Információk, érdekességek

Némi koffein engedélyezhetõ terhesség alatt is

2010. július 25.

Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetõen nem emeli a vetélés és koraszülés kockázatát.

 

A legutóbbi idõkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás milyen kapcsolatban van a terhességi és szülési szövõdményekkel. Az amerikai szülész- és nõgyógyászkollégium (ACOG) egyik szakmai bizottsága William Barth vezetésével arra az álláspontra jutott, hogy naponta egy csésze kávét megihatnak a kismamák a kockázat növelése nélkül.


Meghíznak-e a gyerekek nyáron?

2010. július 22.

Azt esznek, amit találnak, viszont nincsenek rászorítva a rendszeres mozgásra, ezért figyelnünk kell erre is.

 

A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben elõfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket. Ráadásul a rendszeres testnevelésórák és edzések hiánya is okozhat náluk súlygyarapodást, így érdemes ebben az idõszakban is nagyobb hangsúlyt fektetni az egészségükre. – tájékoztat dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértõje.


Kóstolják meg a tehéntejet a csecsemõk?

2010. július 02.

Elõnyös lehet, ha korán megízlelik a tehéntejet a csecsemõk egy izraeli tanulmány szerint.

 

Arra a megállapításra jutottak tanulmányukban izraeli kutatók, hogy hasznos lehet megkóstoltatni a két hétnél kisebb csecsemõkkel a tehéntejet, mert ez megvédheti õket a tej fehérjéivel szembeni allergia kifejlõdésétõl a késõbbiekben.


A gyerekek fejsérüléseinél ritka az agyi károsodás

2010. június 25.

A kisebb, például esésbõl származó fejsérüléseknek szerencsre ritkán van súlyos következménye.

 

A kisgyerekes szülõk számára megnyugtató megállapítást tettek kanadai kutatók, akik szerint a kisebb, például esésbõl eredõ fejsérülések igen ritkán vezetnek agykárosodáshoz a gyerekeknél.
Míg a felnõtteknél a fej ütõdése, egy kisebb baleset is potenciálisan halálos agyvérzést válthat ki, ez a jelenség rendkívül ritka a gyerekeknél a Pediatrics címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett vizsgálat eredménye szerint.


A szülés megindítása és a császármetszés kockázata

2010. június 25.

Kétszer nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a szülést császármetszéssel kell befejezni, ha elindítják a szülést.

 

Az elõször szülõ nõk közül azoknál, akiknél elindítják a szülést, kétszer nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a szülést császármetszéssel kell befejezni, mint azoknál, akik természetes módon vajúdnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...246247248...279