Információk, érdekességek

Engedélyezik a nagyobb opiáttartalmú készítmény gyártását

2019. október 10.

Az amerikai kábítószerügyi hatóság (DEA) az opiátválság ellenére is engedélyezi a nagyobb opiáttartalmú készítmény gyártását – olvasható az igazságügyi minisztérium ellenőrzési főigazgatóságának nyilvánosságra hozott jelentésében. 

Fotó: 123rf.comA jelentés megállapítja: miközben 2013 és 2017 között évente 71 százalékkal nőtt az opiátok túladagolása miatti halálesetek aránya, a DEA minderről tudomást sem véve engedélyezte a gyógyszergyártóknak az “alapjában véve nagyobb arányú opiátot tartalmazó” gyógyszerek előállítását.

A jelentés szerint a DEA éveken keresztül hanyagul dolgozott, és nem vette figyelembe az opiátok használatára vonatkozó, országosan előírt kvótákat. 2017-ben pedig 25 százalékkal csökkentette is ezt a kvótát. Abban az esztendőben 48 ezer amerikai halt meg az opiát-túladagolásban.  A DEA “túlságosan lassan” reagál az Egyesült Államokat sújtó opiátválságra, és nem csökkentette lényegesen a már forgalomban lévő, nagy opiát tartalmú gyógyszerek számát sem – állapította meg a jelentés. Michael Horowitz, az igazságügyi tárca főellenőre közölte: “hatékonyabb erőfeszítésekre” volna szükség mind a szabályozásban, mind a szabályok betartatásában. A főigazgató ugyanakkor arra nem tért ki – miként a jelentés sem -, hogy kinek a felelőssége a DEA feletti ellenőrzés.

Az Egyesült Államokban 1999 és 2017 között mintegy 400 ezren haltak bele az opiát tartalmú készítmények túladagolásába. E készítmények nem szükségszerűen kábítószerek, hanem opiát tartalmú, függőséget kiváltó gyógyszerek, köztük erős fájdalomcsillapítók. A kormányzat tervet készített e válság leküzdésére, de legalábbis kezelésére, ennek részleteit Alex Azar, az egészségügyért és emberi erőforrásokért felelős minisztérium vezetője dolgozza ki.


Gyógyszer vagy kábítószer? Mire jó a kenderolaj?

2019. október 03.

Minden kornak megvan a maga csodanövénye. Ami az 1990-es években az aloé volt, az ma a kender: gyakorlatilag nincs olyan betegség, amire a kétes ajánlások alapján ne lenne jó, és akik nem ismerik, vagy alábecsülik a lehetséges kockázatokat, azok teljesen biztonságosnak gondolják.

Fotó: 123rf.comA kender hasznos ipari gyógynövény: megfelelően előállított, állandó összetételű készítményei egyes országokban gyógyszerként engedélyezve vannak forgalomban.

A kender valószínűleg soha nem lesz a klasszikus értelemben vett gyógynövény, és ennek csak egyik oka, hogy termős virágzatát, a kannabiszt elterjedten használják kábítószerként. A hallucinogén hatást a tetrahidro-kannabinol (THC) nevű vegyület alakítja ki, de ez csak az egyik a kender hatóanyagai közül. Újabban intenzíven kutatott vegyület a kannabidiol (CBD), amelynek hallucinogén hatása nincs, számos egyéb központi idegrendszeri hatása viszont van.

A kannabigerol (CBG) hatásait, amely sok kendermintában jelentős mennyiségben van jelen, alig ismerjük – és ugyanez a helyzet azzal a több mint 100 kannabinoiddal (kenderhatóanyaggal), amelyet eddig kimutattak a növényből. Ezek szerkezetileg rokon vegyületek, hatásaik részben hasonlók, de esetenként nagyon eltérők lehetnek. Ha részleteiben sikerül megismerni egy vegyület hatásait, akkor az tiszta formában, gyógyszerként forgalomba kerülhet – amint az a THC esetén meg is történt.

A kender kémiailag igen változékony növény: számtalan változatában a fent említett soktucatnyi vegyület aránya igen eltérő lehet, ami a hatásban is megnyilvánul. Éppen ezért a pontos összetétel ismerete nélkül nem mondható meg, hogy egy adott kenderminta pontosan milyen hatással rendelkezik. A gyógyszerként forgalomba hozott készítmények esetén pontosan ismert az összetétel, mivel ezek ellenőrzött körülmények között termesztett növények tisztított kivonatait tartalmazzák.


További K-vitamin behozatalát engedélyezték

2019. augusztus 09.

Fotó: 123rf.com

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a folyamatos ellátás érdekében több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek.

A hatóság közleményben azt írta, hogy mivel legutóbb újabb K-vitamin-szállítmány érkezett az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőhöz, a megfelelő mennyiség addig is biztosított. Az OGYÉI egy hónapja azt közölte, hogy ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára az egyik gyógyszer-nagykereskedőnek. Akkor azt írták: a forgalmazó a K-vitamin hiányának okaként gyártási gondot jelölt meg a május 1. és október 31. közötti időszakra. Mivel jelenleg más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, a gyógyszerhatóság a nagykereskedővel egyeztetve engedélyezte a tízezer tétel behozatalát külföldről, ennek beszerzése folyamatos.

