Információk, érdekességek

Újabb betegségről derült ki, hogy gyógyításában hatásos lehet a Richter gyógyszere

2021. december 10.

Kedvező hírek érkeztek a Richter gyógyszeréről: igazolódott, hogy a major depresszióban szenvedő (MDD) betegeknél is hatásos kiegészítő kezelésre a cariprazine – közölte a Richter Gedeon Nyrt. a tőzsde honlapján pénteken, miután partnere, az amerikai AbbVie bejelentette az ennek bizonyítására irányuló vizsgálatainak előzetes eredményét.

Fotó: gettyimages.comA cariprazine nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert az Amerikai Egyesült Államokban Vraylar néven forgalmazzák, amit az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) az I-es típusú bipoláris zavar depressziós, illetve akut mániás és kevert epizódok kezelésére, valamint felnőtt betegek esetében skizofrénia kezelésére engedélyezett.

A közlemény idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki ismertette: a legújabb klinikai vizsgálatok pozitív eredményeire, valamint az összes rendelkezésre álló adatra alapozva az AbbVie kiegészítő engedélykérelmet tervez benyújtani az FDA-hoz, hogy a cariprazine használatát terjesszék ki a major depresszió (MDD) kiegészítő kezelésére is.

A cariprazine-t a Richter Gedeon Nyrt. és az AbbVie közösen fejlesztette. Utóbbi cég felelős az értékesítésért az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Tajvanban és egyes latin-amerikai országokban.

A vezérigazgató hangsúlyozta: büszkék arra, hogy a legújabb vizsgálat statisztikailag szignifikáns és klinikai szempontból releváns eredményt mutatott egy ilyen jelentős, kezelésre nem reagáló betegcsoport számára.

Az MDD gyakori betegség, ami az Amerikai Egyesült Államokban 19 millió embert érint, fiatalokat és időseket egyaránt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a depressziót a normális életvitelt ellehetetlenítő állapot vezető okai közül harmadikként, és a globális betegségteher egyik jelentős komponenseként tartja számon. A betegség gazdasági terhét 211 milliárd dollárra teszik.

A budapesti székhelyű Richter az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, valamint Latin-Amerikában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2020. év végén a 3,8 milliárd euró tőzsdei értékű vállalat mintegy 1,6 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el ugyanebben az évben. A cég termékpalettája szinte valamennyi fontos terápiás területet – nőgyógyászati, központi idegrendszeri, szív- és érrendszeri – felöleli.


Gyógyszer helyett: az egészség 12 alappillére

2021. november 29.

Manapság egyre többet költünk betegségeink kezelésére, egészségünk helyreállítására, gyógyszerekre, terápiákra. Az az igazság, hogy nincs az a tabletta vagy orvosi kezelés, ami többet segítene az egészség tartós megőrzésében, mint az életmódunk: az, hogy napról napra mennyire egészséges életet tudunk élni. Ma már számtalan módszer és eszköz áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy visszatérjünk eredendő állapotunkba, a tökéletes testi-lelki jólétbe. Az alábbiakban azokat gyűjtöttem össze, amelyeket bárki könnyen megvalósíthat egy kis odafigyeléssel, különösebb időbeli vagy anyagi ráfordítás nélkül.  

Mi a helyzet a genetikával?
Sokan gondolják azt, hogy azok az öröklött betegségek, amelyekben a felmenőik szenvedtek, szükségszerűen megjelennek majd az ő életükben is, ebbe jobb hát beletörődni. Pedig egyáltalán nem vagyunk a génjeink áldozatai!
A Humán Genom Projekt nevű hatalmas kutatás, melynek során feltérképezték a teljes emberi génállományt 1996 és 2006 között, rávilágított, hogy minden egyes génünk 30.000 fehérjét képes létrehozni, amelyek különböző módon jelennek meg végleges formájukban a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy lehet ugyan egy genetikai hajlamunk egy bizonyos betegség tekintetében, de egyáltalán nem szükségszerű, hogy az valóban ki is alakuljon az életünkben.
Az életmód ugyanis a génjeinkre is hatással van: ha folyamatosan stresszben élünk, génjeink egész mást valósítanak meg, mintha a pozitív dolgokra összpontosítanánk. Ehhez hasonlóan, ha egészséges, friss, teljes értékű ételeket eszünk,  egész mást valósítunk meg génkészletünkből, mintha gyorsételeken élünk.

