Információk, érdekességek

A fogamzásgátló veszélyes is lehet?

2015. november 12.

fogamzásgátló

A családtervezés a társadalom egyik alapigénye. Ma már az emberek szeretik tudni, illetve szeretik befolyásolni azt, hogy mikor, és hogy hány gyerekük legyen. Az alap eszköztárban a leghatékonyabb fegyvert a hormonális fogamzásgátlók jelentik.

Hatékonyságuk azonban veszélyeket is rejthet, hiszen egyes esetekben a szedésük nem javasolt, mivel komoly gondokat is okozhatnak, köztük trombózist, vagy magasvérnyomást. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyásza van a segítségünkre.

Vérzéses rendellenesség

A szervezetben a vérzés és véralvadás egyensúlya kiemelt jelentőséggel bír. A két folyamat tökéletes működése teszi lehetővé, hogy sérülés esetén megalvadjon a vér, ugyanakkor azt is biztosítja, hogy ne keletkezzenek az erekben trombusok, vagyis vérrögök. A folyamatok egyrészt igen bonyolultak-összetettek, másrészt (egyes esetekben) hormonális befolyás alatt is állnak.

Véralvadási problémák

Az antitrombin nevű fehérje a májban szintetizálódik, (és) feladata a véralvadási enzimek megkötése, vagyis annak biztosítása, hogy a vér ne alvadjon meg akkor, amikor arra nincsen szükség. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy a hormonális fogamzásgátlók szedése ennek a fehérjének a szintézisét befolyásolja, csökkenti, ezáltal növelheti meg a trombózis kockázatát.


Mit szedhetek vírusos fertőzésre?

2015. augusztus 27.

szoptatási időszak

A szoptatási időszakban az anyukánál előforduló vírus okozta fertőzések közül – a nátha és influenza mellett – a herpesz a leggyakoribbak közé tartozik.

A nátha és influenza gyógyszeres kezelése általában tüneti kezelést jelent, azaz láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazását. A láz és a fájdalom csillapítására szoptatás alatt az ibuproféntartalmú gyógyszerek javasoltak elsősorban, de paracetamoltartalmú tabletta is bevehető. A szoptatás alatt alkalmazható láz- és fájdalomcsillapítók részletes bemutatása külön cikk tárgya.

A Herpes simplex I. vírus okozta ajakherpesz kezelése az anyukánál a szoptatás alatt kiemelten fontos. A csecsemők a viszonylag fejletlen immunrendszerük miatt különösen veszélyeztetettek a herpesz szempontjából. Csecsemőkorban nagyon súlyos lefolyású lehet a herpeszes megbetegedés. Lényeges, hogy a csecsemők ne érintkezzenek az anyuka herpeszes hólyagocskáiban lévő folyadékkal, így azokat fontos elfedni. Erre a célra előnyösek a gyógyszertárakban nagy választékban kapható herpesztapaszok.

Emellett, az anyuka mielőbbi gyógyulása érdekében, aciklovirtartalmú herpesz elleni gélek, kenőcsök is alkalmazhatók. A herpesz kezelésében szoptatási időszakban is kulcsfaktor az idő, minél hamarabb el kell kezdeni a terápiát. Az anyuka súlyos herpeszfertőzése, esetleg a nemi szervekre is átterjedő herpesze (az ún. herpes genitalis) esetén az orvos szájon át szedendő aciklovirt tartalmazó tablettákat rendelhet,- a kezelés jelentette előny és a szoptatott csecsemő számára várható kockázat mérlegelése után.


Hogyan tároljuk a gyógyszereket nagy melegben?

2015. augusztus 24.

Sokan el sem olvassuk a gyógyszerekhez mellékelt apró betűs, több oldalas tájékoztatót. Pedig nem árt, ha tudunk róla, hogy bizonyos készítmények fényérzékenységet okozhatnak, és a nem megfelelően tárolt gyógyszerek a nyári hőségben hatástalanná válhatnak. 

Antibiotikum és leégés

A hirtelen jött nyár a gyógyszerszedési szokások szempontjából is felkészületlenül érte a betegeket – számolt be tapasztalatairól Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont munkatársa.

