Információk, érdekességek

Gyógyszerészek szerepe a betegek gyógyszerelésében

2016. január 14.

Gyógyszerészek

A klinikai gyógyszerészet részét képezi a betegek gyógyszeres terápiájának nyomon követése. A budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban az elmúlt évtizedben sokat fejlődött ez a vonal, mely a betegek biztonságos gyógyszerelését segíti elő. A különböző gyógyszerelési lehetőségeket a kórház történetén keresztül mutatom be. 

2004 előtt a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a betegek gyógyszereit az osztályon a nővérek a lázlapról a nővérszobában osztották ki a hagyományos 4 rekeszes, kerek gyógyszeres dobozokba. A rendszer hátránya, hogy a nővérnek, aki a gyógyszerelésért felelős más feladata is van, gyógyszerosztás közben gyakran megzavarják, ami hibát eredményezhet.

Változás 2004-től

2004-től lett az intézeti gyógyszertárnak hozzáférése a betegek gyógyszerelési adataihoz a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. Abban az időben még a gyógyszertári szakasszisztensek mentek fel az osztályra és a nővérszobában a lázlapokról berögzítették az orvos által rendelt gyógyszereket, majd ott osztották ki – 4 rekeszes hosszúkás dobozokba – napszakokra egy 24 órás ciklusra, hétvégén pedig 72 órára. Előnye volt a korábbi rendszerhez képest, hogy egy újabb ellenőrzési pontot jelentettek a szakasszisztensek, hiszen ők is tanultak gyógyszerismeretet, továbbá a terápiák az informatikai rendszerből bármikor könnyen visszakereshetőkké váltak.


Az állam a polgár mellé áll

2015. december 19.

Nyugodt lehet a beteg a gyógyszertárak megfelelő szakmai munkáját illetően? Mi a biztosítéka annak, hogy az ország bármely területén hasonló szolgáltatáshoz jut a patikákban? Ezen kérdések szigorú szabályozását és azok szigorú ellenőrzését ismerteti dr. Horváth-Hutás Tamás mb. országos tiszti főgyógyszerész egy beszélgetés keretében. 

A gyógyszerellátás különböző szektorainak felügyelete eddig két hatóságnál volt. A gyártás és a nagykereskedelem hatósági felügyeletét eddig a korábbi Országos Gyógyszerészeti Intézet látta el. A tisztigyógyszerészet pedig – ami korábban népegészségügy intézményeihez tartozott – a közvetlen lakossági gyógyszerellátást, a gyógyszertárhálózatot ellenőrizte, mindazt a helyet, ahol a lakosság gyógyszerhez juthat. Hatféle gyógyszerforgalmazó egység van: a közforgalmú gyógyszertárak, fiókgyógyszertárak (a gyógyszertár nélküli helyiségekben lévő, nem teljes körű szolgáltatást nyújtó gyógyszertárak), kézi gyógyszertárak (a sem gyógyszertárral, sem fiókgyógyszertárral nem rendelkező helyiségekben az orvosnál lévő gyógyszerkészlet), intézeti gyógyszertárak (a kórházak ellátását biztosító gyógyszertárak), ezek lakosságot ellátó részlege, és a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazó egységek (mint pl. a benzinkutak).

A márciusban alapított Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetben (OGYÉI) létrehoztak egy ellenőrzési és technológiai főigazgatóságot, tavasszal ide sorolták be a tisztigyógyszerészetet, így most már egy intézményen belül van a teljes gyógyszervertikum hatósági felügyelete.


Antibiotikum-rezisztens baktériumok

2015. december 16.

Az Európai Antibiotikum Nap az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) kezdeményezése, szoros együttműködésben az Európai Unió intézményeivel és a tagországok egészségügyi hatóságaival. Az Első Európai Antibiotikum Napot 2008. november 18-án rendezték meg, ezt követően évente ezen a napon hívjuk fel a lakosság és egészségügyi szakemberek figyelmét az antibiotikumok tudatos és felelősségteljes használatára az Unió minden tagállamában

Az antibiotikumok nem megfelelő (indokolatlan, helytelen vagy túlzott) alkalmazása súlyos közegészségügyi veszélyt jelent, felgyorsítja az antibiotikummal szemben ellenálló, úgynevezett rezisztens baktériumok megjelenését és elterjedését. A rezisztens kórokozók által okozott fertőzések súlyosabbak, a fertőzötteknél magasabb a halálozási arány, mint az antibiotikumokra érzékeny baktériumok által okozott esetekben. Az ilyen fertőzések gyógyítása a megfelelő antibiotikumok hiánya miatt korlátozott, a terápiás költségek lényegesen magasabbak.