Mely betegségek előzhetőek meg az egészséges életmóddal?
Talán helyesebb lenne úgy feltenni a kérdést, hogy ’Melyek nem?’. Minden egyes döntés ugyanis, ami napi életminőségünket érinti, hatással van a szervezetünkre és így a lehetséges betegségekre is. Még az alábbi súlyos betegségek is kivédhetők a megfelelő étkezéssel, elegendő mozgással és az érzelmi egyensúly kialakításával:

  • Rák
  • Szívbetegségek
  • Diabétesz
  • Alzheimer- és Parkinson-kór
  • Magas vérnyomás
  • Hormonális zavarok

Gyógyszeres kezelés nélkül, cukorbetegen. Lehetséges!

2021. szeptember 07.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén igen sokan szorulnak gyógyszeres kezelésre. Most már bizonyítékok sora áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogyha időben (amíg az inzulint termelő béta sejtek teljesen ki nem merülnek) sikerül életmódot váltanunk, akkor nagyon jó eséllyel elbúcsúzhatunk a gyógyszeres terápiától, legyen az inzulin, GLP1 analóg vagy orális készítmény.  Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondja, hogy nagyvonalakban miből is áll ez az életmódterápia.

Fotó: 123rf.comA 2-es típusú cukorbetegség kezelése

Míg az 1-es típusú cukorbetegséget minden esetben inzulinnal szükséges kezelni, addig a 2-es típus fennállásakor – a beteg állapotát figyelembe véve – több terápiás mód létezik.  Az elsődleges kezelési módszer az a megfelelő életmód kialakítása, ha ez nem elegendő – vagy ha a beteg nem tud átállni az előírt életmód terápiára – akkor lépünk tovább a gyógyszeres kezelés irányába (tabletták és bőr alá injektálandó készítmények (GLP1 analóg, inzulin).

Sokszor, mint egyedüli terápia elegendő az életmódváltás. Arra is van azonban sok példa, hogy az eleinte még szükséges gyógyszeres kezelés a kitartóan alkalmazott életmódterápia következtében elhagyható (vagy legalábbis dóziscsökkentés érhető el).

Testsúly optimalizálása

A 2-es típusú cukorbetegek nagy része kifejezett súlyfelesleggel küzd. A súlytöbblet magasabb vércukorszintet, inzulinrezisztenciát eredményez és fordítva. Ahogy csökken a felesleges zsírszövet tömege, úgy javulnak a betegek értékei és ezzel párhuzamosan csökkenthetők az éppen alkalmazott gyógyszerek dózisai, vagy esetleg a korábban alkalmazott inzulinterápia elhagyható és elegendő egy orális készítmény alkalmazása.

A fogyás elérése érdekében oda kell figyelni az étkezésre, valamint a rendszeres testmozgásra is. Fontos, hogy mindkettő személyre szabott legyen, melyben dietetikus és mozgásterapeuta van a betegek segítségére.

Szénhidrát fogyasztás meghatározása

A táplálkozás kapcsán kiemelt fontosságú a szénhidrátok mennyiségére és minőségére való odafigyelés. Megkülönböztetünk lassú és gyors felszívódású szénhidrátokat. A sejtek inzulinrezisztenciájának mértéke napszakfüggő, így nem mindegy, hogy mikor mit eszünk.  A gyors felszívódású szénhidrátok különösen a reggeli és a vacsora alkalmával kerülendők, mert ilyenkor a legkisebb a sejtek inzulinérzékenysége, azaz a legerőteljesebb az inzulinrezisztencia.

