Információk, érdekességek

E-recept - Vannak kérdései?

2017. november 17.

A szeptember 1-jén élesített Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatói Tér (EESZT) és a részeként működő e-recept rendszerének betegekkel, olvasókkal való megismertetése szerkesztőségünk számára is fontos feladat. Ezért időről-időre anyagokat, híreket jelentetünk meg a témában (l.: e-recept rovatunk), ezzel is segítve az induló új rendszer használatát. 

Az EESZT-ről, s benne az e-receptről a Magyar Gyógyszerészi Kamara támogató információszolgáltatását is bemutatjuk Önöknek.

A nemrégiben portálunkon is és a gyógyszertárakban beszerezhető Patika Magazin hasábjain is megjelentek írások ebben a témában. A téma mindannyiónkat érint, ezért rengeteg kérdés és vélemény érkezett szerkesztőségünkbe, amelyeket meg is válaszolunk.

Hogy jutok a gyógyszeremhez ezután?

  • A gyógyszertárakban csak igazolvánnyal (TAJ, személyi) kaphatjuk meg a gyógyszereinket?

A gyógyszerkiváltás nem csak igazolvány alapú azonosítás után lehetséges. Az e-vényről az orvos papír „Felírási igazolást” is kiállít, amelyet a beteg átadhat hozzátartozójának, ismerősének – s ő ezt a gyógyszertárban bemutatva, kiválthatja a páciens gyógyszereit.

  • A patikusnak joga van elkérni a TAJ és a személyi igazolványomat?

Igen, ezt jogszabály írja elő.


Kérdezze meg gyógyszerészét…

2017. szeptember 12.

Az idei patikanapi program témája a különböző típusú allergiák gyógyszeres terápiája és gyógyszerészi gondozása, ami a Magyar Gyógyszerészi Kamara, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság és a Magyar Orvoskamara támogatásával és szakmai irányításával valósult meg. 

A szakmák képviselői rendkívül fontosnak tartják a betegek gyógyszerész által irányított öngyógyítását, legfőképpen a kockázatok és a mellékhatások elkerülése érdekében. Ebben a cikkben néhány fontos „mérföldkőre” hívjuk fel az ön figyelmét, annak érdekében, hogy gyógyszerésze segítségével el tudja dönteni, allergiás rhinitisben szenved-e vagy sem, illetve mikor forduljon orvoshoz. Hangsúlyozzuk azonban, hogy 12 év alatti gyermekek esetén minden esetben keresse fel a gyermekgyógyász háziorvost, valamint, ha először észlel allergiás tüneteket, a komolyabb alsó légúti megbetegedések kiszűrése érdekében keresse fel háziorvosát!

Ha önnél már diagnosztizálták az allergiás rhinitis enyhe és intermittáló tüneteit, akkor az alábbi életmódtanácsok segítségére lehetnek a tünetek enyhítésében.

  • Kerülje a szabadtéri munkavégzést (pl. fűnyírást, szénagyűjtést),
  • lehetőleg naponta mosson hajat,
  • száraz szeles időben keveset tartózkodjon a szabadban, maradjon a lakáson belül és a lakás, ill. az autó ablakait tartsa zárva,
  • használjon légkondicionálót, pollenszűrőt a lakásban, autóban,
  • ruhát ne szárítson, ágyneműt ne szellőztessen a szabadban,
  • naponta mossa ki az orrjáratait,
  • panaszokat okozhat bizonyos gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, mert hasonló allergéneket tartalmazhatnak, mint a pollenek (keresztreaktivitás), erről konzultáljon allergológussal.

Sebek, zúzódások, ficamok, törések kezelése homeopátiával

2017. július 12.

Homeopátiával a különböző sérülések gyógyulási idejét le tudjuk rövidíteni, csökkentjük a fájdalmakat és szövődménymentesen tud gyógyulni a beteg. 

A kórházak, rendelők legforgalmasabb osztályai a baleseti sebészetek, sajnos a balesetek az elsők között szerepelnek a halálozási okok listáján. Az utakon, játszótéren, munkahelyen történnek gyakran esések, törések, zúzódások és egyéb sérülések. A segítségadás jó, ha gyors, hatékony és emellett fontos az is, hogy a beavatkozás, segítségnyújtás semmiképp ne ártson a betegnek, mellékhatásmentes legyen. 

Az Arnica montana 9-15-30 CH golyót minden típusú sérülésnél alkalmazhatjuk, alapszer, sebgyógyító, vérzéscsillapító, fájdalomcsillapító hatása miatt. Védi az ereket, a sebnél a kapilláris hálózat kialakulását elősegíti, ezzel is gyorsítva a gyógyulást. 

