Információk, érdekességek

Az optimális szülészeti ellátás és a szoptatás emberi jog

2011. december 20.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának harmadik cikkelye szerint minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz. Igaz ez a szülő nőkre és a megszülető csecsemőkre is, ám rájuk és jogaikra még mindig kevés figyelem irányul napjainkban. Ékes Ilona országgyűlési képviselő nyilatkozata az Emberi Jogok Világnapja alkalmából.

Az ENSZ Emberjogi Tanácsának 2009 júniusában hozott határozata szerint „a megelőzhető anyai halálozás és megbetegedés sürgető emberjogi téma, amely sérti a nők egészséghez, élethez, oktatáshoz, méltósághoz és tájékozódáshoz való jogát.”


Gyógyszerész kismama tanácsai - Kismamáknak szabad szaunázni?

2011. december 10.

kismamaSokan úgy vélik, hogy a várandósság alatti fittség ma már elvárás, és ennek a kategóriájába belefér a kismamák szaunázása is. A szauna hazájában, Finnországban a kismamák jelentős része a várandóssága alatt is szaunázik, igaz, előtte is rendszeresen látogatta az izzasztófürdőt. Mások úgy tartják, hogy nem véletlen a másállapot elnevezés, és a terhesség alatt elővigyázatosabbnak kell lenni, mint korábban, és szaunázni sem ajánlott.


A nagyszülők szerepei

2011. december 09.

A nagyszülő és unokája közötti kapcsolat a gyermeknek és az idősödő embernek is rendíkvül sokat tud adni - ez a fajta vérségi kötelék egyedülállóan önzetlen és boldog viszonyt jelenthet mindkét fél számára.


Óvd a gyereket a lakásban is!

2011. december 06.

A tél beköszöntével az idő hűvösebbre fordul, a nappalok rövidebbek, így több időt töltünk a lakásban, a négy fal között. A légúti és allergiás megbetegedések szempontjából fontos, hogy a szobalevegő minősége megfelelő legyen. A belső levegő minőségét több tényező, így a hőmérséklet, páratartalom, füstmentesség, illetve égéstermékekkel, allergénekkel való telítettség is befolyásolja.


Nagycsaládos anyukákat kevésbé veszélyezteti a stroke

2011. november 30.

A négy, illetve több gyermeket világra hozó édesanyák esetében kisebb a valószínűsége az agyi érkatasztrófa okozta halálozásnak - állítják szakemberek.

A Fertility and Sterility című folyóiratban megjelent tanulmány 1300, Kaliforniában élő nő bevonásával készült. Az eredmények szerint a nagy családdal együtt járó fokozott stressz ellenére a négy- vagy többgyermekes anyák esetében egyharmaddal kisebb volt a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...238239240...280