Hogy mennyi az ideális szénhidrát mennyiség, arról több tanulmány is született, de egységes álláspont még nincs, hiszen rengeteg tényező befolyásolja – pl. a beteg neme, életkora, testalkata, testsúlya, egyéb betegségei, sport mennyisége, minősége, vércukorszintje stb. Ami viszont minden cukorbetegre érvényes, az az, hogy kerüljék a gyors felszívódású finomított pékárukat és a fehér cukrot! Tudnunk kell azonban, hogy a cukorhelyettesítők nagy része szintén nem egészséges – leginkább elfogadott még a stevia használata.

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel. Körülbelüli szabálynak elfogadhatjuk a legalább 30 ml / ttkg folyadék bevitelét naponta. Ezen folyadék nagy része lehetőség szerint legyen tiszta víz vagy ízesítetlen tea (nem fekete). A kávét ilyen értelemben nem számítjuk folyadéknak. Az üdítőitalok pedig legyenek tabuk! Sajnos a gyümölcslevek is nagyon sok cukrot tartalmaznak így ezek sem alkalmasak cukorbetegek részére.

A szénhidrát-bevitel mellett dietetikus és diabetológus közbevonásával meg kell határozni az egyénre szabott napi fehérje, zsiradék-és kalóriabevitelt is!


Magas triglicerid szint? Gyógyszerként használható az omega 3

2021. augusztus 14.

Immár gyógyszerként is ajánlja a legnagyobb amerikai szakmai szervezet az omega 3 zsírsavakat magas triglicerid szint esetén. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta áttekintette az okokat.

Fotó: 123rf.comMiért emelkedik a triglicerid szint?

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során bevitt zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Optimális esetben a vérben csak minimális mennyiségű triglicerid van jelen, emelkedettnek számít a 1.7 mmol/l (kb. 150 mg/dl) fölötti érték. Az értéket számos életmód tényező meg tudja emelni, elsősorban a zsírban gazdag étrend, valamint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás.

A szintén életmódbetegségeknek tekintett inzulin rezisztenciának, a 2-es típusú diabétesznek, az elhízásnak, a köszvénynek szintén van triglicerid szint emelő hatása, de azzal is tisztában kell lenni, hogy bizonyos gyógyszerek (például vérnyomáscsökkentők, hormontartalmú szerek) szintén hatással lehetnek a vérzsírszintre.  

A magas triglicerid szint azért veszélyes, mert más tényezőkkel együtt megnöveli a szív-érrendszeri betegségek rizikóját, tehát mindenképpen a csökkentésére kell törekedni – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. 

Mi segíthet a triglicerid szint csökkentésében?

Az orvos által elrendelhető szerek eddig főként fibrát tartalmukkal csökkentették a triglicerid szintet, szerencsés esetben akár 50 %-kal. Ugyanerre a célra használják a sztatinokat is, amelyek a vérzsírok további összetevőit is képesek redukálni.

Sokan ismerték korábban is az omega 3 zsírsavak hasonló hatását, hiszen az American Heart Association már 2002-ben ajánlotta étrend kiegészítőként ezeket a készítményeket. Egész pontosan a halolajként is ismert anyagból kinyert eikozapentaénsavról (EPA) és dokozahexaénsavról (DHA) bizonyosodott be, hogy alkalmasak a triglicerid szint csökkentésére. Az is számos tanulmányból tudható, hogy a többszörösen telítetlen zsírok, így az omega 3 és az omega 6 úgy képesek redukálni az LDL („káros”) koleszterinszintet, hogy közben nem csökkentik a HDL („hasznos”) koleszterin szintjét. Ugyanakkor arról is szó esett, hogy a bevitelt egy bizonyos egyensúlyban kell tartani, ugyanis túl sok omega 6 zsírsavval éppen ellentétes hatás érhető el.

A dietetikusok ezért elsősorban a diófélék, a halak – különösen a tonhal, a lazac és a pisztráng -, valamint a hidegen sajtolt növényi olajak fogyasztását ajánlották.  Egy 2017-es tanulmány szerint már arra is van bizonyíték, hogy az halolajból származó többszörösen telítetlen zsírokban gazdag étrend a szívritmuszavarok egyes típusait is megelőzheti. 