Horzsolásos sebeknél az Arnica mellé adjunk a Calendula officinalisból, mely segít a sebtisztulásban, csökkenti a vastag hegek képződését. 

Vágott, metszett sebeknél az Arnica mellett a Delphinium staphysagria szedése ajánlott, mely a sebszélek gyógyulását segíti elő. 

Ha a sérülés kapcsán az idegek is sérültek és az ideg lefutása mentén is fájdalom lép fel, akkor a Hypericum perforatum golyót is érdemes szedni fájdalomcsillapításra. 

Hirtelen baleseteknél az ijedtség, pánik, sokk csillapítására az Aconitum napellust javasolt szedni. 

Csonttörés esetén a fájdalom csökkentésére a Symphytum officinale alkalmas, a csontvégek összeforradását segíti a calcium phosphoricum használata. 

Izomrándulásnál az Arnica mellett jó hatású a Rhus toxicodendron és a Ruta graveolens is. 


Meddig kell szednem?

2017. május 01.

Magas vérnyomás esetén a terápia több fázisból áll, ugyanis javulás leginkább megfelelő étkezéssel, rendszeres, személyre szabott testmozgással, valamint gyógyszeres kezeléssel érhető el. 

Felvetődhet azonban a kérdés, hogy ha a vérnyomás értékei 140/90 Hgmm alá szorultak, szükség van-e még gyógyszerek szedésére.

Mikor kell gyógyszert szedni?

Olykor mindenkivel előfordul, hogy megemelkedik a vérnyomása – ezt leggyakrabban stressz, valamint mozgás váltja ki, ám ha rövid időn belül visszaállnak a normál tartományba az értékek, úgy nincs különösebb teendő vele. Ellenben ha valakinél sokszor ingadozik a vérnyomás, illetve ha gyakran mér 140/90 Hgmm feletti értékeket, úgy szakemberhez kell fordulni, aki eldönti, milyen terápia szükséges. Amennyiben csupán minimálisan haladja meg az optimális tartományt, akkor általában elég az életmódváltás, ami diétát, valamint olyan testmozgást foglal magában, mely nem emeli meg hirtelen nagymértékben a vérnyomást. Ezeket ha a beteg betartja, akkor a vérnyomás a gyógyszerek nélkül is csökken.

Viszont gyakran megesik, hogy az orvos tabletta szedését javasolja a páciensnek. Ekkor egy alapos állapotfelmérés után a szakember meghatározza az alkalmazandó dózist. Bizonyos időközönként kontroll szükséges, hogy kell-e változtatni az alkalmazott terápián, mivel meglehet, hogy több vagy akár kevesebb gyógyszerre kell áttérni.


A rettegés foka – avagy mit tegyünk a mellékhatásokkal?

2017. március 27.

„Nem merem bevenni a gyógyszeremet, miután elolvastam a betegtájékoztatót.” „Hogy engedélyezhetik azt a gyógyszert, ami ilyen súlyos mellékhatást okoz?” „Mire végigolvasom a mellékhatások listáját, meggyógyulok.” Ilyen és ezekhez hasonló mondatokat lehet hallani vagy olvasni sok betegtől. Első pillantásra a kérdés jogosnak is tűnhet, de ne hamarkodjuk el a választ!

Miért jelentkezhet mellékhatás?

Egy régi mondás úgy tartja, hogy aminek nincs mellékhatása, annak hatása sincs. Ez valóban így is van, hiszen a gyógyszer egy olyan anyag, amely a szervezetre hatva (farmakológiai-gyógyszertani, immunológiai vagy metabolikus hatás révén) alkalmas az ember valamely élettani működésének helyreállítására vagy javítására. Ugyanakkor, ha a gyógyszer hatása nem annyira célzott, hogy csak a rosszul működő részt befolyásolja, akkor a más, nem beteg szervekben kiváltott hatást mellékhatásnak éljük meg.

Az alábbi példa ezt mutatja be: a szívben és a hörgőben is úgynevezett béta receptor van. A túl szapora szívverés lassítható a béta receptor gátlásával – ez egy előnyös hatás, csökken a szívdobogás. Ugyanakkor a hörgőben lévő béta receptor gátlása hörgőszűkületet, légzési nehézséget okoz. Ezt a hatást már nem kívánjuk, mellékhatásként kezeljük.

Az allergia kissé más. Gyakorlatilag a világon mindenre ismerünk allergiát, így a gyógyszerekre is.

Már azt is tudjuk, hogy egyes gének jelenléte gyakrabban vezet bizonyos mellékhatásokhoz.

Nagyon vegyes a kép: egyes mellékhatások elkerülhetetlenek, mások csak bizonyos embereknél jelentkeznek, megint másokat megelőzhetünk vagy lényegesen csökkenthetünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...262728...81