Információk, érdekességek

Utazás a világ reggelizõasztalai körül

2008. január 30.

ReggeliMostanában egyre többet hallhatunk a reggeli és a különbözõ reggeli típusok összehasonlításának fontosságáról... Érdekes kérdés azonban az is, vajon mit reggeliznek a családok - felnõttek és gyerekek - szerte a világon?


Észak-Európa reggelije


Európában a hûvös északon barangolva bõséges reggelikkel találkozhatunk. A skandináv országokban népszerûek a felvágottak, a savanyított tejtermékek, péksütemények, ugyanakkor a gyümölcs és a gabonapehely is gyakori reggeli. A finnek szívesen reggeliznek kását és vajas fekete kenyeret, a svédek a kenyér és tojás mellett kedvelik az írót, azaz a tejbõl hozzáadott speciális baktérium kultúrával savanyított sûrû, kellemesen savanykás ízû italt.


A 90 napos diéta

2008. január 20.

A 90 napos diétával - legalább is a megnevezésével - egészen biztos, hogy mindenki találkozott, aki valaha is fogyókúrán törte a fejét. Csábító lehetõség, hiszen végül is három hónap nem a világ, de azért mégsem egy szkepticizmust kiváltó kéthetes csodadiéta. Állítólag amerikai sportorvosok dolgozták ki a szisztémát, amelynek káros hatása nem ismert, sõt még az is megengedett, hogy aki kevesebb kilótól szeretne megszabadulni, hamarabb abbahagyja a megadott menetrend szerinti táplálkozást.

 
Aki szigorúan betartja, akár 15-20 kilótól is megszabadulhat a három hónap alatt – ezt egyébként sok kipróbálója is bizonyíthatja, az internetes fórumokon rengeteg sikersztori szól mellette. Noha kitalálói azt ígérik, a diéta folyamán a szervezet mûködése is megváltozik, így elkerülhetõ a jojó-effektus, vagyis a leadott kiló kamatos visszaszedése a kúrát követõen, a tapasztalatok ez ügyben már megoszlanak. Mindenesetre azt javasolják, hogy a 90 nap végén újabb 90 napig csak gyümölcsöt reggelizzen a tartós eredményre vágyó fogyókúrázó.


A jó erõnlét titkai a téli hónapokban is - 1.rész

2007. december 30.

Jó erõnlétItt kopogtat a tél az ajtónkon, és az évnek ebben az idõszakában szervezetünk még jobban igényli a tápanyagokban dús táplálkozást, egyúttal több energiát is kíván. Íme néhány megfontolásra érdemes gondolat, jó tanács ahhoz, hogyan tegyünk eleget ezeknek a kívánalmaknak.


Lehet, hogy a hasonlat nem túl hízelgõ, de képzeljünk el egy eldugult szelepû motorral vagy majdnem lemerült akkumulátorral mûködõ autót! Ugye alig akar elindulni, lefullad, hirtelen leáll, de mindenképp akadozik a mûködése? Nos, télvíz idején az emberi szervezet némiképp hasonlatos hozzá... Ha ugyanis a méreganyagok "eldugítják" a bensõnket, szervezetünk ugyanolyan nehezen funkcionál, mint az említett autómobil. Megjelenik a hamuszürke arcszín, állandósul a fáradtság, ismétlõdõ fertõzések, koncentrációs zavarok, emésztési problémák lesznek úrrá rajtunk, és a fejfájás, bedagadt szem, a fakó, érzékeny bõr, az összeesett haj sem lesz ritka vendég nálunk.


Leves - 1.rész

2007. december 26.

LevesA leves az ember egyik legõsibb és legalapvetõbb tápláléka. A legelsõ levest az õsember készítette el, természetesen a maga kezdetleges módján egy földbe vájt gödörben. A fõzés folyamata i.e. 5000 évvel változott meg, amikor elkészültek az elsõ kerámiaedények.


Elnevezése a szanszkrit nyelvbõl származik, ahol a ''su'' (jól) és a ''po'' (táplálni, táplálkozni) szavak összeolvadásából jött létre a ''suppa'' kifejezés, amelynek jelentése: jó táplálék. Ebbõl ered az angol soup, a spanyol sopa és a német suppe szó is.


Gambrinus itala - vagyis, amit a sörrõl tudni kell

2007. december 25.

SörA szeszes italok fogyasztásának kultúrája elsõsorban a borok kapcsán merült fel eddig, pedig a kulturáltság és mértékletesség a sörfogyasztásnak is aranyszabálya lehetne. A sör számos ételnek remek kísérõje, pozitív hatásai pedig már az ókor óta ismertek.


Kik találták fel a sört?


Régóta tart a vita, hogy kik is találták fel a sört: a sumérok, az egyiptomiak, a germánok vagy a kelták. Könnyen lehet, hogy mindannyian, hiszen a legalapvetõbb feltételt jelentõ gabonatermesztés ezen kultúrákban kivétel nélkül jelen volt. A legendák Gambrinus királya sohasem élt, sõt a sör felhasználása is jóval régebbi a róla szóló legendáknál.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...249250251...277