Információk, érdekességek

A császármetszés hatással van a babára is

2021. szeptember 12.

Hazánkban még mindig nagyon sok nő választja a császármetszést, mint szülési lehetőséget. Egyrészt azt gondolják, hogy nekik kell eldönteni ezt a kérdést, másrészt úgy érzik, hogy így könnyebb. Azonban mindenképpen tisztázni kell, hogy egy nyílt nagyműtétről van szó, melynek szükségességét kizárólag a szakember döntheti el, és sajnos a beavatkozás hatással van a magzatra is!

Fotó: pixabay.comA témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Gond a babával?

Sajnos ma már több tanulmány is igazolta azt a tényt, hogy a császármetszéssel született babák hajlamosabbak az asztma, vagy éppen a cukorbetegség kialakulására, vagyis esetükben nagyobb arányban jelentkeznek az immunológiai eredetű betegségek. Egy svéd kutatás arra is rámutatott, hogy mi is állhat ennek hátterében.

A szülés megindulását a szervezet jelzi, amire a baba felkészült, vagyis nem éri váratlanul. A császármetszés esetében ez nem így van. A babát ilyenkor technikailag kiragadják a biztonságos közegéből, és kényszerűen meg kell szoknia mindent, ami a kinti világhoz tartozik. Ezen felül, bár ma már tisztában vagyunk a bőr – bőr kontakt jelentőségével a szülést követően, a császármetszés után a baba nem maradhat az anyával, hiszen a metszés helyét el kell látni, a műtétet be kell fejezni.

Mindezek, vagyis a stressz és valószínűleg a környezeti ártalmak hirtelen jelentkezése azt eredményezik, hogy a műtétileg világra segített babák fehérvérsejtjeinek DNS-e megváltozik, ez eredményezi fogékonyságukat a betegségekre (és most a pszichológiai oldalával nem is foglalkoztunk a császármetszés hatásainak).

Választjuk, vagy sem?

Nyilván nem jó döntés, ha mi magunk szorgalmazzuk a műtétet, ha az nem indikált, vagyis nem szükségszerű. Abban az esetben azonban, amikor nem a mi kezünkben van a döntés, a hatásokkal akkor is számolnunk kell – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A szakemberek jellemzően akkor döntenek a beavatkozás mellett, ha valamilyen kórkép az anyag vagy a baba életét veszélyezteti. Ezek közt rengeteg olyan is van, melyek jó eséllyel elkerülhetőek lennének, ha a kismama odafigyelne magára. Ilyenek a terhességi magasvérnyomás, a terhességi cukorbetegség, a túlságosan nagy súlytöbblet, stb.


A D-vitamin hiánya már az anyaméhben betegséget okozhat!

2021. szeptember 08.

Fotó: 123rf.com

Ahogyan az orvostudomány fejlődik, úgy ismeri fel egyre inkább, hogy mekkora a jelentősége a megfelelő tápanyagellátottságnak a várandósság során. Egy új kutatás ugyanis rámutatott arra, hogy összefüggés van a D-vitamin hiánya, valamint a skizofrénia kialakulásának valószínűsége között. A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

A Dán kutatás egy igen hosszadalmas folyamaton van túl, melynek eredményét nemrégiben közölték a ScifentificReport szaklapban. A kutatás során 2602 főből álló csoport segítségével vontak le következtetéseket a tudósok, melyek igen meggyőzőek.

Azt már régebben is kimutatták, hogy a folsav hiánya és a velőcsőzáródási rendellenességek között bizony van összefüggés, vagyis a tápanyaghiányos állapotok kiváltotta betegségek nem számítanak újdonságnak az orvostudományban. A Dán kutatás rámutatott arra, hogy az anyaméhben hatalmas jelentősége van a D-vitamin megfelelő szintjének. Amennyiben itt hiány alakul ki, úgy a fejlődő magzat károsodást szenvedhet, a károsodások között a skizofrénia rizikófaktora is megnő, méghozzá nem is elhanyagolható mértékben, 44%-kal. Ez pedig már elég jelentős szám ahhoz, hogy mindenképpen foglalkozzon vele az orvostudomány.

Tápanyagpótlás

A szakemberek régóta tudják, hogy mekkora jelentősége van a megfelelő tápanyagpótlásnak a várandósság során. Nem csoda, hogy jelentős többségük ma már javasol várandósvitamint a baba tervezésétől kezdődően.

Maga a tápanyagpótlás azonban nem elég, arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a bevitt anyagok a lehető legjobb mértékben fel is szívódjanak, ellenkező esetben csak a vizeletünk lesz tele a fontos anyagokkal, a szervezetünk nem. A felszívódás elősegítéséhez a komplex készítményeket keressük. Az egyes anyagok hasznosulása ugyanis nagyban függ attól is, milyen más anyagok vannak mellettük. A kalcium esetében a D-vitamin elengedhetetlen segítő, a vas esetében a C-vitamin, stb.


