emelte a rizikót, minden szülés pedig 14 %-kal.

A vizsgálatban tekintetbe vették a testtömeg-indexet, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a dohányzás és más, életmódra, egészségre vonatkozó adatot is. Az összefüggések oka azonban még így sem tisztázott. A tudósok azt feltételezik, hogy a női reproduktív rendszerben jelentkező rendellenességeket ugyanazok az okok váltják ki, mint a szív-érrendszeri betegségeket, nevezetesen a gyulladások és az erekben jelentkező diszfunkciók, zavarok. Messzemenő következtetéseket egyelőre még nem lehet levonni a kutatási eredményekből, de a kutatás vezetői szerint mindenesetre érdemes szem előtt tartani, hogy a fenti problémákkal rendelkező nőknél fokozottan fontos a kardiológiai ellenőrzés.


Változások várandósság idején

2023. március 04.

Fotó: 123rf.com

Várandósság idején a női szervezet működése több ponton is megváltozik, amiért jórészt a női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron szintjének változásai felelősek. Kilenc hónapon keresztül folyamatosan zajlanak a változások a női testben és lélekben egyaránt, melyek egyre szembetűnőbbek lesznek a kismama környezetében élők számára is.

Elsőként a mellfeszülést, fáradtságot, sűrű vizelési ingert, émelygést tapasztaltam, nálam hányinger nem volt jellemző. A nők nagyobb részénél az émelygés hányingerrel, hányással társul. Ebben az esetben segíthet keksz, pirítós rágcsálása, fűszeres ételek kerülése. Sok kismamának jó a tapasztalata pár korty jeges vízzel, gyömbérteával vagy gyömbértartalmú rágótabletta, gyömbéres cukorka, B6-vitamin fogyasztásával. Jellemzően az első trimesztert követően alábbhagynak a hányingerrel járó rosszullétek, de itt is egyéni különbségek jelentkeznek.

Érzelmi szinten is megmutatkozik a változás, gyakran hangulatingadozások észlelhetők; jellemzően leginkább az első 12 hétben. Magamon nem érzékeltem különösebb hangulatingadozásokat, de az jellemző volt, hogy érzékenyebb lettem, könnyebben kezdtem sírni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...269