Információk, érdekességek

Természetes fogamzásszabályozás

2023. augusztus 27.

A női egészség és a hormonális egyensúly megtartása szempontjából fontos, hogy a védekezés lehetőleg a szervezet működésébe történő beavatkozás nélkül, természetes módon valósuljon meg.

A mesterséges módszerek – mint amilyen a tabletta is – egyszerűbb lehetőséget kínálnak, de ha egy nő megtanulja felismerni termékenysége jeleit, nem lesz szüksége sem tablettára, sem más mesterséges módszerre a fogamzás megakadályozásához. A termékeny kor negyven éve során mindig tudni fogja, hogy termékeny vagy terméketlen napon van-e éppen, azaz szükséges-e védekeznie vagy sem.

A női test épsége és a termékenységképessége olyan érték, ami soha nem lehet feláldozandó a kényelem oltárán. Érdemes ezért tudni arról, hogy a nem kívánt terhesség elkerüléséhez nem szükséges a ciklus teljes felfüggesztése. Elég csak azokon a napokon védekezni, amikor arra valóban szükség van, hiszen egy nő a ciklusa során csupán néhány napon át fogamzóképes. A termékenységi jelek segítségével ezek a napok biztonsággal megállapíthatók. Ahhoz azonban, hogy ezeket a jeleket a lehető legmegbízhatóbb módon lehessen alkalmazni, bevált módszerekre van szükség. A könyv ezeket a természetes fogamzásszabályozási módszereket is szemléletes és közérthető módon mutatja be.

Érdemes tudni arról, hogy a természetes fogamzásszabályozási módszerek nemcsak a védekezést szolgálják, hanem a női problémák megoldásában is fontos alapot jelentenek, mint a fájdalmas menstruáció, a rendszertelen ciklus, az endometriózis, a mióma vagy a policisztáspetefészek-szindróma. A termékenységi jelek segítségével ezek a gyakori problémák is biztosabban ismerhetők fel és hozhatók rendbe.

A könyv – a szülőkön, tanárokon és szakembereken kívül – azoknak a termékeny korú lányoknak és nőknek szól, akik a védekezés módját maguk szeretnék megválasztani, és azt a szervezet működésébe történő beavatkozás nélkül, természetes módon szeretnék megvalósítani. A könyv mindössze néhány nap alatt elolvasható, a megszerzett tudás azonban egész életre szól.


Családi élet művészete - program kicsiknek és nagyoknak

2023. augusztus 26.

A Családi élet művészete nevet kolléganőmmel találtuk ki, akivel 5 éve együtt tartjuk ezeket a programokat. Az alapja a családi életre és kapcsolati kultúrára nevelés program, mely minden korosztály számára fontos ismereteket tartalmaz.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az előzményéhez hozzátartozik, hogy évekkel ezelőtt (2012-ben) saját tematikával „polgári jegyes coachingot/oktatást” fejlesztettem ki, melyet budapesti és vidéki önkormányzatok ajánlásával évekig oktattam. Később egy egyetemi óra keretébe is kaptam lehetőséget az oktatására. Majd kicsit továbbfejlesztve és már a családi életre nevelés (CSÉN) felé fordulva egy pilot félévet is végigtanítottam. Több éves együttműködés révén 5 éven keresztül oktattuk a pedagógusokat, később a szülőket és a diákokat is. Összesen 22 pedagógus csoportot, 10 szülőcsoportot és 20 diákcsoportot oktattunk. Amivel ez a program több lett az az, hogy kiegészítettük stresszkezelési, konfliktuskezelési programmal és „szülőedukációt” fejlesztettünk mellé. Hiszen a közös nyelv elsajátításához szükséges, hogy mindenki ismerje az adott nyelvet.