Tesztoszteron nőknél

2021. szeptember 06.

Fotó: gettyimages.com

A tesztoszteron leginkább a férfiak kapcsán kerül szóba, mint férfi nemi hormon. Pedig a nőknél is jelentős szerepet tölt be, és legyen szó túl alacsony vagy túl magas szintjéről, ezek náluk is problémákat okozhatnak. Hogy mely panaszok jelezhetik a gyengébbik nemnél azt, hogy nincs megfelelő mennyiségben jelen a tesztoszteron, azt dr. Polyák Annamáriától, a Budai Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg. 

A tesztoszteron egy androgén, vagyis egy férfi nemi hormon, amely szerepet játszik a reprodukcióban, a növekedésben és sok más testi folyamatban is.

A férfiaknál főként a herékben termelődik, míg nőknél elsősorban a petefészkekben és mellékvesékben. Mindkét nem esetén fontos szerepe van a nemi vágy meglétében, a testzsír eloszlásában, a csontsűrűségben, az izomzat, izomerő növelésében. Nőknél ezen kívül hozzájárul a termékenységhez, a menstruációs ciklus szabályozásához, főleg azért, mivel esetükben a tesztoszteron nagy része ösztradiollá alakul. 

Milyen panaszok utalnak arra, ha túl sok vagy túl kevés a tesztoszteron a nőknél?

Látható tehát, hogy a tesztoszteronnak a nőknél is nagy szerepe van, ám ha nincs megfelelő mennyiségben jelen, úgy problémákat okozhat.

A nők normál tesztoszteron szintje 15-70 ng / dl.

Ezek jelezhetik, ha a tesztoszteron szint alacsonyabb, mint 15 ng /dl 

 • a mellszövet változásai
 • termékenységi problémák
 • alacsony nemi vágy
 • kimaradt vagy rendszertelen menstruáció
 • csontritkulás
 • hüvelyszárazság

Ha a tesztoszteron szint magasabb, mint 70 ng/dl

 • Zsíros, pattanásos bőr
 • vércukorszint problémák
 • Férfias területekre jellemző szőrzet megjelenésre (pl.bajusz, szakáll)
 • meddőség
 • a menstruáció hiánya
 • Elhízás (főleg centrális típusú)
 • policisztás ovárium szindróma (PCOS)

Gyerekek mozgásfejlődését és fejlesztését segítő kötet

2021. szeptember 05.

Prevenciós jellegű, 0-12 évesek mozgásfejlődését és fejlesztését segítő átfogó kézikönyv jelent meg a Móra Könyvkiadó és a Bethesda Gyermekkórház kiadásában, MocorGO címmel.

A Móra Könyvkiadó hétfői közleménye szerint Németh Zsófia mozgásfejlesztő, alapozó terapeuta, a Bethesda Gyermekkórház ADHD Centrumának koordinátora, Sipos Zsanett gyógytornász és Szegleti Gabriella klinikai szakpszichológus, neuropszichológus hiánypótló könyve egyebek mellett arra ad választ, hogy miként lehet segíteni játékos formában a gyermekek pszichomotoros fejlődését.

A szerzők több mint tíz éve foglalkoznak mozgásfejlesztéssel, és mindhárman vallják, hogy a mozgás olyan tapasztalás és élmény forrása, amely elengedhetetlen az idegrendszer fejlődéséhez és további megfelelő működéséhez.

A MocorGO című könyv olvasmányosan, közérthetően és játékosan mutatja meg mire és hogyan érdemes a szülőknek figyelniük. Az adott korra jellemző természetes fejlődési lépések ismertetése mellett felsorolja a figyelmeztető jeleket, és segítséget nyújt abban, hogyan válhat a mozgásfejlesztés az otthoni mindennapok gyakorlatává. Kitér az ajánlott sportokra, az iskolaérettség feltételeire, az otthon végzendő feladatok eredményességi kritériumaira. Felsorolja a különböző mozgásterápiákat, és az otthoni gyakorláshoz használható eszközöket.

A könyv megemlíti a relaxációt és a lazítást, de QR-kóddal elérhető videókat is tartalmaz, melléklete pedig mondókákat és motivációs meséket. A MocorGOt színes fotók, gyermekrajzok és vicces szörnyfigurák illusztrálják.         

