Információk, érdekességek

Növekvő antibiotikum-felhasználás, növekvő gyógyszer-rezisztencia

2018. április 16.

Az antibiotikum-felhasználás 65 százalékkal nőtt világszerte, annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia, vagyis a gyógyszerekkel szemben ellenálló úgynevezett szuperbaktériumok terjedése globális egészségügyi válsággal fenyeget.

Az antibiotikum-felhasználás 65 százalékkal nőtt világszerte (2000 és 2015 között) annak ellenére, hogy az antibiotikum-rezisztencia, vagyis a gyógyszerekkel szemben ellenálló úgynevezett szuperbaktériumok terjedése globális egészségügyi válsággal fenyeget - derült ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmányból, amelynek szerzői 76 országot vizsgálva készítették el a globális antibiotikum-felhasználás eddigi legátfogóbb elemzés.

A washingtoni Center for Disease Dynamics, Economics & Policy, a Princeton Egyetem, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) és az Antwerpeni Egyetem munkatársainak eredményei szerint 2000 és 2015 között 65 százalékkal nőtt az antibiotikumok globális felhasználása - elérve a 35 milliárdos napi terápiás dózist (DDD) - írta a medicalxpress.com.


Megkezdődött a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítása

2018. április 11.

Az összes uniós tagállamot érintő szabályozás szerint 2019 februárjától a gyógyszergyártóknak a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, amellyel a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertári kiadás pillanatában ellenőrizhető.

Mintegy félmilliárd forintból megkezdte a nemzeti gyógyszer-azonosítási rendszer felállítását a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. A rendszer műszaki kiépítését, és az ehhez kapcsolódó technikai feladatokat a német tulajdonú Arvato Systems GmbH informatikai cég végzi - közölte a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz).


Tájékoztatásuk szerint egy, az összes uniós tagállamot érintő szabályozás szerint 2019 februárjától a gyógyszergyártóknak a vényköteles gyógyszereket olyan biztonsági kóddal kell ellátniuk, amellyel a gyógyszer eredetisége már a gyógyszertári kiadás pillanatában ellenőrizhető. Ehhez szükséges, hogy a forgalomba-hozatali engedélyre jogosult gyógyszerek minden egyes dobozának egyedi azonosítóját rögzítsék egy adatbázisban. A rendszer felállítását a magyarországi gyógyszerellátási lánc képviselői által tavaly júliusban megalapított nonprofit szervezet, a HUMVO végzi.

Kiemelték, hogy a szolgáltatás sikeres bevezetése függ a rendszerhez csatlakozó résztvevők együttműködésétől, amelynek érdekében a HUMVO már megkezdte a kapcsolatfelvételt gyógyszertári számítógépes rendszerek üzemeltetőivel és a gyógyszer-nagykereskedelmi engedélyre jogosultakkal, az első szakmai találkozó április 4-én várható.

Balogh Enikő Réka, a HUMVO ügyvezető igazgató az MTI megkeresésére közölte, hogy a rendszer folyamatos működtetése évente félmilliárd forintba kerül. A bevezetés, majd ezt követően a működtetés költségei a gyógyszer gyártóit és a forgalomba-hozatali engedélyek jogosultjait terhelik.


Csonterősítő gyógyszert szed? – Fogászati kontroll szükséges!

2018. március 07.

A csontok fokozott törési hajlama ellen kifejlesztett, úgynevezett biszfoszfonát tartalmú gyógyszerek nélkülözhetetlenek a csontritkulás és egyes csontáttéttel járó daganatok kezelésében, ugyanakkor egy ritkán előforduló, de súlyos mellékhatás miatt fokozott fogászati prevencióra és kontrollra van szükség ezeknél a betegeknél – hívta fel a figyelmet Dr. Vaszilkó Mihály, a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika adjunktusa.

Évente nagyságrendileg 70 ezren szednek ilyen készítményeket hazánkban, az ún. állcsontelhalással járó kórkép kialakulásának veszélye nagy dózisú, intravénás daganatterápia esetén akár 4 százalék is lehet, csontritkulás megelőzésére, vagy kezelésére szájon át szedett szerek esetében 0,1-0,001 százalék közé tehető.

