Információk, érdekességek

Mi és mennyi a rendellenes menstruációs vérzés?

2022. január 06.

Fotó: gettyimages.com

A menstruációs zavarok igen gyakori problémának számítanak, melyek megjelenhetnek alkalomszerűen, de van, hogy hónapról hónapra sok bosszúságot okoz a nőknek. Hogy pontosan mi számít rendellenes vérzésnek és mit lehet ellene tenni, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Ezt nevezzük normál menstruációs vérzésnek

Normál esetben menstruációs vérzés kb. 28 napos ciklusonként jelentkezik (pár nap plusz/mínusz előfordulhat) és 4-7 napig tart. Állagát tekintve híg, nem találhatóak benne alvadékok és nem túl nagy és nem is túl kis mennyiségű vér távozik. Amennyiben ettől valami eltér, az kórosnak tekinthető és problémát jelezhet. Például:

  • Ovulációs vérzés: érdemes tisztában lenni azzal, hogy bár ritkán, de az ovuláció tájékán előfordulhat kisebb vérzés- ez nem számít abnormálisnak, teljesen normális jelenségről van szó, annak ellenére, hogy sokaknál nem jelentkezik. Oka, hogy kisebb vérzéssel járhat az, ahogy kitör a petesejt a tüszőből, illetve, rövid időre megugorhat ekkor az ösztrogén szintje, ami szintén vérzéssel járhat.
  • Beágyazódási vérzés: amennyiben sikeres volt a megtermékenyítés, úgy a megtermékenyített petesejt a soron következő menstruáció előtt kb. egy héttel beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ez a folyamat némi vérzéssel járhat, ám általában csak egy napig tart, kevés vér figyelhető meg, valamint inkább barnás színű váladék távozik.

Preeclampsiahoz vezethet a trombózishajlam

2022. január 03.

Fotó: gettyimages.com

Fokozott trombózishajlammal a terhesség mélyvénás trombózis szempontjából jelentős rizikót jelent, ám sokan nem tudják, hogy az olyan állapot, mint a terhességi toxémia is nagyobb eséllyel alakul ki ekkor. Hogy miként lehet a legbiztonságosabbá tenni a várandósság időszakát, arról dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosnőjét kérdeztük.

A várandós nők rettegett kórképe: preeclampsia

A preeclamsia, avagy a terhességi toxémia a várandósság egyik legrettegettebb szövődménye. A 140/90 vagy e feletti értékekkel járó magasvérnyomás értékek mind a baba, mind az anyuka egészségét veszélyeztetik. Az állapotot a megnövekedett vérnyomásérték mellett a vizeletben nagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje jellemzi (több mint 300mg/nap a fehérjevesztés) . A probléma leggyakrabban a 20. terhességi hét után jelentkezik. A preeeclampia-t egyéb eltérések is kísérhetnek, pl. a vesefunkció romlása, lábdagadás, illetve a májfunkció romlása. A WHO közleménye szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxaemia a felelős, Magyarországon az anyai halálozás 1/3 ennek a következménye.

Trombózishajlammal megnő az esély

A terhesség során a kismama véralvadási rendszerében komoly változások következnek be, megakadályozva ezzel a komolyabb vérzéseket. A várandósság egy egészséges nő életében is megnöveli a trombózis esélyét, és amennyiben az illető trombofíliás – azaz megnövekedett trombózishajlama van-, a vérrögösödés valószínűsége megsokszorozódik, ráadásul vetéléseket is okozhat.

Azonban azt sem árt tudni, hogy az olyan állapotok, mint a súlyosabb öröklött trombózis késség, pl. homozigóta Leiden mutáció, illetve az autóimmun betegségek közül az antifoszfolipid szindróma nem csupán a mélyvénás trombózis esélyét növeli meg sokszorosan, hanem a várandósság egyéb problémáiét, így a preeclampsia-jét is. Ennek oka, hogy a méhlepényt tápláló erekben vérrögök keletkeznek, elzárják azokat, így a lepény fejlődése megáll, vagy nagymértékben károsodik- mondja dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője.


Mikor és hogyan inhaláljon a gyerek?

2022. január 01.

Náthás a gyerek? Alig kap levegőt a sok orrváladéktól? Száraz köhögés kínozza vagy asztmás? Az inhalálás segíthet.

