Információk, érdekességek

Nyákoldó készítmények: Mit szedjek köhögésre?

2019. július 02.

Fotó: 123rf.com

A hurutos köhögés kezelésében fontos szerepet töltenek be az ún. nyákoldó készítmények. Melyek ezek, és hogyan fejtik ki hatásukat? Mit érdemes tudni az alkalmazásukról? A köhögés témakörét körbejáró cikksorozatunk mostani részében ezekre a kérdésekre keresünk választ.

A nyákoldás jelentősége
A cikksorozat első részében már kiemeltük, hogy a köhögésnek alapvetően két fő formája van: a száraz és a hurutos köhögés. A hurutos (más néven: produktív) köhögés jelentős váladékképződéssel jár, ez felismerésének az alapja. A hörgők váladéktermelése és a képződő nyáknak a légutakból való távozása a légzőrendszer természetes öntisztító folyamata.

Célja, hogy egyfelől nedvesítse és védje a gyulladt nyálkahártyát, másfelől pedig eltávolítsa a légutakba kerülő kórokozókat és idegen anyagokat. A hörgőváladék felköhögését megkönnyíthetjük, és a gyógyulás folyamatát elősegíthetjük, ha a képződő sűrű nyák viszkozitását lecsökkentjük. Erre alkalmazhatók a nyákoldó hatóanyagok (ún. mukolitikumok), amelyek a hörgőváladékot hígabban folyóvá, a légutakból köhögéssel könnyebben eltávolíthatóvá teszik.

Nyákoldó hatóanyagok
Számos olyan, gyógyszernek minősülő, hurutos köhögés kezelésére szolgáló készítmény van forgalomban, amely nyákoldó hatóanyagot tartalmaz. Ezeknek a készítményeknek a túlnyomó többsége vény nélkül kapható a patikákban. Alkalmazásuk elsősorban akkor javasolt, ha a hörgőkben a váladékképződés nagymértékű, és a sűrű nyákot nehezen köhögi fel a beteg.


Jól fogadták a gyógyszerszedési szokások javítása segédletet

2019. június 22.

Fotó: pixabay.com

A megkérdezettek többsége jól fogadta, hasznosnak ítélte a gyógyszerszedési szokások javítására összeállított, betegeknek szóló segédletet – derült ki a pilot program eredményeit ismertető budapesti szakmai konferencián.

A tavaly októberben indult, “Gyógyszereim 5xM” – mit, miért, mennyit, mikor, miként?” elnevezésű lakossági ismeretterjesztő program célja összegyűjteni azokat az információkat, amelyek még jobban hozzájárulhatnak a gyógyszert szedő betegek úgynevezett terápiahűségéhez.

Somogyi Orsolya szakgyógyszerész, a program szakmai vezetője a GrandExpo gyógyszerészeti szakkiállításon elmondta, a kiadvány mellé egy kérdőívet mellékeltek, amelyen a betegek értékelhették a segédlet hasznosságát.

A felmérésben nyolcvan közforgalmú patika vett részt és 1082 kérdőívet dolgoztak fel. A kérdőívet legtöbb esetben nők töltötték ki, a legtöbb válaszadó 51 és 70 év közötti volt.

A megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy öt vagy annál több gyógyszert szed egyidejűleg. Az eredmények szerint a segédlet a válaszadók több mint 90 százalékát segítette abban, hogy magabiztosabban tegye fel kérdéseit gyógyszerei kiváltásakor a patikában, és szintén 90 százalékuk mondta azt, hogy a kiadvány elolvasása óta nagyobb figyelmet szentel a gyógyszerei szedésével kapcsolatos tudnivalóknak.

Fontos eredmény, hogy a kiadvány a megkérdezettek csaknem felét segítette abban, hogy célirányosan változtathasson eddigi, esetleg helytelen gyógyszerszedési szokásain.


Inhalációs eszközök helyes használata

2019. május 13.

Az obstruktív légúti betegségek (pl. COPD, asztma) kezelésének leggyakoribb módszere a hatóanyagok belélegeztetése. Helytelen gyógyszerbelégzési technika esetén a légutakba nem jut el a kívánt mennyiségű gyógyszer, és emiatt romlik a beteg állapota.

 

Fotó: 123rf.comAz alábbiakban összegyűjtöttük a helyes gyógyszerbelégzéshez szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Tanácsok a gyógyszerbelégző eszközök használatához
• Fújja ki a levegőt!

A gyógyszerbelégzés előtt, amennyire csak lehet, ki kell fújni a levegőt!
• Végezzen mély belégzést!

Felületes belégzéskor a hatóanyag nem jut le a légutakba.
• Gyógyszerbelégzéskor döntse hátra a fejét!

