Információk, érdekességek

Jó tudni a filmtablettákról

2022. április 01.

Fotó: pixabay.com

Manapság a tabletták jelentős része speciális, bélben oldódó filmbevonattal – vagy más néven gyomorsavnak ellenálló bevonattal ellátott – tabletta.  Mi a cél ezekkel a különleges tablettákkal?

A cél kettős

  1. egyes hatóanyagok a gyomrot irritálhatják, ezért célszerű olyan tablettákat fejleszteni, amelyek csak a gyomor elhagyása után, a vékonybélben engedik szabadon hatóanyag-tartalmukat, így a gyomorirritáció kiküszöbölhető.
  2. vannak olyan hatóanyagok, amik a gyomor erősen savas pH-jú közegében elbomlanak és hatásukat vesztik. Ezeket a gyógyszermolekulákat egy speciális burokkal – jelen esetben filmbevonattal – lehet megvédeni a lebomlástól, és elérni azt, hogy csak a bélbe jutva váljon szabaddá a hatóanyag-tartalom.

Ránézésre nem derül ki egy tablettáról, hogy az bélben oldódó bevonattal van-e ellátva. Fontos a gyógyszer csomagolásának a tanulmányozása és a gyógyszerhez mellékelt betegtájékoztató elolvasása, amiből egyértelmű lesz, hogy milyen a készítmény bevonata.

Mire kell ügyelni a bélben oldódó bevonattal rendelkező gyógyszerek szedésekor?

  • A (film)tabletta a lenyelési nehézségek és a félrenyelés veszélye miatt nem tipikusan a gyermekeknek szánt gyógyszerforma, emiatt a kezelőorvos és a gyógyszerész általában kúpokat, cseppeket vagy szuszpenziókat javasol, ha a szükséges hatóanyag az említett „gyermekbarát” gyógyszerformák valamelyikében is rendelkezésre áll.
  • A filmtablettákat csak bizonyos életkor fölött lehet alkalmazni – akkor, ha a gyermek már elég nagy ahhoz, hogy a félrenyelés veszélye nélkül le tudja azt nyelni. Ez legalább 4-5 éves kort jelent.
  • A bélben oldódó bevonattal ellátott tablettákat egy nagy pohár vízzel kell bevenni, és egészben lenyelni.
  • A víz helyett egyéb, esetleg lúgos kémhatású italokkal, tejtermékekkel (pl. kakaó, joghurtital) való gyógyszerbevétel a védőbevonat idő előtti leoldódásához vezethet.
  • A bélben oldódó bevonattal ellátott filmtablettákat nem szabad kettétörni, elaprítani vagy lenyelés előtt megrágni. A filmbevonat sérülésének többféle következménye lehet, megeshet, hogy a gyomorban elbomlik a hatóanyag, és a várt terápiás hatás elmarad vagy nem a kívánt erősségű lesz. Előfordulhat továbbá az is, hogy a tápcsatorna nem megfelelő pontján felszabaduló hatóanyag károsíthatja a vele érintkező nyálkahártyákat, és pl. nyelőcső-felmaródást okozhat.
  • Sokszor a szülők jó szándéka vezet a bajhoz. Előfordul, hogy ők elaprítják a tablettát, és azt kellemes ízű ételbe vagy italba keverik, hogy a gyermek könnyebben le tudja nyelni. Ezzel többet árthatnak a gyermeknek, mint gondolnák.
  • A gyógyszerbevételi időpontot (étkezés előtt, közben vagy után) illetően a betegtájékoztatóban írtaknak megfelelően kell eljárni.
  • A gyógyszert fénytől védett, száraz, hűvös helyen kell tárolni.
  • Ügyelni kell a gyermekek számára el nem érhető gyógyszer-tárolási hely kiválasztására.

Mi az igazság a visszérkrémekkel kapcsolatban?

2022. március 13.

Fotó: gettyimages.com

A gyógyszertárakban többféle visszérkrém is kapható…Melyik mire jó? És miként lehet tartósabban megszabadulni a kacskaringós, kitüremkedő erektől? Ezekről kérdeztük Dr. Sepa Györgytől, a Trombózisközpont érsebész főorvosát.

