Információk, érdekességek

Megváltoztatják a betegellátás rendjét

2007. szeptember 28.

Megkezdte a tisztiorvosi szolgálat 85 kórház több mint 1400 kérelmének a véleményezését, amelyeket a területi ellátási kötelezettség (tek) módosítása miatt küldtek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális szervezeteihez.


Vannak, akik egy-egy település, kistérség lakosságának teljes körû ellátását kívánják más kórházhoz rendelni, de van, ahol csak bizonyos orvosi szakterületeknél kérik ezt. Falus Ferenc országos tiszti fõorvos a Világgazdaságnak elmondta: felgyorsítják a kérelmekkel kapcsolatos egyeztetéseket, hogy a mostaninál zavartalanabb legyen a betegellátás.


Gyógyszercégek: mindenki adózzon

2007. szeptember 27.

Nyolcmilliárd forint adót fizettek be az év elsõ öt hónapjában a gyógyszercégek. A gyártók vitatják az OEP-tõl kapott, az adózás alapjául szolgáló adatok hitelességét, a tb állítja: informatikai rendszerüket auditálták. A hazaiak félnek, "az elfuserált" törvény miatt a külföldi cégek kibújhatnak az adózás alól.


Az APEH szerint a gyógyszer-forgalombahozatali engedély összes jogosultjának fizetnie kell. Hazánkban csak az EU-ban telephelyet üzemeltetõ cégek forgalmazhatnak gyógyszert.


Megyékre épülõ egészségpénztárak?

2007. szeptember 22.

Ma tárgyal a kormányfõ a szocialista egészségpolitikusokkal és szakértõkkel az egészségbiztosítás átalakításáról. Nem lesz könnyû a koalíciós pártok eltérõ véleményét összecsiszolni. Gyurcsány Ferenc támogatná a megyékre épülõ pénztári rendszert, amely közelebb áll az SZDSZ álláspontjához; az MSZP a regionalitás híve.


Ungár Klára, az SZDSZ országos tanácsának tagja - aki esélyes a szaktárca államtitkári posztjának betöltésére - az egyházkerületi minta alapján szervezné a pénztárakat.


Büntethetik a kórházakat és a szakrendelõket

2007. szeptember 22.

Szeptembertõl csak csökkentett összeget fizet az egészségbiztosító azoknak a szakrendelõknek és kórházaknak, amelyek nem ellenõrzik minden páciensük biztosítotti jogviszonyát. Ilyen esetekben a beteg ellátása után járó finanszírozás tíz százalékát vonják le az intézményektõl.


Még nem tudni, elõfordul-e, és ha igen, milyen arányban, hogy a járóbeteg-szakrendelõk vagy a kórházak nem ellenõrzik betegeik biztosítotti jogviszonyát. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sajtóosztályán arról tájékoztatták lapunkat, hogy a teljesítményjelentést mindig csak a következõ hónapban - a szeptemberit októberben - kell beküldeniük az intézményeknek, s azt futtatják majd össze a jogviszony-lekérdezéseket rögzítõ adatbázissal. Az összevetésbõl derül majd ki, hogy voltak-e olyan betegek, akiket anélkül láttak el, hogy ellenõrizték volna jogviszonyukat. (Bizonyos esetekben, például otthoni szakápolásnál az ellenõrzésre nincs szükség.)


Nem üzlet a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás

2007. szeptember 19.

A kereskedelmi cégeknek egyáltalán nem bombaüzlet a vény nélküli gyógyszerek forgalmazása, sokkal inkább a vevõknek nyújtott kényelmi szolgáltatás. A gyógyszerészkamara ugyanakkor aggódik a patikán kívüli szerek ellenõrizhetetlensége miatt.

 

Eddig összesen 272 kérelem érkezett patikán kívüli gyógyszerárusítás engedélyezésére, 203 üzletben pedig már megvásárolhatók a vény nélküli szerek - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legfrissebb adataiból. A legtöbb, szám szerint 43 gyógyszerforgalmazó helyet a Shell nyitotta, második a Mol 38-cal, jelentõs még a Coop 14 és a Tesco 9 üzlettel - az engedélyeket ugyanis minden elárusító helyre külön kell igényelni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...191192193...224