Információk, érdekességek
Tavasz, diéta, böjt - 1. rész
2008. február 28.
Hozza formába magát!
A húsvét elõtti negyven nap a keresztény hagyományban a böjt ideje, de nagyjából erre az idõszakra érdemes idõzíteni az úgynevezett tisztítókúrákat, böjtlé-kúrákat. Pár napos szakszerû, okos diéta nem csak a testnek kedvez, hanem a szellem és lélek számára is jótékony, gyógyító és tisztító hatású.
"Barátságos baktériumokkal" az egészségért
2008. február 26.
Mire jó a joghurt és a kefir?
Egészségünket nagymértékben befolyásolja az, amit eszünk. Nem is gondolunk bele, de a szervezetünkbe juttatott anyagoknak lehet jótékony, ill. kártékony hatásuk is egészségünkre: "megszabadíthatnak" székrekedésünktõl, erõsíthetik immunrendszerünket, de szinte mindannyian találkoztunk már bizonyos ételek által okozott allergiával is.
Fogyasszunk több diót!
2008. február 19.
ezt javasolja a gasztro-pszichológus
Dudás Kata, az Angyalok Konyhájának gasztro-pszichológusa vallja, hogy a testi-lelki harmónia megtalálása elsõrendû cél. Az egészséges életmódra sokan vágynak, de a megvalósításához szükséges a megfelelõ információ, illetve a szakképzett gyakorlati tanácsadás. Leginkább a konkrét étkezéssel és a lelki háttér feltárásával kapcsolatos segítség hiányzik.
A téli hónapokban gyakorta eszünk zsírosabb, nehezebb ételeket, többet nassolunk, kevesebbet mozgunk és ritkábban tartózkodunk a szabad levegõn. Ezzel párhuzamosan ilyenkor kevesebb friss zöldség- és fõzelékféle közül választhatunk a vitamin- és ásványianyag-szükségletünk fedezésére, mint tavasszal vagy nyáron, ezért sokan étrend kiegészítõket vásárolnak a vitaminok és nyomelemek pótlására. Egy kis odafigyeléssel a hideg hónapokban is össze tudjuk állítani a napi étrendünket úgy, hogy megfelelõ mennyiségben tartalmazza a létfontosságú tápanyagokat.
Disznóhús "szeretem-nem szeretem" - 2. rész
2008. február 03.
A zsírokról
Étkezésünkben döntõ jelentõségû a zsírbevitel, mivel mozgásszegény életmóddal párosulva a túlzott zsiradékfogyasztás (beleértve az ételkészítéshez használt túl sok olaj, illetve a szükségesnél több kenyérkenéshez használt margarin is) elhízáshoz vezethet, amely növeli különbözõ betegségek kialakulásának rizikóját. Az állati zsiradékok mértéktelen fogyasztása - koleszterin-, és telített zsírsavtartalmuknál fogva - kockázati tényezõnek számít a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.
Fontos, hogy mind a nyersanyagválasztás, mind az ételkészítési technológiák terén szem elõtt tartsuk a zsírszegénységet. Tudni kell azonban, hogy míg a húsok felületén található zsíros részeket el lehet távolítani az elõkészítés során, addig a hús belsejében lévõ, az izomzatot átszövõ ún. rejtett zsiradékot nem. Ezért lényeges az étkezéshez felhasznált megfelelõ alapanyag kiválasztása. A zsírszegénységet sem érdemes azonban túlzásba vinni, mivel a 2,5%-nál kisebb zsírtartalom már szárazzá, élvezhetetlenné teszi a húst.
Disznóhús "szeretem-nem szeretem" - 1. rész
2008. február 02.
A tél egykor a hagyományosan a disznóvágás ideje is volt. Ezt az eseményt azonban ma már egyre kevesebb helyen lehet felfedezni. A sertéshús általános megítélése is más lett, mint hajdanán: tápláló élelem helyett sok esetben az egészség ellenségeként beszélnek róla. Vizsgáljuk meg, hogy táplálkozástani szempontból van-e alapja az effajta megbélyegzésnek! Ismerjük meg több oldaláról is a magyar gasztronómia egyik alapvetõ nyersanyagát!
Egy ország húsfogyasztási szokásainak alakulásában meghatározó szerepet játszik a nemzeti konyha. Mindemellett azonban a lakosság által egy év alatt elfogyasztott hús mennyiségére hatással lehetnek más tényezõk is, mint pl. az élelmiszerbiztonság, az emelkedõ árak, valamint olyan általánosan elterjedt megítélések is, melyek szerint a húsfogyasztás kedvezõtlenül befolyásolja az egészséget.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...248249250...277