Információk, érdekességek

Kényelem és gyógyszerbiztonság

2007. február 19.

Az egészségügyi változtatások, "reformok" egyik kényes pontja a gyógyszerek patikán kívüli értékesítésének engedélyezése. Ezt Molnár miniszter úr úgy indokolta, hogy: kényelmes lesz, ha például egy háztartásban véletlenül nincs semmilyen lázcsillapító (még a vízcsapból sem folyik a víz egy hûtõborogatásra), akkor lehet a bevásárlócsarnokban, benzinkútnál vásárolni. 

Mi az? Nincs áremelkedés, mégis többe kerül?

2007. február 08.

Erre a találós kérdésre adott nyílt, érthetõ választ Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) novemberben megválasztott új elnöke azon a sajtótájékoztatón, amely a gyógyszerár-támogatás csökkentésérõl és a gyógyszerellátást érintõ egyéb változásokról szólt.


Az intézkedések 2007. január 16-tól léptek életbe. A kamara fontosnak tartotta, hogy a betegek pontosan értsék, mirõl is van szó. A legszükségesebb leszögezni azt, hogy nem árváltozás történt. Tehát a gyógyszerek ára nem változott, de a betegnek mégis többet kell fizetnie.


Biztonságos-e az EU-n kívüli gyógyszer?

2007. január 30.

Európai parlamenti képviselõk az unióba gyógyászati hatóanyagot szállító cégek szigorúbb ellenõrzését követelik.
Az Európai Parlament csaknem négyszáz tagja írta alá azt a dokumentumot, melyben szorgalmazzák, hogy a gyártók ellenõriztessék üzemeiket az EU szakembereivel, majd ezután be kellene szerezniük az uniós minõségbiztosítási tanúsítványokat. A kezdeményezés elsõsorban a kínai és az indiai export ellen irányul, mivel az EU-tagállamokban a gyártók maguk is minõsíthetik magukat anélkül, hogy a hatóanyagokat külön ellenõriznék. A minõségi tanúsítványt nemcsak a gyártóknak, hanem az importõröknek is meg kellene szerezniük. A kezdeményezés ellen tiltakozók szerint hamis a felvetés, hogy az EU-n kívülrõl érkezõ hatóanyagok kevésbé biztonságosak, mint a helyben gyártottak.

Figyelem, gyógyszerkölcsönhatás!

2007. január 29.

Súlyos következményei lehetnek, ha a beteg egyidejûleg egymás hatását befolyásoló gyógyszereket szed.
Emberek százai halnak meg évente a gyógyszerezés nem kívánt következményei miatt. Igaz ugyan, hogy nincs pontos adat a gyógyszer-gyógyszer interakciókról (kölcsönhatásokról), ám egyvalamiben a szakemberek egyetértenek: egyetlen gyógyszerkölcsönhatás okozta haláleset is túl sok.


Az effajta tragédiák hátterében elsõsorban a testnek bizonyos hatóanyagra adott nem várt reakciója áll, vagy ha a beteg egyidejûleg két vagy több olyan gyógyszert szed, melyek felerõsítik egymás hatását, avagy ellenkezõleg: semlegesítik egymást.


Ez utóbbi általában idõsebb páciensek esetében fordul elõ gyakorta, õk szednek ugyanis rendszerint többfajta készítményt egyszerre.


Gyógyszerformák - Kenõcsök, krémek, balzsamok

2007. január 29.

A kenõcsök, a krémek és a balzsamok a testfelületen, a bõrön vagy a nyálkahártyán alkalmazott szerek. A nyálkahártyákra való kenõcsöknek, krémeknek a neve az alkalmazás helyét is jelöli egyben, pl. orrkenõcs, szemkenõcs stb.

 

Mind a három gyógyszerformára jellemzõ, hogy nemcsak felületi, a bõr vagy a nyálkahártya kezelésére alkalmasak, hanem más testrészek gyógyítására is használhatók. A gyulladáscsökkentõ kenõcs az ízületek betegségének enyhítése miatt hasznos, más kenõcs a bekent bõrfelület alatt a vérkeringést serkenti. A kenõcsöket a felhasználás során tapasztalható tulajdonságaikkal szokták jellemezni, pl. jól kenhetõ, vízzel lemosható, filmbevonatot képez stb. A krémek abban különböznek a kenõcsöktõl, hogy sokkal puhábbak, lágyabbak, könnyebben kenhetõk. A kenõcsök különleges formája a paszta, ami keményebb, nehezen kenhetõ, sok szilárd anyagot tartalmaz. Az elõbbiektõl különbözik, de felhasználásában hasonló a gél, aminek jellemzõje, hogy átlátszó, könnyen kenhetõ, vízzel lemosható. Vannak készítmények, amik vérömlenyek, véraláfutások felszívódását segítik elõ, kenõcs és gél formában is kaphatók.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...697071...74