Információk, érdekességek

Patikai körkérdés: az orrcseppekről

2016. március 05.

orrcseppHa dugul a gyerek orra, az mindig problémát jelent, és ezért megoldást kell találni az orrtisztításra.

  • Mostanában gyakran taknyos a négyéves kisfiam. Igazából nem is az orrfolyás, sokkal inkább az orrdugulás az, ami zavaró nála. Nem tudja kifújni az orrát, aludni, beszélni sem tud rendesen. Mit javasol?

– Az orrüreg nehéz átjárhatóságának az oka az, hogy az orrnyálkahártya erei megduzzadnak, így az orr belső fala megvastagodik. Ezt okozhatják vírusok vagy baktériumok is. Orrcseppként vagy orrspray-ként érszűkítő hatóanyagot – például xilometazolint, oximetazolint – tartalmazó szerek alkalmazhatók, ezekből széles a választék, vény nélkül kaphatók.

  • Én a legjobbat szeretném megvenni a gyermekemnek. Mi alapján döntsek?

– Javaslom, hogy orrspray-t válasszon, mert azt könnyebb a kisgyermekeknél használni, és egyenletesebben oszlik el a hatóanyag az orr belső felületén. Emellett két évnél idősebbeknél már egy-egy puffnyi orrspray alkalmazása sem szokott különösebb ijedelmet okozni. Egyébként napi egy-két alkalommal történő befújás általában elegendő.

Olyan terméket fogok önnek javasolni, ami négyévesek kezelésére alkalmas, és annak megfelelő koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot.

Választhat olyan terméket is, ami az orrnyálkahártyát védő, ápoló tengervízzel készül.


Veszélyes kombinációk: gyógynövény + gyógyszer

2016. február 27.

Allium sativum

A gyógynövények egy része bizonyos gyógyszerekkel együtt alkalmazva olyan kölcsönhatásokat eredményezhet, amiknek a kimenetele akár a gyógyszerhatás elmaradása vagy súlyos mellékhatások fellépése lehet.

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma a magyar konyha sokoldalúan alkalmazható fűszernövénye, ami számos betegség orvoslására is javasolható. Körültekintően kell azonban eljárni, mielőtt valaki fokhagyma vagy fokhagymás patikaszerek szedésébe kezd.

A fokhagyma számos szintetikus vérnyomáscsökkentő hatóanyag (pl. lizinopril, perindopril, amlodipin, felodipin) hatását fokozhatja, illetve véralvadásgátló gyógyszerekkel (pl. acenokumarol, warfarin) együtt alkalmazva a vérzési hajlamot emelheti.


Az antibiotikumok helyes alkalmazásáról

2016. február 14.

antibiotikumAz antibiotikumok szedése komoly felelősséget ró a betegre, mert az előírtnál akár a több, akár a kevesebb adag is káros, és azt veszélyezteti, hogy a legközelebbi súlyos betegségre lesz-e még megfelelő gyógyszer. 

  • Az első és legfontosabb, hogy az antibiotikumok csak bakteriális megbetegedésekre ható gyógyszerek. Így a téli időszakban a vírusok által okozott megfázásra, illetve influenza gyógyítására nem alkalmasak, csak ezek esetleges bakteriális felülfertőződésére.
  • Antibiotikumok csak orvosi javaslatra alkalmazzon!
  • Az antibiotikum alkalmazását az orvos utasítása szerinti időben kezdje meg, a meghatározott mennyiségben és ideig szedje végig, akkor is, ha már jobban érzi magát (mivel a korán abbahagyott antibiotikumterápia következtében megmaradt baktériumok felszaporodhatnak, illetve ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokra, és visszaeshet a betegségbe).
  • Ne alkalmazzon megmaradt antibiotikumot orvossal való egyeztetés nélkül!
  • Európa-szerte nagy nehézségeket okoz, hogy a nem megfelelő, túlzott antibiotikumfogyasztás következtében az antibiotikumokkal szemben ellenálló (rezisztens, multirezisztens) baktériumok száma egyre növekszik, ezáltal csökken a hatékony antibiotikumok száma. Ugyanarra a betegségre egyre erősebb és erősebb szert kell alkalmazni.