Fotó: gettyimages.comA belégzéssel bejuttatható hatóanyagok egyre növekvő száma és az inhalálási technika fejlődése megváltoztatta az inhalálásról alkotott képet. Míg időszámításunk előtt Indiában növényi füstöket lélegeztettek be a betegekkel, addig napjainkban kompresszorral előállított sűrített levegő nyomja át rendkívül kis átmérőjű fúvókákon a belégzésre szánt gyógyszeres folyadékot, és porlasztja azt miniatűr cseppecskékre.

Az inhalálás egyfajta gyógyszerbeviteli mód. Inhalálhat a beteg csupán vízgőzt, de lehetséges gyógynövények illó komponenseinek vagy apró cseppekre porlasztott, szintetikus gyógyszermolekulákat tartalmazó oldatnak a belélegzése. Légúti megbetegedéseknél logikus, hogy közvetlenül a hatás helyére, a felső vagy az alsó légutakba juttatjuk a hatóanyagot, nem pedig „kerülő úton”, például a gyomron, májon keresztül, a vérkeringéssel kerül az a légzőrendszer alkalmas pontjára.

Inhalálással a gyomor-bél rendszert, valamint a májat érintő mellékhatások csökkenthetők, továbbá a bejuttatandó hatóanyag mennyisége alacsonyabb lehet.

Ezek az inhalálás nyújtotta előnyök a (kis)gyermekek gyógykezelésében kiemelten fontosak.

Hogyan lehet inhalálni?

A nagymamáink módszere szerint megfázás esetén két evőkanálnyi szárított kamillavirágzatot vagy kakukkfüvet kell két liter forrásban lévő vízbe tenni, majd fölé hajolva a gőzt belélegezni. Van, aki törölközőt tesz a fejére, és úgy alakít ki sátrat a belégzéshez, van, aki kinyitott esernyőt tart maga fölé, hogy a párás környezetet biztosítsa. Tegye bárhogyan is, ez a módszer egy (kis)gyermeknél kerülendő: egyrészt a forrázás veszélye miatt, másrészt azért, mert a forró gőz irritálhatja a szemeket.

Vannak az inhalálásnak gyermekeknél is biztonságosan, ugyanakkor hatékonyan kivitelezhető módjai. Újszülötteknél alkalmazható a helyiség, például a kezelőszoba speciális porlasztókkal való párásítása. Nagyobb gyermekeknél speciális orr- és szájfeltéttel, maszkkal ellátott, vidám kinézetű inhalálókészülékek állnak rendelkezésre. Ezek a készülékek koncentráltan juttatják el a vízgőzt vagy a mikroszkopikus méretű cseppekre bontott gyógyszeroldatot az orrhoz/szájhoz. Egy hároméves korú gyermek már megtanítható a készülékkel való inhalálásra, természetesen felnőtt felügyelete mellett.


Balkezes a gyerek?

2021. december 13.

Fotó: gettyimages.com

Napjainkban már nem hátráltatja úgy a gyermeket, ha balkezes, mint akár 20 évvel ezelőtt. Ha szabadon választhatja meg a számára „jó oldal” használatát, nagyban segíthetünk neki abban, hogy tudjon alkalmazkodni egy jobbkezesek számára berendezett világhoz.

Írástanulás balkezeseknek

A balkezesek ugyanolyan jól bánnak a ceruzával, mint a jobbkezesek, és minden nehézség nélkül fejlesztik a mozgást irányító funkcióikat. De fel kell állítaniuk a megfelelő stratégiát ahhoz, hogy elkezdjenek írni. Ami mégis problémát jelenthet a számukra: megrajzolni a betűket balról jobbra, mert automatikusan elrejtik, ami a csuklóból jön, azaz annak segítségével szerkesztik meg az írást. Ezzel összefüggésben, ha csak kicsit is, de balra tartják a papírlapjukat, hogy utánozzák társaikat, nem látják, amit csinálnak, hiszen eltakarják, elmaszatolják az írást. Ezért azzal is bajlódhatnak, hogy memorizálják a megrajzolandó betűket, mekkorák legyenek, hogyan írjanak jobbra haladva.

Szerencsére napjainkban már úgy képzik a pedagógusokat, hogy az óvodás kortól kezdve megkönnyítsék a balkezesek dolgát. Tudják például, hogy később, az iskolában, írástanuláskor, miképp tanítsák ezeket a gyermekeket a papírlap megfelelő elhelyezésére. A helyes az, hogy balkezeseknél a papír a test középpontjától balra feküdjön. Emellett, amikor a betűk újbóli másolásáról van szó, a megfelelő eljárás az, ha a vonal jobb szélén kezdik az írást, hogy mindig látható legyen, amit éppen írnak.

