Információk, érdekességek

Terhesen mozgás = csavarodó köldökzsinór?

2022. június 10.

A várandósság a nők, és természetesen a férfiak életében is komoly változást hoz, egy olyan állapot, amivel nem sűrűn találkoznak. Hogy milyen érzés lesz, és mire érdemes figyelni – ezt csak másoktól tudja megkérdezni a kismama, így nem is csoda, ha elképesztő mennyiségű téves információval találkozik. Ezek között az egyik legrosszabb a mozgással kapcsolatos tévhitek tárháza. Ezeket segít most rendbetenni dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu-nak.

A mozgásról

A mozgás, vagyis a rendszeres sport (séta, túrázás, futás, vagy bármilyen más sporttevékenység) hozzátartozik, illetve alapfeltétele az egészség megőrzésének. Ez igaz a mindennapokban, és igaz akkor is, amikor a nő várandós, babát tervez, szoptat, vagy éppen már van gyermeke. A mozgás – természetesen ésszerű keretek között – nem hogy nem okoz bajt, hanem kifejezetten jót is tesz, még a várandós kismamáknak is!

Fontos azonban tisztázni azt, hogy mit is értünk normál keretek között. Azok a nők, akik rendszeresen sportoltak a terhesség előtt, nem kell, hogy lemondjanak a mozgásról. A futás, az úszás, a vívás és hasonlók is teljesen biztonságosan űzhetőek várandósan is. persze a maraton lefutását nem ekkorra kell időzíteni, de a rendszeres edzés tartható, figyelembe véve a teherbírást, és nem megerőltetve a kismamát. Egyes sportok csak azért ellenjavalltak, mert nagy a sérülés veszélye a magzatra nézve. Ilyen a kézilabda, a súlyemelés, a birkózás, stb. Ezekben az esetekben a fizikai sérülések kockázata igen nagy, vagyis várandósan nem jó űzni őket (a súlyemelés különösen tabu).

Most is elkezdhetem?

Azok a kismamák, akik a terhesség előtt nem mozogtak, sokszor nem mernek sportba kezdeni várandósan. Pedig lehet, csupán szem előtt kell tartani, hogy most nem szabad nagyon megerőltetni magunkat. Ha eddig sohasem futottunk, vagy régen nem űzzük ezt a tevékenységet, akkor inkább a nagyobb séták mellett tegyük le a voksunkat.

Egy elterjedt tévhit, hogy a mozgással olyan hatást is gyakorolhatunk a magzatra, amitől megcsavarodik a köldökzsinór, vagy a baba nyakára tekeredik. Fontos tudni, hogy a magzat a méhen belül, magzatvízben, és a placenta védelmében helyezkedik el, vagyis a mozgásból eredő behatások nagyrész ringatózásban merülnek ki, semmi másban. A köldökzsinórban két verőér és egy visszér helyezkedik el, melyek spirálisan futnak, vagyis tekeredés esetén sem záródnak el.


Valóban meddővé teszi a szűk nadrág a férfiakat?

2022. június 06.

Fotó: 123rf.com

Sokszor olvashatjuk, hogy a férfiak esetében mekkora gondot okoznak a szűk nadrágok, vagy a fecske alsók, mivel hozzájárulnak a meddőség kialakulásához. Ebben van igazság, de azért ennél árnyaltabb a helyzet. A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre.

Spermatogenezis és hő

A spermatogenezis az a folyamat, melynek során az őssejtek foszlásával végül életképes spermiumok jönnek létre. Ennek ideje 74 nap, és sikerességének, vagyis annak, hogy életképes, egészséges spermiumok jöjjenek létre, vannak feltételei.

Ezek közül az egyik, hogy a herék alacsonyabb hőmérsékleten legyenek képesek működni, mint a test maghője, mely nagyjából 37.5 °C körül van. ennél kerek egy fokkal kevesebb az ideális a hereműködéshez, ez az oka annak, hogy ez a páros szerv a testen kívül helyezkedik el.

A hőhatás a spermatogenezis folyamán a spermiumok örökítő anyagának károsodásához vezet, vagy mozgékonyságukat rontja. A túl nagy meleg a spermiumok keratinszerkezetére gyakorol hatást. Ez az anyag a DNS-el együtt adja a kromoszómákat.

A spermatozoonok, vagyis az önálló mozgásra és megtermékenyítésre képes spermiumokban a kromatin szorosabb formában van jelen, melyet protaminnak nevezünk. Ez az anyag pedig hőérzékeny, így a túlzottan magas hő hatására sérülések keletkeznek a kromoszómákban, mely genetikai hibákat, meddőséget eredményezhet.

Mekkora ennek a veszélye?