Jelezték, a felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta. 

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korukig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek.


Weben rendelhető egészség: HPV teszt otthon

2019. július 22.

Fotó: 123.rf.com

Egy új, hazai teszt segítségével otthon is nyakon csíphető a rákot okozó HPV vírus.

Magyarországon évente 1200 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal, s közel 400 érintetett el is veszítünk, sorolta az adatokat dr. Koiss Róbert szülész-nőgyógyász, hozzátéve: világszerte évente 500 ezren halnak meg e betegség következtében.

A fertőzöttek száma 30 éves kor alatt a legmagasabb, ám miközben átlépve a harmadik x-et csökken a HPV-sek száma, drámai emelkedésnek indul a méhnyakrákkal illetve rákmegelőző állapottal diagnosztizáltaké. A növekedés csúcsa 35-45 év közöttre esik, majd a 60 éves nőknél mutatható ki a frissen diagnosztizált betegek újabb, ám a középkorúaknál mérsékeltebb hulláma.

A méhnyakrák hosszú évek alatt alakul ki, épp ez ad lehetőséget a kór megelőzésére védőoltás, illetve szűrővizsgálat segítségével. A betegséget a humán papillomavírus (HPV) okozza, amelynek patomechanizmusát – vagyis azt az útvonalat, amely a vírusfertőzéstől a daganat kialakulásáig vezet – mára a klinikai kutatások pontosan felderítették. Ez az egyetlen daganat, amelynek esetében pontosan tudott az eredet és a végkifejlet – hangsúlyozta az onkológus. S bár régen úgy gondolták, hogy a vírus kizárólag szexuális úton terjed, ez ma már egyáltalán nincs így.

A HPV ugyanis csak a hámsejteket támadja meg, nem jut be a véráramba, így mindig csak helyi fertőzést okoz, amelyen újból és újból át lehet esni. Mivel hámfajlagos a kórokozó, ezért önmagában elégséges a hám-hám kapcsolat létrejötte, vagyis nem kell hozzá szexuális együttlét, elég egy wellness hétvége, hogy kialakuljon a fertőzés, amelyek mindegyike természetesen nem vezet méhnyakrák kialakulásához, de ma még nem tudjuk, hogy kinél okoz daganatos megbetegedést, s kinél nem.

A HPV azonban nem csak a nőket veszélyezteti, az elmúlt évtizedben kutatások sora igazolta, hogy a méhnyakrák tekintetében is legagresszívabb vírustörzs, a HPV 16 fej-nyaki daganatot okoz a férfiaknál. Elsősorban a garatív, hátsó nyelvgyök, mandulák területén kialakuló rosszindulatú daganatos megbetegedések száma növekedett esetükben drámaian.


Gyógyszeres kezelés nélkül, cukorbetegen. Lehetséges!

2019. július 10.

Fotó: 123rf.com

A 2-es típusú cukorbetegség esetén igen sokan szorulnak gyógyszeres kezelésre. Most már bizonyítékok sora áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogyha időben (amíg az inzulint termelő béta sejtek teljesen ki nem merülnek) sikerül életmódot váltanunk, akkor nagyon jó eséllyel elbúcsúzhatunk a gyógyszeres terápiától, legyen az inzulin, GLP1 analóg vagy orális készítmény.  Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, hogy nagyvonalakban miből is áll ez az életmódterápia.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

Míg az 1-es típusú cukorbetegséget minden esetben inzulinnal szükséges kezelni, addig a 2-es típus fennállásakor – a beteg állapotát figyelembe véve – több terápiás mód létezik.  Az elsődleges kezelési módszer az a megfelelő életmód kialakítása, ha ez nem elegendő – vagy ha a beteg nem tud átállni az előírt életmód terápiára – akkor lépünk tovább a gyógyszeres kezelés irányába (tabletták és bőr alá injektálandó készítmények (GLP1 analóg, inzulin).

Sokszor, mint egyedüli terápia elegendő az életmódváltás. Arra is van azonban sok példa, hogy az eleinte még szükséges gyógyszeres kezelés a kitartóan alkalmazott életmódterápia következtében elhagyható (vagy legalábbis dóziscsökkentés érhető el).

Testsúly optimalizálása

A 2-es típusú cukorbetegek nagy része kifejezett súlyfelesleggel küzd. A súlytöbblet magasabb vércukorszintet, inzulinrezisztenciát eredményez és fordítva. Ahogy csökken a felesleges zsírszövet tömege, úgy javulnak a betegek értékei és ezzel párhuzamosan csökkenthetők az éppen alkalmazott gyógyszerek dózisai, vagy esetleg a korábban alkalmazott inzulinterápia elhagyható és elegendő egy orális készítmény alkalmazása.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...192021...81