


Információk, érdekességek
Evészavar: (hang)súly a rehabilitáción
2009. november 11.
Az utóbbi idõben a bulímia és anorexia mellett a túlsúlyosságot is az evés egyik zavaraként tartják számon.
Az evészavarral küzdõ betegek mintegy fele meggyógyul, egynegyedük javul, de még tünetekkel küzd, egynegyedük viszont krónikus betegségként viszi magával problémáit. Ezért sem mindegy, hogy ma Magyarországon a 14 éven aluliak közül országos szinten évente 100-140 ezer gyermek igényelne rövidebb-hosszabb ideig rehabilitációs ellátást. A gyógyítás olyan területérõl van szó, ami kevéssé van fókuszban, ezért a K&H gyógyvarázs idei pályázati kiírásának egyik fókuszterülete az evészavar rehabilitáció.
Kik költenek étrend-kiegészítõkre?
2009. október 26.
Minden negyedik-ötödik család vásárol havi rendszerességgel valamilyen étrend-kiegészítõ terméket
Az egészséges emberek gyakrabban alkalmaznak étrend-kiegészítõket, míg a krónikus betegek gyógyszerekre költenek inkább – derül ki a Szinapszis Kft. és a Magyar Gyógyszerészi Kamara közös kutatásából.
A tojás sokan szeretik, de mire jó?
2009. október 05.
Ön tudta, hogy a tojás valójában egy nagy sejt?
Koleszterin és tojás – gyakran említik õket együtt; sõt a lakosság egy része is „gonosz kis koleszterinbombának” tartja a tojást, pedig ma már tudjuk, hogy a tojásfogyasztás nem emeli kórosan a vérzsírszintet.
Gazdasági helyzetünk befolyásolja étrendünk minõségét?
2009. szeptember 28.
Ön tudja, mennyire befolyásolja társadalmi-gazdasági helyzetünk, valamint táplálkozási ismereteink és hiedelmeink az étrendünk minõségét?
Régóta ismert tény, hogy sok más tényezõ mellett a társadalmi helyzet, az iskolázottság és az egyén anyagi lehetõségei befolyásolják az élelmiszerválasztást és ezen keresztül az egészségi állapotot is. Az egészségmegõrzés iránt elkötelezett táplálkozási szakemberek erõsen hisznek abban, hogy a táplálkozási ismeretek elmélyítése tudatosabb táplálkozást eredményez a hétköznapokban.
Az evészavarok összefüggnek az érzelmekkel?
2009. szeptember 13.
Az étkezés korántsem azonos a táplálkozással, a létfenntartáshoz szükséges „üzemanyag” felvételével.
Evési szokásainkban hangulatunk, lelkiállapotunk, érzelmi szükségleteink tükrözõdnek. A hétköznapi nyelvi fordulatok megmutatják, milyen szoros kapcsolatban áll az evés a szeretettel. A kedves, mosolygós, gügyögõ kisdedet „ennivalónak” találjuk, szerelmünket „édesemnek” szólítjuk, s tudjuk, hogy a „férfi szívéhez gyakran a gyomrán keresztül vezet az út”.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...252253254...295