Információk, érdekességek

Gyógyszerfüggőség - főleg a nőket érinti

2018. február 08.

 Mivel a gyógyszer legális, mi pedig nagyon stresszes világban élünk, a háziorvosok könnyedén felírják a különböző nyugtatókat, szorongáscsökkentőket és antidepresszánsokat - főként a nőknek, ők pedig észrevétlenül adják tovább a káros mintát generációkon keresztül.  

Amikor elkezdtem szenvedélybetegekkel, főként drogos fiatalokkal foglalkozni, azt tapasztaltam, hogy a drogokkal való első találkozásuk élményét nem mástól, mint saját anyjuktól kapták. Akkor még zömmel heroinista ópiátfüggők kezelésével foglalkoztam, akiknek több mint a fele úgy szokott rá a drogra, hogy először az anyjuk adott nekik nyugtatót vagy valamilyen szorongáscsökkentő tablettát. Aztán rájöttek, hogy alkohollal keverve, vagy nagyobb mennyiségben egy újfajta kábulatot érhetnek el, és az élmény fokozása érdekében magától értetődő volt valamilyen illegális nyugtató hatású szerhez (pl. heroin, máktea, morfium stb) nyúlni.

Az elmúlt évek középiskolai kutatásai továbbra is azt mutatják, hogy Magyarország élen jár  azalkohol és gyógyszer együttes fogyasztásában a 15-17 éves korosztály vonatkozásában. Ha másért nem, hát ezért kifejezetten fontosnak tartom, hogy beszéljünk a gyógyszerfüggőségről, ami zömmel hazánkban a nőket érinti. Mivel a gyógyszer legális, mi pedig nagyon stresszes világban élünk, a háziorvosok könnyedén felírják a nőknek a különböző nyugtatókat, szorongáscsökkentőket és antidepresszánsokat. Ha éppen egy nő úgy érzi, hogy anyaként, feleségként és alkalmazottként nagyon kimerült, kétségbeesett, fáradt és nem bírja már a vállát nyomó felelősséget, könnyű elkezdeni gyógyszerekhez nyúlni. Már csak azért is, mert a családi mintázatainkban nagyon elfogadott és gyakori, hogy ha egy nő kimerült, akkor nyugtatóval éljen. Ezt a mintázatot  természetesen adják át a nők egymásnak generációkon keresztül úgy, hogy közben nagy valószínűséggel nincsenek is tudatában annak, hogy valójában milyen  stresszleküzdési módra tanítják meg gyerekeiket.


Hat évig voltam gyógyszerfüggő...

2018. január 31.

Magyarország depressziós nemzet, egy kutatás szerint ma minden ötödik ember depressziós. Ugyanakkor szárnyra kaptak olyan vélemények is, miszerint a pszichiátria nem nyújt segítséget a depressziósoknak, és nagyon sokszor félrediagnosztizálja őket, valamint - teljesen szükségtelenül - gyógyszerekkel tömi. Gyógyszerekkel, melyeknek életveszélyes mellékhatásaik vannak...  

6 évig voltam gyógyszerfüggő. Majdnem belehaltam. Másfél éve inspirálom depressziós, vagy egyszerűen csak megfáradt sorstársaimat blogommal. 

Kérdőíves felmérésemet 208 ember töltötte ki. Olyanok, akik saját meglátásuk (orvosi diagnózis) alapján depressziósak, vagy már megérintette őket a depresszió szele...

A kérdőív alapján látható, hogy a hölgyeket jobban érinti (érdekli?) a téma, mert 94 %-ban ők vettek részt a felmérésben. A kitöltők az 51-60 év közötti korosztályból kerültek ki a legnagyobb arányban, 34 %-ban.   Kérdeztem, mióta szenvednek depresszióban, és erre 78 fő, a felmérésben résztvevők 37,5 %-a felelte azt, hogy több, mint 10 éve. 11,54 %-uk (24 fő) 4-5 éve, és legkisebb arányban azok képviseltették magukat, akik 1 éve (3,37 %).


Minden patika csatlakozott az elektronikus szolgáltatási térhez

2018. január 05.

A pénteki határidőre minden gyógyszertár csatlakozott az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT) - jelentette be Budapesten, sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. 

Mint mondta, a 21. századi színvonalú, mindenkinek az egészségügyi adatait tároló rendszer november elsején "csendesen és különösebb fennakadás nélkül" indult el, és ezzel "a mesterséges intelligenciát is a magyar betegek szolgálatába állítottuk".

Hozzátette: a rendszer jól működik, és napi 750 ezer patikai adatot dolgoznak fel benne, a jövőben pedig öt évre visszamenően digitalizálják ezeket az információkat.

Vartus Gergely, a tárca E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa a gyógyszerészeknek mondott köszönetet a rendszerbevezetéséhez nyújtott munkájukért, emlékeztetve arra, hogy a pénteki határidő után csak azok a gyógyszertárak tudnak elektronikus receptet elszámolni, melyek csatlakoztak az EESZT-hez.

Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy minden Magyarországon keletkezett, beváltott recept felkerül a rendszerbe, így nagyon pontos és átfogó képet kaphatnak az orvosok és a betegek is a gyógyszerezésről, ennek révén korábban nem ismert biztonságot és a terápiás lehetőségek sokszínűségét adva.


Tudta ezt a kalciumról és a D-vitaminról?

2017. december 02.

A csontok védelme elsősorban a csontritkulás és a következményes csonttörések megelőzését jelenti. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a D-vitamin önmagában való alkalmazása ehhez kevés. Ellenben a D-vitamin és a kalcium kombinációja segíthet leküzdeni a csontritkulás jelentette „néma kórt”, és jelentősen mérsékelheti a csonttörések gyakoriságát.

Mekkora bevitelre kellene törekedni?

  • D-vitaminból napi 600 NE bevitele javasolt a fiatal férfiaknak és a menopauza előtti korban lévő nőknek; míg napi 800 NE adag ajánlott az idősebb korúaknak.
  • A menopauza előtt a nőknek, illetve a férfiaknak napi 1000 mg kalcium bevitele javasolható. A menopauza utáni időszakban a nők kalciumigénye fokozott, napi 1200 mg-ra tehető.

A következőkben a kalciummal és a D-vitaminnal kapcsolatos néhány friss, nemzetközi kutatási eredményt mutatunk be:

Mégsem árt a „sok” kalcium!

Sokan – hibásan gondolkodva – tartanak a kalcium fogyasztásától. Mindezt arra alapozzák, hogy a kalcium székrekedést okozhat, felelőssé tehető a vesekövességért, továbbá növelheti a szívinfarktus és a stroke rizikóját. Tudni kell azonban, hogy számos tudományos vizsgálat eredményei igazolják, hogy kalciumra igenis szüksége van a szervezetnek, és az előírásszerűen szedett dózisai kedvező hatásúak. Megjegyzendő, hogy a hazai kalciumbeviteli adatokat tekintve korábban sem kellett egy esetleges „túlfogyasztás” okozta szív- és érrendszeri rizikótól tartani, ugyanis – sajnálatos módon – az átlagos hazai napi kalciumbevitel még az ajánlott napi referenciaértéket sem éri el. Az ajánlott napi 800-1200 mg-os kalciumbevitellel szemben a magyar felnőttkorú lakosság napi kalciumbevitele csak kb. 733 mg.


Miről szól egy homeopátiás kezelés?

2017. november 29.

Tünetek alatt azt értjük, amit a páciens szubjektív módon érez. Azokat a tüneteket is ismernie kell a homeopatának, amik a születés óta történtek és a visszatérő betegségeket is. Ismernie kell továbbá a családi kórtörténetet, beleértve a szülők és a nagyszülők betegségeit is. A kikérdezés során rákérdezünk egy adott tünet vagy tünetegyüttes mikéntjére. Hogy hogyan éli meg azt a beteg, mi is a fájdalom/érzet jellege, hol érzi intenzíven a fájdalmat és esetleg összefüggésbe hozható más érzettel is. Milyen testhelyzetben, napszakban vagy éppen időjárási körülmények között javul vagy válik rosszabbá az állapota. A homeopata nem csak a fizikai jellemzőket veszi figyelembe, hanem nagyon fontosak a mentális jellemzők is. Meg kell ismernünk az egyént aki hozzánk fordul, hogy ki is ő valójában. Milyen ételeket szeret, mennyire fázós, hol érzi jobban magát, miket szokott álmodni, mi a hobbija és még sok-sok az egyén feltérképezéséhez szükséges információkat.  

 

Mi az a homeopátiás szerfelírás?
 
Amikor a homeopata már egy nagyon átfogó képet kapott a páciensről és nem csak egy betegség diagnózist láz, egy olyan homeopátiás gyógyszert tud adni, mely illeszkedik az páciens egyéniségéhez, beleértve az adott betegségét is. Ezt a folyamatot nevezzük individualizációnak. Hiszen minden ember különböző. Máshogyan éljük meg a fájdalmat és máshogyan viselkedünk egy adott helyzetben. Ezt a különbséget ismeri fel a homeopata és találja meg a személyre szabott homeopátiás készítményt. Ez a gyógyszer felel meg a páciens teljes képének, azaz a totalitást célozza meg. Ezen elmélet alapján egy másik betegen ugyan az a betegség valószínűleg egy teljesen másik készítménnyel gyógyítható meg. De a homeopátia nem csak az adott betegségre gyógyír. Mivel a kikerdezés során az egyén élettörténetét is megismerte a homeopata, így a felírt gyógyszer az páciens érzelmi problémáját is gyógyítja, feloldja a régebben kialakult blokkokat, hogy azok ne váltsanak ki további panaszokat. 

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...252627...81