 

A helyes ceruzafogás, kéz-és testtartás megtanítása is nagyon fontos. Az iskola a rendelkezésükre bocsáthatja a szükséges eszközöket, melyek többek közt sokat segíthetnek abban, hogy az ilyen gyerekek ne érezzék magukat kirekesztve (speciális olló, háromszög testű ceruza stb.). Ide tartozik az is, hogy a szülők vásárolhatnak gyermekeiknek például olyan tollat, melynek használatakor nagyon gyorsan szárad a tinta, hogy a kéz ne kenje el a tintát a papíron. Ezekkel az apró ötletekkel nagymértékben növelhetjük a gyermek önbizalmát.

Az olvasás tanulásának speciális problémái is kiküszöbölhetők

Amikor olvasni tanulnak, a balkezesek sem ütköznek lényegesen több nehézségbe, mint a jobbosok – mondják napjainkban a szakemberek. De ha a gyermeknek mégis van kisebb problémája a szavak áttekintésével, majd a mondatok összefűzésével, azt a leggyakrabban az okozza, hogy olvasás közben a tanuló „elvész a sorban”, mivel nem a megfelelő ujjával követi a szöveget. Ha balkézzel indul a szöveg követésében, eltakar egy részt abból, ami következik az olvasásban, és hamar odáig juthat, hogy nem tudja, hol tart az adott szakaszban. Lehet az a benyomása is, hogy emiatt hamar elfárad az olvasástól. Ez kezdetben annak a jele is lehet, hogy még nehezére esik a szemmozgatás a kellő irányban. Ha ezt tapasztalják gyermeküknél, a szülőknek tanácsos szakember segítségét igénybe venniük. De vannak például speciális kártyák, melyeket a gyerek a sor alá tehet, és ily módon könnyebben követi az olvasás menetét.


Gyerekvállalás hipertóniával?

2021. december 10.

Fotó: gettyimages.com

Mint sok más terhességi problémával kapcsolatban, a magas vérnyomásról is több tévhit kering a köztudatban. Éppen ezért érdemes tiszta vizet önteni a pohárba, hogy meg lehessen tudni, mennyire veszélyes ilyenkor a hipertónia, illetve miként befolyásolja a várandóság időszakát és a gyermek egészségét a normálisnál magasabb érték. Dr. Kapocsi Judit tanárnő,  magas vérnyomás specialista beszélt a problémáról.

Nem kell lemondani a gyermekvállalásról

Amennyiben magas a vérnyomása, természetesen bátran vállalhat gyereket, sőt, könnyen lehet, hogy teljesen normális és komplikációktól mentes terhessége lesz. Viszont azt nem árt számításba venni, hogy ilyenkor lényegesen megnő az esetleges komplikációk esélye!

A Blood Pressure UK közleménye szerint 20-ból 1 nőnél alakul ki hipertónia a várandósága során, éppen ezért ajánlott még a babaproject előtt kivizsgáláson részt venni, mivel ha már eleve egy kicsit emelkedettebb az értéke, akkor érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá, nehogy a terhesség alatt rosszabbodjon az állapota. Így tehát amint elhatározta, hogy gyereket szeretne, és a vérnyomása gyakran a normál tartományon kívül mozog, ajánlott szakemberhez fordulni, de mindenekelőtt változtatni az életmódján –sok mozgás, kevés só, kiegyensúlyozott étrend-, amit ha kell, akkor gyógyszeres kezeléssel szükséges kiegészíteni.

Magas vérnyomástól a preeclampsiaig

Amennyiben már eleve magas a vérnyomása, akkor a szakemberek szerint könnyebben fog kialakulni a kismamánál preeclampsia, ami az anyára és a babára is veszélyes lehet.

„ A preeclampsia a 20. hét után alakul ki és a terhességek 4-6 százalékában fordul elő. A lábdagadással is járó állapot során a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm-es – vagy még ennél is magasabb-, és a vizelet tesztcsík 1+ vagy több fehérjét jelez. Sajnos ekkor egyéb eltérések is lehetnek, például vesefunkció romlás, májfunkciós eltérések, vérlemezke (thrombocyta) szám csökkenés. A korábban már ismert, idült hipertónia és a dohányzás a preeclampsia előfordulásának jelentős kockázati tényezője.”- mondja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistája.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...242