Információk, érdekességek

A gyerekek fejsérüléseinél ritka az agyi károsodás

2010. június 25.

A kisebb, például esésbõl származó fejsérüléseknek szerencsre ritkán van súlyos következménye.

 

A kisgyerekes szülõk számára megnyugtató megállapítást tettek kanadai kutatók, akik szerint a kisebb, például esésbõl eredõ fejsérülések igen ritkán vezetnek agykárosodáshoz a gyerekeknél.
Míg a felnõtteknél a fej ütõdése, egy kisebb baleset is potenciálisan halálos agyvérzést válthat ki, ez a jelenség rendkívül ritka a gyerekeknél a Pediatrics címû szakfolyóiratban hétfõn közzétett vizsgálat eredménye szerint.


A szülés megindítása és a császármetszés kockázata

2010. június 25.

Kétszer nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a szülést császármetszéssel kell befejezni, ha elindítják a szülést.

 

Az elõször szülõ nõk közül azoknál, akiknél elindítják a szülést, kétszer nagyobb lehet a kockázata annak, hogy a szülést császármetszéssel kell befejezni, mint azoknál, akik természetes módon vajúdnak.


Magány, szeretethiány, zárkózottság - mind vezethet dadogáshoz!

2010. május 28.

Gyakran családon belüli konfliktusok vezetnek a gyermek dadogásához. A szeretetteljes szülõi attitûddel szemben a rideg, követelõ, agresszív bánásmód pszichés károsodáshoz vezethet, melynek tünete a dadogás.
 


Ez az úgynevezett élettani dadogás, mely általában 2-3 éves kor között kezdõdik, akkor, amikor a gyermek teljes mondatokban kezd beszélni.


Újszülöttnek is kell a kalcium

2010. május 26.

Annak jók a csontjai, aki elég kalciumot kapott újszülöttkorában.

 

 

Az egészséges csontrendszer kifejlõdéséhez nemcsak az a fontos, hogy bõségesen jusson kalcium a gyerek szervezetébe kamaszkorában, amikor gyorsan növekszik, hanem fõleg közvetlenül megszületése után. A meglepõ vizsgálati eredményt az Experimental Biology 2010 kongresszuson ismertették a kutatók.


Az anyatej programozza is a gyereket

2010. május 15.

Táplálék-deficitet okoznak a cukros löttyök – jön a testreszabott csecsemõtápszer?

 


Az Európai Bizottság szervezeti alárendeltségében mûködõ Cordis – az Unió kutatási és fejlesztési információs szolgálata – egy Brüsszel által szponzorált táplálkozástudományi vizsgálat eredményeirõl számol be honlapján, a Pharmanews.eu-n.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...247248249...280