A pajzsmirigy elváltozások kezelése a legtöbb esetben hosszú időt vesz igénybe, így ebből adódóan a betegek eközben fellépő, egyéb betegségeinek kezelése párhuzamosan zajlik a pajzsmirigy gyógyszerek szedésével. A nem várt mellékhatásokat pedig gyakran tévesen, a hosszabb ideje szedett készítményeknek tulajdonítják. Így történt ez a legutóbbi esetben is, amikor egy ifjú hölgy, aki 6 hónapja pajzsmirigy autoimmun betegsége miatt áll gyógykezelés alatt, szörnyen megijedve érkezett haza rövid tavaszi kirándulásáról. Az influenzából visszamaradt köhögése miatt az elkezdett antibiotikus kezelést orvosi javaslatra folytatta. Már éjszaka rettenetes bőrégése volt, és addig soha nem tapasztat módon leégett a bőre.  Hangsúlyozta, hogy rövid ideig volta napon, ráadásul magas faktorszámú naptejet használt, ezért nem értette a történteket. Természetesen bőrgyógyászatra irányították, ahol napfényérzékenységet állapítottak meg és felhívták a figyelmét, hogy ezt bizonyára az általa szedett pajzsmirigygyógyszer okozza. Számos allergia tesztet elvégeztek, de okot nem tudtak kimutatni. Ekkor keresett meg végső elkeseredésében.


Átalakult a gyógyszertári szakmai felügyelet

2015. július 15.

Átalakult és júliustól új struktúrában, új elvek mentén működik a gyógyszertárak szakmai felügyeletét ellátó tisztigyógyszerészeti rendszer. A korábban az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) irányítása alatt álló szervezet 2015. március óta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) részeként működik. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézet Tisztifőgyógyszerészeti Főosztálya jelenleg 4.040 gyógyszerárusító helyet – közforgalmú patikát, háziorvosok kezelésében lévő kézi-, illetve kórházakban működő intézményi gyógyszertárat, valamint a vény nélkül kapható terméket forgalmazó drogériákat, benzinkutakat – ellenőriz.

Július elseje előtt a tisztigyógyszerészek munkáját megyei szinten szervezte az OTH, a szervezet átvételekor az OGYÉI vezetői többféle problémával szembesültek. A Tisztifőgyógyszerészeti Főosztály átvilágításakor kiderült, hogy a tisztigyógyszerészek munkaterhelése nem volt egyenletes, volt, aki 84, illetve volt, aki 282 elárusító helyet felügyelt. Sok helyütt sem a munkafeltételek, sem pedig a körülmények nem voltak adottak ahhoz, hogy az ellenőrzést végző gyógyszerészek magas színvonalú szakmai munkát végezhessenek.


Fényérzékenységet okozó gyógyszerek

2015. július 09.

gyógyszerek

A látszólag minden ok nélkül jelentkező ekcémás, csalánkiütéses, bőrvörösséggel járó tünetek hátterében bizonyos fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése is állhat.

A naptej, a szalmakalap és a napszemüveg sem nyújt kellő védelmet a nyári hőségben, ha bőrünket belsőleg nem készítjük fel a napsugarakkal való találkozásra. Fototoxicitás és fotoallergiaA gyógyszerek következtében kialakuló fényérzékenység két formája ismert: a viszonylag gyakori fototoxicitás és a ritkábban előforduló fotoallergia. A bőrtüneteket kiváltó ok mindkét esetben a fényérzékenységet okozó gyógyszer, azonban, míg fototoxicitás bárkinél jelentkezhet és dózisfüggő, addig fotoallergia esetében immunológiai eltérések állnak a háttérben. – magyarázza Prof. Dr. Baló J. Mátyás, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus, klinikai immunológus orvosa.

UV-nyelő gyógyszer a bőrben

A fototoxicitás során az adott gyógyszer és az UV-sugarak egy időben történő találkozása vezet a bőrtünetek megjelenéséhez. Kialakulásának valószínűsége függ a bőrben található gyógyszer mennyiségétől is. Alapja, hogy 310 nm és e feletti hullámhosszúságú UV-sugarakat nyelnek el bizonyos vegyületek, s eközben a sejtmembránt károsító oxigén gyökök keletkeznek.

Védekezési reakciót indít el az UV-fény

A fotoallergia ezzel szerzett immunológiai válaszkészség, csak azokban jön létre, akik előzetesen immunológiailag szenzibilizálódtak – túlérzékenység alakult ki – a fotoaktivált hatóanyaggal szemben. Ebben az esetben a szervezet ellenállórendszerének a hibás működése van a háttérben, azaz itt allergiáról beszélünk. A túlérzékenységi reakciót kiváltó anyag a bőrben lévő valamely fehérjével UV-fény hatására kölcsönhatásba lép, szerkezete megváltozik, immunogén komplex jön létre, ami ellenanyag képződést idéz elő a bőrben. A betegek számára gyakran csak a napsütéses időszakban derül ki, hogy egyes, korábban is szedett gyógyszerek a bőrt fokozottan fényérzékennyé tették.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...313233...81