Információk, érdekességek

Citrusfélék - ezeregy gasztronómiai lehetõség

2007. szeptember 21.

A citrusfélék elõnyeit a világ minden tájának táplálkozástani szakemberei dicsérik, ám e gyümölcsök nem csupán az egészség forrásai, hanem különleges ételek is egyben. Felhasználásuk a gasztronómia minden területén színesíti az ételeket, italokat, desszerteket.


Az a csodálatos mandarin és a narancs


Csupán meg kell pucolni és ki kell facsarni néhány narancsot ahhoz, hogy frissítõ, ízletes és élénkítõ üdítõhöz jussunk. Ez a legkönnyebb és legkézenfekvõbb felhasználási módja ennek a gyümölcsnek, melynek gazdag és változatos gasztronómiai története van.


Helyes táplálkozás

2007. szeptember 15.

A középkorú emberek életvitelében, szokásaiban, egészségi állapotában még jelen vannak a felnõttkori sajátosságok, de már tapasztalhatók az idõskor egyes jelei is. Ebben az átmeneti állapotban mind a nõk, mind a férfiak szervezetében - külsõ jegyek formájában megmutatkozó - átalakulások történnek, ezeket pszichés változások is kísérik.


A változókorban már nem könnyû befolyást gyakorolni a kialakult szokásokra és életmódra, azonban még mindig nagyobb sikereket érhetünk el e téren, mint idõskorban.


Ebben az életszakaszban az emberek nagy részének romlik az egészségi állapota, sokan elhíznak, a nõk pedig a változókor (klimax, menopauza) kellemetlen tüneteit tapasztalják magukon. Az állapotromlás megakadályozása, az egészségi állapot javítása, valamint a tünetek enyhítése érdekében mindenkinél életmódbeli változtatásokra lenne szükség.


Mennyi édességet ehetünk büntetés nélkül?

2007. szeptember 08.

A helyes táplálkozás alappillére a változatosság és a mértékletesség. Mindent lehet enni, sõt a változatosság kell is a szervezetnek, hogy minden tápanyagot, szükséges vitamint megkapjon. Ugyanez vonatkozik az édességek fogyasztására is.

 

Nem tilos, csak a helyes mennyiséget kell megválasztani, ami még belefér a napi evésbe-ivásba. Az édességfogyasztás egyik legfontosabb irányelve, hogy ne fõétkezések helyett, hanem azok végén, záró fogásként kerüljön az asztalra.


Fogyjunk egy kicsit

2007. szeptember 07.

A fogyókúra nem csak esztétikai kérdés. A leadott felesleggel nem csak önérzetünk erõsödik, de a hasi területen felhalmozódott zsír elégetésével egyben a súlyos szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkentjük.


Az elhízás növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát


Az elhízás két formája, az alma és a körte típus is más-más kockázati tényezõket hordoz magában. A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban közölt kutatás eredményei alapján a hasi területen lerakódott zsírpárnák, az "úszógumi" elõsegíti az artériák falán megjelenõ plakkok kialakulását, s így jelentõsen növeli a szívbetegségek kockázatát.


Ami egyikünk asztaláról sem hiányozhat: a kenyér

2007. szeptember 06.

KenyérA kenyér az emberiség egyik fõ tápláléka, amely Magyarországon is alapélelmiszernek számít. Ma már a nagy választéknak köszönhetõen szinte mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelõbb fajtát.

 

Az idõsebb generáció tagjainak emlékezetében még biztosan él az otthon sütött kenyér semmihez sem hasonlítható zamata...


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...253254255...278