


Információk, érdekességek
A sérült zöldségben, gyümölcsben kevesebb a C-vitamin
2011. október 18.
Mindenki tudja, hogy a zöldségek és a gyümölcsök természetes C-vitamin források, de azt kevesebben, hogy a vitamintartalom alakulása is sok mindentől függ. Gilingerné Dr. Pankotai Mária, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék docense hosszú évek óta kutatja egyebek mellett a zöldségek és gyümölcsök táplálkozási értékeit, vitamintartalmának változásait.
Finomságok az ősz kincsestárából
2011. október 08.
Bármennyire is sajnáljuk, hogy elmúlt a nyár és vége a strandszezonnak, azért az ősz kellemes oldaláról se feledkezzünk meg. Ha kicsit belegondolunk, számos olyan gyümölcs és zöldség terem ilyenkor, ami nem csak finom, de abban is segít, hogy szerveztünk felkészüljön a téli időszakra.
Veszélyes fogyasztószerre figyelmeztetnek a dán hatóságok
2011. október 03.
Káros egészségügyi hatásai miatt forgalomból kivont hatóanyagot tartalmaz az a fogyasztószer, amellyel kapcsolatban lakossági figyelmeztetést adtak ki a dán hatóságok.
Laborvizsgálatok szerint szibutramint tartalmaz a testsúlycsökkentő szerként értékesített kávé, amellyel kapcsolatban a dán hatóságok kérik a lakosságot, ne vásárolják meg, és legfőképpen ne fogyasszák azt. A szibutramint túlsúly kezelésére fejlesztette ki az egyik cég, miután kiderült azonban, hogy fokozza a stroke és szívbetegségek kialakulásának kockázatát, a hatóanyag forgalmazását betiltották az Európai Unióban.
Müzli, ami nem müzli?
2011. szeptember 15.
A müzli az egészséges étrend részeként valóban számos előnyös tulajdonsággal bír: gyorsan elkészíthető, tápanyagdús, laktató, olcsó. Nem minden „müzli” egyenlő az egészséggel, sőt, nem minden müzlinek látszó élelmiszer felel meg a müzli „kitalálója” szerinti kritériumoknak.
A müzlit sokan az egészséges táplálkozással azonosítják, míg mások nem tudják elképzelni, hogy „madáreledel” kerüljön a tányérjukba. Hívei naponta fogyasztják, ez a tendencia évről évre növekszik. A müzli az egészséges étrend részeként valóban számos előnyös tulajdonsággal bír: gyorsan elkészíthető, tápanyagdús, laktató, olcsó. Nem minden „müzli” egyenlő az egészséggel, sőt, nem minden müzlinek látszó élelmiszer felel meg a müzli „kitalálója” szerinti kritériumoknak.
Gombagyűjtés, mérgezés nélkül
2011. szeptember 11.
A gombák közül aránylag kevés alkalmas emberi fogyasztásra, ezért ha a természetben gombát szed valaki, annak körültekintően kell eljárnia! Az ehető gombákat a mérgezőktől nehéz elkülöníteni, ehhez szakértelem, tudás, tapasztalat szükséges.
Fontos tudni, hogy nem csak a mérgező gombától lehet megbetegedni. Egyes étkezési gombák csak alapos sütés-főzés után fogyaszthatók, mert hőre elbomló méreganyagot tartalmaznak. A nem mérgező gombák is megbetegíthetnek, mert a gomba nehezen emészthető és a gombás étel gyorsan romlik.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...239240241...295