Kórokozók, amely minden létező antibiotikumot legyőznek

Számos európai tagállamban – hazánkban is – megjelentek a multirezisztens (számos antibiotikum csoporttal szemben ellenálló) kórokozók mellett az úgynevezett panrezisztens kórokozók is. Ez azért veszélyes, mert a panrezisztens kórokozók által kiváltott fertőzés esetén gyakorlatilag nincs terápiás lehetőség, ugyanis ezek a kórokozók valamennyi jelenleg létező antibiotikummal szemben ellenállók.


Erre ügyeljen, ha antibiotikumot szed a gyermeke!

2015. december 16.

Az antibiotikumok hatásos fegyverek a legkülönfélébb baktériumok okozta fertőzésekkel szemben, de csak akkor, ha az előírásoknak megfelelően alkalmazzák őket. A helytelen antibiotikum-alkalmazás számos esetben a várt terápiás hatás elmaradásához vezethet.

A nem ésszerű alkalmazás további súlyos következménye lehet az – mint az már több antibiotikumnál be is következett -, hogy a kórokozók gyógyszerrel szembeni érzékenysége csökken. Bekövetkezhet, hogy egyes hatóanyagok hatástalanná válnak, azaz kialakul és terjed a rezisztencia,- ennek pedig igen komoly következményei lehetnek a jövőre nézve. Előfordulhat, hogy néhány év elteltével számos baktériummal már nem tudjuk felvenni a harcot, tehetetlenül állunk velük szemben, mert nem lesz hatásos gyógyszer a kezünkben.

Mire kell ügyelni antibiotikum szedésekor?

  • Az antibiotikumok csak és kizárólag baktériumok okozta fertőzések kezelésére szolgálnak

Ebből következik, hogy vírusok és gombák ellen hatástalanok. Fölösleges, sőt – a rezisztencia veszélye miatt – veszélyes gyakorlat a legenyhébb nátha esetén is antibiotikum szedésére gondolni, vagy arra kérni az orvost, hogy írjon fel antibiotikumot. Az influenzát is vírusok okozzák, az antibiotikumoktól nem gyógyul meg az influenzás beteg.

Attól függően, hogy melyik baktérium okozza az adott megbetegedést, más-más típusú antibiotikumot rendelnek az orvosok. Ritkán egyértelmű azonban, hogy melyik baktérium támadta meg a szervezetet. Emiatt a súlyos, makacs, kiújuló megbetegedések esetén mikrobiológiai laboratóriumban történő tenyésztéssel történik a kórokozó pontos meghatározása, és a legalkalmasabb antibiotikum kiválasztása.


Sebek, zúzódások, ficamok, törések kezelése homeopátiával

2015. november 16.

Homeopátiával a különböző sérülések gyógyulási idejét le tudjuk rövidíteni, csökkentjük a fájdalmakat és szövődménymentesen tud gyógyulni a beteg.

A kórházak, rendelők legforgalmasabb osztályai a baleseti sebészetek, sajnos a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján. Az utakon, játszótéren, munkahelyen történnek gyakran esések, törések, zúzódások és egyéb sérülések. A segítségadás jó, ha gyors, hatékony és emellett fontos az is, hogy a beavatkozás, segítségnyújtás semmiképp ne ártson a betegnek, mellékhatásmentes legyen.

  • Az Arnica montana 9-15-30 CH golyót minden típusú sérülésnél alkalmazhatjuk, alapszer, sebgyógyító, vérzéscsillapító, fájdalomcsillapító hatása miatt. Védi az ereket, a sebnél a kapilláris hálózat kialakulását elősegíti, ezzel is gyorsítva a gyógyulást.
  • Horzsolásos sebeknél az Arnica mellé adjunk a Calendula officinalisból, mely segít a sebtisztulásban, csökkenti a vastag hegek képződését.
  • Vágott, metszett sebeknél az Arnica mellett a Delphinium staphysagria szedése ajánlott, mely a sebszélek gyógyulását segíti elő.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...303132...81