Csökkentik a fájdalmat és a gyulladást

Bár a visszeres fájdalmak rendszerint a nyári kánikulában jelentkeznek, ám nem ritka, amikor évszaktól függetlenül kellemetlen panaszokat okoznak – különösen akkor, ha az illető ülő- vagy állómunkát végez. Ennek oka, hogy a kitágult erekben a keringés lelassul, vénás pangás alakul ki, majd ödéma lép fel, aminek következtében károsodhat az erek belső fala, gyulladásos állapotot generálva.

A visszérkrémek ezeket a gyulladásokat mérsékelhetik, illetve szüntethetik meg. Ezen kívül pedig csillapítják a tágulatokkal együtt járó, un. nehézláb érzést és hűsítik a végtagokat. Ráadásul ma már kaphatóak érerősítő hatóanyagokkal dúsított készítmények is, valamint olyanok, melyek a pangás miatt létrejövő vérrögök kialakulását hivatottak megakadályozni (ezek a heparin tartalmúak).

Csupán tüneti a kezelés

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a visszérkrémek csupán a fájdalmas tüneteket csillapítják, ám a mélyebb rétegekben kialakult visszértágulatokat nem fogják eltűntetni, ráadásul az olyan életveszélyes szövődmények ellen sem fognak nagyfokú védelmet nyújtani, mint a mélyvénás trombózis.

Éppen ezért érdemes a visszeres panaszokkal szakemberhez fordulni, aki hasznos tanácsokkal szolgálhat a probléma kezelését illetően.

Ez lehet kompressziós terápia, mely során a felületes vénákat összenyomjuk, ezzel megszüntetjük bennük a keringést. Ennek hatására a mélyvénákban felgyorsul a vénás áramlás, ami csökkenti a súlyos vénás pangást a végtagban és javítja a bőr vérellátását- mondja dr. Sepa György, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.


Évek óta jelentős számú új gyógyszer kap tb-támogatást

2022. február 25.

Fotó: gettyimages.com

Évek óta jelentős számú gyógyszer kap újonnan társadalombiztosítási (tb-) támogatást, tavaly húsz betegségcsoportnál 31 új gyógyszer befogadásáról született döntés – mondta az emberi erőforrások minisztere Budapesten.

Kásler Miklós közölte a készítmények között van daganatos betegségekre, vérzékenységre, szívelégtelenségre, Parkinson-kórra, szklerózis multiplexre, ízületi gyulladásos megbetegedésekre és asztmára adható gyógyszer. Egy részükhez a beteg szakorvosi felírás után a patikában juthat hozzá, ezek a készítmények már január 1-je óta elérhetők. A korábban már támogatott, de most új betegségekre, kórházban adható gyógyszerek februártól lesznek hozzáférhetők, míg a teljesen új hatóanyagot tartalmazó készítményeket – a közbeszerzési eljárások lefolytatása után – áprilistól kaphatják az érintettek, kórházi körülmények között – ismertette.

A szaktárca háttéranyaga szerint 2018-ban négyezer hepatitis-C fertőzésben szenvedő beteg kezelése vált lehetővé a legújabb terápiák bevezetésével. Szintén abban az évben 29 új készítmény került a támogatási rendszerbe. 2019-ben 26 új készítmény kapott tb-támogatást, míg 2020-tól az egy év alatti gyerekeknek adandó K-vitamin kapott kiemelt támogatást, amelynek révén csak a háromszáz forintos dobozdíjat kell megfizetniük a szülőknek.

2020-tól minden gyermeket vállalni kívánó párnak térítésmentes a meddőségi kivizsgálás, az ehhez kapcsolódó ellátás, valamint a meddőség kezeléséhez szükséges gyógyszer. 2021-ben pedig megteremtették annak lehetőségét is, hogy a gerincvelő eredetű izomsorvadásban (SMA) szenvedők kezelésére alkalmazott Zolgensma készítményt egyedi méltányossági támogatás keretében ingyenesen kapják meg a rászoruló gyerekek.


Nincs kockázata a bőrön keresztüli hormonpótlásnak

2022. február 04.

