Információk, érdekességek

A véralvadást szabályozó K vitamin

2006. augusztus 30.

A K-vitamin a zsírban oldódók sorába tartozik, s a véralvadás szabályozásában nélkülözhetetlen. Hiányától vérzékenység, véralvadási, sõt májfunkciós zavarok léphetnek fel.


Ebbõl a vitaminfajtából a szervezetnek naponta 65 mikrogrammra van szüksége, ennyi például 10 deka savanyú káposztával, zöldleveles zöldségfélékkel (káposzta, brokkoli, spenót, zsálya) és májjal is biztosítható. 


A biotin, más néven H-vitamin az anyagcserékben résztvevõ enzimek alkotóeleme, a különbözõ anyagcsere-folyamatoknál (fehérje, koleszterin, szénhidrát és aminosavak) jelentõs. Természetes módon a májból, a vesébõl, a tojássárgájából, a diófélékbõl és a szójából jut hozzá a szervezet, ám a bevitt menynyiségnek csak a fele hasznosul.


A vény nélküli gyógyszerek veszélyei

2006. augusztus 04.

A paracetamol széles körben alkalmazott, vény nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapító. Terápiás dózisban biztonságos, azonban véletlen túladagolásból vagy gondatlan alkalmazásból mérgezések is előfordulhatnak.

 

Ha valaki nem úgy szedi a gyógyszert, ahogy kellene, az súlyos májkárosodást is okozhat. Csak óvatosan!


D-vitamin

2006. július 26.

A D-vitamin bizonyos élelmiszerekkel jut a szervezetbe, amely azonban a bőrt érő napfény hatására is képes azt előállítni. A természetes szükségletet már napi öt-tíz perces napozással is pótolni lehet.

 

A D-vitamin – más nevén kalciferol – a zsírban oldódók csoportjába tartozik. A szervezet kalcium- és foszforellátását szabályozza, emellett az egészséges csontok és fogazat létéhez is elengedhetetlen. Jó vitaminforrás a tej és a különféle tejtermékek mellett a tojás és a halmájolaj.


Házipatika

2006. július 18.

Minden háztartásban lennie kell elsősegélynyújtáshoz, kisebb baleset ellátásához, láz, fájdalom csillapításához, görcsök oldásához szükséges alapvető gyógyszereknek. Ennek összetétele természetesen függ a családtagok számától és jellegétől (újszülöttek, idősek stb.). A háztartásban bekövetkező gyakori apróbb sérülések - égés, szúrás, vágás, zúzódás - ellátásához szükséges kellékek: steril gézlap, sebtapasz, mullpólya.

A seb fertőtlenítéséhez már léteznek olyan jódkészítmények, amelyek nem csípnek.


A szegedi paprikából rákellenes gyógyszer lehet

2006. július 11.

Ez a szer segíthet abban, hogy a daganatos megbetegedések terén ne álljunk az élen Európában.

 

Új, rákellenes gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak Szegeden az Egyetem Mikrobiológiai Intézetében. A szegedi paprika, illetve néhány benne található anyag az alapja a kutatásnak. A gyógyszerre szükség is van, hiszen Magyarországon évente több mint 40 ezer új rákos beteget diagnosztizálnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...7071...72