Információk, érdekességek

6 tanács, ha sír a baba

2010. november 23.

Stresszt okoz, fárasztó és kételyeket ébreszthet, ha a kisbaba szinte minden ok nélkül, gyakran sír. Mindez megviseli az édesanya idegeit. Vajon rögtön oda kell sietni a kiságyhoz? Milyen estben kell hagyni, hogy sírjon? Íme néhány jó tanács!


Hat hónapos kor alatt a kisbaba nagyon érzékeny a környezetébõl érkezõ hatásokra. És minthogy nem tud beszélni, sír. A meleg elfárasztja, a hûvös zavarja, és furcsa mód érzi az esetleges feszültséget is maga körül. A vele foglalkozók (élükön az anyukával) persze mind azt akarják, hogy zavartalanul teljenek a baba mindennapjai. És sokszor értetlenül állnak a rendszeres, látszólag minden ok nélkül, „menetrendszerûen” bekövetkezõ sírás elõtt. Hogy jobban megértsük az ilyen zokogások hátterét, nem árt tovább tájékozódni, és néhány jó tanácsot megfogadni.


Az egészséges fejlõdés kulcsa, a szeretõ érintés csecsemõkorban!

2010. november 04.

Az érintés a kapcsolatteremtés elsõ formája, az elsõ “nyelv” a szülõk és a baba között. Az egészséges érzelmi és értelmi fejlõdés kulcsa, aminek a hiánya károsíthatja az agy és a test fizikai felépítését és így alacsonyabb IQ-t eredményezhet.


A baba a világot a bõre segítségével ismeri meg. Már a születés elõtt az érintés a baba legfejlettebb érzékelési formája. Azon a napon, amikor világra jön, egy új személyiség magjai indulnak csírázásnak. A baba-mama kapcsolat az elsõ azok közül a különleges kapcsolatok közül, amik segítenek a picinek abban, hogy egészséges felnõtt váljék belõle.


Terhes vagy? Ne egyél mogyorót

2010. október 20.

A várandósság alatt megevett mogyoró allergiához vezethet a babánál. Nagyobb a mogyoróallergia kialakulásának kockázata azoknál a gyerekeknél, akiknek anyja a terhesség idején sok mogyorót evett - állapították meg amerikai kutatók.

Rövidlátás iskoláskorban

2010. szeptember 07.

A genetikai hajlamot felerõsítheti, ha nem megfelelõ körülmények között olvas, és persze a számítógép használat.

Nincs pénz, nincs gyerek

2010. augusztus 18.

Van, ahol az apákra nehezedõ anyagi nyomás, nálunk az anyák állásvesztési félelme miatt születik kevés gyerek a kutatások szerint.

 

Egy friss tajvani kutatás szerint az országra jellemzõ alacsony születésszám miatt elsõdlegesen a leendõ édesapákra nehezedõ anyagi nyomás tehetõ felelõssé. A fiatal tajvani férfiak ugyanis megfelelõ anyagi biztonság nélkül nem nagyon mernek gyermeket vállalni. A Tajvanon augusztus 8-án ünnepelt apák napja alkalmából készített felmérés szerint az apajelöltek tartózkodása magyarázhatja az országra jellemzõ rendkívül alacsony születésszámot. A nyers születési mutató szerint ezer tajvani lakosra 8,29 újszülött jut, ami a világon az egyik legalacsonyabb érték - tartalmazza az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevele.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...245246247...280