Információk, érdekességek

A recept nélküli készítményeknek is lehet mellékhatása?

2017. március 24.

A tél utolsó heteire többnyire kiürülnek szervezetünk vitamin raktárai, immunrendszerünk kimerült és ráadásul még javában tart az influenzaszezon is. Ebben az időszakban sokan ágynak dőlnek, torokfájás, orrdugulás, fülfájás a leggyakoribb panasz. Az első tünetekkel rendszerint még nem rohanunk orvoshoz, recept nélküli készítményekkel igyekszünk helyre jönni, ám fontos tudni, hogy ezeket sem szedhetjük tetszőleges dózisban. A betegtájékoztatóban leírtaktól eltérően használva, ezek a készítmények is kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

Nem csak az antibiotikumok jelentenek veszélyt!

Az elmúlt időszakban egyre több felhívás figyelmeztet a rezisztens baktériumok megjelenésére és terjedésére, arra a tényre, hogy ehhez a szükségtelenül és nem az előírás szerinti antibiotikum szedés is nagymértékben hozzájárul. Az tehát egyre inkább kezd elterjedni a köztudatban, hogy az antibiotikumok szedését nem szabad túlzásba vinni, ám ezzel párhuzamosan a recept nélkül kapható készítményekre mintha kezdenénk ártalmatlan, kevesebb kockázattal járó alternatívára tekinteni. Valójában akár receptre, akár recept nélkül szedett gyógyszerről legyen szó, a készítményeket csakis az orvos előírása szerint, vagy a betegtájékoztatóban leírt módon és ideig szabad alkalmazni.

 


Féltsük-e kicsiket az antibiotikumoktól?

2017. március 10.

Egy aggódó anyuka kérdései a gyerek antibiotikum szedésével kapcsolatban és Dr. Budai Marianna szakszerű válaszai arról, hogy kell-e félnünk a gyerekünknek felírt antibiotikumoktól…

  • Aggódom, mert a kétéves lányomnak antibiotikumot írt fel az orvos. Igaz, hogy csúnyán köhög már egy ideje és láza is van. Biztos, hogy kell az antibiotikum? Annyi rosszat hallottam róla…

Ne aggodalmaskodjon feleslegesen! Az orvos megvizsgálta a gyermeket, látta az állapotát, mérlegelt, és biztosan helyen döntött, amikor felírta az antibiotikumot. Napjainkban kicsit visszafogottabbak az orvosok az antibiotikumok felírását illetően, mint évekkel ezelőtt; általában csak akkor rendelnek antibiotikumokat, ha arra valóban szükség van. Vannak olyan betegségek, amelyek hatásos kezelésére csak a megfelelően megválasztott antibiotikumok alkalmasak.

  • Meddig kell szednie a gyógyszert a gyereknek?

Hatóanyagtól és készítménytől függően ez eltérő lehet. Az önnek felírt „kanalast”, ami egy penicillin-származékot tartalmaz, például hét napon keresztül napi kétszer kell bevenni a gyógyulás érdekében.

  • Lehet, hogy rossz ötlet, de mi lenne, ha kicsit kevesebbet adnék csak belőle a lányomnak? Kapná hét napon keresztül, csak mindig kicsit kevesebbet…

Ne tegye! Ezzel csak árthat a gyereknek! Erre szokták azt mondani, hogy a „pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”. Ha kisebb dózisban adja a gyógyszert azzal éppúgy bajt okozhat, mintha túladagolja! Ugyanis, ha a szükségesnél kevesebb antibiotikum jut be a gyermek szervezetébe, akkor lehetséges, hogy az nem lesz elegendő a kórokozó baktériumok elpusztításához. Ellenben, ahhoz már elég lehet a kisebb mennyiség is, hogy a baktériumok különböző módszereket fejlesszenek ki, amikkel visszaverhetik az antibiotikum támadását, azaz ellenállóvá, rezisztenssé válhatnak a szerrel szemben. Ha aluladagolja az antibiotikumot, vagy az előírtnál hamarabb abbahagyja annak a szedését, akkor ez akár a készítmény hatástalanná válásához is vezethet.


Így tároljuk a gyógyszereinket!

2017. február 17.

Az utóbbi években egyre több és több gyártó egyre több és több gyógyszere jelent meg a patikákban. A különböző gyártók saját országuk vagy térségük szabályozásának megfelelően sajátos tárolási utasításokat tüntethetnek fel a gyógyszerek dobozain. A különböző utasítások, tárolási útmutatók elbizonytalaníthatják a betegeket, a felhasználókat. Dr. Sánta Zsuzsa segít az eligazodásban!

