Információk, érdekességek

Memóriaromboló stressz

2005. december 05.

Amerikai kutatók szerint az kisgyermekkorban elszenvedett stressz hatására jelentõs memóriazavar léphet fel a felnõttkor idején. A kutatók kísérleteik során úgy tapasztalták, hogy a problémák az évek elõrehaladtával egyre súlyosabbá váltak - igaz, patkányok esetében, ám de a tudósok úgy vélik, a korai stressz hatására fellépõ késõbbi emlékezetromlás valószínûleg emberek esetében is fennáll. 
Az UNESCO által nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a gyermekek több mint fele stresszhatások nyomása alatt nõ fel. Ennek pedig hosszú távon igen káros következményei jelentkezhetnek; a bántalmazás, vagy például valamelyik szülõ elvesztése késõbb a felnõttévek során memóriazavarokat okozhat.

Szívinfarktus-elõrejelzés csípõméretbõl

2005. december 05.

Kanadai kutatók tanulmánya szerint a túlsúly következtében fellépõ szívinfarktus veszélyét leghatékonyabban a csípõ és a derék kerületének alapján lehet elõre jelezni. Ezen felül pedig egy új gyógyszer is csökkentheti a halálos kimenetelû szívinfarktus rizikójának kockázatát - írja a The Lancet címû orvosi szaklap.

Gyógyító vizek reneszánsza

2005. december 02.

A modern gyógyszeres terápia diadalútján a természetes gyógymódok hazánkban sajnos sokáig háttérbe szorultak. Alábecsülték a gyógynövények és készítményeik hatását, s hasonló sorsra jutottak az ásvány- és gyógyvizek, de a megfelelõ ivóvizek is, amelyek pedig a betegségek megelõzése és gyógyítása területén is jelentõs szerepet tölthetnek be. Ezek a gyógytényezõk manapság szerencsére újraértékelésre és fokozódó felhasználásra kerültek, s napjainkban reneszánszukat élik.

Patikánkban, mától gyûjtik a fölöslegessé vált gyógyszereket

2005. december 02.

Évente 200 millió forintba kerülhet a gyógyszergyártóknak a lejárt szavatosságú vagy feleslegessé vált medicinák, illetve csomagolásuk begyûjtése és ártalmatlanítása.


Zsebkendõk szezonja

2005. november 30.

Sokféle, egymástól kisebb-nagyobb mértékben különbözõ vírus okozhatja a megfázást. Ezek mind szeretik a nedves, nyirkos idõt, és keresik a kisebb ellenállóképességû embereket. Általában nem okoznak komolyabb megbetegedéseket, csak nagyon sok kellemetlenséget.

 

"Nincs különösebb bajom, doktor úr, csak influenzás lettem" - így lépnek be rendelõmbe a betegek. Pedig a (régebben grippének is nevezett) megfázás nem azonos az influenzával, amely mindig magas lázzal, fej- és végtagfájdalmakkal jár, habár mindkettõ hátterében vírusok állnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...149150151...163