Információk, érdekességek

Zabolátlan evési kényszer

2006. november 29.

Nemrég egy érdekes témájú könyv jelent meg az amerikai boltok polcain Határtalan evés: Miért eszünk többet, mint gondoljuk címmel, mely azt a kérdést feszegette, ki miért, mit és mennyit eszik.


Azért nem szereted a kelbimbót, mert édesanyád sem szerette? Befolyásolja a tányérod nagysága, milyen éhes vagy? 'Bármelyik ismerõsödet is kérdezed meg, miért ette éppen azt, amit evett, akkor a legbölcsebb is valószínûleg csak annyit mondana: Mert finom volt' - mondta Dr. Brian Wansink, a könyv szerzõje, aki egy személyben a Cornell Táplálkozáskutató Intézet igazgatója is.


Probiotikumok: segítség az utazás alatt

2006. november 19.

Minden utazó tudja, hogy az utazás nem mindig olyan, mint egy álom: az új környezet, az ismeretlen baktériumok gyakran okoznak hasmenést, vagy éppen puffadást. Ezen a problémán segítenek a probiotikumok.


Az álomutazás egy olyan országba, melyben teljesen más a környezet, az étel, a víz, és az azokban található baktériumok, könnyen rémálommá válhat, hogy ha nem vigyázunk. De hogyan tudjuk elkerülni a legrosszabbat?


Az ezerarcú tészta

2006. október 29.

A tésztafélék a legértékesebb élelmiszerek közé tartoznak, könnyen emészthetõek és létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat tartalmaznak. A tészta Magyarországon a tíz legnépszerûbb élelmiszerek egyike. Ezt bizonyítja, hogy több mint százféle ízesítéssel lehet tálalni.


Magyarországon a hagyományokból adódóan a tojásos tészta terjedt el, míg Európa egyes részein az éghajlati viszonyok és gazdaságossági szempontok miatt inkább a tojás nélkül készített durumtészta a meghatározó. A tésztapiacon idõnként jelentõs pozícióharc zajlik, amelyben minden szereplõ a saját termékének elõnyeit hangsúlyozza. A – többnyire külföldi importból származó – durumtészták forgalmazói a magas rostanyagtartalomra, a tojásos tésztát gyártó hazai termelõk a tojástartalom kedvezõ hatására helyezik a hangsúlyt.


Hazánkban a magyar fogyasztók nyolcvanöt százaléka a tojásos tésztát szereti, és azt is fogyasztja. A legtöbben a négy tojásost kedvelik, levesbetétként azonban a nyolc tojásos tészták is népszerûek.


Elkezdõdött az iskola

2006. október 27.

Mit vigyen a gyerek tízóraira, uzsonnára? Az iskoláskorú gyerekek optimális testi és szellemi fejlõdéséhez elengedhetetlen a megfelelõ táplálkozás és életmód, a helyes szokások kialakítása. Ideális esetben a gyerekek az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelõen napi ötször étkeznek. 
 Mivel hétköznapokon napjuk nagy részét az iskolában töltik, így étkezéseik egy része is ott zajlik, a reggeli és a vacsora elfogyasztása azonban jó esetben otthon, családi körben történik.


Ha a gyermek menzán ebédel, az iskolai étkezések közül csak a kisétkezésekrõl, vagyis a tízórairól és az uzsonnáról kell gondoskodnia a szülõnek. Érdemes otthon csomagolni elemózsiát ezekre az étkezésekre, és nem minden esetben a gyermekekre bízni, hogy vegyenek valamit a büfében vagy a közértben. A helyes táplálkozási szokások kialakítása nagyrészt a szülõ feladata, aminek egyik hatékony eszköze lehet a tudatos, változatos tízórai és uzsonna készítése. A befektetett energia sokkal kisebb, mint a gyerekek helyes, tudatos táplálkozásával járó elõnyök. Mivel különösen a fejlõdésben lévõ gyermekek esetében minden étkezésnek fontos és meghatározó szerepe van, ezért nem célszerû kihagyni a tízórait és az uzsonnát.


Fogyókúra – lazán, de kitartón

2006. október 25.

Számtalan könyv, cikk, okos diétás receptgyûjtemény segíti a fogyni vágyókat. Ennek ellenére (kevesebb) siker és (több) kudarc váltja egymást. Ennek ütemében cserélik le a nõk "tanácsadóikat", térnek át újabb és újabb fogyókúrafajtákra, hogy aztán a kezdeti lelkesedés alábbhagyásakor ismét a kudarcokkal szembesüljenek. 
 

A problémák egyik oka, hogy a fogyókúrázók sokszor elvesznek a részletekben, nem látják a fától az erdõt. Ezért az alábbiakban nem újabb csodareceptekkel szolgálunk, hanem néhány általános, megfontolásra ajánlatos tanáccsal, hogy jobban elviseljék az átmeneti visszaeséseket és optimálisabban tudják megtervezni fogyókúrájukat. Ne higgyenek a drámaian gyors súlycsökkenést ígérõknek. Ritkán sikerül napok-hetek alatt alkatot, alakot változtatni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...263264265...277