Információk, érdekességek

Nem minden gyógyszer öl, ha gyümölcslével veszik be!

2008. november 07.

Csak a grapefruit levérõl állítható határozottan, hogy erõs reakciókba lép bizonyos gyógyszerekkel.

 

 

A francia gyógyszer-regulációs szervezet, az Afssaps nyilatkozatban foglal állást egy, a populáris médiában újabban felkapott kérdésben: cáfolja a gyümölcslevek és bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásával kapcsolatos félrevezetõ információkat.


Veszélyesek lehetnek az agyra az altatók

2008. április 06.

A betegek csaknem harmadánál agyi vérkeringési zavarokat mutattak ki.

A megvizsgált betegek 28 százalékánál agyi vérkeringési zavarokat észleltünk - mondta az MTI-nek Káposzta Zoltán országos szakfelügyelõ neurológus fõorvos, a budapesti Jahn Ferenc Kórház osztályvezetõ fõorvosa, akinek az osztályán fél éve mûködik a szûrõvizsgálat elvégzéséhez szükséges transzkraniális, azaz a koponyacsonton keresztül ható ultrahang.


A banán históriája

2008. február 17.

BanánValaha egzotikumnak számított a Dél-, illetve Délkelet-Ázsiából származó banán, mára azonban megszokott, gyakran fogyasztott élelmiszerünkké vált. A világon 400 millió ember étkezésként napi fél-egy kilót fogyaszt belõle, emellett 600 millió ember számára kiegészítõ táplálékforrást jelent.

 

A rizs, a búza és a kukorica után a banán a negyedik legfontosabb növényi táplálék a világban. Anyanövénye a Musa sapientum, Musa paradisiaca stb., bár mint gyümölcs nagyságban és alakban, sõt ízében is eltérõ lehet. Legelterjedtebb a hosszúkás, görbe formájú és utánérõ fajta, amit könnyen lehet szállítani. A Citromízû banán címû, 70-es évekbeli Metro-nóta szerint, átvitt értelemben a nyár legszebbik gyümölcse. Európában valószínû Napóleon volt az elsõ, aki megkóstolta, és nem hiába. A császár és nagy hadvezér egyik kedvence volt a banán, méghozzá rumban sütve. Azt írják, az alapanyagot feleségének, Josephinnek az anyja küldte Martinique szigetérõl.


Terítéken a B1-vitamin

2008. február 17.

A B-vitaminok csoportját a lengyel származású Casimir Funk fedezte fel. A londoni Lister Intézetben a beriberi ellenszerét kutatva alkotta meg a “vitamin” fogalmát. Funk galambjait eredményesen kezelte rizskivonattal. Rájött: a beriberi hiánybetegség, mely az általa elkülönített B-vitaminok csoportjával gyógyítható.

 

A B-vitaminok közül a B1-et máig is nevezik beriberi-ellenes vitaminnak. Kémiai neve a tiamin, egyike a legfontosabb vitaminoknak, hiszen elõsegíti a növekedést, segít az emésztésben, enyhíti a tengeribetegség tüneteit, de szükséges az idegek, az izmok és a szív normális mûködéséhez is.


Vitaminok, ásványi anyagok - Az A-vitamin

2008. február 10.

Az A - vitamin a zsírban oldódó vitaminok csoportjába tartozik, vagyis olyan vitamin, amelynek felszívódásához a szervezetnek zsírokra van szüksége. Ezért, mondjuk, ha répasalátát fogyasztunk, célszerû azt például zsíros joghurttal meglocsolni, mivel ezzel biztosíthatjuk a vitamin felszívódásához nélkülözhetetlen zsiradékbevitelt, illetve az sem mellékes, hogy az öntettõl könnyebb, lazább lesz a saláta szerkezete.

 

Az A - vitamin élelmiszereinkben kétféle formában fordul elõ. Egyrészt azonnal hasznosítható formában, mint retinol, másrészt mint a vitamin elõanyaga, a karotin. A retinol kizárólag állati eredetû élelmiszerekben található meg, a karotin állati -és növényi eredetû élelmiszerekben egyaránt elõfordul.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...686970...78