Információk, érdekességek

Titkok és hazugságok a gyerek előtt?

2011. november 06.

Mennyit szabad megmondani a gyereknek az élet dolgaiból? Meg kell-e osztani a felnőttek problémáit a gyerekekkel, vagy jobb, ha ettől megkímélik őket? Szakemberek adnak választ ezekre a kérdésekre.


Gyógyszerész anyuka tanácsai - Teák csecsemőknek

2011. október 31.

Felmerül a kérdés, hogy szüksége van-e egyáltalán az újszülöttnek és a csecsemőnek teára. Ahány családtagot, szomszédot vagy tapasztalt ismerőst megkérdez a gyakorló anya, annyiféle választ hall. Nézzük, mi segíthet a tájékozódásban!

Egyértelmű, hogy az újszülöttek és csecsemők legtökéletesebb étele és itala – egyben – az anyatej. Az anyatej az éhséget és a szomjúságot egyaránt csillapítja. A csecsemőnek 4-6 hónapos koráig, a hozzátáplálás megkezdéséig egyéb folyadékokra nincs szüksége.


Gyógyszerész anyuka tanácsa - A baba legelső fürdetése

2011. október 24.

Az újszülöttek első fürdetését a kórházakban végzik, sok esetben a szülés körüli események sűrűjében az anyuka nem is látja és tudja azt, mikor és hogyan történik a pár perc alatt lezajló fürdetés...

Napjainkban azonban a szülő nő döntési szabadságának a növekedésével adódhat olyan helyzet, hogy az anyának kell döntenie arról is, hogy mikor, ki, hol és hogyan fürdesse meg az újszülött gyermekét. A döntésnél a következő szempontokat, ajánlásokat lehet figyelembe venni.


Gyógyszerész kismama tanácsa - Hányinger babavárás alatt

2011. október 16.

A menstruáció kimaradása, az émelygés, a hányás, a fáradtság és a mellfeszülés mellett a terhesség korai jelei közé tartozik a szagérzékenység is. Nem mindenkinél jelentkezik ugyan ez a „furcsa” tünet, de viszonylag gyakorinak tekinthető.

A pontos mechanizmus nem ismert, tény azonban, hogy terhesség alatt a nők szaglása érzékenyebbé válik. Valószínűleg hormonális hatásra következik be a változás, hiszen hasonló tapasztalható a menstruációs ciklus alatt is: a havi ciklus közepe táján, az ovuláció alatt a legérzékenyebb a nők szaglása.


A gyerekekre leselkedő 5 leggyakoribb veszély

2011. október 13.

gyerekA gyerek attól gyerek, hogy nincs még (felnőtt) belátása. Nem méri fel a veszélyt. Nem is tudná: nincs elegendő jó és rossz tapasztalat birtokában. Nem képes előre tervezni, látni, elképzelni, kiszámítani a veszélyt. És persze gyakran ésszel sem képes még felfogni, absztrahálni, kiszámítani a baleset kockázatát. Ami legalább ilyen fontos: nem a megfontolás, a ráció, hanem az érzelmei vezetik. Még ösztönösen mozog, kizárólag a saját élvezete, na meg kíváncsisága kielégítésére koncentrál. A felnőtt meg (elvileg) attól felnőtt, hogy nem szenved a fenti „hibáktól”, és átvállalja a felelősséget. Ha nem – akkor gyermekien viselkedik… Nem csoda, hogy annyi veszély leselkedik a kicsikre. Vegyük sorra a leggyakoribbakat.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...239240241...279