A tájékoztató kitér arra, hogy a fejlődésbeli elmaradások, illetve a mozgásszegény életmód később jelentkező problémái (elhízás, gerinctartási problémák) nagy része kiküszöbölhető, ha a szülők tudatosabban odafigyelnek gyermekeik mozgásfejlődésére és -fejlesztésére. Az elkényelmesedő életmódváltozással a gyermekek is kevesebb időt töltenek a szabadban, kevesebben helyezik előtérbe a mozgásos szabadidős tevékenységeket. Mint írják, igazán akkor hatékony a mozgásfejlesztés, ha be tud épülni a család heti rendjébe legalább 3-4 alkalommal 30-60 perc aktív gyakorlás formájában.


Szerinted a gyerekek hülyék? Mondd! Te hülye voltál gyerekként?

2021. szeptember 03.

A felnőttek egy része azt gondolja, hogy a gyerek nem önálló lény. Valahogy a papa, mama, nagyszülő bioszféra oldalnyúlványaként gondol rá, akiknek mindenképp dolga van a gyerekkel, míg neki, mint idegennek, vagy legalább is kívülállónak lehetőleg semmi ne legyen. Nekik van egy rossz hírem.  

ÉKépforrás: Canva Pro adatbázis.s kell is. 
Merthogy te vagy ebben az esetben a társadalmi közeg, amiben a gyerek felnő. Olyan közeg, amelyből megtanulja, hogy milyen is a világ. És eldöntheted, hogy egy tiszteletteljes, normális, embercentrikus világot akarsz, vagy egy olyat, amiben átnéznek az ember(gyereke) feje felett, és tuskó módon bánnak vele és szeretteivel. Ez nem a szülein, meg a nevelésükön múlik, hanem rajtad. 
 
A napokban többször is találkoztam olyan sztorikkal, hogy egy kicsi gyerek (tényleg kicsi!) valamit rosszul csinált. Tudatlansága oka nem az volt, hogy buta, hanem – ahogy az öreg Karak mondta Vuknak – még keveset tud. Még nem volt információja arról a dologról, és nem tudhatta, hogy kéne, mert még nem is volt sosem olyan helyzetben. Még sosem látott kutyát közelről, csak képes könyvben, vagy tévében. Még sosem úszott, pancsolt egyedül a medencében, még sosem ment oda üzemben levő motorkerékpárhoz, stb… 
 
A szülője pedig egyszerűen nem készítette fel erre a helyzetre, mert fogalma nem volt arról, hogy a helyzet eljön. A valóság az, hogy ezekre a helyzetekre nem előre készülünk ám fel, hanem amikor benne vagyunk, tapasztalunk róluk. Mind így tanultunk. Te is, én is. Egyikünk kezét sem fogta – remélem – 24 órán keresztül apu, vagy anyu, mert akkor nyámnyila alakok lennénk, hanem hagyott minket tapasztalni.

Valahogy mostanában nem divat beszélni egy gyerekkel

Pedig a gyerekek kedvesek, okosak, figyelmesek és szívesen tanulnak, ha jól szólunk hozzájuk. Nem a mi dolgunk megnevelni őket, de a mi dolgunk, hogy ha a gyerek kapcsolódik hozzánk, akkor a saját kereteinket megszabjuk vele szemben. 
 
Ha a gyerek rosszul közelít a kutyánkhoz, akkor állítsuk meg, mondjuk el neki, hogy ez nem volt jó, hogy veszélyes volt, vagy éppen fájdalmas. Tanítsuk meg arra, hogy máskor hogyan tegye. Mivel mi tudjuk, de a szülője nem biztos, hogy tudja. közös érdek. 
 
Ha a gyerek a mednecében az én oldalamat rúgdossa, miért a nagymamájának kell szólnom, miért nem a gyereknek, hogy héhellószia, ez itt az én oldalam és kérlek ne rúgdosd, mert zavar, hanem vigyázz rám kérlek, mert én is vigyázok rád. 
 
Ha a gyerek az én motoromhoz jön közel, nekem kell elmondani, hogy nem szabad hozzányúlni, de bátran megmutathatom neki, hogy hol van a kerék, a kormány, az ülés és a csillogó, színes tank, és akár a bukósisakot is. Mert a gyerek érdeklődött iránta. 
 
Ha képesek tudunk lenni arra, hogy kedvesen, nem bántón, nem kioktatón, a saját magunk és a gyerek biztonságát figyelembe véve beszéljünk velük, mint egy emberrel, -ahogy magunk is elvárnánk azt - akkor egy jobb nemzedék lesz a következő. 
 
Amíg a szülőre mutogatunk, hogy nevelje meg a kölykét, és utána csodálkozunk, hogy a szülő (aki neadjisten maga is megijed, hogy csemetéje mibe keveredett már megint) leoltja az agyunkat. Hiszen ahelyett, hogy direkt a gyerekkel beszélnénk, neki próbáljuk azt mondani, hogy rossz szülő, aki nem nevel elég jól. 
Ki a fene szereti, hogyha idegenek – még ha „igazuk is van” – oktatják ki őket?

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...233