A levegő útja a tüdő felé a garatban egy éles kanyar ral kezdődik. A fej hátradöntésével a ka nyart ki egyenesítjük, és így a gyógyszer könnyebben tud továbbhaladni a tüdő fe lé.

Szájon át szippantsa be a gyógyszert!
Gyakran előfordul gyermekeknél, de idősebb betegeknél is, hogy az eszközt az ajkaik közé veszik, majd az orrukon át vesznek levegőt. Ilyenkor nem jut gyógyszer a légutakba.
A mély belégzés végén 10 másodpercig tartsa vissza a levegőt!
Miután leszívtuk a gyógyszert a légutakba, időt kell adni neki, hogy lerakódhasson a nyálkahártyára. Ha azonnal kifújjuk a levegőt, az zal együtt a gyógyszer bizonyos hányada is kiszökik.
Gyógyszerbelégzés után öblítse ki a száját!
A gyógyszer egy része még a legjobb belégzési technika esetén is a szájüregben és a garatban rakódik le, ahol helyi mellékhatásokat (rekedtséget, köhögést, szájpenészt), illetve lenyelve, majd az emésztőrendszeren át a vérkeringésbe jutva általános mellékhatásokat okozhat. Ezek a gyógyszerbelégzést követő szájöblítéssel és gargalizálással egyszerűen megelőzhetők.


Kapszulába zárt inzulininjekció

2019. április 17.

Fotó: pixabay.comSzederméretű, injekciót tartalmazó kapszulát fejlesztettek ki amerikai tudósok, mely a gyomron át juttatja a vérbe az inzulint. A kapszula formáját a leopárdteknős páncélja ihlette.

A kapszula apró, összepréselt inzulintűt tartalmaz, így a tabletta felválthatja az injekciót, melyet a 2-es típusú cukorbetegek naponta adnak be maguknak – számolt be a medicalxpress.com a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai vezette kutatásról.

A kis inzulintű akkor fejti ki hatását, amikor a kapszula a gyomorba ér. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a kapszulával elég inzulin jut a szervezetbe a vércukorszint olyan csökkentéséhez, mint amilyet a bőrön át adott injekcióval érnek el.

Azt is bizonyították, hogy az eszköz más gyógyszerek beadásához is átalakítható. “Reméljük, hogy az újfajta kapszula segíthet majd azoknak, akik ma csak injekcióban vagy infúzióban juthatnak orvosságukhoz” – mondta Robert Langer, a MIT David H. Koch Intézetének professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

A kutatók sok évvel ezelőtt kifejlesztettek egy apró tűk borította tablettát, amellyel a gyomor és a vékonybél falába tudtak gyógyszer injekciózni. Az új kapszulát úgy alakították ki, hogy csak egyetlen tűt tartalmazzon. Azt akarták elkerülni, hogy a gyógyszer a gyomor belsejébe jusson, ahol a gyomorsavak lebontanák, mielőtt kifejti a hatását.


Szájban széteső filmlapocskák

2019. április 06.

Ha a szájüregben kifejtett hatás vagy a szájüregből való hatóanyag-felszívódás a cél, és az az elvárás, hogy a hatóanyag minél hamarabb rendelkezésre álljon, és akár víz nélkül is alkalmazható legyen a patikaszer, a gyógyszerfejlesztők egyre többször gondolnak egy különleges gyógyszerformára, a vékony gyógyszeres filmlapocskára.

A filmlapocskák angol neve oral strip, és ebből ered a (külföldi) gyógyszeres dobozokon feltüntetett OS rövidítés is. Világszerte terjedőben vannak a bélyegméretű vékonyfilmek. Nálunk a nikotint tartalmazó filmlapocska van gyógyszerként forgalomban. Kezdetben a kellemetlen szájszag eltüntetésére szolgáló szerek hordozójaként formulálták a vékony filmeket.

Manapság már a hatóanyagok egyre szélesebb köre található meg ebben a gyógyszerformában, mint az allergiás kórképek tüneteit enyhítő antihisztaminok, az erektilis diszfunkció gyógyszerei, egyes fájdalomcsillapítók és központi idegrendszerre ható gyógyszerek (pl. Parkinson-ellenes szerek). További alkalmazási lehetőségekként említhetők az élénkítő koffeines lapocskák vagy a szorongáscsökkentő filmlapocskák.

A hatóanyagok kiválasztásának határt szab azonban a filmlapocskák mérete: a filmlapocskák nagysága körülbelül 2 és 8 cm2; így azok darabonként 15 és 25 mg közötti hatóanyag-mennyiséget tudnak magukba zárni. Olyan hatóanyagokból, amelyeknek az egyszeri dózisa például 100 mg, nem készíthető filmapocska.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202122...81