A szűk nadrág, vagy a nem megfelelő alsó – de még a folyamatos ülőmunka is – a heréket közelebb tartja a testhez, így megvan annak az esélye, hogy azok túl melegek lesznek. De ez igazán csak akkor okoz problémát, ha hosszan fennáll a dolog. Innen könnyen leszűrhető, hogy a divat – ha egy-egy napra választunk csak nem megfelelő darabokat – nem okoz lényegi károkat a férfiak termékenységében.

A férfiak körében is egyre gyakoribb meddőség oka a leginkább a nem megfelelő életmód, és az abból adódó tápanyaghiány, melyet azonban viszonylag könnyen lehet orvosolni. a mozgás elengedhetetlen, ám az étkezés sokszor ma már nem elég a tápanyagok megfelelő pótlására az élelmiszerek beltartalmának csökkenése miatt.

Ahogyan a várandósvitamin, úgy a férfiaknak kifejlesztett vitaminkészítmény is éppen ezt a gondot hivatott eltűntetni. És ahogyan a várandósvitamint ma már a szakemberek is javasolják, úgy a férfivitamin szedése is nagyot lendíthet a családalapítási álmok valóra váltásán.


Magas a pulzusa a gyerekemnek! Mitől lehet?

2022. május 30.

Fotó: 123rf.com

A gyerekek pulzusszáma magasabb, mint a felnőtteké, ennek ellenére, ha a határértéken túli az érték, úgy érdemes szakemberhez fordulni, mivel betegséget jelezhet. Bár van, hogy valamilyen szív- és érrendszeri problémára hívja fel a figyelmet, ám az is gyakori, hogy pajzsmirigy túlműködés okozza a szapora pulzust. A témáról dr. Tar Attilával, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusával beszélgettünk.

Mennyi a normális pulzusszám a gyermekeknél?

Egy újszülött pulzusa még igen magas, 70-től akár 170-ig is elfogadottnak számít. A pubertáskorhoz közeledve azonban a szívverés fokozatosan csökken. 4 évesen már a maximum az 120, 8 évesen 110, míg a 14 évesek egészséges esetben legfeljebb 80-as pulzusszámmal rendelkeznek.

A percenkénti értéket a legegyszerűbben úgy lehet megállapítani, hogy a csukló vagy a felkar belső oldalán 15 másodpercig számoljuk a pulzust, majd azt megszorozzuk 4-gyel. Amennyiben magasabb a nyugalmi szívverés a határnál, úgy mihamarabb orvoshoz kell fordulni, hogy ki lehessen zárni a komoly problémákat, és hogy kiderüljön, mitől is emelkedett az érték. Okozhatja többek között nem megfelelő kálium szint, szívritmuszavar, pánikbetegség, vérszegénység, valamilyen szív-és érrendszeri probléma, magas vérnyomás, illetve hormonális zavarok.

Pajzsmirigy túlműködés is okozhatja a szapora pulzust

A hormonális zavarok közül a pajzsmirigy túlműködése okoz leggyakrabban magas pulzusszámot. Kísérő tünete lehet még pl. a hasmenés, normál étkezés melletti fogyás, fokozott izzadás, szorongás, idegesség, lányoknál menstruációs zavarok. Az iskolában a tanár panaszkodhat arra, hogy a gyermek koncentrációs zavarral küzd, izgatott és nehezen marad meg egy helyen. Természetesen vannak olyan gyerekek, akik a személyiségükből adódóan nyugtalanabbak, ám ha előtte ez nem volt rá jellemző – főleg, ha egyéb tünetek is kísérik-, úgy érdemes pajzsmirigy túlműködésre is gyanakodni.


Félnem kellene, ha alacsony a trombocitaszám?

2022. május 26.

Fotó: 123rf.com

Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták (vérlemezkék) normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami gyakran kezelést igényel. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.

Trombociták szerepe

A trombociták, vagyis a vérlemezkék igen fontos szerepet töltenek be a véralvadásban. A csontvelőben képződő nagy sejtek (megakariocyták) plazmájából fűződnek le és különböző enzimeket tárolnak- főleg a véralvadás elindítását segítőket.Képesek egymással összekapcsolódni és kitapadni a sérült erek felszínéhez, ily módon dugót képeznek azérsérülés helyén, ezzel elindítják a véralvadást.

Ebből kiindulva trombocitáknak, mind a túl magas, mind a túl alacsony száma, vagy a nem megfelelő működőképessége komoly betegséget okozhat: az előbbinél fokozódhat a véralvadás és életveszélyes vérrögök alakulhatnak ki, míg csökkent mennyisége a vérzéses szövődmények esélyét növeli meg.