A biszfoszfonát tartalmú gyógyszereket sikerrel alkalmazzák csontritkulás megelőzésére, kezelésére, és a daganatterápiában (pl. emlőrák, prosztatarák, myeloma multiplex esetén), ám bizonyos esetekben olyan súlyos mellékhatásokat okozhatnak, amelynek következtében a betegek állcsontjának egy kisebb vagy nagyobb darabja elhal, amit csak műtéti beavatkozással lehet hosszú távon eredményesen kezelni – mutatott rá Dr. Vaszilkó Mihály. Az ilyen gyógyszert szedők esetében éppen ezért rendkívül fontos a betegség megelőzése, ami a jó szájhigiéné fenntartását, a rendszeres fogászati ellenőrzést jelenti, emellett a fogeltávolítás során körültekintően kell eljárni: fontos, hogy a fogorvos tudjon a fokozott rizikóról.


Az acetilszalicilsav régi, jól bevált fájdalomcsillapító

2018. február 14.

Napjainkban, amikor gyors ütemben jelennek meg az új hatásmechanizmusú és innovatív technológiájú gyógyszerek a patikák polcain, talán meglepő, de vannak olyan „örökzöld” hatóanyagok is, amelyekkel már dédnagyanyáink korában is gyógyítottak, és amelyek ma is a leggyakrabban használt patikaszerek közé tartoznak.

Ilyen a XIX. század végén a német kémikusok egyik bravúrjaként megszintetizált acetilszalicilsav, amelynek az alapvegyületét már 3500 éve is alkalmazták fűzfakéreg formájában. Azóta a megszintetizált hatóanyag hatalmas karriert futott be, és kalandos útját világpiacot meghódító szabadalmak és modern kori klinikai vizsgálatok övezik.

A fájdalom és a gyulladások ellen

Az acetilszalicilsav „univerzális” fájdalomcsillapító hatóanyag, amely az ízületi fájdalmak (pl. hátfájás) csillapítására éppúgy alkalmazható, mint a fejfájás, fogfájás vagy menstruációs fájdalom enyhítésére, vagy a meghűléssel együtt járó fájdalmak (pl. torokfájás, fejfájás) mérséklésére.

Emellett az acetilszalicilsav gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, és lázcsillapítóként is hatásos.

Ez a régóta ismert hatóanyag tehát méltán érdemel helyet a házi patika szerei között is.


Gyógyszerfüggőség - főleg a nőket érinti

2018. február 08.

 Mivel a gyógyszer legális, mi pedig nagyon stresszes világban élünk, a háziorvosok könnyedén felírják a különböző nyugtatókat, szorongáscsökkentőket és antidepresszánsokat - főként a nőknek, ők pedig észrevétlenül adják tovább a káros mintát generációkon keresztül.  

Amikor elkezdtem szenvedélybetegekkel, főként drogos fiatalokkal foglalkozni, azt tapasztaltam, hogy a drogokkal való első találkozásuk élményét nem mástól, mint saját anyjuktól kapták. Akkor még zömmel heroinista ópiátfüggők kezelésével foglalkoztam, akiknek több mint a fele úgy szokott rá a drogra, hogy először az anyjuk adott nekik nyugtatót vagy valamilyen szorongáscsökkentő tablettát. Aztán rájöttek, hogy alkohollal keverve, vagy nagyobb mennyiségben egy újfajta kábulatot érhetnek el, és az élmény fokozása érdekében magától értetődő volt valamilyen illegális nyugtató hatású szerhez (pl. heroin, máktea, morfium stb) nyúlni.

Az elmúlt évek középiskolai kutatásai továbbra is azt mutatják, hogy Magyarország élen jár  azalkohol és gyógyszer együttes fogyasztásában a 15-17 éves korosztály vonatkozásában. Ha másért nem, hát ezért kifejezetten fontosnak tartom, hogy beszéljünk a gyógyszerfüggőségről, ami zömmel hazánkban a nőket érinti. Mivel a gyógyszer legális, mi pedig nagyon stresszes világban élünk, a háziorvosok könnyedén felírják a nőknek a különböző nyugtatókat, szorongáscsökkentőket és antidepresszánsokat. Ha éppen egy nő úgy érzi, hogy anyaként, feleségként és alkalmazottként nagyon kimerült, kétségbeesett, fáradt és nem bírja már a vállát nyomó felelősséget, könnyű elkezdeni gyógyszerekhez nyúlni. Már csak azért is, mert a családi mintázatainkban nagyon elfogadott és gyakori, hogy ha egy nő kimerült, akkor nyugtatóval éljen. Ezt a mintázatot  természetesen adják át a nők egymásnak generációkon keresztül úgy, hogy közben nagy valószínűséggel nincsenek is tudatában annak, hogy valójában milyen  stresszleküzdési módra tanítják meg gyerekeiket.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...242526...81