Egy kis áttekintés a téma fontosságához: A XX. és XXI. századi Magyarországon végbemenő folyamatok, valamint a globális társadalmi, gazdasági, és politikai változások a családi életre is komoly befolyást gyakorolnak. A családi szerepek és a kapcsolati kultúra erőteljes átalakuláson mennek keresztül (Uhelndorff, Rupp & Euteneuer). A tanulás és a munkavállalás miatt a női nem képessé vált az önellátásra, azaz egzisztenciája nem függött többé a házastárstól, fokozatosan elterjedtek és egyre gyakoribbá váltak a házasság nélküli együttélési formák (Cseh-Szombathy, 1991.). Cseh-Szombathy László az ezekkel a változásokkal jelzett tradicionális családszerkezet átalakulását értékváltozásokkal magyarázza, ahol értékek és ellentétek vetekednek: racionalitás és irracionalitás, spontaneitás és nevelés, tekintély és teljes egyéni szabadság, szolidaritás és individualizmus, nyitottság és zártság, biztonság és újítás, presztízs és konvenciók elutasítása. Fontos tény, hogy a gyermekvállalás nagyban függ a párkapcsolat erősségétől. A modern idők változásai a párkapcsolatok stabilitását nem segítik elő.

A család elsődleges szerepe a szocializáció, mely már a születés utána azonnal elkezdődik, a gyermek legérzékenyebb fejlődési szakaszában hat. A család az egyén és a társadalom közötti közvetítő szerepet tölti be. Segíti a társadalmi és családi értékrend beépülését és a társadalomban való részvételt előkészíti.

Család szocializációs feladata: fizikai és érzelmi biztonság, beszéd tanítás, interakciós tér, modellnyújtás, norma és értékkövetés, identitás formálása

A mai családokban sajnos ezen feladatok sok esetben hiányosak, illetve nincs kitölt megtanulni. Nincsenek nagy családok, nagyszülők, akik a rohanó világban ezt a szocializációs szerepet be tudná tölteni.


Segíthet a szülésben a kismama-torna

2023. augusztus 24.

Évtizedekkel ezelőtt még kevesebb figyelmet kapott a várandósok fizikai felkészítése a szülésre, ma már szerencsére sok mozgásforma közül választhatnak a kismamák. De miért fontos, hogy rendszeresen mozogjunk áldott állapotban is?  

„A várandósság nem betegség, azonban egy különleges állapot, amely nagymértékben igénybe veszi a női testet és a lelket is. A kismamák olyan érzéssekkel találkoznak, amelyekkel korábban nem és ezeket meg kell tanulniuk kezelni” – kezdi Jeges Jutka, négygyermekes édesanya, aki huszonöt éve tart dinamikus kismama-tornát és már több mint tízezer várandósságot kísért végig. – „A rendszeres mozgás hozzájárul ahhoz, hogy a kismama testileg és lelkileg is felkészüljön a szülésre, sőt konkrétan segíthet is a szülés könnyebbé tételében.”

Vannak nők, akik a korábban végzett sportot folytatják várandósan is, sokan azonban kifejezetten erre az időszakra kialakított tornát, jógát vagy hasonló mozgásformát választanak. A speciálisan kismamáknak kifejlesztett mozgássorok segítenek abban, hogy a nők tudatosabban éljék meg a várandósságot, enyhítsék annak nehézségeit – mint például a hátfájás –, lazítsák az izmokat, javítsák a keringést és kézben tudják tartani a súlygyarapodást.

„Az én tornáimon intenzív mozgással tartják meg erőnlétüket a kismamák, de legalább ennyire fontos a lelki támogatás. Különösen az első gyermeknél, a támogató közösség, a tabuk nélküli beszélgetések, a kérdésekre és kételyekre kapott válaszok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hölgyek magabiztosan készüljenek a gyermekáldásra” – mondja az Inspiráló Nők Díjjal is jutalmazott Jeges Jutka. – „A magabiztosság, a félelmekkel való szembenézés és a fizikai erőnlét pedig óriási segítséget jelenthet a szülőszobán és a gyermekágyas időszakban.”


Vigyázzunk a rosszcsontokra!

2023. augusztus 05.

A gyerekek kópék. Ki kisebb, ki nagyobb mértékben, de korukból adódóan mindannyiukat felfedezésre készteti az egyre inkább kitáruló világ. Mindent megnéznek közelebbről, hogy kipróbálják,  megmásszák, meghuzigálják, vagy, hogy bekapják. Nekünk, őket körülvevő felnőtteknek ezért mindenre fel kell készülnünk az utazások és a fürdőzések alkalmával is.

