Információk, érdekességek
Brokkoli és fokhagyma a HP baktérium ellen
2009. március 27.
Fitonutriensek: erõs, bár még kevéssé ismert fegyver a Helicobacter pylori okozta fertõzésekben.
A Helicobacter pylori (H. pylori) nevével az utóbbi évtizedekben ismerkedhettünk meg. Jelenléte peptikus fekélyt, és még jó néhány emésztõrendszeri megbetegedést okozhat (lymphoma, adenocarcinoma), amelyek elõzményét a gyomor idült gyulladása képezi.
Komoly egészségügyi problémákhoz vezet a D-vitamin hiány
2009. március 16.
A fiatalok D-vitamin hiányáért valószínûleg az egészségtelen étkezési szokások és a mozgásszegény életmód a felelõsek.
A D-vitamin hiánya tizenévesek esetében magas vércukorszintet és magas vérnyomást eredményez, mely súlyos és korai egészségügyi problémákhoz vezethet - állapították meg amerikai kutatók.
Ritka a fertõzött hús, de nagy bajt okoz
2009. március 11.
Egy minapi eset is példázza, hogy vigyázni kell a házi vágású sertéshússal, mert ha ritkán is fordul elõ, komoly fertõzést okozhat.
Trichinellózis a neve annak a betegségnek, amelyet leginkább a házi disznölésekbõl származó finomságoktól kaphatunk. A baj azonban megelõzhetõ - tudható meg a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt (MÉbiH) kérdezz-felelek összeállításából.
Asztmagyógyszer a sertéshúsban
2009. február 26.
Részleges adatok szerint 1998 óta legalább 18 clenbuterol élelmiszermérgezés fordult elõ Kínában.
A nemzetközi és hazai sajtó is beszámolt azokról a kínai megbetegedésekrõl, melyeket clenbuterollal szennyezett sertéshús fogyasztása okozott a napokban a kínai Guangdong tartományban. A hír szerint három fõt még mindig kórházban ápolnak.
Fordult a kocka: a tojás nem árt, sõt segít
2009. február 17.
Kiegyensúlyozott táplálkozásban a tojás rendszeres fogyasztása alig befolyásolja a vér koleszterin szintjét.
A tojásételeket is tartalmazó egészséges koszt vizsgálatainak eredményeirõl az angol Nutritional Bulletin számolt be. Az emberek évezredeken keresztül élvezettel ették a tojást, ha hozzájutottak. A tojásevés kritikája elõször a 20. század elején hangzott el, amikor a koszorúér-betegség állatkísérletes adatai megjelentek. A kísérleti nyulakat és patkányokat zsírban, koleszterinben dús ételekkel táplálták. Az erek elzsírosodása hamar bekövetkezett, de ennek oka fõleg a telített zsírok adagolása volt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...240241242...277