A beteg érezze a termékben a szakértelmet!

2016. január 31.

>Gyógyszertárban forgalmazni a terméket rang és kitüntetés. A termékforgalmazó oldaláról azért, mert a terméket a gyógyszerész jónak és szükségesnek tartja, ezért megrendeli. A gyógyszerész oldaláról azért, mert a forgalmazó a gyógyszertárat tartja a legmegfelelőbbnek a forgalmazásra. A gyógyszertár felé ez a legnagyobb bizalom, a termékforgalmazó viszont ezzel beszűkíti a lehetőségeit. Mégis miért vállalják mindezt? Kérdeztük a SPIVE Pharma képviselőit.

Megfigyeltük, hogy a vásárlói körben van egy sokkal tudatosabb réteg, aki a természetes, tradicionális megoldásokat keresi a gyógyszertári kínálatból, vagy az olyan alternatívát, ami nem tartalmaz szintetikus anyagokat.

Alapvetően a betegek többsége, amikor megfázik, influenzás, mihez fordul? Tea, méz, citrom, ez az első gondolat. Ez inspirált minket arra, hogy kifejlesszük a FLONEY Mézpasztilla termékcsaládot, amely a FLONEY Mézpasztilla Natúr esetében 100%-ban, míg a többi változat esetében 98%-ban tartalmaz mézet.

A tudatos vásárlók értékelik a minőségi termékeket, és ha csak lehet, előnyben részesítik a természetes dolgokat.

Mi is ennek a törekvésnek vagyunk a hívei és a termékünket is ennek szellemében fejlesztettük ki. Célunk minőséget és természetességet adni a betegnek, termékben, kiszolgálásban egyaránt.


A gyógyszerészt kérdeztük – a lázcsillapítókról

2016. január 15.

gyerek lázAz egyik pillanatban még semmi baja, majd egyszer csak hirtelen felszökik a gyerek láza. S mindig a legrosszabbkor, bár ez soha nem lehet jó. Mihez is kapjunk ilyenkor? 

  • Amióta óvodás a kislányom, gyakran megbetegszik, és már többször volt lázas. Szeretnék otthon lázcsillapító gyógyszert tartani, hogy legyen mihez nyúlni, ha ismét lázas lesz. Mit tudna ajánlani?

Az óvodáskorúaknak vény nélkül kapható ibuprofén- vagy paracetamoltartalmú szuszpenziókat javaslok. Mindkét hatóanyag csökkenti a lázat, csillapítja a fájdalmat. Emellett, az ibuprofén gyulladáscsökkentő hatású is. Ezek a készítmények gyümölcsös ízűek, a gyerekek szívesen beveszik. Az adagolásuk egyszerű, a betegtájékoztatóban megtalálható, hogy hányszor és mekkora mennyiségeket lehet adni a gyereknek.

  • Ha magasra szökik a láz, akkor adhatok többet az előírtnál vagy inkább adjak másik gyógyszert? Esetleg felváltva kapjon a gyerek kétféle lázcsillapítót?

Ezekről az ötletekről lebeszélem önt. Túladagolni semmi esetre sem szabad a gyógyszereket. Cserélgetni sem tanácsos a készítményeket, egyszer az egyiket adni, rá pár órára pedig a másikat. Ha ezt teszi, akkor a mellékhatások valószínűsége nőni fog, ugyanakkor a lázcsillapító hatás nem lesz jelentősebb. Ha úgy érzi, hogy a lázcsillapító adása nem csökkenti a lázat kellőképpen, és 39 °C vagy a fölötti értékeket mér, akkor fizikális lázcsillapításra van szükség. Ez azt jelenti, hogy vagy a gyermek teljes testét vizes lepedőbe vagy törölközőbe kell csavarni, vagy testhőmérsékletű vízbe kell ültetni a gyermeket, és a fürdővízbe folyamatosan hideg vizet csorgatva, annak a hőmérsékletét addig hűteni, míg 31-32 °C-os nem lesz a víz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...293031...81