Fotó: 123rf.com1. Bébiszék, bébihordozó

Ezek az eszközök már a csecsemő két hónapos korától kezdve használhatóak, de alkalmanként legfeljebb 15-20 percig. Leginkább etetések után érdemes beletenni a gyermeket, de fontos, hogy mindig a földre helyezzük le. Ha asztalra, székre, padra tesszük, könnyen megbillenhet a baba hirtelen mozdulatára, és a bébiszék gyerekestől, mindenestül a földre eshet.

2. Babakocsi

A babakocsi kiválasztásánál a legfontosabb szempont a stabilitás kell, hogy legyen.  A nagyobb kerekű példányok azért praktikusabbak, mivel megkönnyítik a manőverezést a járdaszegélyeknél. Tegyünk fényvisszaverőket a kocsira, így szürkületben és sötétben is jól látható a járművek számára. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy a felső levehető részt jól rögzítettük-e az alsó vázhoz. A babakocsiban mindenképpen legyen kengyel, vagy biztonsági öv, ami megvédi a benne ülő csöppséget a kicsúszástól.

Ne akasszunk túlságosan nehéz terheket a kocsi fogantyújára, mert felborulhat. A csomagot tegyünk inkább a babakocsi alsó rakodójára. Ha tiszta levegőre szeretnénk vinni a kicsit, ne felejtsük el, hogy a babakocsi magassága pont a kibocsátott kipufogógáz szintjére esik. Kerüljük el tehát a forgalmas utakat!

3. Az autós gyermekülés

Soha ne tartsuk ölben a gyermeket az autóban, hiszen hirtelen fékezésnél vagy kanyarodásnál nem tudnánk megtartani őket, így könnyen szenvedhetnek sérülést. Rögzítsük a gyermeket biztonsági öv segítségével a saját ülésébe. A KRESZ szabályai szerint a 150 cm-nél kisebb csemete csak hátul ülhet. Kivételt jelent a szabály alól, hogy a csecsemők a menetiránynak háttal állított babaülésben utazhatnak, de csak és kizárólag, ha légzsák nélküli autóban, vagy kikapcsolhatóban. A hátul ülő gyermekeket 135 cm alatt biztonsági ülésbe kell kötni, míg az ennél nagyobbakat elég biztonsági övvel becsatolni, ha azt ülésmagasítóval, vagy állítható öv segítségével a méretükhöz igazítottuk.

4. Bicikliülés

Válasszunk olyan merev gyerek bicikliülést, amely védi a gyermek lábát, a támlája a nyakmagasság fölé ér és van benne biztonsági öv.


A csecsemőkort és a fiatal felnőtt kort tartják a legköltségesebbnek

2023. augusztus 04.

Fotó: 123rf.com

Magyarországon a gyerekvállalás előtt állók közül a legnagyobb arányban (23 százalék) a csecsemőkort tartják a gyermeknevelés legdrágább korszakának, míg a gyermekes szülők közül a legtöbben (24 százalék) a gyermekek útra bocsátását gondolják a legköltségesebbnek a Cofidis Hitel Monitor kutatása szerint.

A Cofidis Hitel Monitor kutatást évente négyszer készíti el az NRC Marketingkutató- és Tanácsadó Kft. 500 fős mintán online adatfelvétellel. Az adatok a 18-69 éves magyar internetező lakosságra reprezentatívak.

A gyereket nevelő készülők közül 20 százalék a középiskolás, 16 az általános iskolás időszakot gondolja a legdrágábbnak, a gyermekvállalás előtt állóknál ez az arány 20, illetve 15 százalék.

A megkérdezettek több anyagi és más feltételt emeltek ki a gyermeknevelés szempontjából fontos tényezők közül, de a legtöbben (87 százalék) a szülők közötti stabil párkapcsolat szükségességét említették.

A második helyen a szülők stabil munkahelye szerepelt 77 százalékkal, a harmadikon a határozott elképzelés a gyermeknevelésről 77 százalékkal. E felsorolás végén szerepelt az anyagi lehetőség bébiszitter alkalmazására 14 százalékkal, a szülők házastársi viszonya 24 százalékkal és a személygépkocsi 34 százalékkal.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...274