Alacsony trombocitaszám terhesség során 

A váradósság alatt több kötelező laborvizsgálat is van, melynek során többek között a trombociták (vérlemezkék) mennyiségét is ellenőrzik. Normál értéke 140-440 G/l. Előfordulhat, hogy a terhesség alatt ez szám lecsökken, mely igen megijesztheti a kismamáka. Többnyire csak kis mértékben csökken a trombocitaszám és vérzékenységet sem okoz. Ez a gestaciós thrombocytopenia, mely egy jóindulatú állapot, és csak rendszeres ellenőrzést igényel a terhesgondozás során. Fontos az elkülönítése a többi vérlemezkeszám-csökkenéssel járó kórképtől, ami azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.

Ezen utóbbiak  hátterében több ok is húzódhat: terhességi hipertónia, a terhességhez társuló súlyos állapot HELLP szindróma, vagy a már korábban is fennálló ITP (immun trombocitopénia) aktiválódása,esetlegmás autoimmun és hematológiai betegségek. Fontos azt is tudni, hogy trombózis megelőzésére alkalmazott heparin készítmények (LMWH)ritkán ugyan, de szintén okozhatnak vérlemezkeszám csökkenést – ez aHIT–k nevezett (Heparin Indukálta Thrombocytopaenia), súlyos vérzékenységet okozó állapotot.

Az alacsony vérlemezkeszám nagy veszélye a vérzés, így értéke jelentősen befolyásolja a szülés módját (természetes szülés vagy császármetszés), ugyanis előfordul, hogy a kisbaba vérlemezke száma is csökken az anyáéval együtt.


A szakember válaszol: Így hat a klasszikus zene a gyermekek mentális fejlődésére

2022. május 26.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A világ fokozatos gyorsulása, a digitalizáció és a felszínes személyes kapcsolatok nagyban rányomják bélyegüket a kisgyerekek lelki világára. Az alapérzelmek kifejezésén túl sokkal nehezebben birkóznak meg az árnyaltabb érzelmek megélésével. De vajon hogyan segít ezen a problémán a klasszikus zene? A pszichopedagógus válaszol.  

A gyermekek fejlődése szempontjából a zenének számos pozitív hatását ismeri a szakirodalom. „Amikor a gyerek a zenére a mozog, fejleszti a mozgáskoordinációját, ha pedig visszatapsolja a ritmust, a koncentrációs és a tanulási képessége fejlődik” – árulta el a kognitív funkciók fejlesztése kapcsán Jávori Ildikó pszichopedagógus. „Ha gyermekünk jól tudja visszaadni a ritmust, sokat fejleszti az emlékezetét, ami elengedhetetlen a tanuláshoz is. Ezáltal majd jobban fogalmaznak és számolnak fejben, de javul a szövegértésük is.”
 
A szakember arra is rávilágított, hogy a zene hangulatának lélektani hatása is fontos. „Kevésbé érzelemgazdagok a gyerekek manapság; habár alapérzelmeiket ki tudják fejezni, de az érzelmek árnyalatát már kevésbé. A klasszikus zene finomságaival azonban meg tudják élni azokat. Ha több fajta zenét ismernek, legyen az vidám, szomorú, diadalmas, az nagyban segít problémáik megfogalmazásában és megélésében, illetve levezetésükben is” – fejtette ki a pszichopedagógus, hozzátéve, hogy a finomabb dallamok támogatják a relaxációt is, ami mentálhigiéniás szempontból az egyik legfontosabb a mai felgyorsult világban.
 
A családdal közös zenehallgatásnak célja többek között, hogy a gyerekek a szülőkkel közösen éljék meg a zene élményét, utána pedig közösen dolgozzák fel, beszéljék meg, hogy kire hogyan hatott. Erre ad izgalmas alternatívát a Danubia Zenekar Kalandra Fül Fesztiválja május 28-án és 29-én. Az európai szinten is kuriózumnak számító klasszikus zenei esemény immár harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára.

Az fesztiválra a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is, aki nemcsak műsorvezetőként lesz jelen, hanem közreműködik néhány produkcióban is a BMC-ben.
 
„Nekem a klasszikus zene is az életem része kicsi gyerekkoromtól kezdve, így a saját bőrömön tapasztaltam, milyen csodás, amikor egy-egy »komolynak« titulált zeneműről kiderül, hogy mennyire vidám és játékos” – mesélte a színésznő, azt is megosztva, hogy saját gyerekeit is mindig a nyitottságra nevelte. „Nálunk tökéletesen megfér egymás mellett egy népdal, egy pop-sláger, meg egy operaária. Így a saját családomban is látom, mennyit tud adni egy-egy klasszikus mű a felnövekvő generációnak.”

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...250