Információk, érdekességek

A "dilibogyóktól" való félelemrõl...

2007. október 31.

A "dilibogyóktól" való félelemrõl...Van mitõl tartani?

A depressziót, az állandó idegességet, a tartós szorongást és az ezekbõl eredõ alvászavart nem kell "sorscsapásként" elviselnünk. Nagy számban léteznek a legyõzésüket segítõ gyógyszerek, amelyek az utóbbi évtizedekben nagy fejlõdésen mentek keresztül. Az is igaz viszont, sokan tartanak attól, hogy rászoknak a használatukra. Melyek ezeknek a szereknek az elõnyei és hátrányai? Hogyan tegyünk köztük különbséget? Nem árt tehát, ha kicsit alaposabban megismerkedünk a köznyelvben csak "dilibogyóknak" nevezett gyógyszerekkel.


Éltetõ vitaminok

2007. szeptember 05.

A múlt század elején megindult biokémiai kutatások talán legnagyobb vívmányának tekinthetõ a vitaminok felfedezése, fontosságuknak és szerepüknek tisztázása. A magyar tudomány egy jelentõs alakja, Szent-Györgyi Albert is egy vitamin, a C-vitamin felfedezéséért és élettani szerepének tisztázásáért kapott 1937-ben Nobel-díjat.


Ezen vegyületek elnevezésénél már maga a név is arra utal, hogy az élet nélkülük elképzelhetetlen és hiányuk rövid távon a szervezet károsodásához, hosszú távon pedig akár halálhoz is vezethet.


A pirulák darabolása veszélyes is lehet!

2007. augusztus 21.

Több okból kifolyólag is veszélyes lehet a tabletták darabolása, hiszen nem mindegyik alkalmas arra. Ilyenek például azok a gyógyszerek, amelyek egy védõréteggel vannak bevonva, hogy a gyomorsav ne tudja lebontani õket. Darabolás esetén a gyomorsav elbonthatja a hatóanyagot, és így a várt hatás elmarad. Fordított esetben pedig veszélyes mennyiségû hatóanyag kerülhet a szervezetbe olyan gyógyszerek darabolása esetén, amiknek a hatása a fedõréteg miatt csak késleltetve jelentkezne.


A csomagoláson és a használati utasításon gyakran nem utalnak a darabolás tilalmára, vagy annyira el van rejtve, hogy a betegnek az egész szöveget el kellene olvasnia, hogy felfedezze az erre vonatkozó részt. Még az orvosoknak szóló szakinformációknak is csak az ötöde tartalmazza a megfelelõ utasítást, úgyhogy gyakran az orvos sem tudja figyelmeztetni a beteget.


Nálunk (még) nem tiltják be a halált okozó gyógyszert

2007. augusztus 18.

Ausztráliában két beteg halálát okozta a Prexige nevû fájdalom- és gyulladáscsökkentõ szer. Nyolc páciensnél súlyos májkárosodás lépett fel, ketten pedig májtranszplantációra várnak a gyógyszer miatt. Ezért a szigetországban az elmúlt hét végén betiltották ezt a gyógyszert, amit körülbelül 60 ezren használnak.

Milliók szedik helytelenül a gyógyszereiket

2007. augusztus 09.

Az amerikai Nemzeti Betegtájékoztató és Edukációs Tanács szerint állampolgárok milliói, akik idült megbetegedésben szenvednek, helytelenül szedik a gyógyszereiket, sõt, sokszor abba is hagyják a szedésüket.


A beszámoló szerint különösen a kezdetben tünetmentes egyének vannak nagy kockázatnak kitéve. A magasvérnyomás-betegségben szenvedõk közül például csak minden második beteg szedi rendszeresen az elõírt gyógyszereit, holott a magas vérnyomás megháromszorozza a szívbetegségek kockázatát.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...717273...78