Információk, érdekességek

Fogyókúra – lazán, de kitartón

2006. október 25.

Számtalan könyv, cikk, okos diétás receptgyûjtemény segíti a fogyni vágyókat. Ennek ellenére (kevesebb) siker és (több) kudarc váltja egymást. Ennek ütemében cserélik le a nõk "tanácsadóikat", térnek át újabb és újabb fogyókúrafajtákra, hogy aztán a kezdeti lelkesedés alábbhagyásakor ismét a kudarcokkal szembesüljenek. 
 

A problémák egyik oka, hogy a fogyókúrázók sokszor elvesznek a részletekben, nem látják a fától az erdõt. Ezért az alábbiakban nem újabb csodareceptekkel szolgálunk, hanem néhány általános, megfontolásra ajánlatos tanáccsal, hogy jobban elviseljék az átmeneti visszaeséseket és optimálisabban tudják megtervezni fogyókúrájukat. Ne higgyenek a drámaian gyors súlycsökkenést ígérõknek. Ritkán sikerül napok-hetek alatt alkatot, alakot változtatni.


Jól teszik, akik egy kis diót is esznek a zsíros ételekkel

2006. október 21.

Spanyol kutatók kimutatták, hogy már kevés dió rövidtávon is jelentõsen képes csökkenteni a telített zsírok érfalkárosító hatását, amennyiben a zsíros étellel együtt egy kis diót is fogyasztunk.

 

A vizsgálatban résztvevõ 24 fiatalnak 2 hetes mediterrán diétát követõen adtak zsírban dús szendvicseket, és hozzá vagy diót, vagy olívaolajat. A dió és az olíva egyaránt csökkentette az artériák falában a zsíros ételek fogyasztása után azonnal fellépõ gyulladást és az oxidációt, amelyek érelmeszesedés és szívbetegség kialakulásához vezethetnek.


Újabb kedvezõ hírek a salátákról

2006. október 12.

A különféle saláták fogyasztását a közvélekedés eddig is egészséges dolognak tartotta. A Kaliforniai Egyetem szakemberei kutatásaik alapján azonban további kedvezõ hatásokról számoltak be.


A kutatók több mint 17 ezer ember részvételével végeztek elemzést arra vonatkozón, hogy milyen egészségre gyakorolt hatással bírhatnak a saláták (ideértve azokat is, amelyeket öntetekkel fogyasztanak el). Az eredmények azt mutatták, hogy már azok körében is, akik csak napi egy adag salátát fogyasztanak, a C és E-vitaminok valamint a folsav és a likopin szintje magasabb volt, mint aki nem fogyasztottak nyers zöldséget.


Átfogó támadás a sófogyasztás korlátozására

2006. október 07.

Levendula Patika-  Hírek képA világ 48 országában 194 egészségügyi szakember összefogása révén megalakult egy új világszervezet, a WASH (World Action on Salt and Health). A szervezet célja a sófogyasztás lecsökkentése a WHO által ajánlott szintre, napi 5g-ra.

 

A magas vérnyomás a legnagyobb önálló rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek kialakulására, mely felelõssé tehetõ az agyvérzések 62%-ának és a szívbetegségek 49%-ának a létrejöttéért. Az agyvérzések és szívkoszorúér-betegségek világszerte több mint 12,7 millió életet követelnek évente - többet, mint bármely más halálok. Becslések szerint a napi sófogyasztás 6g-mal történõ csökkentése 24% csökkenést jelentene az agyvérzések és 18%-ot a koszorúér-elégtelenség miatti halálozásban világszerte.


A nap nyitánya

2006. október 04.

A GfK Hungária Piackutató Intézet ékezési szokásokról készített felmérése szerint a müzlik és a gabonapelyhek 1997 óta egyre kedveltebbé váltak a magyarok körében. Az egészséges táplálkozásban nélkülözhetetlen, rostanyagokban gazdag termékek különösen a nõk, a fiatalok és a felsõfokú végzettségûek körében hódítanak. Míg a férfiak között 20 százalék alatt van a müzlit vagy gabonapelyhet hetente legalább egyszer fogyasztók aránya, addig a nõknél ez csaknem 30 százalék. A legfiatalabbak (15–19 évesek) közül tízbõl egy naponta, vagy majdnem mindennap fogyaszt ilyen terméket. A felsõfokú végzettségûek körében is csaknem ekkora a müzlik rajongóinak aránya.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...264265266...277