A hormonpótló terápia (HRT) egészségi kockázatairól készült újabb nagyszabású brit tanulmány kimutatta, hogy nincs kockázata a hormontapasz, -gél vagy -krém alkalmazásának, a tabletta formában történő hormonpótlás azonban növeli a trombózis kialakulásának lehetőségét.

A Nottinghami Egyetem kutatói a British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban mutatták be eredményeiket. A szakemberek a nőgyógyászati praxisokban 1998 és 2017 között regisztrált több mint 470 ezer nő HRT-adatait elemezték, közülük több mint 80 ezer 40-79 éves nő esetében alakult ki vérrög, míg 390 ezer esetében nem tapasztaltak ilyet.

A HRT-t a menopauza tüneteinek csökkentésére alkalmazzák, a tünetektől függően rendelnek el az orvosok különböző kezeléseket, köztük ösztrogén vagy ösztrogén és progeszteron hormonokat tartalmazó tabletták szedését, vagy bőrön keresztül hormontapaszok, -krémek, gélek alkalmazását.

Korábbi kutatások már kimutatták a trombózist okozó vérrögök keletkezésének magasabb kockázatát a terápiában részesülő nőknél, de kevés adat létezik a különféle terápiákkal kapcsolatos kockázatokról.

A nottinghami kutatók is megerősítették a trombózis kialakulásának magasabb kockázatát (58 százalék) a hormonpótló tablettákat szedő nőknél szemben azokkal, akik nem részesültek semmilyen terápiában. 40 százalékkal volt magasabb a kockázat azoknál, akik ösztrogén tartalmú tablettákat szedtek és 73 százalékkal azoknál, akik ösztrogén-progeszteron hatóanyagú tablettákat.

A bőrön keresztüli alkalmazásnál egyetlen formában – legyen az tapasz, krém vagy gél – sem mutattak ki semmilyen kockázatot a trombózisra” – írták a szakemberek tanulmányukban.

Ez egy megfigyelésen alapuló tanulmány, így nem állapította meg az okokat és a kutatók szerint vannak bizonyos korlátok, amelyek hatással voltak az eredményre. Mindezek ellenére ez a tanulmány “egy jóval részletesebb képet adott a HRT-készítmények alkalmazásának trombóziskockázatairól és segítheti az orvosokat és a nőket a megfelelő terápia kiválasztásában” – olvasható a tanulmányban.


Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek csökkenthetik a cukorbetegség kialakulását

2021. december 20.

Fotó: gettyimages.com

Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek világszerte többmillió embernél csökkenthetik a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állapította meg brit kutatók tanulmánya a The Lancet című orvostudományi folyóiratban.

Az orvosok eddig is írtak fel olcsó vérnyomáscsökkentő gyógyszereket az életveszélyes szívroham vagy agyvérzés esélyének mérséklésére. Eddig azonban megválaszolatlan maradt az a kérdés, hogy vajon ezek a gyógyszerek meg tudják-e akadályozni a kettes típusú diabétesz kialakulását is.

A kutatók most arra jöttek rá, hogy ezeknek a gyógyszerek védőhatása sokkal szélesebb körű, mint eddig vélték. A vizsgálat szerint egyes ilyen gyógyszerek közvetlenül képesek csökkenteni a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.

Az Oxfordi és a Bristoli Egyetem kutatóinak vizsgálata a legnagyobb ilyen jellegű kutatás: átlagosan öt éven át végzett, 19 globális méretű randomizált klinikai vizsgálatban részt vevő több mint 145 ezer ember adatait elemezték.

A szisztolés vérnyomás 5 higanymilliméterrel való csökkentése – ami könnyen elérhető vérnyomásgyógyszerrel vagy életmódváltással – 11 százalékkal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát. A tudósok eredményei szerint az angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (ACE-gátlók) és az angiotenzin-II-receptorblokkolók (ARB-k) rendelkeznek a legerősebb védőhatással. Mindkettő 16 százalékkal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét. A kalciumcsatorna-blokkolókról ezt nem tudták kimutatni.

A bétablokkolókról és a tiazid vízhajtókról azonban azt mutatták ki, hogy növelik a cukorbetegség kockázatát, annak ellenére, hogy köztudott jótékony hatásuk a szívroham és agyvérzés megelőzésében.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...91011...81