Információk, érdekességek

13 tanács elsős gyerekek szüleinek

2011. szeptember 10.

gyerekA iskolakezdés még az iskolaérett gyermekeknek is nagy váltás. Mit tehet a szülő azért, hogy gyermek sikerrel vegye az akadályokat?

Nem a szülő, hanem a gyerek jár iskolába

Bevezetőben hadd magyarázzam meg, miért nem az „elsős szülőknek” címeztem ezt a cikket, noha a köznyelv ezzel a formulával szokta jelezni, hogy a szülő is szinte kisiskolás lesz, mikor csemetéje belép az első osztályba. Merthogy most már az ő élete is a házi feladatról, piros és fekete pontokról, szótagolásról és összeolvasásról, késő estébe nyúló gyakorlásról szól. Szerintem ez akkor sem nem jó irány, ha a magyar iskolák zöme erre próbálja rákényszeríteni a szülőket. Ezért választottam ezt a körülményesebb megfogalmazást: ezzel is azt akarom hangsúlyozni, hogy nem a szülő, hanem a gyerek jár iskolába. És most nézzük a tanácsokat, amelyek sok-sok gyerek és szülő tanulással kapcsolatos sikereit és nehézségeit látva fogalmazódtak meg bennem.


A koraszülés veszélye időben felismerhető

2011. szeptember 07.

Nem lehet ugyan teljes biztonsággal megelőzni a koraszülést, de annak kockázatát időben fel lehet ismerni és hatásosan kezelni, ez pedig jelentősen növeli a kisbaba életkilátásait.

A terhesség során a szülők egyik rémálma, hogy kisbabájuk túl korán jön világra, emiatt élete veszélyben foroghat, vagy maradandó károsodása lehet. Sajnos hazánkban a koraszülés diagnosztizálásának és kezelésének gyakorlata messze a világszínvonal alatt van. Nem lehet ugyan teljes biztonsággal megelőzni a koraszülést, de annak kockázatát időben fel lehet ismerni és hatásosan kezelni, ez pedig jelentősen növeli a kisbaba életkilátásait.


Gyermekvárás - muszáj teherként megélni? 2. rész

2011. szeptember 03.

Vagy lehet a szülés és az anyaság az élet legharmonikusabb élménye is? A fizikai tünetek után most a kismama változatos lelkiállapotai kerülnek górcső alá, amelyeket az érintésterápia meglepő hatékonysággal tud kezelni, oldani, hogy a szülés valóban az legyen az anyának, ami: az élet különleges csodája.

Az embernek egy élet felkészítése szükséges ahhoz, hogy testben és lélekben készen álljon a gyermekvállalásra, hiszen csak egészséges test képes megfoganni és nehézségek nélkül kihordani a magzatot. A lelki egészség nélkülözhetetlen szükséglet ahhoz, hogy a párkapcsolat változásaira és a későbbi gyermeknevelésre is felkészüljünk.


Gyermekvárás - muszáj teherként megélni? 1. rész

2011. szeptember 02.

Istennek elegendő volt hat nap az élet megteremtésére, sok állatnak a vemhesség mindössze néhány hét. Nekünk embereknek azonban egy élet sem elég, hogy testben és lélekben megfelelően felkészüljünk a gyermekvállalásra, szinte magunkhoz sem térünk és elrepült az idő. Vajon miért az emberre jellemző egyedül az élőlények között, hogy a legtermészetesebb funkciói, mint a szexualitás és gyermekszülés annyi problémával jár?


Gyermekkori kancsalság - azonnal orvoshoz kell fordulni

2011. augusztus 27.

szemvizsgálatMinden szülő megrémül, mikor felfedezi gyermekén a kancsalság tünetét. Nem szabad megijedni, de a régi nézetet sem szabad követni, mely szerint ki fogja nőni. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy kivizsgálják a probléma forrását.

Megkértük Dr. Túri Évát, a Heim Pál Gyermekkórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosát, hogy foglalja össze, mit kell tudniuk a szülőknek a gyermekkori kancsalságról.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...240241242...278