Hogyan lesz ebből gyógyszer?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Szervezet, az FDA nemrégiben két, omega 3 tartalmú készítmény gyógyszerként való forgalmazását engedélyezte. Az egyikben EPA és DHA is van, a másikban csak EPA, és mindkettőből napi 4 g a szükséges dózis.
Érdekes adalék, hogy míg az FDA 500 mg/dl fölötti triglicerid értéknél engedélyezte a gyógyszereket, addig az American Heart Association (AHA) már 200 mg/dl fölött. Igaz, ez utóbbi szervezet az emelkedett triglicerid szint alapján két csoportba sorolta a betegeket.

Akiknél 200-499 mg/dl közt van az érték, azoknál az omega3 gyógyszerek az ajánlás szerint önmagukban képesek 20-30 százalékkal redukálni az értéket, akiknél viszont 500 mg/dl fölötti eredményeket mértek, ott ez a kezelés önmagában már kevésnek tartott, és az AHA szerint egy más gyógyszerekkel együtt alkalmazott kombinációs kezelés vezethet eredményre.  


Ezek a dolgok befolyásolhatják a pajzsmirigy kezelés hatékonyságát

2021. augusztus 11.

Fotó: gettyimages.com

A pajzsmirigyzavarok diagnosztikájának első lépése a laborvizsgálat, melynek során megtudhatjuk, fennáll-e nálunk a szerv alul-vagy túlműködése. Ha kiderül a pajzsmirigy probléma, az legtöbbször gyógyszeres terápiát igényel. Azonban vannak olyan tényezők, melyekkel befolyásolhatják a kezelés eredményességét. Hogy melyek ezek, azokat dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el.

Más készítményre vált

Számos vállalat gyárt szintetikus pajzsmirigy hormont, és termékeik kissé különbözhetnek egymástól (bár ez leginkább a vivőanyagokat érinti). Ez azt is jelentheti, hogy a szervezet másképp reagálhat a különböző készítményekre. Az ATA (American Thyroid Association) azt javasolja, hogy a TSH szintek ingadozásának elkerülése érdekében ragaszkodjon az Ön által ismert és alkalmazott gyógyszerekhez, melyet az orvosa javasolt. Még akkor se váltson, ha egy családtagja vagy ismerőse más készítményt szed.

Kihagyja a tablettákat

Ahhoz, hogy a legeredményesebb legyen a kezelés, fontos, hogy a pajzsmirigy gyógyszereit az előírtak szerint szedje. Bár a pótlásra került hormon a vérben hosszú ideig megmarad, ám ha több nap egymás után kimarad (akár rendszeresen) akkor ez befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket. Ugyanez igaz arra is, ha hetekig valamiért nem az előírt adagot veszi be, hanem többet vagy kevesebbet.

Más szokások

Szintén befolyásolhatja az pajzsmirigy kezelés hatását az, ha az egyik nap üres gyomorra szedi be a gyógyszert, ám a másikon étkezés közben. Figyeljen oda, hogy minden nap ugyanúgy vegye be a tablettát! A legjobb természetesen az lenne, ha ezt reggel ébredés után, üres gyomorral tenné. ugyanis az ételek, italok (főleg a kávé) befolyásolják a hormon felszívódását. Ha valamiért ez nem kivitelezhető, és mindig étkezés közben szedi a tablettát, akkor nagyobb adagra lehet szüksége, mintha mindig étkezés nélkül szedi.

Teherbe esik

HA terhes lesz, akkor is szednie kell a pajzsmirigy gyógyszereit. Sőt, lehet, hogy még többre lesz szüksége, mert mind önnek, mind a fejlődő babának szüksége van rá a megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottságra. Éppen ezért, amint megtudjuk, hogy egy nő terhes, laborvizsgálattal ellenőrizni kell a TSH szintjét, és ha kell, növeljük a pajzsmirigy gyógyszere adagját – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Más gyógyszereket is szed

Egyes gyógyszerek zavarhatják a pajzsmirigy gyógyszer felszívódását. Ilyenek például a fogamzásgátlók, antidepresszánsok, kortikoszteroidok, koleszterin csökkentők, vasat, kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők. Ha eddig nem szedett ilyeneket, egyeztessen orvosával!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...101112...81