Tárolási módok:
15–25 °C szobahőmérsékleten tárolandó 
5–15 °C hűvös helyen tárolandó
2–8 °C hűtve tárolandó

  • Gyakori, hogy nincs megjelölés, vagy idegen nyelven „ambient”, vagy magyar nyelven „különleges tárolást nem igényel” felirattal találkozunk. Az ilyen feliratú gyógyszereket szobahőmérsékleten, 15 °C és 25 °C között a dobozon feltüntetett lejárati idő végéig tárolhatjuk.
  • Előfordul, hogy „25 °C alatt tartandó” vagy „legfeljebb 30 °C-on tartható” felirattal találkozunk. Ilyenkor is nyugodtan maradjunk a szobahőmérsékletnél, és 15 °C és 25 °C között, a lejárati idő végéig tárolhatjuk a készítményeket.
  • A hűtve, 2–8 °C között tárolandó gyógyszerekre mindig rá van írva a hűtőszekrényben való tárolás. Erről a patikában is tájékoztatja a gyógyszert kiadó szakember a vásárlót, a beteget. Esetleg azt is láthatjuk, ha a szakember nem a polcról, hanem a patikai hűtőszekrényből veszi elő a kért gyógyszert. A 2–8 °C közötti tárolás a hűtőszekrényben való tárolást jelenti, nem a mélyhűtőhöz legközelebbi, legfelső vagy legalsó polcon. Érdemes arra is figyelni, hogy a doboz ne érjen a hűtőszekrény falához, mert a gyógyszer így könnyen megfagyhat, és ezzel elveszítheti hatékonyságát. A hűtőszekrény ajtajában sem tanácsos gyógyszert tárolni, még rövid időre, egy-két napra sem, mert a kinyitások miatt itt a legkevésbé egyenletes a hőmérséklet, itt fordulhat elő leghamarabb a hőmérséklet emelkedése.

Ahányféle köhögés, annyiféle gyógyszer

2017. január 06.

Elkapott valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzést, és köhög? Annyira kínozza a köhögés, hogy aludni is alig tud tőle? A gyógyszertárakban a kanalasoktól a tablettákon át a forróital-porokig válogathat a köhögés kezelésére alkalmas készítmények között. Nem mindegy azonban, hogy milyen jellegű a köhögése, ugyanis csak annak ismeretében választható ki a megfelelő készítmény.

A köhögés típusai megfázás alkalmával

száraz köhögés kínzó, ugyanakkor nem hoz megkönnyebbülést, mivel nincs jelen felszakítható váladék a légutakban. Mivel a száraz köhögés heteken át tarthat, a köhögési inger csillapítására alkalmazott készítmények szedése sokat javíthat a panaszokon: a száraz köhögés enyhítésére köhögéscsillapítók, pl. dextrometorfán hatóanyagú szerek javasolhatók.

hurutos vagy produktív köhögés szörtyögő hanggal és az alsó légutakban felhalmozódott váladékkal társul. Amellett, hogy a lerakódott váladék a kórokozók melegágya, a beszűkült légutak következtében kevesebb oxigénhez jutnak csak a sejtek. A köhögés ebben az esetben hasznosnak bizonyul, hiszen a váladék garatba való feljutását, távozását segíti elő. Köptető és hurutoldó hatóanyagokkal a felköhögés elősegíthető.

A köhögésnek ennél a fajtájánál a váladék mennyiségét növelő köptetők (pl. kakukkfű kivonata, terpén-hidrát), valamint a váladékot elfolyósító, „felszakító” hurutoldó készítmények (pl. acetil-cisztein, karbocisztein hatóanyaggal) alkalmazása javasolható. Ez utóbbi esetben a bőséges folyadékbevitel mellett a levegő megfelelő (40-60%) páratartalmának a biztosítása is javíthat az állapoton.


Patikai körkérdés: a védőoltás utáni lázról

2016. augusztus 12.

Ha a védőoltás után belázasodik a gyermek, akkor mindig megijednek a szülők. Mit tegyünk ilyenkor? 
védőoltás– Kötelező védőoltás előtt állok a kisfiammal, és kicsit tartok tőle, mert a három hónapos korában kapott injekció után is belázasodott. Tudom, hogy meg kell kapnia az oltást, de szeretném megelőzni azt, hogy újra lázas legyen. Tudna valamilyen gyógyszert ajánlani, amivel ez sikerülne?

– Védőoltást követően nem lép fel szükségszerűen hőemelkedés vagy láz. Még abban az esetben sem biztos, hogy lázas lesz a gyermeke, ha korábban történt már hasonló.

Megelőzési céllal sosem szabad adni lázcsillapító gyógyszert a csecsemőknek vagy a gyermekeknek.

Helytelen az, ha a védőoltást követően már azonnal kapja a gyermek a lázcsillapító szert, mielőtt még a láza egyáltalán kialakulhatott volna. Lázcsillapításról csak kialakult láz esetén kell gondoskodni. Akkor viszont lényeges az, hogy csillapítsa a lázat.

– Várjam tétlenül, hogy hátha belázasodik a kisfiam?

– Tétlen azért ne legyen! Ellenőrizze folyamatosan a gyermek testhőmérsékletét. Lázról akkor beszélünk, ha a végbélben mért hőmérséklet 38,5 °C feletti, ami 38,0 °C feletti hónaljban mért hőmérsékletnek felel meg. Lázcsillapításra csak ekkor van szükség, az említettnél alacsonyabb testhőmérsékleteknél nem kell gyógyszert adni a gyermeknek.
Arra figyelni kell, hogy a négyhónapos korban kapott DTPa + IPV + Hib védőoltás után – ha egyáltalán kialakul – általában két napon belül fellép a láz. Egyéb oltásoknál, például az egy éves kor fölött kapott MMR-védőoltásnál a beadás után 7-10 nappal alakulhat ki.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...272829...81