Információk, érdekességek

Szívinfarktus-elõrejelzés csípõméretbõl

2005. december 05.

Kanadai kutatók tanulmánya szerint a túlsúly következtében fellépõ szívinfarktus veszélyét leghatékonyabban a csípõ és a derék kerületének alapján lehet elõre jelezni. Ezen felül pedig egy új gyógyszer is csökkentheti a halálos kimenetelû szívinfarktus rizikójának kockázatát - írja a The Lancet címû orvosi szaklap.

Gyógyító vizek reneszánsza

2005. december 02.

A modern gyógyszeres terápia diadalútján a természetes gyógymódok hazánkban sajnos sokáig háttérbe szorultak. Alábecsülték a gyógynövények és készítményeik hatását, s hasonló sorsra jutottak az ásvány- és gyógyvizek, de a megfelelõ ivóvizek is, amelyek pedig a betegségek megelõzése és gyógyítása területén is jelentõs szerepet tölthetnek be. Ezek a gyógytényezõk manapság szerencsére újraértékelésre és fokozódó felhasználásra kerültek, s napjainkban reneszánszukat élik.

Patikánkban, mától gyûjtik a fölöslegessé vált gyógyszereket

2005. december 02.

Évente 200 millió forintba kerülhet a gyógyszergyártóknak a lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált medicinák, illetve csomagolásuk begyûjtése és ártalmatlanítása.


Zsebkendõk szezonja

2005. november 30.

Sokféle, egymástól kisebb-nagyobb mértékben különbözõ vírus okozhatja a megfázást. Ezek mind szeretik a nedves, nyirkos idõt, és keresik a kisebb ellenállóképességû embereket. Általában nem okoznak komolyabb megbetegedéseket, csak nagyon sok kellemetlenséget.

 

"Nincs különösebb bajom, doktor úr, csak influenzás lettem" - így lépnek be rendelõmbe a betegek. Pedig a (régebben grippének is nevezett) megfázás nem azonos az influenzával, amely mindig magas lázzal, fej- és végtagfájdalmakkal jár, habár mindkettõ hátterében vírusok állnak.


Mozgasd az agyad!

2005. november 30.

Ki gondolta volna, hogy elõnyös lehet az agymûködésre, ha valaki reggelenként az ügyetlenebb kezével mos fogat, néhanapján megpróbálja ugyanezzel kikanalazni a levest, és fejjel lefelé tartja az újságot, legalább addig, amíg a címeket elolvassa. A legújabb fitnesztrend nem a testet, hanem a szürkeállományt veszi célba.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...150151152...163